De sobte, resulta que tenim el català en perill. Plàcidament endormiscats com estàvem ara s’encenen alarmes a tot arreu. S’acumulen les notícies negatives. No a tot arreu, per descomptat, sinó sobretot a Barcelona i el seu entorn metropolità, un conglomerat brutalment desmesurat que s’acabarà menjant el país. Però, clar, si tens el 70% de la població al 10% del territori, cosa que és una barbaritat, el que passa en aquest territori pesa més que el que passa a Vic, a Manresa, a les terres de l’Ebre, a l’Empordà o al Segrià.

I el que passa en aquesta gran Barcelona, tan exagerada, no és molt diferent del que ha passat sempre, des dels anys 50-60 del segle passat: la llengua dominant és clarament el castellà. Totes les polítiques, estratègies, promeses de miracles i utopies s’han estavellat contra una realitat metropolitana rocosa, impermeable, indiscutible: el català, per a una notable majoria de la població de Catalunya, és perfectament prescindible.

Si a sobre hi afegim el detall, no menor, d’un Estat que juga obsessivament a la contra del català i que somia amb la seva desaparició, tenim un retrat força realista i dramàtic de la situació. I encara hi podríem afegir les diferents situacions de les llengües germanes a la resta de territoris de l’arc mediterrani, València, Catalunya Nord, Andorra, L’Alguer, Ses Illes… Ara, a més, ens ha sortit un gra al cul amb Netflix, com si fos una novetat la més que precària situació del català a l’audiovisual. Però tranquils, tranquils, que això segur que ens ho soluciona en Sánchez i aviat ens podrem fer un tip de veure sèries en català…

Tanmateix, ens oblidem de dues variants importants. Una, mil vegades repetida, molt certa, que el català demana molta, però molta militància, dels catalans. “Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa…”. I l’altra, mil vegades ignorada o dissimulada. A veure… Fem-nos una pregunta molt bàsica. Si haguéssim de triar una raó, una sola raó, que justifiqui l’existència de la Generalitat de Catalunya (ja no parlem aquí d’altres territoris, que tenen altres realitats), quina seria? Insisteixo, una de sola.

Segur que hi coincidirem fàcilment: la defensa i la promoció de la llengua i la cultura catalanes. És a dir, la defensa del nucli dur de la nació, de l’ADN que fa que tot tingui un sentit, de passat i de futur. I ara, després de tan lluminosa revelació, d’aquesta obvietat de primer de catalanisme, que genera tantes unanimitats i tantes abrandades proclames, investiguem quants diners, quants recursos, quants esforços, destina el govern català a la seva principal raó de ser…

Diguem-ho clar, sense necessitat d’ofendre ningú: el govern dedica poquíssims diners a la cultura i al català. Això no ha estat mai una prioritat política ni pressupostària, com tampoc no s’ha treballat estratègicament l’impacte de l’espectacular immigració que ha rebut Catalunya en les darreres dècades. Sí, TV3 està (o estava?) molt bé. Sí, l’educació, només faltaria, sí, unes quantes línies de subvencions i ajuts, sí, això, i allò i allò altre… I també cal dedicar recursos a la sanitat, als trens, a la ramaderia, a les infraestructures, als serveis socials… I sí, clar que sí, és indiscutible que hi ha mil prioritats.

Però fas la suma i et surt una xifra ridícula per a la llengua i la cultura. Un govern es creu una cosa, un projecte, una estratègia, quan hi posa diners de veritat, recursos, eines. Quan simplement va fent xup-xup i tapant forats, és que no s’ho creu o que no té gens clara la seva autèntica raó de ser. Fins i tot dintre de la misèria autonòmica en la qual malviurem una llarga temporada seria possible una estratègia potent de promoció i projecció del català i de la cultura catalana. Però no és aquesta la realitat dels números ni de les prioritats estratègiques.

I després, clar, la culpa és d’aquells que no demanen el cafè en català.

