Cosa d’inquisidors

"No hi ha, ni pot haver-hi, cap projecte espanyol atractiu per als independentistes que no sigui acceptar llur independència"

No volen un referèndum d’autodeterminació i ja en van tres: 1-O, 21-D, i 14-F. Són referèndums de fet, atès que, a més d’altres opcions, n’hi ha una que planteja la independència i, per tant, polaritza l’elecció. És senzill: mentre l’Estat impedeix l’exercici de l’autodeterminació, tota elecció catalana serà referendària, tant si es vol com si no.

És un lloc comú de les agències publicitàries. Voleu difondre un llibre, una pintura, una pel·lícula, una cançó? Prohibiu-les. Voleu tenir un referèndum d’autodeterminació? Prohibiu-li i convertireu cada elecció en un referèndum de fet. Que no sigui lliure és lamentable, però no minva ni una mica el seu impacte polític, sobretot si hi ha un seguit de consultes referendàries que donen sempre victoriós l’independentisme.

Aquest és el punt central de la baralla entre les dues estratègies de l’independentisme. D’una banda, l’independentisme de JxC, que els detractors anomenen “hiperventilat”, entén que tres consultes referendàries amb majories absolutes són prou per declarar la independència, mentre que l’independentisme, d’ERC, autoanomenat “pragmàtic” opina que tres consultes no són prou i calen moltes més, com els germans Marx necessitaven sempre més fusta per a la locomotora. Hem de ser una aclaparadora majoria i, aleshores, el referèndum serà inevitable.

La proposta d’independència aquí i ara presenta un índex alt de risc, com ho feia la de l’1-O, i pot acabar bé o malament. Estic segur que tots els que hi donen suport viuen amb el neguit d’assolir un objectiu transcendental. Viuen agitats per l’esperança. En canvi, la proposta de diferir la independència fins a la segona vinguda del Messies equival a oblidar-la mentre gaudim els delits del present. No en té res de pragmàtic, encara que sí d’utilitarista, d’aquell utilitarisme que, segons els seus crítics, preferia ser un porc satisfet que un Sòcrates insatisfet.

La posició de l’Estat continua sent la mateixa sigui quin sigui el color dels gobiernos que, pel que fa a Catalunya, és sempre blau. A Espanya no es reconeix el dret d’autodeterminació i mai cap gobierno espanyol el reconeixerà, com no admetrà pas cap referèndum. Al fons d’aquesta negativa tancada batega la convicció que l’única forma d’evitar els referèndums de fet és acabar amb l’independentisme, acabar amb els independentistes. Com que ja no es pot fer per la repressió i la violència, com correspon al laconisme militar de l’estil espanyol dels darrers segles, l’única sortida sembla ser l’immobilisme, deixar que s’acumulen les victòries independentistes sense moure un dit ni cessar la repressió fins que l’independentisme afluixi i caigui per sota del 50%.

L’Estat suposa que es pot pagar el cost de la inestabilitat crònica a Catalunya, si més no per evitar qualsevol forma de negociació que es veuria com a una claudicació. Però la inestabilitat crònica pot agreujar-se a extrems imprevisibles, per exemple fins a portar al parlament espanyol una majoria de dretes que aprovés legislació prohibint els partits independentistes, el que ens tornaria a la casella del feixisme de sortida.

L’unionisme espanyol suposadament d’esquerres, en canvi, sembla decidit a explorar mitjans pacífics, d’entesa i cordialitat, sempre amb la mateixa finalitat: que els independentistes deixen de ser-ho. Si el pal no funciona, veiem la pastanaga feta de càlculs econòmics i sentiments. Els socialistes, més de la vella escola, prefereixen el pal, però els neo-comunistes postmoderns de comuns-Podem prefereixen la pastanaga i parlen de “seduir” els catalans amb un projecte atractiu per a ells. El problema, però, no només rau al fet que “seduir” signifiqui sempre “enganyar”, sinó al fet molt més greu que no hi ha, ni pot haver-hi, cap projecte espanyol atractiu per als independentistes que no sigui acceptar llur independència.

