Europa no ho hauria permès

Més d’un 42% dels eurodiputats han avalat indirectament el dret a l’autodeterminació dels catalans

L’Europarlament ha decidit aixecar la immunitat als eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Aquest és el titular que donaven aquest dimarts la majoria de diaris catalans, i jo ja l’entenc, el titular, però crec que hi ha una lectura alternativa sobre aquesta votació.

Resulta que més d’un 42% dels eurodiputats -comptant el 35,5% de vots contraris i el 6,5% d’abstencions- no consideren que Puigdemont, Comín i Ponsatí hagin de ser castigats pels seus actes de l’octubre del 2017. Dit d’una altra manera, més d’un 42% dels eurodiputats han avalat indirectament el dret a l’autodeterminació dels catalans. No són la majoria, és cert, però són moltíssims i representen un indicador rellevant i positiu per a nosaltres.

Aquesta votació m’ha fet pensar en els discursos que feien els polítics del procés durant aquells famosos 18 mesos previs al Primer d’Octubre. Cada cop que eren preguntats sobre la possibilitat que l’Estat utilitzés la força per frenar el referèndum, deien: “Això Europa no ho permetrà”. Quan feien servir aquest argument, jo sempre pensava que no estaven disposats a fer la independència. No vull blanquejar l’actuació de la policia espanyola durant l’1-O, però de policies etzibant cops de porra i disparant bales de foam contra la població, en veiem cada any. Era absurd esperar que Europa ens vingués a protegir dels antidisturbis espanyols i, precisament per això, els catalans vam protegir-nos a nosaltres mateixos, entre tots, resistint als atacs de la policia i fent possible el referèndum. 

Quan setmanes després, un cop convocades les eleccions del 155, Marta Rovira va dir a la ràdio que el mandat no s’havia aplicat perquè unes persones de Madrid -la identitat dels quals se’ns ha amagat sense cap dret- els havien dit que l’estat vindria a matar catalans a tort i a dret, i quan Puigdemont i altres polítics del procés van certificar aquestes amenaces, jo em vaig preguntar què se n’havia fet, d’aquell “Europa no ho permetrà”. Perquè una cosa és que les forces de l’estat facin ferits amb porres i bales de foam, i una de molt diferent  és que utilitzin armes de foc i facin morts. La distància entre ambdues coses és abismal, i no només des del punt de vista de les víctimes, que també, sinó des d’un punt de vista políticament i democràticament estructural.

Europa no hauria permès -perquè no s’ho podia permetre- que l’estat intentés frenar l’aplicació del mandat del referèndum amb “violència il·limitada”, per dir-ho amb les paraules que va utilitzar llavors Sergi Sebrià. Els costos polítics pel projecte europeu haurien estat massa elevats, s’hauria posat en risc la continuïtat de la Unió Europea. Em sembla pràcticament impossible que Espanya, conscient d’aquest fet, pugui optar per tirotejar ciutadans i, si ho intentés, em sembla directament impossible que Europa no l’obligués, com sigui, a frenar l’atac en sec.

Les suposades amenaces de mort, però, van venir com bunyol dins mel als líder del procés, que van trobar l’excusa perfecte per desempallegar-se de la responsabilitat que tenien amb els votants. Així, van voler justificar la seva enretirada amb l’argument que estaven protegint els catalans, que ni tan sols vam tenir l’opció de decidir si volíem o no ser protegits d’aquella manera. Si Puigdemont i companyia, aquell octubre del 2017, en comptes de renunciar des del primer moment a fer efectiva la independència i en comptes de buscar mediacions absurdes amb l’Estat per poder fer unes autonòmiques sense l’aplicació del 155, si en comptes de tot això haguessin decidit tirar endavant la independència des de les institucions, els catalans hauríem contribuït a protegir la nostra sobirania i Europa no hauria tingut més remei que aguantar-se.  

