Ja no es porta això de posar títols en llatí, i potser no impressiona tant com el febrer del 1939, en aquell inoblidable article de Carles Sentís on celebrava ple de joia la defunció de la Catalunya republicana i el renaixement de “l’autèntica” Catalunya. La real, que sempre queda bé, i que acostuma a coincidir amb “la reial” i “l’espanyola”, que és com Déu mana. La solemnitat del llatí fa que et vinguin ganes de buscar el primer picapedrer de guàrdia i demanar-li que agafi una llosa de pedra i escrigui amb tipografia immortal (una Trajan, per exemple) aquesta sentència dels déus. Com si hagués estat dictada des del cim del mont Sinaí. Finis Cataloniae, la fi de Catalunya. Poca broma. Se’t posen els carquinyolis per corbata.

Estem condemnats (i condemnades). Han tingut tanta paciència amb nosaltres, tanta, durant tants segles, però són tan bons, tant, que no ens bombardegen amb bales de canó sinó amb un missatge por tierra, mar y aire, que és com s’envien els missatges apocalíptics. Amb aquell to, “militar, por supuesto”, que tant agrada a les Espanyes.

Catalunya està acabada. Li espera una decadència que riu-te’n tu d’Albània o Corea del Nord. Ja no ens diuen que deixarem de ser europeus, perquè després del cas d’Escòcia (que ha aconseguit no ser independent i no ser europea) millor no remenar segons quins temes. Simplement ens diuen que ens morirem de gana, que acabarem conreant calçots i picant pedra per fer-ne pans, com fèiem abans de tenir la immensa sort de ser admesos a l’imperi madrileny. El 14-F la vam cagar. No vam votar el que tocava. Hem tingut tres anys i mig per fer-nos perdonar el 2017 i aquí estem, insistint en el nostre suïcidi col·lectiu.

I per acabar-ho d’adobar, i en això sí que tenen raó, fem el ridícul amb la SEAT-VW: una rebequeria infantil, ui, no, si hi va el monarca espanyol, el govern català prefereix amagar-se sota les pedres. Quina gran oportunitat perduda, mentre fan els seus tripijocs de partit, la mar d’entretinguts amb les seves joguines i discursos. I van i li regalen a Felip VI el titular més trampós: el mateix rei que trucava les empreses perquè marxessin de Catalunya (qui és el ruc que mata la gallina dels ous d’or?), ara es presenta com el rei que lluita per atraure inversions i crear feina. Amb la pasta que hi posarà l’Estat, de la qual encara no n’hem parlat, però un bon titular no té preu.

Atenció, espòiler: està en marxa una nova estratègia. Infinitament més intel·ligent i perillosa que els “piolins” i la repressió, tot i que evidentment tot està relacionat: o passes pel tub per les bones, quan ja estiguis per rendir-te, o t’obrim el cap o t’arruïnem la vida.

Catalans (i catalanes) només us espera la decadència, la ruïna, la misèria, si seguiu per aquest camí. Us carregareu Catalunya abans que sigui independent! Abans enfonsarem Catalunya que deixar-la marxar, però a sobre us en donarem la culpa a vosaltres. És el missatge de l’Espanya disposada a guanyar, activant tots els seus tentacles (econòmics, polítics i mediàtics) a Catalunya. Frustrada pel fracàs espectacular de l’operació Illa.

La fi del món, cada dia. La fi de Catalunya. Acuradament planificat i coordinat. No és una improvisació. Hi ha neurones al darrere. Tota guerra es planteja sobre el mateix. mira, val més que et rendeixis a la primera, perquè si no encara hi sortiràs perdent molt més. Traduït: por, por de la bona, a veure si et tremolen les cames, et cagues a les calces, obres les portes de la muralla i t’agenolles i dones gràcies per continuar amb vida.

Com deia Sun Tzu, al seu Art de la Guerra, la millor victòria és la que s’aconsegueix sense combatre una batalla. Aquesta subtilesa exquisida, però, no és a l’abast de l’estil madrileny i espanyol de palo y tentetieso.

Tenim un problema: un relat tòxic, ben plantejat, potent. Perillosíssim. L’antídot no és aplaudir insensatament una política independentista que no té altre melic que ella mateixa, els indults, les amnisties fantasioses, les escorrialles de l’autonomia i el repartiment de parcel·letes de poder. Il·lusos: no hi ha altra oferta que la rendició incondicional, amb Sánchez o el Cid Campeador.