Que l’esquerra espanyola no entengui que la independència no és una qüestió de grau, sinó un absolut, prova la seva indigència intel·lectual; que tampoc no ho entengui o digui no entendre-ho l’esquerra catalana prova la seva submissió a Espanya.

Al cap i a la fi, tant si el propòsit espanyol d’acabar amb l’independentisme agafa la via de la violència i la repressió com si pren la via de la cordialitat i la seducció, la seva base immoral és la mateixa: interferir en la llibertat de consciència. Cosa d’inquisidors.

Comentaris

  Sigueu civilitzats ferrovials de l'egolatra celestial Junqueras 11/02/2021 5:14 pm
  Es curiós com la manada de l'odi del ferrovial rep els fantàstics articles del Sr. Cotarelo. Cada setmana donant l'espectacle de nivell infim o junqueril
  federalista 11/02/2021 12:23 pm
  res un xarnego resentit, i llepaculs al millor postor, apa a mamarla a un sociata, perdo a un corrupgent els sociate ja no porten pels al cul, son a la teva llengua vell xarnego jajajajajajajaj.
   Oi nen, pfufffffff 11/02/2021 4:49 pm
   Federalista del burdell d'espanya, ho escrius amb el cul, aquestes marranades, oi nen?
  ESPANYA NO ES UNA DEMOCRACIA 11/02/2021 12:10 pm
  Bon día llest El pitjor nacionalismo és el teu el Espanyol. A mës de ser el pitjor és el més imbècil de tots. Creus que els teus comentarios i opinions ens faran deixar de ser independentistes? En resum si aquests comentaris els Fas perquè vols ETS un ignorants. Si els Fas perquè et paguen soy el doble de estúpids (tu i qui et paga) NO ACONSEGUIREU RES
  JM 11/02/2021 7:58 am
  La cosa és fàcil d'entendre Sr. Cotarelo. No volem que ens continuïn manant els espanyols, per més bons, rics i agradables que siguin.
  Ramon 10/02/2021 9:25 pm
  A sota un espanyol retreu a Ramon Cotarelo que anys enrere no fos nacionalista català, com ara. Jo en canvi crec que aquesta evolució és la bona, la que hem de cercar, aplaudir, agrair, la que hi hauríem de simpatitzar. Mentre que l'evolució dolenta és la contrària, o sigui la dels tres integrants del tripartit (perquè tots tres, sociates, comunistes i sabatots "republicans", havien set nacionalistes catalans i ara tots tres en reneguen).
  39
  45
  Respon
   Ramoneta i puta 11/02/2021 6:59 am
   No ti fiquis fill meu, quan dos espanyols es barallan deixa'ls fer que rebràs. Per cert, el teu papà era comunsta i muy y musho espaÑol, portas el mateix nom que ell, era el Sr. Cotarelo.
  Palabra del Abuelo Cebolleta 10/02/2021 9:01 pm
  En un artículo titulado Esto no tiene arreglo publicado en Diario 16 el 13 de noviembre de 1992, el catedrático de Ciencia Política y Administración califica el nacionalismo como “ese desmedido, arrebatado y excluyente amor a la nación propia por la que se está dispuesto a derramar sangre, generalmente ajena, es el sucedáneo de otras ideologías, hoy en almoneda”. Afirma que “llamamos moderados a los nacionalistas que no degüellan, pero no por eso son menos radicales en su anhelo separarista.
  179
  69
  Respon
   ESPANYA NO ES UNA DEMOCRACIA 11/02/2021 12:06 pm
   Bon día llest El pitjor nacionalismo és el teu el Espanyol. A mës de ser el pitjor és el més imbècil de tots. Creus que els teus comentarios i opinions ens faran deixar de ser independentistes? En resum si aquests comentaris els Fas perquè vols ETS un ignorants. Si els Fas perquè et paguen soy el doble de estúpids (tu i qui et paga) NO ACONSEGUIREU RES
  JUNQUERAS EL SANT TRIPARTIT i Comunisme 10/02/2021 8:28 pm
  Si ets comunista VOTA ERC, Si ets OKUPA VOTA ERC, si ets Un MENA VOTA ERComunisme per tothom i fora la propietat privada. TOT ES DE TOTS, TOTS SOM GERMANS
  39
  34
  Respon
   Os presento al nostrat sonat 11/02/2021 7:13 am
   Com qualsevol País, a Catalunya també tenim frikis. Esperem que siguin pocs...
  Ura 10/02/2021 7:51 pm
  Guinea no era espanyola i els feixistes paletofrankistes no van deixar-la anar per que ho va dir els paletus iankis? Tanta pedagogia a Espanya a madriz nomes es fum de col·laboracionistes. Espanya no pinta res, per tant a part de'anar a cobrar el sou de diputado a q van els catalans alla? La independencia vindra de mvendre la moto a el mon mundial i no a l'estat primitiu espanyol.
  Ramon 10/02/2021 7:37 pm
  Avui m'he trobat a la bústia la propaganda pudent. Abans d'estripar-la i llençar-la m'ha semblat entrellucar-hi a llur llista el Chupacabras i mossèn Balcells. Hi roman algú català a la màfia sociata?
  36
  38
  Respon
   ILLA UN LLADRE DE VACUNAS, pocavergonya!!! 10/02/2021 8:42 pm
   Queden poc catalans al PSC d'en Sala. L'extermini dels ricatxos de la tribu del Reventos, Serra i Maragalls es la gran obre del JOSE MARIA SALA i la seva banda de pistoleros españols. Realment fer la llista de criminals es complicat i cal RELLERNARLA DE BALCELLS i altres calssasses del GAL. Per votar aixó, cal portar pistolar, i una bona cartera de Calers negres, com el corbacho, que ha fugit per que no era prou maton com el ILLA, que ahir amb la vacuna posada i robada no va voler quedar retratat. POBRE PSC pura banda de criminals i lladres de Vacunes
   41
   36
   Respon
  Caspanya 10/02/2021 7:21 pm
  Endavant Sr. Cotarelo !!! No faci cas dels insults de la gent poca-solta que hi ha arreu Endavant !!!
  24
  26
  Respon
  Diu Cotarelo: 10/02/2021 7:18 pm
  Doncs no ho demostran. Un poc honorable va suspendre la DUI en segons i va fugir, diuen que ho tornaran a fer però no ho fan i al haver suspès la DUI i fugir ra que cap País Democràtic del món ens pugui pendre seriosament.
  31
  28
  Respon
   Això és el que diu aquest comunista reciclat a neocon: 10/02/2021 7:19 pm
   l’independentisme de JxC, que els detractors anomenen “hiperventilat”, entén que tres consultes referendàries amb majories absolutes són prou per declarar la independència,
   23
   16
   Respon
    Això és el que jo li responc al abuelo cebolleta: 10/02/2021 7:20 pm
    Doncs no ho demostran. Un poc honorable va suspendre la DUI en segons i va fugir, diuen que ho tornaran a fer però no ho fan i al haver suspès la DUI i fugir ra que cap País Democràtic del món ens pugui pendre seriosament.
    28
    21
    Respon
  Ramon 10/02/2021 6:20 pm
  Qui vulgui realment la independència i sigui comunista, mentre que no aconseguim la independència el puny se l'hauria de fotre pel cul. Primera perquè donar-li al procés imatge de radicalitats el perjudica. I segona perquè igual li agrada.
  13
  40
  Respon
   Caspanya 10/02/2021 7:31 pm
   Al comentarista "Ramon" de les 6.20pm. Ets un mal educat i un ignorant
   Jo 10/02/2021 7:23 pm
   Tu ets Ramon Cotarelo, el comunista de jove i més corruptgent que la Ferrussola de vell...
