El futur de la independència

"Mai veuran Catalunya com la colònia que és de la metròpoli. Llur marc mental espanyol els impedeix imaginar una Espanya sense Catalunya"

Vinc de respondre un qüestionari Delphi de tendències socials per al CIS que demana a una sèrie d’especialistes unes previsions sobre com anirà la cosa a Espanya en els àmbits de les nostres competències cap a l’any 2030. És una prova del caràcter racional de la sociologia, que es nega a acceptar la paraula de Crist a l’Evangeli de Sant Mateu que “ningú no és profeta a la seva terra”. Suposo que si preguntessin a tots els especialistes (i jo afegiria als no especialistes, car no crec que els primers siguin millors que els segons en això de vaticinar) i agreguessin totes les respostes, la imatge més probable seria avorridament semblant a l’actual.

Tinc una desconfiança de vell llop davant qualsevol vaticini sobre coses humanes en un termini superior a un parell d’hores i encara que es faci amb totes les garanties científiques. Me’n recordo del primer vaticini del club de Roma, fet als anys 70, sobre l’estat del món l’any 2000 que, aleshores era un llunyà esdevenidor. Es va fer amb un model supercomplex gestionat a l’Institut de Tecnologia de Massachussetts pel més avançat ordinador de l’època. De tots els escenaris previstos, uns vint, el savi ordinador no va endevinar ni un.

Endevinar el futur, l’antiga dèria de la humanitat, és impossible. L’ésser humà és imprevisible perquè té la capacitat de la invenció, que ningú no pot dir quan apareixerà i si ho farà, ni tan sols el que la troba. Ben cert, aquests estudis de tendències no pretenen profetitzar res sinó esbrinar tendències, encara que siguin confoses, per tal d’adoptar mesures a temps que faran canviar el futur que havien previst. Potser aquesta és la raó per la qual el mètode es diu Delphi, perquè es refereix a una matèria interpretativa. No cal recordar que els oracles d’Apol·lo a Delfos eren tan obscurs que es necessitava una sacerdotessa, la Pítia, per aclarir-les. Els especialistes som una mena d’Apol·lo col·lectiu, el CIS és la Pítia i el resultat és quines seran les tendències polítiques econòmiques i socials a l’Espanya del 2030. També hi ha qüestions sobre Europa i el món, però tenen més un caràcter d’atrezzo o tramoia.

L’objectiu és saber més o menys com serà Espanya l’any 2030.

Hi haurà Espanya el 2030? Els autors del qüestionari Delphi n’estan convençuts al 100 per cent. Ni tan sols esmenten la possibilitat que Espanya com ells la coneixen deixi d’existir en nou anys. Sense dubte l’estudi de tendències és un estudi de canvis i els autors s’encaren òbviament amb els canvis que conceben, i els que conceben estan a dins del marc constitucional actual. Són canvis “normals”: més o menys partits al Parlament espanyol, més o menys polarització, més o menys independentisme en unes eleccions autonòmiques catalanes. En aquest quadre de tendències no hi ha cap possibilitat d’encaixar la tendència a la independència de Catalunya.

Els autors haurien fet bé escoltant l’opinió d’Alexandre Deulofeu, un altre oracle anterior al seu que prediu la desaparició de l’imperi espanyol i, per tant d’Espanya, l’any 2029, un any abans del nostre Delphi. A banda de si la predicció de Deulefeu és o no correcta, cosa que es veurà en una estona, el cert és que a Catalunya hi ha forces de tota mena que treballen per a la independència com més aviat, millor.

Aquesta possibilitat de la independència de Catalunya no entra al cap dels autors del qüestionari; és una cosa impensable. Tota la seva concepció del món, com a individus i com a col·lectius es basa en la idea que Catalunya és part orgànica d’Espanya, com la mà és part del cos. Mai veuran Catalunya com la colònia que és de la metròpoli. Mai comprendran i molt menys faran costat a la seva independència. Llur marc mental espanyol els impedeix imaginar una Espanya sense Catalunya.

Aquest esperit explica també l’actual desori dins de l’independentisme, amb uns partits, ERC i la CUP que, tot dient-se independentistes, ha resultat que no ho eren i, ans al contrari, posen tota mena d’entrebancs, materials, procedimentals, temporals per tal d’endarrerir la independència i, fins i tot, renunciar-hi. Uns partits que van invocar la independència, però no creuen que sigui possible perquè llur marc mental espanyol els ho prohibeix. Continuen fent política autonòmica de pactes, cadires, vetos, aliances amb oblit deliberat de la tasca pendent de la unilateralitat. Segueixen posant la qüestió social per davant de la nacional, el que explica que tots dos ataquin molt més JxC que l’Estat espanyol. Política autonòmica d’hegemonia dins de l’espai colonial, sense cap esperança d’assolir un grau digne d’autogovern, per no esmentar la independència.