Comentaris

  Anna C. G. 11/03/2021 12:07 pm
  Doncs vinga tornem a declarar la independència i a veure què passa. Som-hi polítics? La gent us donarem tot el supor!
  Carles 11/03/2021 11:25 am
  A veure si admeteu d'una vegada la qüestió de fons. Els catalans no farien la independència ni que els la regalessin en safata. Encara voldrien negociar. Els agrada massa el victimisme i la superioritat moral, i jugar el paper del cívic demòcrata exemplar i bondadós. Detesten el poder i assumir les responsabilitats antipàtiques que suposa. Recordeu allò de "la revolució dels somriures"? Doncs això.
  22
  13
  Respon
   Ricard 11/03/2021 2:00 pm
   Dona'ns uns quants tancs i avions i t'ho explico.
  Ricard 11/03/2021 9:57 am
  L'articulista té una opinió massa elevat dels castellans. Els antecedents fan preveure el pitjor. Són orgullosos, violents i dictatorials amb els conquerits. I no seria la primera vegada que la UE es fregués les mans per agressions a innocents a costat de casa seva. A Croàcia i Bòsnia va haver molts morts abans que la OTAN (no l'euroexèrcit, per cert trufat de castellans) no bombardegés Belgrad. Els castellans no són millors que els serbis. Com resava una pintada madrilenya: Catalans, recordeu Sarajevo! Els catalans hem de tenir clar que si volem ser lliures ningú no ens ajudarà un bri fins que sigui manifestament inevitable, és a dir després d'una monstruosa agressió.
  18
  13
  Respon
   expat 11/03/2021 2:04 pm
   Apa Ricard, ja és hora de pendre la pastilla. Las histories de avi cebolleta ja aborreixen.
   11
   12
   Respon
    Ricard 11/03/2021 3:11 pm
    Vas anar a votar l'1 d'octubre? O eres a una (malaguanyada) classe de català?
  Doctor Strangelove 11/03/2021 9:22 am
  Lamentable que deixeu escriure un personatge com aquest! Us ho vaig dir l'altre dia, s'ha de saber perdre i acceptar la derrota, car d'ella sempre s'aprèn. Ara si sempre la negueu no arribareu enlloc, doncs mai fareu auto-crítica que és la base de la millora. No sempre es guanya, ahir mateix l'equip de l'Ovrebo va quedar eliminat de la Champions, i en comptes de fer crítica van començar a dir que eren un equip de futur, doncs no, de moment el que està clar és que no són un equip de present, i una vegada ho assumeixes, intenta arreglar-ho i no començar a pensar en el futur! En fi, tots aquest independentistes agafeu un dia i passeu-vos una hora al mirall, i aleshores repasseu les coses brillants que heu fet a la vida. Estic segur que només veureu el buit, és trist, però la realitat sí que és transparent! Doc.
  13
  72
  Respon
  Narcís 11/03/2021 9:18 am
  No serà més aviat que no troben de rebut empresonar o obligar a l' exili .. quan no s'exercí/ practicà aquesta independència ? PD : pel que fa a la resta o si assassinarien manifestants protegint-la .. a saber ( atès que a l ' hora de la veritat allò de ' no mataràs ' no va amb ells ! ) !
   Ricard 11/03/2021 2:36 pm
   Vas anar a votar l'1 d'octubre? O eres a una (malaguanyada) classe de català?
  Edu refe 11/03/2021 7:04 am
  D acord. Europa i mes important inclosos molts dels vots favorables no ho permetria perque el conjunt de la economia Europea es desmuntaria rapidament caient al voltant de un 10 percent inicial. Els diners fugen de la inestabilitat. Europa faciltaria una transicio el mes rapida possible al nou escenari pel be de la unio europea i els seus diners.
  Baldiret 11/03/2021 6:52 am
  Refart de saberuts i de talents perduts i aquesta dona m'és un exemple, molt bla, bla, bla; però cap proposta. Quan de be que faríen si restessin muts.
  David. 11/03/2021 5:26 am
  Totalment d'acord. I, a conseqüència d'aquella cagada seguirem patint anys i anys i anys....
  Joan Lliure 11/03/2021 12:19 am
  Totalment d'acord.
  Això ja no, Bierge, és manipulació 10/03/2021 11:48 pm
  Tu no pots agrupar els vots dels eurodiputats com et convé ni pots pressuposar que una supressió d'immunitat d'uns diputats implica el reconeixement del dret d'autodeterminació que Catalunya no té. Més quan aquest dret es va negar explícitament per la Euro-cambra al novembre de l'any 2020. T'equivoques i molt nena.
  Luisnomeacuerdo 10/03/2021 11:27 pm
  Y también que los unicornios corren por monserrat. Esta tía es tonta porque es independentista o es independentista porque es tonta. Comentarios a [email protected]
   Ricard 11/03/2021 10:04 am
   Els dependentistes són "llestos" perquè creuen que els seus conciutadans són idiotes, incapaços de governar-se. Els "intel-ligents" necessiten la tutela d'estrangers, que els dictin tot el que han de fer, i si cal a òsties. Quanta "intel-ligència" annexionista! Quina enveja tinc de la preclaredat dependentista.
  Enron 10/03/2021 11:21 pm
  I si mi abuela tuviera cojones seria mi abuelo. Este ejercicio distópico que plantea Astrid es del todo irrelevante. Nadie amenazó con matar a nadie y todos lo sabemos. Como excusa para no declarar la independencia no cuela..
   Ricard 11/03/2021 9:59 am
   Si per votar t'apallissen quina garantia tens que no siguin un salvatges en cas de intentar ser lliures. Castellà, ets un cínic.

Nou comentari