Comentaris

  luis Octubre 31, 2021 | 21:57
  a mi me tiene que decir usted cómo debo pedir un café en Barcelona? Si me sale de las narices hacerlo en castellano lo haré.
   Jo Novembre 01, 2021 | 09:51
   Fatxenda poca-solta.
   Luis, de apellido aznar, no? Novembre 01, 2021 | 09:59
   Todos los fachas soys iguales…
   Si també en Català Novembre 01, 2021 | 10:41
   Si tens tot el dret a demanar en castellà, però tinguis en compte que jo també tinc tot el dret a demanar-ho amb el meu idioma EL CATALA y l'obligació del que m'atenen es sencillament atendrem i mai fer-me ho dir d'altri manera.
   Joan Rovira Novembre 01, 2021 | 19:09
   Pida usted lo que le salga de las narices en la lengua que le salga de las narices, por supuesto. Pero le recomiendo que viaje un poco y aplique el mismo criterio proboscídeo a lo largo y ancho del mundo. Va a tomar poco café y va a aprender mucho sobre lenguas. Y sobre narices.
  Narcís Novembre 01, 2021 | 08:34
  La llengua/ idioma/ llenguatge és l' essència o allò característic i permanent de l' ésser humà, ço és, l' eina amb el que pensa, rumia i desenvolupa el raonament així com son sentiment i emocions . . . i si la perdem deixem de ser qui som, deixem de ser nosaltres mateixos per acabar postissos, tot plegat, no ningú ! PD : CATalunya n' és materialitzada pel CATalà o viceversa àdhuc amb la riquesa d'altres territoris comuns ! Nota : i com més se'n foten, com més la volen trepitjar, més, força més l' hem de fer servir, força més l' hem de defendre . . no debades som a ca nostra ! Anotació al marge : n' és conseqüència de l' origen, dels usos i costums, de la història i de la cultura que la conformà .. de qui foren nostres pares, avis, avantpassats que no desfà cultura aliena prou defensada defora ( i en exclusiva, òbviament ) ! Incidència : nostres representants, nostres institucions, han de ser els primers en fer front perquè el català sigui tan corrent i ordinari com pugui ser-ho castellà mateix a sa Castella i extensions !
  Com es demana un cafè en català? Novembre 01, 2021 | 11:47
  Albanès: kafe; Alemany: Kaffee; Bengali: cafè; Bulgar: kafe; Txec: kava o kafe; Xinès (Cantonès): ga feh; Xinès (Mandarí): kafei; Espanyol: cafè.... i un llarguíssim etc. La qüestió és que l'exemple del cafè no funciona i que la majoria de persones que t'ho serviran a Barcelona són immigrants no catalano-parlants... i un llarguíssim etc
  LlunyDeCat Novembre 01, 2021 | 13:17
  L'article desemmascara una altra volta les elits catalanes. Però obvia i passa de puntetes en la veritable raó de l'oblit del català: "tampoc no s’ha treballat estratègicament l’impacte de l’espectacular immigració que ha rebut Catalunya en les darreres dècades." Escriure això és com no dir res. L'origen del domini de l'Espanyol a BCN i comarques dels voltants és l'arribada de més d'un milió d'estrangers espanyols als 60 als qui s'afegiren totes les altres nacionalitats (d'Amèrica llatina sobretot i parlant Espanyol) que produiren una minorització dels Catalans a llur propi país. És com si els milions de Turcs que arribaren a Alemanya imposaven el Turc o els 2 milions d'estrangers a Suïssa imposaven llurs pròpies llengües. Les elits catalanes són altament estúpides i covardes i la llengua és l'únic signe d'identitat dels Catalans. Per això tenim els PPCC i per això els Espanyols malden per separar-nos. Però una Generalitat que parla Espanyol a tort i a dret i un Junqueras que va dir que l'Espanyol era patrimoni dels Catalans, descriu la catàstrofe a venir. La nostra desaparició. Només cal veure els Colons/Ocupants Espanyols infectant aquesta web.
   Joan Rovira Novembre 01, 2021 | 19:06