Com que JxC sembla tirar pel dret i posar per davant la qüestió de la independència i ho demostra amb fets, els dos partits signataris del famós preacord del minigovern de mesells poden obrir-lo a més forces polítiques. Poden fer-lo amb els que consideren més a prop a l’esquerra, com els Comuns. I també a l’esquerra, en principi, es troben els socialistes, que farien costat encantats a un govern presidit per ERC, segons reiterades declaracions de l’exministre Illa. Seria la clarificació definitiva de la situació i la que faria inevitable un vot “no” de JxC a la candidatura de Pere Aragonès.

Comentaris

  Ramon. Plana 08/04/2021 5:17 pm
  Quan sento els tres partits d’esquerra, a dir que volen per Catalunya un govern d’esquerres. No solament en sento traït, enganyat i mal tractat. A més de sentir vergonya perquè duran uns quantes votacions per un parell d’aquests partits. En que pensaven que de veritat se sentien catalans. No son espanyols nascut a Catalunya. I als catalans que no més sabem que som catalans presoners de una castellà que ens va vèncer per mitja de una guerra que en van fer a més comprant els sense paraula i dignitat com aleshores ban fer els anglesos amb la seva traïció. Diuen els d’esquerres independentistes que volen formar només un govern d’esquerres. Amb això ja ho diuen tot. No volen primer unir les forces per obtenir la llibertat del seu país. De ser així anirien junts i ja obtingut la llibertat de Catalunya podrien fer eleccions per fer un govern d’esquerres o de dretes del centre o la mara que els .../ només els demano, una cosa molt difícil que siguin honrats en si mateix.
  ferran 08/04/2021 11:58 am
  Cal canviar el missatge..No pot ser que la gent més perjudicada per l’espoli espanyol voti règim..Cal desemmascarar els farsants de la lluita dreta/esquerra quan la qüestió no és repartir les engrunes, sinó lluitar contra l’espoli que pateix Catalunya..Sóc partidari de que junts no entri dins el govern perquè tinc ganes de veure la Colau, Coscu i resta de farsants autoanomenats d’esquerres, a qui culparan quan comprovin que no hi ha un duro, i que els nostres diners s’utilitzen per engreixar la gegantesca casta judicial/funcionarial espanyola.
  ciutadàs 08/04/2021 8:40 am
  Certament el futur està "futut"
  ciutadàs 08/04/2021 8:40 am
  Certament el futur està "futut"
  Ramon 07/04/2021 9:07 pm
  A sota diuen que Espanya "només vol els nostres diners". Dir això és no conèixer els espanyols. Dir això és no conèixer com són els espanyols.
  43
  41
  Respon
   Donec Perficiam 08/04/2021 2:03 pm
   No siguis carallot Ramon. La història de Caspaña s'escriu amb sang i expol-li (durant segles !!) de cada una de les seves colonies. Per aixó totes elles han acabat fugint....no necessites més proves del que ha estat, és i serà Caspaña pels segles dels segles amén. O si?
  Junqueras es españa 07/04/2021 4:45 pm
  Mentre el ferrovial sigui el Generalisimo d'erc.españa.una, i uns quants sonats votin al quinqui de ferrovial, l'independentisme no te res a pelar. Quatripartit illa.ferrovial i arriba Sanchez y su perrito ferrovial
  108
  63
  Respon
   Cat 07/04/2021 9:00 pm
   Ja no sou el 52% dons?
   30
   10
   Respon
  Ben dit sr Cotarelo 07/04/2021 2:15 pm
  Veritats com punys.
  107
  2
  Respon
  Narcís 07/04/2021 12:44 pm
  Verament hi ha massa espanyol curt de gambals sinó cínics de vergonya d'altri, ço és, que n'esperen després de tant atac pels mitjans d' ençà del 78 .. què n'esperen després de lleis com lofques, loapes i d'altres iniciatives o barrabassades .. què n' esperen després de fer manetes ERC amb PSC i IC-V fent president l' espanyol, i així i tot, no parar de fotre's amb Esquerra .. què n' esperen després de recollir signatures contra restes d' Estatut ( quan no i fan res contra llei orgànica ) o ' dónde hay que firmar contra Cataluña ' ..què n' esperen després de tantes' operacions ' contra Catalunya .. què n' esperen després del ' a por ellos ' .. què n' esperen després de tant espoli àdhuc ' segrestant-hi ' les empreses .. . . . . . . . què n' esperen després de tanta misèria moral i política de tot ordre ? PD : no volen els catalans siguin espanyols ni que no ho deixin de. ser .. tan sols que per Espanya s' entengui Castella i per economia la seva ( o la de ningú ! ) ! Nota : impossible a hores d' ara hi hagi qui no se n' adoni que Catalunya ( mateixos PPCC) no hi fum res a aquest estat com no sigui els venuts/ comprats , espuris/ bastards o temerosos d' aquest botxí!
