Com deixar de ser un país respectat

"Quan l’enemic no se’t creu, comences perdre i a estar mort. Perquè abans has deixat de creure en tu mateix"

A Catalunya hi ha molta gent que li ha perdut el respecte. A Espanya encara més, sens dubte, però això no pot ser consol. Catalunya era o semblava la punta de llança d’Espanya, la millor expressió d’Espanya, tan bona, tan atractiva i sòlida, que les ments més preclares del món mundial tenien dubtes més que raonables de què formés part d’Espanya. Catalunya era o semblava massa bona per a un estat com Espanya, que havia maquillat a fons la seva imatge rònega i negra de sempre, però que no acabava de convèncer: era més lluminosa, lliure, desperta i alegre, però al final el seu punt fort era sempre el sol, la platja, les cervesetes, la vida nocturna… Que no és poca cosa, però no pot ser el paradís si no tens un bon currículum en aspectes com deute i finances, indústria, ciència, democràcia, lideratge, decència…

Catalunya era diferent. Potser ens ho vam inventar el 12 de setembre del 1714, o el maig del 1939 i a la llarga nit, tan grisa, del franquisme. I ho vam reinventar als anys 80 i encara més als anys 90: Catalunya era una altra cosa, amb Barcelona com a buc insígnia a escala planetària. En la llengua madrilenya, Catalunya «molava». 

Per sobreviure a un Estat que fa tres segles que intenta destruir l’única minoria nacional que realment li fa nosa, l’única alternativa al seu somni d’un Madrid imperial, d’una Espanya homogènia i castellanitzada, havíem d’empoderar-nos, molt abans que existís aquesta expressió tan horrorosa i banal. Empoderar-nos? Què coi. Sobreviure ja era molt, salvar la llengua, i amb ella la identitat, l’ADN, la història prohibida i tergiversada. 

Salvar el passat va ser clau per salvar el futur. Això és només una frase, però inclou una immensa lluita, una formidable tossuderia, milers d’exemples de sacrifici i patriotisme, una invencible voluntat de no rendir-nos a la repressió, la dura i la invisible.

El 2017 fèiem por a aquells que volien exterminar-nos, alguns amb mètodes suaus, d’altres més expeditius. Ens respectaven. Tenien malsons quan sentien la paraula Catalunya. Érem aquell país estrany que parlava una llengua estranya, però europeista, innovador, potent, atractiu, tossut, el motor d’Espanya que tant de mal feia als que volien sotmetre Espanya als seus interessos. El pujolisme, què hi farem, va ser clau per enfortir la imatge de Catalunya a la península, a Europa i al món. Pujol la va cagar per sempre i no va saber gestionar la cagada, ni l’egocentrisme, ni la corrupció estructural ni la seva ambició dinàstica, però ja voldríem ara tenir un Pujol, que va contribuir a projectar-nos com el que podríem ser si fóssim prou valents per ser el que som.

Com deia el 2018 el sempre maligne Rubalcaba, intel·ligent, sens dubte, però també príncep de les tenebres estatals: «Los independentistas quieren que el Estado les quite a Puigdemont de en medio. El Estado lo hará y pagará un coste. Ahora se trata de ver cuál es el coste». Era un raonament tan pervers com tòxic, però deixava claríssima una part de l’equació: si vols una cosa, n’has de pagar el preu.

Espanya, el poder estatal i econòmic espanyol, el paga a gust. Derrotar definitivament Catalunya no té preu per a ells. I així van i aniran, cap al seu desastre, un nou 1898, quan arribi.

Però quin preu estem pagant nosaltres? Estem deixant de ser aquell país respectat, admirat, envejat… i temut pels amos de les clavegueres i jutjats de l’Estat. Ara ni seduïm ni espantem ningú. Ens han pres la mida: molt merder, sí, molta mani, molta performance cívica, molta xerrameca, però al final, res de res. 

Quan arriba el moment decisiu, els catalans s’arronsen. I a sobre hi ha ostatges, de tres tipus, per agafar-los pels dallonses: presos polítics, exiliats polítics i represaliats polítics.

Les demencials negociacions sobre el futur microgovern autonòmic acabaran de rematar-ho. Ja poden inventar el que vulguin. Han perdut el nostre respecte i, encara pitjor, s’han guanyat el menyspreu de l’enemic. Hauria d’escriure adversari, més políticament correcte? No. Enemic és la paraula. I els servirem la victòria en safata de plata si continuem perdent-nos el respecte a nosaltres mateixos

Quan l’enemic no se’t creu, comences perdre i a estar mort. Perquè abans has deixat de creure en tu mateix. I ara no només no se’ns creuen, és que se’ns en riuen, perquè el ridícul no pot ser més espantós.

