El marc mental espanyol

"Les eleccions escoceses plantegen el problema a nivell europeu, el que l'independentisme català ha d'invocar si vol que el prenguin seriosament"

Els madrilenys han celebrat eleccions autonòmiques anticipades aquest dimarts, dia quatre. Tothom a Catalunya està assabentat dels partits que hi participen, llurs opcions, les baralles entre els líders i un ampli anecdotari, com si aquesta fos una consulta catalana. Aquest dijous se celebraran unes eleccions nacionals a Escòcia que seran crítiques per a l’esdevenidor de la independència del país. Doncs, amb prou feines es pot trobar informació als mitjans sobre aquest assumpte d’importància cabdal per als catalans.

Sens dubte, el resultat de les eleccions madrilenyes tindrà un impacte directe sobre Catalunya; però també el tindrà el resultat de les eleccions escoceses, i en un ordre molt important de la causa catalana, com és l’exercici del dret d’autodeterminació. Per què hem de privilegiar la informació de la política madrilenya sobre la de la política escocesa? Per raó del marc mental espanyol, dins del qual el referèndum d’autodeterminació, la independència, no té cabuda, és un concepte buit, un innominable.

Compartir aquest marc és fer renúncia implícita de l’independentisme, prendre part en un joc que no té res a veure amb Catalunya perquè es juga en clau espanyola. Pel que fa a la política espanyola, Catalunya no existeix i la independència encara menys.

La qüestió, però, sí que existeix, i les eleccions escoceses plantegen el problema a nivell europeu, el que l’independentisme català ha d’invocar si vol que el prenguin seriosament. Quina és la raó per la qual els ciutadans escocesos tenen drets que no tenen els ciutadans catalans? La UE és, teòricament, un sol espai jurídic i polític i els seus ciutadans tenen els mateixos drets; no pot haver-hi ciutadans de primera i de segona.

Per descomptat, ningú no ignora que l’impacte madrileny, si n’hi ha, serà negatiu per a Catalunya. A primera vista, sembla raonable tractar d’influir en el joc polític madrileny per tal d’aconseguir algun avantatge per als coreligionaris. És el marc mental espanyol. Guanyi qui guany en unes eleccions espanyoles/madrilenys, el resultat serà sempre dolent per a Catalunya. És una vella experiència; no calen exemples.

La qüestió, doncs, s’ha de plantejar com s’ha fet des de l’inici, com a una qüestió europea. Això vol dir cap col·laboració amb l’Estat espanyol mentre no es reconegui i es faci efectiu el dret d’autodeterminació en els termes escocesos. L’exemple escocès prova que la qüestió de la independència de Catalunya no és cap qüestió interna espanyola, sinó europea.

Gairebé tres mesos després de les eleccions del 14F i a prop del termini de convocatòria de noves eleccions, a Catalunya no hi ha govern. És meravellós dir-ho quan es recorda que les eleccions van donar la més gran majoria absoluta fins ara a l’independentisme, amb 52% de vot popular i 74 escons. Amb aquests resultats, el lògic era esperar un govern independentista en dies, potser hores. Ans al contrari, després de tres mesos de tortuoses negociacions no hi ha res.

I mira que han sigut tortuoses, amb tota mena d’escenografies del joc polític, començant per a un “preacord” entre ERC/CUP, tancat i blindat que es va presentar a JxC com un fet acomplert. Estil autoritari tradicional basat en el fet que els republicans havien interpretat llur victòria pírrica com un triomf absolut. Després del “preacord” que ningú no podia tocar, vingué un ultimàtum per al passat primer de maig, dia internacional del treball, sigui dit sense ironia. Amb l’ultimàtum arribava l’amenaça d'”explorar vies alternatives”, en cas de deixar passar el termini, amenaça que no es va complir.

No hi ha vies alternatives a la formació d’un govern independentista. Precisament, la iniciativa d’ERC, JxC, CUP i Comuns de rebatejar la legislatura és un pas, encara que simbòlic, en aquesta direcció. Un govern que s’enfronti amb l’Estat en defensa dels drets dels ciutadans i en concret, el dret d’autodeterminació.

Encara que els republicans han mantingut la sonsònia que no hi havia cap obstacle a la formació de govern, sembla que sí que n’havia molts i difícils de resoldre. Aquesta ha estat la tasca de JxC que ve obligada, si vol sobreviure, a assegurar que qualsevol acord de govern sigui aprovat per a la seva militància. És un detall que sovint s’oblida i que els partits que comparteixen el marc mental espanyol no arriben ni tan sols a comprendre. Ells no consulten llurs decisions amb la seva militància. Només donen ordres al seu aparell de propaganda als mitjans públics de comunicació. Seria ridícul un govern de coalició amb els mitjans públics de comunicació monopolitzats per un dels socis que els fan valer per atacar l’altre.