   34
   30
   Respon
  ERC es EVO JUNQUERAS, i poc més 10/02/2021 5:55 pm
  Erc diuen que son d'esquerres com la Maduro Albiach ? O com la Putin Colau?o com L'EVO JUNQUERAS?Amb aquesta tropa miseria, atur i a emigrar. MISERIA I RATES comandante Junqueras
  68
  76
  Respon
   Si vols comunisme, VOTA Padrecito Junqueras 10/02/2021 6:07 pm
   Es curios que el Padrecito Junqueras ultimament sempre va amb el puny enlaire, com tota la secta comunista del Padrecito. En Maragall de Porcioles, beneix tot el que fa la loca comunista Colau. Realment ERComunisme practic va directament en convertir.nos en una republica socialista Sovietica, col.lectivitzant terres i cases, catolicisme i comunidme real del Padrecito Junqueras
   85
   46
   Respon
   Os presento al nostrat sonat 10/02/2021 5:57 pm
   Com qualsevol País, a Catalunya també tenim frikis. Esperem que siguin pocs...
   16
   12
   Respon
    Ramon 10/02/2021 7:42 pm
    Quan hom fa quelcom estrambòtic, ximplet, extravagant, raríssim, feixuc d'explicar-s'ho, tipus que el 2017 no votés ERC i ara sí que ho fes, seria un "freak". I si de cas "freaky", o mal escrit, "friki", ho seria llur capteniment o sigui el fet de no haver votat llavors ERC però fer-ho ara.
  ERC es EVO JUNQUERAS, i pic més 10/02/2021 5:54 pm
  Erc diuen que son d'esquerres com la Maduro Albiach ? O com la Putin Colau?o com L'EVO JUNQUERAS?Amb aquesta tropa miseria, atur i a emigrar. MISERIA I RATES comandante Junqueras
  20
  26
  Respon
   Os presento al nostrat sonat 10/02/2021 5:56 pm
   Com qualsevol País, a Catalunya també tenim frikis. Esperem que siguin pocs...
  Erc tripatit per españa eterna i catolica.junqueril 10/02/2021 5:18 pm
  Si vols morir, d'aqui 15 anys essent espanyol, VOTA ERC.ESPAÑA, un vot clar i espanyol com cal. Si volsun TRIPARTIT DE LLADRES, VAGOS I ESPANYOLS, VOTA ERC.ESPAÑA. ERC ES LA GENT.... ESPANYOLA!!!!!
  47
  42
  Respon
   Os presento al nostrat sonat 10/02/2021 5:53 pm
   Com qualsevol País, a Catalunya també tenim frikis. Esperem que siguin pocs...
  Ramon 10/02/2021 4:27 pm
  ERC es fotrà l'enèsima ensulsiada. Ho sap tothom i és profecia.
  22
  32
  Respon
   Jo 10/02/2021 5:44 pm
   Tu ets Ramon Cotarelo, el comunista de jove i més corruptgent que la Ferrussola de vell...
    Ramon 10/02/2021 8:19 pm
    Jo sóc En Cotarelo, En Cot, En Sanglés, En Madí, un parent del president Pujol i qui més us vagui. Però ERC se la fot.
  Ramon 10/02/2021 3:56 pm
  ERC repetirà tercer lloc i gràcies. Tothom ho sap i és profecia.
  28
  32
  Respon
   Jo 10/02/2021 4:07 pm
   Ramon Cotarelo, t'avergonyeixes del teu cognom tant com d'haver estat comunista?
   30
   35
   Respon
    Jo Sergi Sol 10/02/2021 5:19 pm
    Jo ets capella, o ets el ferrovial amb sotana?
    21
    13
    Respon
     Os presento al nostrat sonat 10/02/2021 5:55 pm
     Com qualsevol País, a Catalunya també tenim frikis. Esperem que siguin pocs...
  Marcel 10/02/2021 3:35 pm
  ERC és tant d'esquerres com el PSOE. Jo sóc d'esquerres i votaré Junts
  119
  64
  Respon
   Si noi, 10/02/2021 3:44 pm
   Corruptgència és de dretes i corruptes, és el vot que t'escau!
   87
   106
   Respon
    Ramon 10/02/2021 6:33 pm
    Pagaria per veure'l rebent els resultats de diumenge. Tipus com es grava el Roncero quan perd el Madrid.
