El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Esquerra vota contra Llarena a contracor

En el Ple municipal d’aquest mes de setembre celebrat a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès es va declarar el jutge Pablo Llarena persona ‘non grata’ al municipi. La proposta la va presentar el grup de Junts i va tenir el vot favorable de la CUP i d’Esquerra, per bé que aquesta última ho va fer a contracor, amb vituperis, desqualificacions i judicis d’intencions contra Junts. Esquerra estava molt nerviosa perquè, per coherència amb les excuses que havia posat en l’anterior proposta de Junts del novembre de l’any passat, volia tornar a votar-hi en contra i defensar el jutge Llarena, però ara, a diferència d’aleshores, hi ha eleccions municipals a la vista i el risc de protegir-lo era massa elevat.

Tanmateix, és interessant revisar l’enfilall de despropòsits no exempts de ràbia que, a tall d’excusa, Esquerra va llançar l’any 2021 en un intent de justificar la seva defensa del jutge Llarena. Heus aquí el seu gran argument per votar al costat del PSC-PSOE i Ciudadanos: «Sembla que vulguin posar a prova el nostre grau d’independentisme». És a dir, que defensaven un repressor de Catalunya, un ultranacionalista espanyol, per demostrar que són independentistes. Arribats aquí, no caldria dir res més, però cal dir-ho. Quan veritablement ets independentista i et posen al davant la reprovació d’un repressor de l’Estat amb una praxi jurídica desacreditada a Europa i amb una ideologia ultranacionalista espanyola, t’hi sumes i no et dediques a atacar els teus companys de causa per haver-la presentat. Però és prou sabut que qui té la cua de palla s’encén i Esquerra, que ha esdevingut la gran aliada de Pedro Sánchez i del PSOE a Catalunya, se sent molt incòmoda quan les circumstàncies la forcen a definir-se fins i tot en una cosa tan senzilla i d’abast merament municipal com la reprovació del jutge Llarena. Recordem el titular de La Razón del 18 de novembre de 2021: «Esquerra salva al magistrado Llarena de ser declarado persona ‘non grata’». Quins amics que té Esquerra pel món. 

Doncs bé, deu mesos després d’haver dit en el Ple municipal que «no es pot declarar ‘non grata’ cap persona en funció de la seva ideologia» i que «no defensem, ni votem, ni ho farem, a favor de declarar ningú persona ‘non grata’», Esquerra canvia, on abans havia dit blanc ara diu negre i vota a favor. Però vota amb ràbia, amb molta ràbia. Una ràbia que l’ha dut a la incongruència: en comptes de blasmar la persecució franquista que practica Llarena contra l’independentisme català, Esquerra, en el Ple municipal d’aquest setembre, desbarra i en un to agressiu i biliós es dedica a fer judicis d’intencions a Junts dient que «aquesta moció no busca una voluntat política, ètica o moral». Déu n’hi do la ràbia pel fet de veure’s obligada a votar contra Llarena. 

Amb tot, aquesta agressivitat manifesta d’Esquerra en el Ple, tan fora de lloc i de to, tenia la seva explicació. Justificació, no; però explicació, sí. La incoherent decisió de salvar Llarena l’any 2021 va malmetre encara més la ja de per si malmesa imatge d’Esquerra, i, és clar, el fet de veure’s ara obligada a pronunciar-se un altre cop sobre la mateixa qüestió en tan pocs mesos de diferència la treia de polleguera. Es va adonar que era presonera de si mateixa i que, fes el que fes, tant si salvava Llarena com si el reprovava, es dispararia un tret al peu: si era coherent amb el que havia dit l’any passat, havia de protegir Llarena; però si no el protegia, desacreditava les excuses del 2021 i es desacreditava ella mateixa. La proximitat de les eleccions va inclinar la balança.