Comentaris

  TRANQUIL 06/05/2021 12:48 pm
  Alguns sença Cotarelo ,esterian amb l'gnorancia total Agraiu a Cotarel que sigui el vostra guia espiritual de la políitica
  52
  21
  Respon
   Gonzalo 06/05/2021 1:21 pm
   Lo de "sença" va de coña, verdad? Jajajajajajaja!!!!!
  Gonzalo 06/05/2021 12:42 pm
  Pobre hombre....no se ha enterado de que UK ya no pertenece a la Unión Europea..... jajajajajajaja!!!!!
  ferran 06/05/2021 11:57 am
  D’acord amb Cotarelo. Si JxC vol sobreviure, la militància ha de tenir l’ultima paraula. I si tot segueix igual rebutjar cap acord sense unitat d’acció des de l’exterior. Per no anar a eleccions només recolzaria la investidura, llavors veurem com s’estavellarà el govern d’un país sotmès a un robatori de recursos astronòmic per engreixar la gegantesca casta funcionarial, industria militar i empresses de l’Ibex. Respecte de Madrid cap sorpresa, una societat embrutida pels mitjans d'intoxicació, on la majora de la gent modesta treballa en el sector serveis com bars, cases de putes i locals d’oci (com Catalunya) són car de canó del feixisme.
  Ramon 05/05/2021 8:24 pm
  D'Espanya, Descanso Dominical, Gomaespuminglish i el pernil Joselito. In that order. I res més.
  Ricard 05/05/2021 7:47 pm
  "Guanyi qui guany en unes eleccions espanyoles/madrilenys, el resultat serà sempre dolent per a Catalunya". Si.
  ¿Escocia es parte de la UE? 05/05/2021 4:49 pm
  Nunca te acostaras sin aprender algo nuevo. ¡Gracias, maestro!
  59
  10
  Respon
   2021 06/05/2021 7:22 am
   La UE s'acabarà plantejant un procediment breu per readmetre Escòcia dins l UE, i ja hi ha peticions d'eurodiputats al respecte. La pretesa ironia d'algun comentari sobra, si estigués ben informat: encara no s'ha fer el referèndum i ja hi ha eurodiputats que en demanen facilitar-ne l'entrada. El que no interessa als països "del nord" són estats als quals subvencionen des de fa 35 anys i son un pou sense fons, que que a sobre introdueixen el feixisme a Europa.
    Gonzalo 06/05/2021 12:41 pm
    Y Cataluña independiente en 18 meses ..... jajajajajajajaja!!!! Profetas!!!!!! Jajajajajajajaja!!!!!
  Ona 05/05/2021 4:09 pm
  Gràcies Professor Cotarelo. El problema és la capacitat de la gent d’ERC, acostumats a la obediència i la renúncia. D’on no n’hi ga, no en raja. Els juntistes en canvi estan mostrant que van de debói és una grandíssima notícia. No acabarem la legislatura que la independència de Catalunya serà un fet.
  146
  2
  Respon
  Jordi tururú 05/05/2021 3:06 pm
  Por favor, otro cartón de vino Don Simón que hoy se ha ganado bien su "trabajo". Págese en especias, según contrato.
  44
  171
  Respon
  federalista 05/05/2021 1:04 pm
  jajajaj vell xarnego obri la boca que tinc un cacharro estelado amb molta forca i que tira una crema catalana molt bona,vell xarnego vols crema catalano-estelada obri la boca que ja va la crema catalano-estelada i molt blanca jajajajajajajajajaja.
  busman 05/05/2021 11:45 am
  Bé, és que a dia d'avui els escocesos no són cuitadans de la UE. Potser d'aquí ve la confusió sobre els drets que uns i altres tenen i deixen de tenir.
  GROC 05/05/2021 10:28 am
  Catalunya Radio ,cada diumenge ,emeten la GLOSA del Arcabisba de Barcelona Aquest diari cada dimecres la Glosa del Sr. Cotarelo , dirigent espiritual dels anti d'ERC (ERC l'infern JxC el cel
  99
  184
  Respon
   ROJI.GROGA, ERC.ESPAÑAAAAAAA 05/05/2021 5:52 pm
   ERCatolics i lladres ferrovial.junqueras, el lladre mes catokic sotanero d'españa,erc
   32
   11
   Respon
   Fiu Fiu 05/05/2021 2:20 pm
   Junqueras pertany als serveis secrets vaticans. Hi va ser tres anys entrenant-se a les catacumbes jesuítiques. És un altre il·luminat que només serveix la seva fe. En aquest cas impedir com sigui la independència de Catalunya i apuntalar Espanya, un dels països on l'Església té interessos, és a dir, ingressos, dels més importants. Sembla mentida que ningú destapi la farsa, com la monja Forcades o el finançament de plataforma per Catalunya per elements pertanyents als bisbats de Vic i Tortosa.
  Una lectura 05/05/2021 10:14 am