   M'alegra que hagis subratllat aquesta frase. Les migracions són una de les claus... Inclosa la magribina, que no esmentes i no és pas menor, a més de molt complicada i amb arrels fosques... Som un país massa petit per païr tanta gent de cop, sobretot quan no hem tingut cap mena d'estratègia lingüística (=nacional). Però si plou i et mulles, la culpa no és de la pluja, sinó teva, per no tenir paraigua...
  Doctor Strangelove Novembre 01, 2021 | 13:36
  A veure cara-restret, com t'ha dit abans un altre comentarista, l'exemple que has posat és d'idiota, cosa que amb tu és una normalitat. I ara parlant amb rigor, la gent que parli el que vulgui, l'important és la llibertat individual i sobretot el pensament lliure, coi "el dasein" de Heidegger. Ja ser que un ésser com tu desconeix aquest concepte, però és el que ens allibera de la terregada i d'aquesta falsa idea de que "el saber és acumulatiu". Fals, de molts rucs (p.e, els independentistes) no surt un llest, i de molts llestos mai en surt un de molt més llest, és a l'inrevés! Per és clar, la individualitat complerta només s'aconsegueix a través de l'èxit, i per desgràcia aquí només hi volten rancuniosos que atribueixen el seu fracàs personal als altres. La veritat és que em feu llàstima, una vida llençada a les escombraries i ara ja de vells voleu fer-nos pagar el vostre fracàs als que us mantenim pagant-vos una pensió que ni de bon tros us mereixeu! En fi, sou uns desagraïts! Doc.
   Narcís Novembre 01, 2021 | 15:34
   Ras i curt : a ta espanya no t' escoltin dir ni un senzill ' bon dia ' que ja no dic pas un senzill ' bon dia i bona hora ' ! PD : de resta o girs i expressions traduïdes al castellà .. ni cal dir-ho ! Nota : o no coneixes ta espanya o ets ruc fora mida o tens ta vida plena de bitllets així venut perdut o, simplement, mai has estimat catalans qui fossin ( ja no dic ni pel que fa a la veritat, al bé, a la raó o al dret d' allò més natural ! ) ! Nota : també pot ser siguis un ham del digital per omplir-lo de comentaris ( cosa que dubto, no ho crec pas ! ) ! Anotació al marge : el més probable siguis un assalariat o pobre llàtzer . . sinó n' és absurd, grotesc, anar contra gent que defensa pacíficament la pervivència del català a Catalunya ! Incidència : també pot ser siguis un malalt físic o/ i psiquiàtric amb una solitud de por tot cercant existir !
    Doctor Strangelove Novembre 01, 2021 | 16:56
    Tranqui Narcís, no soc un malalt mental com tu. I ara em torno a dirigir als metges del psiquiàtric on estas internat: feu el coi de favor de treure-li l'ordinador, que no veieu que no hi toca el sonat aquest! Doc.
     Narcís Novembre 01, 2021 | 18:50
     Siguis feliç ! PD : em sembla que ja no em resta dir-te res més .. com no fos siguis de descendència ' feixeta ' així tu sense personalitat o sentit crític cap .. es tracta només de ser Catalunya ( tant de bo, PPCC ) lliure, sense anar contra ningú ni contra res ni contra ideologia quina fos !
  Sup Marcos Novembre 02, 2021 | 06:03
  Si, pero la gente sucumbe al camarero castellanohablante, con lo fácil que es largarse del bar, restaurante o tienda, pero la comodidad es mas fuerte que la propia humillación, si cada día la gente se rebotara (no hace falta enfrentarse a nadie) solo con vaciar locales solo por esta causa, os aseguro que hasta en los bazares chinos y paquis hablarían catalán, ellos que por no hablar, no hablan ni castellano. Los veganos hemos revolucionado la industria alimentaria, con una actitud tan simple, como no consumir productos de origen animal, y la industria ahora produce productos para nuestro consumo.

Nou comentari