L’excusa que Esquerra havia donat el 2021 per protegir el jutge –“No es pot declarar ‘non grata’ cap persona en funció de la seva ideologia”–, no s’aguantava aleshores i tampoc no s’aguanta aquest 2022. I és que no s’ha declarat Llarena persona ‘non grata’ a Sant Cugat per la seva ideologia, que tingui la que vulgui, sinó perquè, com ja era evident aleshores i ara ha corroborat el dictamen del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, la seva praxi com a magistrat vulnera el Pacte dels Drets Civils i Polítics. Clar i català: un jutge que posa la seva ideologia per davant dels drets humans no sols ha de ser declarat persona ‘non grata’ a Sant Cugat, ho hauria de ser, per damunt de tot, a l’administració de justícia on ‘treballa’.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Independentista a setembre 28, 2022 | 03:49
  Independentista setembre 28, 2022 | 03:49
  ERC té d'independentista i de catalana el que jo de "Cantaor" de flamenc. Els que els segueixin votant ja saben a qui voten, no es poden considerar enganyats.
 2. Icona del comentari de: Esteve M. a setembre 28, 2022 | 09:15
  Esteve M. setembre 28, 2022 | 09:15
  ERC és patètica. Però Junts també. Igual que el país en general. Però aquest home s'aferra sempre a un ferro roent. Com que la seva capacitat d'automanipulació mental és infinita i necessita donar sentit a la seva vida per no voler acceptar les coses tal com són (no veurà mai la independència) i no com les vol veure, doncs es dedica article rere article a l'esterilitat absoluta de fotre's amb els inútils d'ERC, convencent-se que està fent una tasca periodística productiva, necessària i patriòtica. I així, pentinant el gat, li van passant els tristos anys.
 3. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 28, 2022 | 09:51
  Doctor Strangelove setembre 28, 2022 | 09:51
  L' avi Alexandre sembla més un quintacolumnista que un indepre. No sé si és la seva hiperventilació o l'odi i rancúnia que té contra ERC! Personalment, m'encanten personatges com aquest, el castellà Cotarelo o l'amargat Rovira, puix l'únic que fan és ajudar a la cohesió de l'Estat. Fixeu-vos que tots són neo-corruptgents, i és que realment el talp de l'independentisme és clarament Junt pel Cash. Finalment, no vull ni gastar un mot amb els ultra-comunistes de la CUP, car el meu temps val massa diners per llençar-lo a la brossa parlant de gentola com aquesta! Doc.
  • Icona del comentari de: Anònim a setembre 29, 2022 | 08:38
   Anònim setembre 29, 2022 | 08:38
   Fixeu-vos quin cas de superioritat il•lusòfons…
  • Icona del comentari de: En ocasions veig comunistes amb ferraris… a setembre 30, 2022 | 15:29
   En ocasions veig comunistes amb ferraris… setembre 30, 2022 | 15:29
   Si es que soc un inadaptat… doctorat en merdes varies, però doctorat!
 4. Icona del comentari de: Ricard a setembre 28, 2022 | 13:14
  Ricard setembre 28, 2022 | 13:14
  En política, com a la vida, s'ha de ser coherent.
 5. Icona del comentari de: Narcís a setembre 28, 2022 | 19:30
  Narcís setembre 28, 2022 | 19:30
  Si això ha estat així, i sembla ser que sí, què delata ERC ( perquè és obvi l' excusa llibertat ideològica n' és fora de lloc quan la raó ha estat per sos actes, ses accions i ses actituds res a veure amb el mot ' justícia ' ! ) ? PD : ERC sembla plena majoritàriament de militants o/ i votants espanyolistes fent-s'hi passar per catalans pro la llibertat per interessos particulars d' enfilament o col·locació laboral !
 6. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 28, 2022 | 19:56
  Pere Llimonera i Citronell setembre 28, 2022 | 19:56
  Volem veure en Llarena jutjat per un tribunal internacional
 7. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a setembre 29, 2022 | 05:16
  Vilatà gironí. setembre 29, 2022 | 05:16
  A la població on visc hi havia una ERC molt portent; Duen vegades l'alcaldia per majoria absoluta. Avui, ERC ja no existeix aquí. _Si més no, han estat coherents i han abandonat la militància d'un partit que ha esdevingut fastigosament botifler.
 8. Icona del comentari de: Observador a setembre 29, 2022 | 08:21
  Observador setembre 29, 2022 | 08:21
  Voldrien veure Llarena jutjat per un tribunal internacional, peró no li veuran. Els estats, el Poder sempre s'ajuden entre ells.
 9. Icona del comentari de: Observador a setembre 29, 2022 | 08:21
  Observador setembre 29, 2022 | 08:21
  Voldrien veure Llarena jutjat per un tribunal internacional, peró no li veuran. Els estats, el Poder sempre s'ajuden entre ells.
 10. Icona del comentari de: Jordi a setembre 29, 2022 | 09:38
  Jordi setembre 29, 2022 | 09:38
  Veig molta claca, molta tribu, molta endogàmia per aquí. Vida en la bombolla i anar-se donant la raó entre ells. Ho trobo bé. Teràpia de grup. Trampes al solitari i anar fent.
  • Icona del comentari de: Kingunxul a setembre 30, 2022 | 08:07
   Kingunxul setembre 30, 2022 | 08:07
   I molt d papanates com un tal Jordi....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa