És com una grip

"Mentre ens continuï semblant més violent cremar un contenidor que un desnonament, continuarem creient que la nova pandèmia que pugui venir serà també com una grip"

Tot just fa un any del primer cas de COVID a casa nostra. Feia setmanes que a la Xina confinaven ciutats de milions d’habitants, però nosaltres encara no havíem mirat cap a Orient. Ens quedava massa lluny i crèiem impossible que el virus arribés aquí, com si no visquéssim en un mon globalitzat on poguéssim viatjar d’un costat a l’altre sense gaires problemes. Bé, això si som habitants dels països privilegiats, perquè no tots tenen el passaport que ho permet, molts moren a la Mediterrània.

Ben poc sabíem del virus perquè ben poc ens vam preocupar de voler saber. És com una grip. No cal portar obligatòriament una mascareta. Els infants poden jugar als parcs. Podeu anar a treballar sense problemes. Aquest virus no entén ni de banderes ni de territoris. La llista d’afirmacions falses dels responsables polítics d’aleshores va contribuir, indubtablement, a propagar la pandèmia i a fer augmentar el nombre de morts. Un any després però, ningú ha assumit encara cap responsabilitat, ningú ha demanat perdó, ningú ha dimitit. Si de veritat volguéssim ser com Dinamarca, més d’un conseller i d’un ministre hauria de ser a casa seva, per no dir amb una causa penal oberta per negligència.

Em tornareu a dir que no és moment encara de buscar responsables, doncs ben aviat la muntanya russa encararà la pujada de la quarta onada. Ja ho farem quan tot això acabi, us diran, i quan acabi ja haurem oblidat què calia fiscalitzar. La realitat és que, a casa nostra, mai és moment per demanar responsabilitats perquè, per moltes auditories internes que s’anunciïn, mai hi ha culpables de res. Omertà.

Des del carrer, els ciutadans, veiem com les males decisions polítiques –o les decisions que volien salvar l’economia dels de sempre, caldria dir– ens han portat a tancar negocis, a malviure en la precarietat, a arribar al 40% d’atur juvenil, a haver de parar desnonaments cada dia o a anar al banc dels aliments a buscar un àpat. Tot, a cop de restricció de moviments, de drets, de llibertats, de porra. Toc de queda sense data de caducitat. Vivim en una incertesa sense final i sense solucions. I encara ens preguntem d’on surt la ràbia de les darreres mobilitzacions. És ben senzill: de la misèria, de la decepció, del cansament, de la manca d’oportunitats, de la inacció i de la repressió.

En un any hem après a aplaudir els nostres professionals sanitaris, però els governs han estat incapaços de posar a la nostra disposició els recursos de la sanitat privada, malgrat el sistema públic ha estat vàries onades a prop del col·lapse. En un any hem parlat molt de la nostra gent gran, de la generació que el virus s’emportava a palades, de la memòria viva que perdíem, i no hem estat capaços de consolidar un sistema assistencial públic que els cuidi com mereixen. En un any hem parlat de rastrejadors –els que vam contractar a Ferrovial–, de mascaretes i pantalles protectores –les que vam cosir i imprimir nosaltres mateixos–  i de les EPIs que no teníem degut a les retallades en sanitat i la manca de previsió. Hem après i hem parlat, hem solucionat, hem ajudat, hem posat de la nostra part quan no s’hi arribava. Tones de solidaritat i quilòmetres de xarxes d’autoajuda per a que, malauradament, un any després, encara hi hagi qui dubta de la necessitat d’un sistema sanitari públic, universal i de qualitat.

Fatiga pandèmica, en diuen uns. Fatiga política, en diuen altres. En realitat, són vasos comunicants de la mateixa realitat. Un exemple entre tants: per molt que m’expliquin la lògica de la pujada de la llum en plena onada de fred, quan Endesa anuncia que multiplica per vuit els beneficis de l’any anterior i a sobre es veurà beneficiada dels fons europeus Next Generation fent veure que, ara sí, és una empresa sostenible, no ho entendré mai. Jo el que veuré és la nau de Badalona que crema perquè els que hi malviuen han hagut d’encendre un foc per escalfar-se, jo el que veuré és l’àvia de 76 anys o la família amb menors desnonades al fil del toc de queda. Alguns tenim unes ulleres diferents per tal de mirar el mon.

Mentre només fem cas als interessos dels poderosos, mentre no fiscalitzem les decisions dels polítics, mentre ens continuï semblant més violent cremar un contenidor que un desnonament, continuarem creient que la nova pandèmia que pugui venir serà també com una grip.

Comentaris

  VIOLENCIA VS VIOLENCIA 28/02/2021 8:55 pm
  La Mireia Boya ens diu, amb tota la raó, que "Mentre ens continuï semblant més violent cremar un contenidor que un desnonament, continuarem creient que la nova pandèmia que pugui venir serà també com una grip", pero no ens aclareix si cremant contenidors evitarem que es produeixin desnonaments o be es reduira la pobresa. Aquesta es la questio !! Com hem de reduir la pobresa, els desnonaments, una millor sanitat publica, etc. ?? Cremant contenidors? Rebentant aparadors de botigues ?? Doncs no sembla que aixo millori la situacio. Diu que un desnonament es violencia, i segur que ens molt casos ho es (no sempre), pero cremar els parasols d'un bar que te treballadors en ERTE i que te prous feines per mantenir-se obert, no es tambe violencia ??
  @Això és una rucada tipus: "I contain multitudes" (Bob Dylan dixit). 28/02/2021 12:04 pm
  Cosas de Walt Whitman, ese poeta prescindible y sin Nobel...
  "Una persona que diu que al Valle de los Caídos encara queda la tumba del DICTADOR José Antonio" 28/02/2021 10:08 am
  Si lo ha dicho la Sra Boya, así será. Y quienes no estén de acuerdo ya están tardando en regresar a su universo paralelo ñordo y fascista para leer libracos y ponerse desodorante.
  Narcís 27/02/2021 8:35 am
  Per què no es preocupa, se n'ocupa dels esquimals, dels indígenes de l'Amazones, de les tribus d'Àfrica, dels . . . . . atès que sembla tenir sa vida assegurada .. alhora els veïns, els conveïns, els ciutadans, els conciutadans i mateixos compatriotes, campin per on puguin ! PD : fart de esquerres falses d'allò més o baliga-balaga .. qui era aquella que parlava de fer vida tribal i .. s'aixoplucà ni més ni menys a Suïssa?
  Bot 26/02/2021 11:01 pm
  Qui es crega que açò va de sanitat i virus, és que és molt ruc i innocent. La humanitat estem en guerra contra l'1% de les elits i l'arma més mortífera desplegada és la mascareta.
  LlunyDeCat 26/02/2021 2:45 pm
  A l'Hemeroteca hi ha també declaracions de metges a l'inici de la pandèmia que són una vergonya. Recordeu en Padrós del Col.legi de Metges, el mateix Trilla del Clínic i la més vergonyosa és la Dra Marina Geli que escriví articles d'opinió a Nació Digital que cal tornar-los a llegir per adonar-se de la colla d'ignorants que tenim a casa nostra. La Geli va tenir la barra de criticar l'annul.lació del Mobile Congress.
  154
  22
  Respon
  Donec Perficiam 26/02/2021 1:47 pm
  Tota la raó Mireia. Al segle XIX hi havia senyors feudals i comptes i bisbes que explotaven al poble i li prenien 2/3 parts de la collita o el bestiar, ara al segle XXI tenim altres sistemes d'explotació com són els bancs, els amos del nostre lloc de feina, els monopolis de subministraments esencials (llum, gas, aigua), les inmobiliaries o propietaris del pis on vivim, les farmacèutiques, els impostos i retencions de l'estat i la seguretat social, i podriem seguir escribint noms, però per desgràcia estem tant inmunitzats a que ens esclafin que hem perdut la capacitat de crítica i necessitariem una revolta absoluta per poder canviar-ho tot, de dalt a baix, absolutament i completament. El sistema caníbal de capitalisme actual ens està matant poc a poc i sense que ens en adonem...fins i tot el sistema per aborregar-nos és sofisticat...
  Narcís 26/02/2021 9:56 am
  Oooooohhh , què benefactora, què altruista, què humanitària . . quin amor al proïsme, quina àdhuc bona samaritana i, quina manera de ficar els peus a la galleda, ço és, alhora que diu de la misèria/ necessitats fora mida que patim ensems amb explotació de tota mena .. llança ' els que moren a la mediterrània ' ( doncs, res, deixa ton lloc de treball per hom d' aquests nouvinguts sinó distribueix ton sou en munt de parts .. i aneu-vos-en tots plegats a fer cua a rebre ajuts , així mateix, dona'ls sostre i metres quadrats d' aixopluc a ca teva ! ) ! PD : però, on van, on van, on van, si no hi ha mitjans ni per als propis ? Nota : aquesta falsa esquerra, a què hi juga, a què els partits feixistes treguin més escons així ser-los coadjuvants ( encara que tampoc farien res davant aquesta qüestió com mai han fet res la resta que no sigui cantar missa ) ? Anotació al marge : ja n' hi ha prou de jugar amb les mancances primàries de les persones .. vergonya hauria de fer a l' autora empentar a la caritat, beneficència i tota mena de ' files ' la dignitat dels éssers humans ! Incidència : millor seria es preocupés dels d' ací o joves sense horitzó, famílies sense mitjans, gent gran deixada de la mà de Déu .. d' usats d' allò més malament als treballs, dels que tenen dolències físiques efectes d' aquests sense poder demostrar-ho al moment oportú, dels que pateixen malalties mortals sense ser tractats com cal, dels . . . . . . . . ! ( I, què dir-ne, de no poca ' sanitat pública ' en autonomies, que semblen endollats .. poc competents .. i, allò pitjor, menfotistes .. i, alhora, parlant de la ' sanitat pública i universal ' ! )
  16
  103
  Respon
  Doctor Strangelove 26/02/2021 9:39 am
  Una persona que diu que al Valle de los Caídos encara queda la tumba del DICTADOR José Antonio, només mereix la repulsa de tots! Com pot ser que en aquest digital, per lamentable que sigui, deixin escriure gent tan inculta i amb tan poc talent? En fi, visca la mediocritat! Doc.
  Observador 26/02/2021 6:01 am
  "El Estado tiene el monopolio de la violencia" (Manuel Fraga dixit).
   Ramon 26/02/2021 12:55 pm
   Això és una rucada tipus: "I contain multitudes" (Bob Dylan dixit).
  Veterà antifranquista. 26/02/2021 5:46 am
  No sento la més mínima simpatia pels cupaires, però aquesta vegada Mireia Boya té raó i cal reconèixr-ho.
  Ramon 25/02/2021 10:57 pm
  Ja va ser un alcalde molt de progrés que va sentenciar que els programes electorals es fan per incomplir-los. Els contractes de lloguer es veu que també. Tu signes i després no al que paguis perquè el desnonament seria violència. Com volen que ningú posi res a lloguer amb unes esquerres tan subnormals en instàncies de govern?
  10
  128
  Respon
   mercedes la cast 26/02/2021 9:34 am
   Jo tampoc no en sóc votant de la CUP , però estic totalment d'acord amb M Boya en aquest article... i és queda curta, no menciona els infiltrats polis i delinqüents que trenquen botigues i criminalitzen els manifestants. Quan siguem independents, ja veurem més a prop les vostres propostes politiques, ara per ara, sou desconcertants i sovint contraproduents....
    Ramon 26/02/2021 12:52 pm
    Ah, sí, així doncs consideres que un desnonament és "violència"? Un desnonament és un fet de justícia. Un fet d'estat de dret. Un fet agradable? Òbviament, no. Com tampoc no són agradables les multes als motoristes que els enxampen anant a 200 per hora. Els contractes s'han de complir. Se'n diu responsabilitat per ambdues parts signants. I si hom ha estirat més el braç que la màniga, o si ha tingut alguna dissort a la feina o a la família que l'impossibilita de pagar el lloguer, doncs que espavili cercant noves fonts d'ingressos, llogant quelcom més d'acord amb llurs possibilitats econòmiques. simplement acoplant-se ni que sigui temporalment a casa d'algun parent tal com s'havia fet sempre o en el pitjor dels casos demanant ajuts públics o d'entitats tipus per exemple Càritas per sortir del pas. Però el propietari del pis té tot el dret a cobrar el lloguer. Perquè potser és un ingrés que el necessita arran que després de cotitzar tota la vida li ha quedat una pensió menor que la paga que reben els MENA? Doncs sí. Però no cal arribar a tal extrem. El dret és legítim i igualment el té ni que nedi en l'abundància. O si no ja em direm qui recontracony gosarà posar cap pis en lloguer!
    5
    110
    Respon
  Ramon 25/02/2021 10:43 pm
  Si el virus no hagués vingut de la Xina sinó d'una democràcia la culpa seria "del capitalisme". I si la gestió de la crisi a Espanya no hagués set de sociates i pudents, tant cupaires com el tripartit ja li haurien dit mil milions de vegades "A-SE-SINO!" al govern de torn.
  22
  239
  Respon

Nou comentari