L’antídot és recordar que aquest és un país capat. I treure’n conclusions dures i realistes. Pot sonar una mica bèstia, en soc conscient, però la por funciona aquí fabulosament, ho enfanga tot. És el gran parany, creure’ns que amb Espanya estarem millor, com si en tants segles no haguéssim après res. Com si no haguéssim perdut res. El Finis Cataloniae són ells (i elles). I tenen una oportunitat històrica per aconseguir-ho.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: regim del 78 a març 08, 2021 | 23:07
    regim del 78 març 08, 2021 | 23:07
    Hi ha moltes maneres de fer la guerra, els nostres fusells son els nostres estalvis (en quin banc els tenim), i a qui comprem. No som conscients que podem fer caure moltes coses si anem a l'una. Quan el banc del regim no pugui deixar (els nostres) diners a l'empresa del règim...
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 09, 2021 | 00:12
    Luisnomeacuerdo març 09, 2021 | 00:12
    Solo aplicamos el Derecho de conquista, a ver cuando os vais a enterar los fascistas independentistas. Toma más fibra en el desayuno que pareces estreñio o es el odio lo que te produce esa mala cara.
    22
    Icona de dislike al comentari de: Luisnomeacuerdo a març 09, 2021 | 00:12 111
    Respon
    • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a març 09, 2021 | 12:01
      uno que vive en Tabarnia març 09, 2021 | 12:01
      Hombre! ara resulta que un pallasso que es fa dir Lluis el amnesic, es vol fer passar per campeador, quant tota la seva vida a anat pagan els pretessos favors que diu que l,hi han fet, tambe els gigolos?
    • Icona del comentari de: Turkispain is PAIN a març 09, 2021 | 12:20
      Turkispain is PAIN març 09, 2021 | 12:20
      Caspanyol amb comentari caspanyol de torn
    • Icona del comentari de: Ramon a març 09, 2021 | 13:56
      Ramon març 09, 2021 | 13:56
      ERC ens marca el camí: sempre hem de fer el contrari.
      12
      Icona de dislike al comentari de: Ramon a març 09, 2021 | 13:56 15
      Respon
    • Icona del comentari de: El que està fins el que no sona!!! a març 09, 2021 | 19:01
      El que està fins el que no sona!!! març 09, 2021 | 19:01
      Gràcies per aclarir a un munt de persones el que pocs sabem. Sí, el món sencer va cap aquesta deriva; mort, assimilació i desaparició de cultures milenàries però minoritàries que fan nosa perquè tenen alguna cosa que altres no: CONSCIÈNCIA. De fet, jo era dels que pensava i creia que obtindríem la independència perquè els polítics del nostre país, eren valents com el seu poble, els que els vam votar. Però després de veure coses que crec no cal comentar perquè només els cecs d'esperit no poden veure, vaig adonar-me que, ara sí, mai la tindríem si no ho fem el poble. Sí, el poble que cada matí s'aixeca per guanyar 800€ al mes i manté a tots aquests benestants que només volen la cadira sense importar-los el que els passa als seus germans de cultura. Ja ho he dit alguna vegada en d'altres artícles d'altres opinadors; o la fem el poble o mai l'aconseguirem amb els qui ens governen i hem votat en aquestes últimes eleccions. Mireu si és fàcil; si els nostres governants es plantessin ells davant el poble, al mig del carrer a la Diagonal i juntament amb tots els que volem la independència ens juntessim allà i s'aturés tota la activitat econòmica del país i a sobre, retransmès per la TV i ràdio... Quan temps creieu que trigarien en donar-nos la independència. Passarien mesos, però al final la tindríem. N'estic segur. Però no passarà, ni això ni res. Jo m'hauré de conformar somniant com quan era petit que un dia serem independents i continuaré guanyant 800€ o menys al mes morint-me de gana mentre els que sempre han estat Estats Colonitzadors, ens passen per damunt amb la seva cultura, idees feixistes, ens treuen la llengua, ens exterminen si protestem i ens envien a l'oblit del que un día van ser les cultures que enriquien aquest món. Però, a quí i a quants importa, oí amics? Sort he tingut de conèixer la meva llengua i algunes persones que com jo, sent pobres, tenim l'orgull de ser una cultura que, si més no, mai me la podràn prendre ja que és a dins meu, arrelada com un roure i més forta que qualsevol vent. Què us pensàveu? Que els pobres no sabem parlar, ni pensar i que som tontos de naixement? Doncs no. La pobresa t'obre els ulls i malgrat no serem Einstein, tenim més cor que molts que ara governen i viuen a esquenes nostres per mantenir l'estatus. Per cert; quanta ignorància en alguns d'aquests comentaris i demostrada incultura dels qui es creuen superiors per raça, origen i procedència. En fi companys, Visca Catalunya.