    16
    13
    Respon
     Jo 10/02/2021 8:01 pm
     Tu ets Ramon Cotarelo, el comunista de jove i més corruptgent que la Ferrussola de vell...
  Tripartit no, gràcies 10/02/2021 1:06 pm
  Quan els autoanomenats "independentistes pragmàtics" confessen obertament la seva intenció de formar govern amb un partit ferotgement espanyolista com són els Comuns, és lícit posar en dubte la part primera del "independentisme pragmàtic". Especialment, quan aquells que els "pragmàtics" han triat com a companys de viatge (els Comuns) tampoc se'n amaguen de demanar incloure en el pacte els colpistes del 155 (el PSC). Un PSC que ara fa la competència als falangistes de C's per demostrar que són més anti-catalans que ells i a qui VOX ha promès suport. De manera que tenim uns "independentistes pragmàtics" (ERC) que volen "eixamplar la base" (no especifiquen si la part pragmàtica o la independentista) amb un partit espanyolista (Comuns) que vol pactar amb els colpistes del 155 (PSC) a qui VOX ha promès el seu suport.
  166
  172
  Respon
   Si noi, últim tripartit: 10/02/2021 1:39 pm
   JxSou+PSOE+Comuns fa un any a la Diputació de Barcelona van regalar a la també corrupta Nuria Marín la presidència... A canvi de què?
   143
   126
   Respon
  GROC 10/02/2021 12:20 pm
  Sou tan inacens ,que necasiteu que un "madrleño de bien" os asesori a qui heu de votar i sobratot maltrecteu a ERC tan com pugueu
  71
  66
  Respon
   Ramon 10/02/2021 4:35 pm
   "Inacens". Ara els netament independentistes resultaria que som "inacens". Acens és una filial de Telefònica. "Inacens", doncs, deu ser llur contrari. O sigui no pas una filial de Telefònica. Suposo que al parer d'eix sabatot deu tractar-se de quelcom molt dolent.
    Jo 10/02/2021 5:45 pm
    Tu ets Ramon Cotarelo, el comunista de jove i més corruptgent que la Ferrussola de vell...
  Antoni 10/02/2021 12:04 pm
  Junqueras i Aragonès haurien de llegir mes el Financial Time i menys El País : "" Pere Aragonès argumenten que "busca un acord amb Madrid per la celebració d'un referèndum tot i que els socialistes han descartat aquesta opció i recorden que la Constitució espanyola diu que la unitat és indivisible""
  44
  41
  Respon
   Ramon 10/02/2021 4:37 pm
   Els sabatots d'ERC no llegeixen pas directament El País, sinó un recull resumit en llenguatge per a nens petits que els en fa la màfia sociata.
   13
   26
   Respon
    Jo 10/02/2021 5:46 pm
    Tu ets Ramon Cotarelo, el comunista de jove i més corruptgent que la Ferrussola de vell...
   I que proposes toni? 10/02/2021 1:36 pm
   Seguir 10 anys més processant cap enlloc sense fer res mentres segueixen cobrant bons sous? Per votar venedors de fum amb un llarg historial de corrupció, amb mi no hi conteu.
   52
   21
   Respon
  Narcís 10/02/2021 11:44 am
  Com n'és possible un estat vulgui ser-ho de nació aliena i no estimada ? Perquè aquest estat només cerca sa terra i sos béns àdhuc mateixa història i això se'n diu .. delinqüència! PD : per ventura, cort castellana no llançà ' viejo catalanote, vete a tu nación ' al comte-rei Ferran II ?
  Bot 10/02/2021 11:15 am
  La solució per destapar la tupinada que ve és votar massivament, la tupinada electoral quedarà al descobert.
  22
  13
  Respon
  simonet 10/02/2021 9:43 am
  Tots els indepes, a votar el 14-F! Que ningú no es quedi a casa. Hem de tornar-los els cops de porra, un a un, però en forma de vots, com vam fer el 21-D. Ens hi juguem molt. Necessitem una majoria independentista al Parlament, per poder seguir fent país i avançar cap a l’estat. El govern de la Generalitat és un dels fronts principals on es juga la batalla de la nostra existència com a nació. El 14-F tenim l’oportunitat d’aconseguir una nova victòria en aquest front. Aprofitem-la!
  Bot 10/02/2021 9:40 am
  Si ens estafen en política dia si i dia també, com no havien d’estafar en la falsa pandèmia.
  12
  13
  Respon
  Donec Perficiam 10/02/2021 8:51 am
  Bona anàlisi Sr. Cotarelo. Per descomptat que estem tocant la segona fase, on Caspaña omple el Congreso de Diputados amb la ultra dreta. Però aixó no ens hauria d'acollonir als indepes. El problema el tenen ells que en comptes de caminar endavant i evolucionar el seu "cap de cuc", involucionen cap al "cervell de mosquit". Potser ERC té la teoria que com pitjor a Caspaña, millor per a l'independentisme...i en aixó treballen?? Necesitem més del 50% de vots, és veritat, però també liders que tinguin els pebrots d'anar a Europa i muntar un pollastre de nassos al mig de la Eurocambra, o tancar la clau de la caixa Catalana per acollonir Caspaña (els calers és l'únic que necessiten de Cat, no ho dubteu). Si no hi han accions més contundents seguirem menjant-nos els mocs i plorant com a imbècils.
  160
  202
  Respon
   Vaja! 10/02/2021 9:28 am
   Donar la raó a un comunista que de vell es torna neoconservador diu molt de com funciona el teu cervell, i no és pas res bo...
   178
   153
   Respon
  Antoni 10/02/2021 8:32 am
  Sempre que a Rajoy li han llençat a la cara els percentatges a favor d'un referèndum, la resposta sempre era la mateixa : me da igual que sea un 40, un 80 o un 100:%,es que un referèndum de separación no es posible, vengan aquí, planteenlo que es el sitio donde únicamente se puede autorizar ". O sigui, quan els independentistes siguem majoria en espana.!!! Quina part de que" ni que sea el 100% " no ha entès ERC?
  145
  168
  Respon
   Si noi, 10/02/2021 9:25 am
   és molt més realista anar processant cap enlloc durant 10 anys per acabar suspenent duis i fugint, oi?
   153
   118
   Respon
  Cotalelo ens diu que'ls corruptgents faran efectiva la dui si l'independentisme guanya e 14F 10/02/2021 7:10 am
  No s'ho creu ni ell, son venedors de fum. Quin conte ens explicarà quan la tornin a suspendre?
  254
  225
  Respon
  Xavier 09/02/2021 11:16 pm
  Totalment d’acord, professor. Agraeixo la seva claredat.
  125
  147
  Respon
   Si noi, 10/02/2021 9:30 am
   la únca claretat d'en Cotalelo es la calva que porta demunt la cueta. Un xaquetero que no volen ni a Madrit.
   164
   149
   Respon
  Diu el pixarelo: "’ERC, autoanomenat “pragmàtic” opina que tres consultes no són prou i calen moltes més" 09/02/2021 10:24 pm
  I jo pregunto: Quantes suspensions de DUI seran suficients per què els seus "benefactors corruptgents" no la suspenguin en segons i fugin cames ajudeu-me?
  216
  181
  Respon
  Encara continueu pagant aquest venut? 09/02/2021 10:20 pm
  No va quedar prou escaldat la setmana passada? Cot, no has entès res...
  207
  162
  Respon

Nou comentari