L’insòlit gest del president Aragonès abandonant el seu lloc ostentosament no només és una manca d’educació sinó que mostra un tarannà autoritari i intolerant molt perillós. En negant-se a escoltar a un diputat en seu parlamentària i, per descomptat a respondre’l, el president està tallant el lliure debat. Si, a més, es tracta d’un diputat afí al govern que, malgrat la seva crítica, votarà a favor dels pressupostos, la intemperància presidencial pren un caire despòtic. El pacte pressupostari és un nyap polític i això que aquí es pot escriure, s’ha de poder dir al faristol sense que el president faci un escarafall. Un nyap polític per poder dir que per primera vegada en molts anys, Catalunya tindrà pressupostos l’1 de gener, com si s’hagués culminat l’Everest. És a dir, per fer propaganda i frases buides

Com buida és tota la xerrameca per justificar l’acord salvífic amb els comuns. Buida i lleugerament insultant. Parlar de justícia social, sortida de la crisi, reestructuració de la societat i bla, bla, bla, fent referència al detall d’unes partides que s’han negociat a correcuita al darrer moment per raons polítiques amb objectius molt diversos és prendre l’audiència per un ramat de beocis. Tot es pot negociar en un sentit o el contrari mentre no es toqui el capítol I, sous i retribucions personals d’una classe política caracteritzada per la seva cobdícia i manca d’escrúpols.

El pitjor d’aquest desgavell és l’abast de les seves conseqüències polítiques. El pacte té un significat antiindependentista obvi amb la presència dels comuns que ningú no pot amagar i s’inclou dins una estratègia bàsicament espanyola. El dany causat a la causa de la independència esdevé benefici de partit per consolidar la seva hegemonia. 

A la seva banda, la posició de JXC és com la d’un equilibrista tronat. Ja ho va dir Joan Tardà, amb el seu reconegut tacte i sentit de la mesura, que JXC va a remolc d’ERC. A remolc o al sidecar. Els seus representants posen el grit al cel, es treuen les vestidures, ploren en públic i en privat com els jueus arran la destrucció del temple i parlen de “fracàs de l’independentisme”, com diu Elsa Artadi. Això al matí; a la tarda, però, s’empassen el pacte pressupostari ERC/Comuns en nom d’una quimera que s’ha tret del barret Jordi Sànchez anomenada “unitat independentista”, una fantasia demagògica que invoquen sempre els que més treballen a desfer-la.

En nom de la unitat independentista es pot deixar de ser independentista, sempre que hom sigui unitari. A remolc o al sidecar, sense criteri propi que no sigui mantenir-se al govern, el que vol dir ras i curt, mantenir una xarxa d’interessos de partit. Algú explicarà algun dia perquè un home com Jordi Sánchez, que ha deixat el monopoli dels mitjans de comunicació en mans d’ERC, sembla ser la veu autoritzada de JxC i, per extensió, del president Puigdemont. I haurà de fer-ho perquè sembla inexplicable.

La xerrameca de l’empenta social d’esquerra dels republicans és en tot similar a la de la unitat independentista dels de JxC. Discursos desmobilitzadors de l’independentisme, envoltats en consideracions numèriques, pragmàtiques, per amagar la claudicació política real del pacte. Cal sobreviure com a partits, cal controlar les institucions i els ressorts de poder. La finalitat dels partits és perpetuar-se. El compromís d’ERC (que és també per inhibició el de JxC) no és només aprovar els pressupostos dels Comuns a la batllia de Barcelona, sinó els pressupostos dels comuns i el PSC, el partit amb el qual els independentistes deien que mai pactarien i amb el qual ja han pactat.

L’Ítaca d’aquest viatge de retorn a l’autonomisme és l’estabilitat del gobierno de suposada esquerra a Madrid. El feliç sistema dels vasos comunicants garanteix la nova normalitat als tres indrets més conflictius, Madrid, Catalunya, Barcelona. L’eina que es farà servir per transitar la nova pax autonòmica fins al 2050 serà la taula diàleg que, com la catifa màgica d’Aladí, ens portarà on vulguem sempre que sigui dins d’Espanya.

De la independència ja en parlarem. 

Comentaris

  Bravo Cotarelo! Novembre 23, 2021 | 20:10
  No hase falta disir nada más…
  Luisnomeacuerdo Novembre 23, 2021 | 21:44
  Lisensiado lisensiado cuanta frustración desprendeis, debes de dejar de jugar a ser faro de los fascistas independentistas y dedicarte más a la petanca. Te lo mereces.
   Pere Peret Peràs Novembre 24, 2021 | 15:10
   L'únic fatxe ñordo ets tu, luis.
  Gonzalo Novembre 23, 2021 | 21:58
  Cotarelo, cuéntanos el porqué tan pocos diputados de junts pel cash aplaudieron al "gasolinero". Cuéntanoslo. Te has vuelto a apuntar al consejito por la republikita de los 8 segundos? Hace tiempo rompiste el carnet y Twitter fue testigo de ello. Venga, ánimos...sigue con la felación y quizás te den algún carguito con su correspondiente buena paga. Que miserable eres, abuelo cebolleta.
   no dividas Catalanes! Novembre 24, 2021 | 15:02
   Tornasolado Gonzalo, traaaanqui :-) no enfadarsus, no dividas Catalanes!
   Aonde está? Novembre 24, 2021 | 15:03
   Aonde está tu alma gemela "doctor amor extraño"? queremos el pack de tornasolados back.
    Gonzalo Novembre 24, 2021 | 21:55
    Supongo que estará dándole por culo a tu mujer, que todos sabemos que es tu hermana.
     Españolerdo Novembre 25, 2021 | 08:16
     Uy, uy, uy Españolerdo se pone insultante, tipical Españolerdo no da para más...
  Joan Novembre 24, 2021 | 02:54
  Totalment d’acord amb el dr. Cotarelo.
  Carme P. Novembre 24, 2021 | 06:15
  Junts no es comunista com Jordi Sanchez, un exhuberant tripartidista español, un maragallista.croquetista de la Falange.Gal. Junts es poti.poti, incolor, inodor, insipid. No es un partit, es un imaginari de tots junts, comunistes i gent amb seny. El nen del junqueras va marxar per que li va obligar el PAPA FERROVIAL, pobret te 12 anys i poc mes. Erc es CONDE DE GODÓ, PUR FRANQUISME PEL GENOCIDI planificat, amb un desgraciat Rufian, pura caspa franquista i español como Dios manda.
   traca Novembre 24, 2021 | 09:38
   Hoy se te ha olvidado lo del 155.
   Groc Novembre 25, 2021 | 12:36
   Carme per que no dius que ets de C.C.C.
  Miquel Novembre 24, 2021 | 08:12
  Las pollitas epañolas que matineres, nomes sortir eel budell ja escupen merda prstitucional.bobonica. Rates de españa, a cagar a la Zarzuela, el galliners del Bobons
  Narcís Novembre 24, 2021 | 10:30
  Ras i curt : encara no sé que demanaven els escons de la CUP ni què és allò acceptat de Podem que no demanés aquella! PD : el que no veig gens bé és assumir el " xantatge " antiindependentista de Podem ( vull pensar que no pas la ' permuta ' d'ERC .. de debò no hi havia més eixida ? ) !
  John Smith Novembre 24, 2021 | 10:58
  Com que el Molt Poc Honorable Mindundi, a ulls dels catalans (tret dels erquis), no té ni legitimitat ni credibilitat, els seus assessors li han recomanat que està molt bé que surti a totes hores a la televisió que controla, però que no és suficient. Perquè TVE3 només la veuen els vells, els malalts i les tietes lliristes. Així que s'armarà de valor i començarà a trepitjar territori. Abans que acabi l'any anirà a Horta i per la primavera s'arriscarà a arribar a Nou Barris.
  Ceba Novembre 24, 2021 | 12:40
  Sensacional com sempre en Cotarelo.
  Sofia Novembre 24, 2021 | 14:28
  La tossuderia extrema i el despotisme que en resulta són dues característiques dels idiotes de manual. L'absoluta incapacitat d'argumentar una resposta i que no pugués disposar de la xuleta o guió dels seus "tutors" el varen obligar a fotre el camp encès de ràbia pel solemne ridícul i evidència. El doctor Oriol Mitjà ja va avisar de quina mena de maneres gastava el personatge.
  LLARENA dPENA Novembre 24, 2021 | 17:41
  Com sempre, absolutament encertat, Sr Cotarelo. ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, l'antiga ERC, haurà de tornar a canviar de nom aviat i treure's de sobre el "de CAT", perquè ha esdevingut exageradament, espanyola. Al pas autonomista, fora bó que ESGUERRO deixesin de nominar.se republicans perquè ni aixó, en son ja, per molt que parlin de tripartit d'esquerres perquè no ho son, ni els altres tan poc. Potser JxCAT, no esta tan a prop d'aquestes barbaritats però no van tan lluny i, molts, igual que varem fer amb l'antiga ERC, farem el mateix amb JxCAT. Les últimes eleccions vaig desitjar que JxCAT, no formés part d'aquest desgraciat govern de titelles si de veritat volien treballar per la república catalana. Sortosament, és evident que ESGUERRO, s'ha anat desprenent clarament del objectiu indepealhora que vaig veient també com cada día JxCAT, va seguint les seves petjades. I no trigaran gaire temps que aconseguiran que els enviem a la merda. Sr Cotarelo, la majoria de gent que l'insulta, com és pot veure per la seva manera d'expresar-se, mostren un nivell cultural, d'inteligència, educatiu i de respecte que els retrata molt bé. Ni cas a tantes d'questes lumbreres. Gràcies per les seves aportacions.
  Temps de montilles i junqueras Novembre 24, 2021 | 17:55
  El desastre de la immersió, que cal denominar genocidi oficial del català, amb tots els nois parlant sempre en latino, cal exterminar.la. Un model nefast, criminal i els politiquillos defensant.lo. Cal segregar, com a Israel, i parar la immigració salvatge i genocida. Dels 6 milions als 7,8 milions en 15 anys es UN GENOCIDI PROGRAMAT, SOM UNS CONILLETS D'INDIES PER EXTERMINAR. Els paisos civilitzats del nord no creixent per res, pel treballs dels seus fills al seu pais i sense atur.
  Endavant Novembre 24, 2021 | 22:58
  Com sempre, totalment d'acord. I com sempre, només el poble salvarà al poble, no els panxacontents del mentrestant... vaig cobrant.
  Jordi Novembre 25, 2021 | 09:31
  La renúncia vé de la falsa DUI de 8 secs de Puigdemont, el lladre de somnis al 2017 i molt abans. La meitat del s polítics són infiltrats d Madrid, i l'altra només l'interessa la menjadora particular.
  Jordi Novembre 25, 2021 | 09:41
  Tots/es a la Guillotina, començant x Fuigpelmón DUI8secs. FOC NOU La única que se salva es la Ponsatí

Nou comentari