Per fer un nou país cal canviar de mirada. Veure les coses d’una nova manera i des d’un nou punt de vista. Això no es fa mai per art de màgia, ni per revelació divina, sinó que és un procés que et va portant del punt A al punt B pas a pas, fins que descobreixes que el món en el qual vius i en el qual treballes, participes, lluites, pateixes, etc, etc, depèn molt de la teva mirada.

Especialment en els temps confusos, com els actuals, quan ja no sabem ni si tenim mirada. Quan, en tot cas, el que toca és passar el dol dels fracassos, mirar de no perdre-hi bous i esquelles i imaginar nous escenaris per a la batalla entre un estat molt poderós (i sense manies) i un país complex, desunit, desgarbellat, però també infinitament tossut.

I què podem fer mentrestant? Mirar la nostra mirada, pensar el mapa mental del nostre món. Pot semblar poca cosa, però això ho canvia tot. Tard o d’hora, depèn de les presses…

La crisi del volcà africà de la Palma és molt reveladora. Es tracta d’un volcà africà, no espanyol ni europeu, però l’hem posat al centre de la nostra mirada des de fa unes quantes setmanes. A França i a Alemanya no han fet el mateix, com tampoc a Itàlia. Els «nostres» volcans són en tot cas l’Etna o el Vesuvi, per no parlar dels d’Olot, però no els volcans canaris. Europa no mira a les Canàries, la qual cosa no implica ser insolidaris ni indiferents, sinó simplement aplicar un mapa mental del món.

Si tu ets la potència colonial de Canàries o de Sibèria, sens dubte que els seus volcans t’importaran molt. Però si no ets res més que una colònia més, què redimonis fas posant els volcans africans al centre de la teva agenda informativa? Senzillament, estàs comprant el relat imperialista d’Espanya: aquells volcans són «els nostres», aquelles erupcions són europees. I això és mentida.

A canvi, no sabem res del que passa a Portugal. Ni a Perpinyà o Andorra. I per cert, a Ses Illes, què està passant? I a València? I què se n’ha fet de l’Alguer? I a la Vall d’Aran, què els preocupa? I a la Catalanya Nord?

Tot el mapa mental català (massa barceloní) s’embolica i es contamina amb les cendres i la lava d’uns volcans africans a milers de quilòmetres, molt espectaculars i televisius, o amb les erupcions volcàniques del PP madrileny i de l’agenda política espanyola. Clar que són coses que ens afecten. La pregunta és si són les nostres coses, si formen part de la nostra visió del món i de la nostra realitat present i futura. 

El volcà és només un símptoma: cal saber on es troba el centre del teu món. Si és a Madrid i les seves colònies, estem llestos. Ens estem perdent el que passa al món i el que podríem fer a un món molt més gran que l’Espanya vampiritzada per Madrid.

La qüestió és decidir quin és el nostre centre de gravetat i no deixar-nos portar per l’agenda informativa i estratègica que dissenyen des de Madrid i imposen amb tanta força com intel·ligència. És a dir, trencar el punyetero marc mental espanyol, que no és ni europeu ni peninsular ni global, només és madrileny.

Si posem el centre de gravetat a París, a Berlín, a Roma o a Londres, veurem les coses d’una altra manera: Reus, Pequín, Tòquio. Si ens fixem en Brussel·les, Amsterdam o Suïssa, veurem una altra Europa. Si ens centrem una mica en Califòrnia o New York, el món semblarà un altre. O si mirem els països nòrdics. O Àsia. On sigui, però sortim ja del melic hispànic, que limita la nostra mirada sobre el món i ens impedeix actuar al món.