  3. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 09, 2021 | 06:52
    Doctor Strangelove març 09, 2021 | 06:52
    Tu ho has après res de res, i amb l'edat que tens, tinc clar que ja no hi ets a temps! Doc.
    35
    Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a març 09, 2021 | 06:52 41
    Respon
    • Icona del comentari de: Enseñale tu, “Doctor”... a març 09, 2021 | 08:27
      Enseñale tu, “Doctor”... març 09, 2021 | 08:27
      Y lo primero que aprenderá es a odiar...
    • Icona del comentari de: Al Phil-i-polles a març 09, 2021 | 09:25
      Al Phil-i-polles març 09, 2021 | 09:25
      L'alzheimer fa estralls eh colega? Fes-t'ho mirar.
  4. Icona del comentari de: Carles Macaya i Fonts a març 09, 2021 | 08:09
    Carles Macaya i Fonts març 09, 2021 | 08:09
    Precisament per aquest motiu no ens serveix la via amplia, perquè és la via de la desaparició com poble. El que ens serveix és la via de la confrontació intel.ligent al carrer i a les institucions i fer-nos valer al Parlament on resideix la soberania del poble. Però no al parlament actual que ha estat malmès pels politics botiflers que en tenim, i són dins; si no al parlament del Consell de la República Catalana. Que no ens donin gat per llebre... El nus de tot és la INDEPENDENCIA, i aquesta és feina de tots.
    508
    Icona de dislike al comentari de: Carles Macaya i Fonts a març 09, 2021 | 08:09 477
    Respon
    • Icona del comentari de: Si noi, a març 09, 2021 | 10:11
      Si noi, març 09, 2021 | 10:11
      la independència és feinade TOTS!!! no d'una menjadora corruptgent com el consell de la republiqueta de 9 segons...
      417
      Icona de dislike al comentari de: Si noi, a març 09, 2021 | 10:11 384
      Respon
  5. Icona del comentari de: Gironí a març 09, 2021 | 08:36
    Gironí març 09, 2021 | 08:36
    Aquesta estratègia espanyola contra Catalunya no és d'ara, ja ve d'abans del procés (loapa, antes alemana que catalana, etc), el que passa és que abans no es veia i ara sí, cosa que és millor perquè ja no es pot ignorar. Hi ha dues nacions: els catalans, que estem envaïts i discriminats, i els espanyols, que són els ocupants i els colons de casa nostra i no hi ha concòrdia possible, així de clar. Que rebenti tot.
    125
    Icona de dislike al comentari de: Gironí a març 09, 2021 | 08:36 7
    Respon
    • Icona del comentari de: Gali Boadella Montserrat a març 09, 2021 | 20:21
      Gali Boadella Montserrat març 09, 2021 | 20:21
      Totalment d´acord amb Gironí. Jo vaig viure 20 anys a la Catalunya de l´epoca franquista, despres vaig tornar a Mexic. Quan vivia a Barcelona jo ho veia clar aixó que diu l´articulista, pero ningu ho veia. Jo els deia, com podeu permetre aquestes coses ? Cpm podeu viure tot el dia culpant Madrid de tot el que passa i acceptar-ho ? I em deien, la independencia no es possible. I si jo preguntava perqué em deien que no era possible. No hi havia cap mes argument. Aix´passa amb les mentalitats colonitzadas. Els catalans no som els unics. Pero son els que em preocupen.
  6. Icona del comentari de: Donec Perficiam a març 09, 2021 | 12:34
    Donec Perficiam març 09, 2021 | 12:34
    Has possat el dit a la nafra Rovira. Si en fa de temps que dic el mateix que tú en aquests article i la gent obre els ulls com plats i em diu paranoica. Caspaña fa segles que es comporta de manera absolutament dèspota amb Catalunya, però no ens pot aniquilar per dos motius, el primer perque necessita els nostres diners i treball per a sobreviure i seguir fent veure que és un estat poderós, el segón perque ara existeixen mètodes "moderns" per a trinxar païssos, com la guerra freda, i és aixó el que fa amb Catalunya des de fa dècades (repeteixo: dècades). Però sembla que els catalans tenim unes tragaderes com les dels hipopòtams i clar, així estem encara. Sense adonar-nos que només hi ha un camí, la DUI, tancar la clau de la caixa d'una piiip vegada i ocupar el carrer. Caspaña mai ens deixarà marxar. Mai.
    • Icona del comentari de: odisea a març 09, 2021 | 12:48
      odisea març 09, 2021 | 12:48