   Donec Perficiam 07/04/2021 2:28 pm
   Signo amb el teu discurs, i tot el que dius es resumeix en una "moraleja": Caspaña només vol els nostres diners. Res més. Tota la resta se li en refot i per aixó trinxa sense contemplacions tot el que li surti per davant i li faci nosa. Menys els calers (23% del seu PIB que xucla deleitosament dels Catalans que tant odia i que són una mosca collonera des de fa dècades). El món es belluga per diners. Només per diners. Tota la resta són "palla". I Caspaña no és pas diferent.
    Narcís 07/04/2021 3:22 pm
    Totalment d' acord .. l' ensenyament és ser ' estat - delinqüent ' .. i, per si no fos prou, dia rere dia així s'hi mostra, així ho demostra ( només cal veure noticies que surten diàriament ! ) !
  GROC 07/04/2021 11:16 am
  Pobrets necesirtan al Madrileny ,que els experonin per atacar a ERC. Cotarelo toca la flauta i les rates soletes al riu
  255
  370
  Respon
   FERROVIAL, corrupció i morts i la FISCALIA DE SANCHEZ NO FA RES DE RES 07/04/2021 8:00 pm
   RACISTA GROC, la rata espanyolista ets tu, seminarista del Convent dels ferrovials i junqueres mata-catalans i lladre de familia IBEX-35. Realment si a Junts hi hagues un corrupte com el Ferrovial cada dia els Telenoticies.erc començarien amb la noticia. Amb el Junqueres, cal viva, tapant la corruptel.la més gran de Catalunya, el triple del Millet i morts a mansalva degut a que Ferrovial va vials, infraestructura, pero el hermantio Junqueras sap com matar persones amb Cat.Salut-ibex35. FISCALIA que esperen a investigar a la familia?
   88
   48
   Respon
   Anònim 07/04/2021 3:45 pm
   I tu ets unionista que descalifiques una persona per el seu origen?, no es de ser progressista ni republicà , a veure si els teus et tocaran el crostó, per que es pot ser pilota pero no tan...
  Un seguidor de Fuigpelmon 07/04/2021 10:29 am
  Por supuesto que es inevitable, las civilizaciones evolucionan! Quizás para el 3714, Catalunya sea la nueva Dinamarca o Suiza, pero el resto de este siglo por lo menos seguirá formando parte de España por mucho que eso os queme por dentro. Un almax podría ayudaros a digerir
  80
  363
  Respon
   Cabezaladrillo 08/04/2021 2:54 pm
   Igual te cae un ladrillo ahora, al salir de casa, sobre tu cabeza, y no en el 3714, y tú ya no lo cuentas, quién sabe...
   Taviet 07/04/2021 6:27 pm
   No lo fíes tan largo...parece que no has aprendido nada del artículo. No es de extrañar, puesto que tu marco mental fascista te lo impide.
  Doctor Strangelove 07/04/2021 8:54 am
  Quina manera de voler destruir l'independentisme, sou realment tòxics i us importa tres "pitos" la unitat de la vostra causa, només voleu la cadira per poder accedir als "calers". Foteu fàstic! Doc.
  123
  125
  Respon
   Cat 07/04/2021 10:51 am
   I ni tant sols són conscients, ò si, q fent això ja no són el 52% de indepes. O és q juntsxlapasta cobra per dividirnos?
   18
   136
   Respon
    Ramon 07/04/2021 11:05 am
    Ara el Rufián es fa passar per un gat.
    68
    34
    Respon
     Cat 07/04/2021 9:05 pm
     Pobre Ramon, en comptes d'apendre a comptar es dedica a fer acudits suats. En fi....
     15
     53
     Respon
  John Smith 07/04/2021 8:36 am
  Completament d'acord amb la tesi del Ramón Cotarelo. Però no és només un problema de marc mental: als que fan l'enquesta els plouria un un munt de pals, si s'atrevissin només a posar preguntes donant com possible la independència de CAT.
  104
  39
  Respon
  Tip d'ñ 07/04/2021 8:25 am
  La independència de Catalunya és inevitable, més tard o més d'hora, però TOTALMENT INEVITABLE !!*!! És simplement la llei còsmica, com la força gravitacional i ja està pq és un assumpte natural i no pas artificial com "la unidad ñ constitucional" redactada per uns bípedes armats
  Trigo 07/04/2021 7:01 am
  Iros ya de una vez.:.Ah y al salir cerrad la puerta. Que hastío de monotema.
   Cat 07/04/2021 10:52 am
   Dons q hi fas aquí? Tanca la porta al sortir
   Epaña pa lo epañole, maleta y pa la pocilga.paña 07/04/2021 7:20 am
   Epañole pa epañala africana, la musulmana, la bobonica del felipe sexo
    La pocilga espanyola està a Osona 07/04/2021 9:57 pm
    Comarca totalment habitada per porcs i contaminada de purins.
  Luisnomeacuerdo 07/04/2021 12:55 am
  El abuelo cotorralero se ha ido de copas con el vecino de columnas de opinión. Ellos siguen a lo suyo en su repugblica virtual fracasada de tractoria.
  11
  858
  Respon
  Baldiret 07/04/2021 12:22 am
  Que hados habrán decidido repartir tan certeramente las cartas en este juego? La fortuna de la ponzoña ha decidido favorecer a ERC & PSC-PSOE con sendas pervesas victórias. Que Deu Norte Senyors els agafi confessats. Amen.
  37
  94
  Respon
   JordiP 07/04/2021 2:57 pm
   Ni hados ni ones. Aquí falten els 85.000 vots que van anar a PDCat. Insuficients per a donar ni un sol escó al seu partit, podrien haver augmentat la potència de JxCat en dos o tres escons més, segons molts experts. Així, el resulta del 14 f podria haver estat 34-33-32 i la gansada de negociacions-abraçades-trabanquetes que esem veient tindrien un altre caire. L'altre vegada, el Graupera va fer la mateixa jugada contra JxCat, és a dir, contra l'independentisme. Així no farem res. I aquests que practiquen amb aquesta alegria són els que després clamen demanan unitat! No n'aprendrem mai.
   215
   1
   Respon
    Georgiana 07/04/2021 7:37 pm
    JordiP, vull afegir al teu comentari les trabanquetes de l'Estat, Correus, Embaixades i Consulats. Faltan molts vots de l'estranger. Què del minuscul 4% que va poguer votar ( la xifra més baixa des que van instaurar el "voto rogado"). D'aquest 4% molts no van ser comptats perquè no van arribar als col.legis electorals corresponents. Alguns dels afectats han presentat una querella, pero esclar encara que guanyessin la demanda "el efecto" sense que es noti "el cuidado", ja ha aconseguit l'efecte maquinat per l'Estat i les seves sucursals.
    Ramon 07/04/2021 4:37 pm
    L'atribució de tots els drets electorals al PdCat, efectivament, va ser una més de les mil jugades d'Espanya per aconseguir que ERC quedés per davant de Junts per Catalunya. Cap votant decent d'ERC pot estar orgullós d'un sorpasso aconseguit així.
    87
    30
    Respon
  La VOX D'ESQUERRA 06/04/2021 10:15 pm
  Temps de traidors, venuts, ferrovials, lladres i maragalls de gal. Vox i esquerres, españa.una
  110
  113
  Respon
  ERC, España.Rey.Constitucion 06/04/2021 10:13 pm
  Junqueras el buncker franquista d'españa.una
  183
  150
  Respon
  La feina ben feta no té fronteres 06/04/2021 10:06 pm
  La independència catalaneta no té futur.
  7
  164
  Respon
   Rufian cara al sol de sanchez.155 07/04/2021 7:21 am
   Gracies junqueras de sanchez.arriba,epaña
   94
   59
   Respon
  Espectador 06/04/2021 9:55 pm
  ERC=CUP=COMUNS=PSOE=PP=VOX.
  167
  120
  Respon
   Cat 07/04/2021 10:47 am
   Ah, dons vosaltres solets no sou el 52% oi? Salut i República
  pedro martínez laguna 06/04/2021 9:21 pm
  La lucidez de R. Cotarelo no tiene parangón.
  152
  36
  Respon
   Cat 07/04/2021 10:49 am
   És veritat, s'ha canviat el intentat vendre a mes partits q Toni cantó, se'n diu lluïdesa....
    Maragall, la nova ERC DE LA FALANGE-fERROVIAL-IBEX35 07/04/2021 7:55 pm
    Parles del Tete Maragall del Gal, Maragall de Filesa, Maragall de la Loapa, Maragall del GAL, Maragall del criminals dels independentistes del 92. Maragall del Ferrovial? Bon Curriculum per un franquista porciolitic, ricatxo i independentista del traidor Junqueras
  Pep 06/04/2021 9:10 pm
  Nadie puede parar el devenir de la historia.
   Eugenio Escribano 07/04/2021 12:46 am
   Ja sea de venir o de ir. La independencia está aún muy muy lejos de ser una realidad. Europa tendría que cambiar totalmente para que fuese posible y ese cambio en Europa es el que se me antoja más difícil.
   25
   119
   Respon
    Baldiret 07/04/2021 5:22 am
    t Trobo a faltar aquella fortor fastigosament inlove que no sol fallar mai. On pares cariñu?

Nou comentari