Comentaris

  Tal com raja 19/05/2021 3:36 pm
  Totalment d'acord amb l'article. Ha passat el temps de queixar-nos i fer manifestacions boniques que 'tot Europa ens mira'. Allò va estar bé en el seu moment però ara toca fer un gir en l'estratègia. No n'hi ha prou amb les paraules. Calen fets.
  Claro claro 19/05/2021 12:20 pm
  Juajuajuajua Juajuajuajua! Me encanta ver vuestra salud mental en plena descomposición! La opinión de este artículo es muy buena,sois unos cobardes y vuestros políticos han abandonado el viaje a Itaca, ahora tendrán que gestionar todo el rebaño y explicar que la Andapandansiaaa es para el 3714 Me encanta el boicot estéril a la lengua maternal de la mayoría de los catalanes, y si...muy a pesar para vuestras mentes grocnyordos, catalanes iguales que vosotros! Y además sin traumas como vosotros, yo me despierto todos los días de mi vida muy feliz en mi tierra y libreeeeeeee, en comparación a vosotros que vuestra vida es un M como un pino, víctimas de una frustración que os va a consumir por dentro y espero lo haga con las peores consecuencias y echéis espuma por la boca. Juajuajuajua Juajuajuajua!
  Doctor Strangelove 18/05/2021 8:30 pm
  Tens cara de pomes agres, tio fes-te quelcom d'estètica, tampoc és tan car! Doc.
  Tap 18/05/2021 2:56 am
  És evident que la purriassa espanyola que infecta la web no en tenen prou amb les webs de El Periodicu i la Vanguardia on TOTS els comentaris són en Espanyol. Han de venir ací i embrutar la web amb la seva llengua d'Ocupants i Colons. És sorprenent que aquesta gent perdin el temps per ací. Aleshores he rumiat per què vénen i se m'ha acudit que només hi ha dos motius: el primer és que són policies espanyols i el segon és que els paguen per venir ací amb els fons reservats del Ministeri de l'Interior. Per a aquest tipus d'individus és pur masoquisme venir ací. Aleshores només resta que els paguin per fer-ho. Catalans: heu copsat que tota aquesta gent quan escriuen en català ho fan en una llengua repugnant ? El més intel.ligent és buit total. Zero resposta. Zero lectura.
   Donec Perficiam 18/05/2021 11:55 am
   Com ja he dit, formen part de les clavagueres de Caspaña i altres variants macarròniques i casposes....les xarxes i mafies de Caspaña s'estenen per arreu. Ho porten al ADN.
  Tap 18/05/2021 2:45 am
  És ben clar que quan hom parla clar la reacció de la tropa espanyola és rabiosa. Cridar a un boicot total de la llengua dels Espanyols, a exigir poder viure EXCLUSIVAMENT en Català, a dir les coses per llur nom: Espanyols, Colons, Ocupants, etc, provoca llur ràbia i tot seguit els Botxins tenen a la boca insults com Nazi, Feixista, Racista i Supremacista. Se'ls remou el terra sota llurs peus perquè ningú en 42 anys d'immersió lingüística ha proposat alliberar-nos dels Espanyols: de llur llengua, de llurs policies, de llurs guàrdies civils, de llurs militars, de llurs jutges, de llurs funcionaris i de llurs Colons. Perquè arreu del món saben que la Independència d'una Nació siginifica l'expulsió dels Ocupants: com els USA expulsaren els British, els Algerians expulsaren els Francesos, els Irish expulsaren els British i els Espanyols foren expulsats d'Amèrica Llatina, de Filipines i de Cuba.
  Micoloti 18/05/2021 1:47 am
  Perdona pero en catellano... Este articulo es un gran engaño, el catalan nace de una necesidad de hablar entre los ibericos y los ldel norte, tiene base latina que se desformó después que Roma perdió su imperio... . El latin se modifico en todoas las regiones del sur de Europa... El catala nace de la necesidad de comunicar con los franceses al norte y los Italianos por su dominio del comercio en el mediteraneo ....Después de la dictadura, las empresas europeas descubrieron un país de mano de obra barata. Por su proximidad, se iimplantaron a Catalyuna muchos de ellos, hubo una necesidad de mano tan bruutal que se vinieron todos los del sur, que se sigue interpretando como una conquista de los españoles sobre catalaunya.... Gran error... Catalunya es la que es por el esfuerzo de todos.... Porque Madrid es ahora más atractiva para inversores? porque este en el entro de España, no por ideologóias baratas....