      Toltalmente de acuerdo,mientras tengan nuestro dinero,y se lo pasen tan bien, nunca nos dejaran marchar.saludos.
    • Icona del comentari de: expat a març 09, 2021 | 13:11
      expat març 09, 2021 | 13:11
      true story, pero tot i saber perfectament el que ha pasat insistiu a repetir els errors, que espereu que pasi diferent????
  7. Icona del comentari de: RAMON A a març 09, 2021 | 13:21
    RAMON A març 09, 2021 | 13:21
    Faran el que sigui per que no marxem.Es l ultim queels queda per xuclar ja que els han fotut fora de tot arreu per parasits
  8. Icona del comentari de: Tengo buenas noticias a març 09, 2021 | 15:13
    Tengo buenas noticias març 09, 2021 | 15:13
    Una cosa es Cataluña. Y otra es la República lacitera de cantamañanas decepcionados que se contemplan llorosos el ombligo y consideran colonos ñordos al resto de los catalanes. Pastoreados por los soplagaitas que han montado el circo para disputarse los votos de los cantamañanas indicados. Y jaleados por sus inefables exagetas.
    129
    Icona de dislike al comentari de: Tengo buenas noticias a març 09, 2021 | 15:13 148
    Respon
    • Icona del comentari de: Ferran a març 09, 2021 | 16:37
      Ferran març 09, 2021 | 16:37
      Tu verborrea faltona ya te define antidemocrata
      40
      Icona de dislike al comentari de: Ferran a març 09, 2021 | 16:37 14
      Respon
    • Icona del comentari de: exagetas ??? a març 09, 2021 | 16:49
      exagetas ??? març 09, 2021 | 16:49
      Has anat a estudi? A la escuela muy y musho ejpaÑola, oi? Tranquil, a Catalunya tenim molt bons mestres, et podran ajudar a apendre català, anglès, francès i sobretot castellano.
      • Icona del comentari de: Eso, caballero, es una digresión. a març 09, 2021 | 17:29
        Eso, caballero, es una digresión. març 09, 2021 | 17:29
        Esperamos sus argumentos, si es que los tiene. En cualquier caso, gracias por su ofrecimiento para ayudarme a "apendre català" y otros cuantos idiomas. Cuando aprenda como se escribe "aprendre", vuelva y empezamos las clases ¿vale?
        73
        Icona de dislike al comentari de: Eso, caballero, es una digresión. a març 09, 2021 | 17:29 31
        Respon
  9. Icona del comentari de: Adéu, adéu. a març 09, 2021 | 17:10
    Adéu, adéu. març 09, 2021 | 17:10
    I això de que sortirien de Europa i i de tota la galàxia, en la que no podríem sortir mai. Ja està demostrat un altre mentida espanyola Ho dic per què tenim eurodiputats catalans al Parlament Europea.
    • Icona del comentari de: @ Adéu, adéu a març 09, 2021 | 18:32
      @ Adéu, adéu març 09, 2021 | 18:32
      Mezclar bebidas no es aconsejable. Pruebe a tocarse la punta de la nariz con los ojos cerrados y lo comprobará usted mismo, si no me cree.
  10. Icona del comentari de: Narcís a març 09, 2021 | 20:25
    Narcís març 09, 2021 | 20:25
    Si un Estat no defén la " justícia " o la veritat, el bé, la raó i el dret o mateix dret natural .. mai per mai pot ser Estat de res ni de ningú que sí terrorisme, terrorisme malgrat no vessi sang ( que també hi vessa) ! PD : qui pot ser orgullós d' un Estat que sigui així .. qui pot ser honorat dessota un Estat així .. qui pot . . . . . . . . . . gaudir d' un estat com aquest que amaga sa misèria moral/ ètica en el pretext de la igualtat o de la solidaritat quan sa causa n'és la pura maldat, día per enveja, sia per gelosia, dia per complex, sia per por a la solitud, sia per ínfules imperialistes barates, sia per simple i llanera delinqüència ?
  11. Icona del comentari de: Apocalipsis cum figure a març 09, 2021 | 20:47
    Apocalipsis cum figure març 09, 2021 | 20:47
    Se abre la veda del latín. Tiembla, Cotarelo!
  12. Icona del comentari de: ciutada del mon a març 16, 2021 | 14:35
    ciutada del mon març 16, 2021 | 14:35
    per al que esta fins que no sona, i perque no lluites pel proletariat universal xaval, o es que creus que no n'hi ha extremenys,murcians, castellans, o madrilenys que no guanyan tambe 800 euros i son explotats per la seua burguesia lladre, igual que tu catalanet proletari tens la teua del 3 per cent que curiosament ara s'ha fet indepre en fi com proletari que tes, deuries de ser sempre antinazionalista, menys terreta i nacio etnico identitatria i mes la consigna de trotsky, proletaris del mon uniu-vos et fa falta llegir mes en fi ja aprendras.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa