El cartell petit de Joan Laporta

"Al Barça hi ha un gran marge per actuar amb valentia i afirmació nacional i això de fer burla al Madrid potser fa gràcia però no fa la feina"

El cartell de Laporta a Madrid ha estat un èxit rotund. Ha agradat a tothom, de punta a punta. Fins i tot l’ha felicitat el seu màxim contrincant electoral. Si Laporta ja tenia les eleccions guanyades quan va dir que es presentava, ara podrà llançar vots a l’aire com si fossin bitllets de 500.

Amb el cartell, Laporta apunta directament al seu target, que no són els madridistes ni els madrilenys sinó nosaltres, la tribu ocupada. No avisa els madridistes de res, ni tan sols vol provocar-los perquè a ells el cartell tant els fa. El cartell s’adreça als catalans i busca que ens imaginem el plaer de fotre el Madrid. Igual que fan els polítics del Procés, Laporta aprofita la frustració actual dels catalans perquè pensem en petit i trempem amb el premi de consolació que ens volen endollar, que consisteix a fer coses amb l’objectiu de fer rabiar als espanyols. “Com que no som capaços d’aconseguir el que ens pertocaria, com a mínim intentarem que els espanyols també es fotin”. Però clar, ni les cosetes que fem els afecten ni afectar-los hauria de ser la nostra preocupació.

Jo ja entenc que un culer vol que el Barça jugui bé i que guanyi, encara més després de Bartomeu, i que banyar el Madrid sempre ve de gust. També entenc que, tractant-se d’unes eleccions per presidir un club esportiu i no un òrgan públic, el cartell de Laporta resulta divertit perquè el veus a ell fent córrer el xampany i cridant “culers, Jan is in the house!”. Però que Laporta sigui el millor candidat per aconseguir bons resultats i que, a sobre, sigui un gamberro simpàtic, no vol dir que tingui cap intenció de fer del Barça alguna cosa més que un club. No podem confondre les dues coses!

La gracieta de Laporta no em sembla cap exemple d’afirmació i valentia nacional, que és la idea que ha unisonat a Twitter: Aquesta és l’actitud digna i guanyadora que necessitem! És així com els polítics s’haurien de relacionar amb Madrid! Quin gol del Laporta, amb un parell!

Per l’amor de Déu, no podem abaixar el llistó d’aquesta manera. Al Barça hi ha un gran marge per actuar amb valentia i afirmació nacional i això de fer burla al Madrid potser fa gràcia però no fa la feina. Ni una mica. Jo consideraria valent, per exemple, un candidat que portés al seu programa un projecte lingüístic perquè els nens de la Masia i els jugadors adults esdevenguin competents en la llengua pròpia del país, com es preocupen de fer la resta d’equips europeus. És una qüestió de voluntat i d’autoconfiança.

Un candidat encara més valent es presentaria, a més, amb un acord sota el braç amb la Premier –per exemple– perquè el Barça jugui a la lliga anglesa. Amb un projecte així, el candidat no estaria aprofitant la ferida dels catalans perquè trempem amb la idea de fer-li una botifarra al Madrid, sinó que el candidat estaria estimulant la nostra fortalesa perquè trempem amb la idea que el Barça, a més de jugar bé, actuï com el club de la capital d’un país. Un cartell gegant del candidat penjat a Londres, amb un “See you soon“, seria molt més que una empescada publicitària i seria molt més que una promesa esportiva. Seria el símbol, ara sí, d’un projecte d’afirmació i de valentia nacional que serviria d’exemple per demostrar que si ens determinem a ser lliures, som prou bons i prou forts per aconseguir-ho.

Nou comentari