Deixem de comparar-nos amb Madrid, que és el que volen. Hi ha comparacions i aspiracions infinitament més interessants i estimulants, si no volem ser madrilenys de segona ni que ens perdonin la vida cada dia. Canviem de perspectiva. Interessem-nos més en tot allò que els passa als nostres veïns i veïnes, als nostres germans de cultura i d’història. Mirem cap a Europa. Dibuixem un mapa mental que ens ajudi a enlairar-nos i no a deprimir-nos i suïcidar-nos: en sortirà la Catalunya que necessitem per sortir d’aquest fangar, d’aquest punt mort que no porta enlloc.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Novembre 07, 2021 | 21:31
  El supremacismo que destila este fantástico fascista independentista es de psiquiatra, pobre hombre el estreñimiento le afecta a las entendederas, pronto le nublara la vista y solo verá españolistas en su comunidad autónoma.
  Anònim Novembre 07, 2021 | 22:15
  Eso mismo vengo diciendo yo desde siempre: No hay mayor desprecio que no hacer aprecio
  Gonzalo Novembre 07, 2021 | 22:47
  Ya os gustaría que canarias dejase de ser española. Os jodeis. Y seguid tragando.
   A mi m’importa una merda les canarias! Novembre 08, 2021 | 10:53
   I el que teniu al nord de l’Àfrica! I tu també m’importes una merda! Mira que arribes a ser espanyol!
    Gonzalo Novembre 08, 2021 | 13:32
    Pues para importarte una mierda, bien que me respondes. Todos los laZisnaZis son igual de indigentes mentales como tú?
  Narcís Novembre 07, 2021 | 23:24
  Ha estat prou clar perquè n' és prou obvi així molt bé de recordar-ho . . hem de pensar, imaginar àdhuc veure cap a endavant països desenvolupats i d'allò més fidels a la democràcia, democràcia culta el més possible, que no pas pendents/ penjats de retrovisor per veure el que ja sabem o misèria moral/ ètica i delictiva d' aquest estat, fet del qual no faria altra cosa que posà'ns-e a sa alçada amb tot el que implica : sa psicologia, sa caracterologia, sa modus de ser i sos defectes, defectes vergonyosos, descarats i desvergonyits ensems amb primitivisme edulcorat de classe, classe ridícula, per postisa, tot plegat, classe aliena sostreta que no els pertany ni els hi va ( amb l' absència de dignitat i mateix honor que gasten ) ! PD : volem ser bons, ferms, desenvolupats . . . doncs oblidem- nos- en de l' existència d' aquesta gent, gent verament xurma sinò directament delinqüents en pro d' un poder fàctic criminal ( i diuen estimar espanya .. estimar els espanyols .. quan han fet, fan i faran sigui aquest estat, un estat pidolaire etern, un estat en fallida constant, un estat l' últim de la cua dels no ningú ! ) !
  LlunyDeCat Novembre 08, 2021 | 02:11
  L'element més important del marc mental Espanyol que tenen la majoria de Catalans és la llengua Espanyola. El Jorn que els Catalans boicotaran aquesta llengua i tot el que és vehiculat a través d'ella, aleshores llur marc mental canviarà. Viure fora del marc mental espanyol com jo té l'avantatge de no haver d'aguantar tots els Espanyols que se t'adrecen en Espanyol i no haver de patir assetjament dels mitjans en Espanyol. Però els Catalans de l'Interior ho podrien fer com ho feren fa molts anys els Flamencs per desempallegar-se del francès. La llengua és la clau. Amb la llengua els fotrem i ells ho saben. Per això aquests malparits volen que l'abandonem. I això ho saben totes les elits estúpides i covardes catalanes inclosos els qui treballen a la Generalitat i parlen Espanyol sense que els ho demanin. Fins que no boicoteu els Espanyols no inciareu realment el Procès d'Alliberament.
   Joan Rovira Novembre 08, 2021 | 16:35
   Cert, la llengua és clau en el mapa mental. No cal però, odiar l'espanyol. Jo l'estimo, com el francès. Però estimo més el català. I si es tracta de rendir-nos, la llengua és la nostra fortalesa, perquè és allò que som, que érem i que serem. Tanmateix, si mirem una mica més enllà de Madrid no ens farà cap mal.
  Hay espectáculos mucho mas fascinantes que las erupciones de volcanes africanos Novembre 08, 2021 | 07:35
  Las erupciones del ombligo del articulista, sin ir mas lejos. Europa las mira conteniendo el aliento.
  Tip Novembre 08, 2021 | 10:56
  4 comentaris d'Espanyols i en Espanyol i 2 de Catalans i en Català. Què c... és això ? Filtreu com va fer el PuntAvui tota l'Espanyolada.
  Quin mapa mental ridícul que té el Rovira Novembre 08, 2021 | 10:57
  La Palma, sota jurisdicció espanyola, és a dir europea, des dels reis Catòlics, és Àfrica però la francesa Perpinyà, la nació andorrana, la italiana Alguer i les espanyoles València i Balears han de preocupar els catalans perquè el mapa mental del Rovira són els fantasmagòrics païsells catalanets. Amb aquest mapa mental no anem enlloc, nano.
  federalista Novembre 08, 2021 | 13:02
  home el teu mapa mental i xenofob rovira es molt petiton petiton, que vols dir que te la pela el que li passe als pobres habitants de la palma, illes canaries que han perdut casa, les propietats i molts s'han quedat amb lo posat a lo millor t'interessa mes dins el cervell malat i xenofob que tens, com caga un aborigen de l'illa de papua nova guinea indonesia oceania, a mi no rovira perque no estic malalt, i simplement canaries a banda de que siga el mateix estat, que ho es ho vulguis tu o no es molt mes a prop que l'illa de oceania papua nova guinea, merci, i no cobre res per les classes rovira.
   Joan Rovira Novembre 08, 2021 | 16:32
   No, home/dona, no me la pela el que passi a la Palma. Al contrari: hem de ser solidaris amb tots/es els/les que pateixen, siguin d'on siguin. Per això mateix, no sé què esperen per començar a pensar en una independència intel·ligent i urgent.
   Anònim Novembre 08, 2021 | 16:44
   Ha parlat de Papua-Nova Guinea? Ha parlat de Perpinyà, d'Europa, de València. Estàs obcecat , paio!
   Anònim Novembre 08, 2021 | 16:44
   Ha parlat de Papua-Nova Guinea? Ha parlat de Perpinyà, d'Europa, de València. Estàs obcecat , paio!
   La “fede” fent una altra màster class de com es redacta… Novembre 08, 2021 | 17:28
   Ets molt ecspanyorda, no?
  Carles Novembre 08, 2021 | 17:36
  Totalment d'acord. El nostre escenari no és Espanya ni el nostre mirall Madrid.
  federalista Novembre 09, 2021 | 11:21
  anonim ha parlat de asia,de california de novaiork i de pequin per exemple encara se llegir, i ademes no estic adoctrinat, merci altre al qui li he de donar clase,

Nou comentari