  L'España radial no pot sobreviure sense Catalunya. Fins i tot territorialment se'ls tancarien entrades a França. Per això dretes i esquerres d' Ñ lluitaran fins a tot per pura supervivència. No poden tenir cap altre projecte. Està demostrat. La UE el que ha fet i farà és ajudar Ñ dissimulant o apagant violències que fan mal efecte. Com l'ordre de parar les agressions a mitja jornada de l'1-O. Després, silenci. La situació d'Escocia pot obrir possibilitats? Tant de bo.
  112
  11
  Respon
   jordi 06/05/2021 9:47 am
   Radial??????Cat va acabar con cifras económicas peores que Extremadura. A ver si se acaba la pesadilla de los vividores éstos y el covid, y vamos a ver
  Donec Perficiam 05/05/2021 9:17 am
  Doncs us equivoqueu perque una vegada més ha quedat demostrat que hi han ciutadans de primera i de segona. Europa no ha mogut ni un dit per Catalunya (malgrat tot el que Caspaña ens ha fet i ho ha vist tot el món). Han hagut de reconeixer "per collons" en Puigdemont, Comín i Ponsatí com a eurodiputats i fins i tot varen intentar negar-li l'acreditació a Puigdemont....ja ningú ho recorda... i veurem com acaba el tema de les extradicions els propers mesos. Tot es mou per interessos i sembla que Caspaña els té molt enganyats. Pedro Sánchez és un gran actor. Païssos de la UE com Polonia, Hongria, Italia, França, Païssos baixos, Letonia i evidentment Caspaña, segueixen tenint un augment de l'extrema dreta a les seves gobernances i Europa no fa res de res. El que compta només són els calers.
   Ray 05/05/2021 12:17 pm
   Llegeint el que dius ningú no diria que esta escribint algú abonat a les teories de la conspiració
    Junquerqs un lladre total 05/05/2021 5:54 pm
    Ets tartamut, espanyol i junquerista? Als rucs, aufals, i als grocs, bitllets ferrovial del junqueras
  LoPep 05/05/2021 6:40 am
  Bon article, com sempre. Avui no hi ha els infectes trolls habituals. L'amo i ells deuen anar amb ressaca.
   Doctor Strangelove 05/05/2021 7:38 am
   Lamentable article contra ERÑ. A més a més otorga tints democràtics a JxCash dient que consulta la militància, quan és un partit autoritari dirigit per un dictadoret sense estudis que només sap endrapar musclos. Com s,ha de veure aquest vell comunistot, expulsat de la universitat, per quatre xavos del 3%. Doc.
   184
   273
   Respon
    "Doctor amor extraño", eres un vago. 05/05/2021 2:45 pm
    "Doctor amor extraño"; trabaja! y no te estés todo el día comentando mierda!
    uno que vive en Tabarnia 05/05/2021 9:45 am
    per aixo et serveix la titulitis? no vals ni per el que dius, ets un pobre home, que ha sobre es mostra vanitos de la seva estulticia
    11
    106
    Respon
    Anònim 05/05/2021 8:06 am
    Aquesta resposta és desqualifica ella mateixa. Bon dia !
  Veterà antifranquista. 05/05/2021 6:07 am
  Sr. Cotarelo, els escocesos tenen drets que no tenim els catalans. I no els tenim perquè, en aprovar la constitució espanyola del 1978 (Catalunya fou on l'aprovació fou més gran, gairebé un 78%) i l' estatut d'automia del 1979, hi vam renunciar explícitament i clara. L'error dels catalans d'aleshores fou gravíssim i les generacions posteriors el pateixen i el patiran.
  Superlatiu Cotarelo! 04/05/2021 11:43 pm
  "Quina és la raó per la qual els ciutadans escocesos tenen drets que no tenen els ciutadans catalans? La UE és, teòricament, un sol espai jurídic i polític i els seus ciutadans tenen els mateixos drets; no pot haver-hi ciutadans de primera i de segona" Esperem que la UE i els nostres ho entenguin i ho facin valer. Ara com ara van una mica despistats, deixem-ho així....
   Octubrista 05/05/2021 10:27 pm
   N'hi ha més d'una però una de les més importants és que el 51 % dels ciutadans anglesos donen suport al dret d'Escòcia a decidir en referèndum si volen continuar dins UK o no, mentre que a Espanya, la immensa majoria aplaudeixen amb les orelles la repressió contra Catalunya.
  Sr Cotarelo: persona honesta i valenta com pocs n'hi ha 04/05/2021 10:59 pm
  Brillant article. Totalment d'acord Sr Cotarelo!

Nou comentari