  Tap 17/05/2021 6:39 pm
  Hi ha un comentari "curiós" en resposta a la meva crida a boicotar els Espanyols que vénen a aquesta web i hi pengen comentaris en Espanyol. Escriu aquest individu que cal "fer el buit als qui tenen cognoms espanyols". Ell en diu "castellans". El comentari vincula l'ús exclusiu de la llengua catalana a aquesta web amb els cognoms de la gent que hi participa. Això ho fa per identificar el dret dels Catalans a viure i parlar exclusivament català - com a qualsevol país civilitzat - com una reivindicació de tipus xenòfoba, racista i clarament feixista. És el clàssic argument fal.laciós dels Colons i Ocupants Espanyols i de llurs Amics Botiflers. Però aquesta gent si emigren a Suïssa ja veureu que passen tots per l'adreçador. Ja els coneixem i sabem de quin peu calcen. Boicot a tots els comentaris dels Espanyols.
  29
  42
  Respon
   Micoloti 18/05/2021 12:40 am
   tu ets un gran exemple de nazisme catala.... Qui ha posat la má de obra barata a Catalunya perqué la industria prosperi? Andalucia... Perqué ni ha tan industria a Catalunya com al pais basc? perque son frontera a Europa.... Les coses s'han fet molt malament... Al infern aquesta proposta de ser catalá superior... Collons!
  Ricard 17/05/2021 2:41 pm
  Ho sento però per una vegada no estic d'acord amb l'autor. Els castellanistes mai ens han respectat ni ens respectaran fins que no els fem la vida impossible com a territori ocupat militarment. Els castellanistes només respecten la violència o el perjudici econòmic insuportables. Som davant de fanàtics racistes, i com a tals han de ser tractats.
   Anònim 17/05/2021 5:43 pm
   És cert que aspiren a l'extermini, però no per la via més bèstia, sinó (sort que som europeus i vivim al segle XXI) per la via de l'ofegament cultural, econòmic, social... Però tot fanatisme acaba essent fatal. No caiguem en el seu error i pensem que un dia no molt llunyà haurem de ser veïns...
    Ricard 17/05/2021 7:24 pm
    El fanatisme és l'agressor..
  fat boy 17/05/2021 10:07 am
  Aixo ja ho va dir el Churchill abans de la guerra "Com voleu que ens respectin si no ens respectem a nosaltres mateixos?".
  Narcís 17/05/2021 9:23 am
  Què pot esperar ningú d' un estat orgullós de fer mal àdhuc matar ( ciutadans civilitzats així pacífics i d' allò més raonables, ço és, què va voler dir el ' sexto ' aquell 3- O ? PD : la manca de respecte no la provoca el no respectat sinó el miserable !
  Tap 17/05/2021 2:43 am
  Lectors Catalans: no llegiu cap comentari dels Espanyols. Boicot total a la llengua dels Espanyols que ens imposen pel terror des de fa més de 300 anys. Feu-los el buit total. Com fa 20 anys als fòrums de Vilaweb quan maldaren per fer acceptar llur llengua, només cal mantenir-nos ferms. Cap lectura, cap resposta. Que bramin solets !
   Purista 17/05/2021 5:20 pm
   Tambè hem de fer el buit a tots aquells amb cognoms castellans. No son purs i mes aviat que tard ens trairan
   16
   18
   Respon
    @Lectors Catalans: no llegiu cap comentari dels Espanyols 18/05/2021 9:35 am
    Habló la version tontorrona de Cambridge Analytica...
    22
    17
    Respon
   Gonzalo 17/05/2021 10:37 am
   .....te has cambiado el nombre.....esa anécdota la cuenta una y otra vez el pesadito de llunydecat....o el suizo catalán...... jajajajajajajaja!!!!!
   Donec Perficiam 17/05/2021 8:58 am
   Totalment d'acord. Els Ñordos que escriuen als diaris catalans també formen part de les clavagueres, la trinxamenta, el desprestigi i la divisió dels catalans. No ho oblideu....tenen objectius clars. Ignoreu-los o denuncieu-los.
    jg 17/05/2021 3:04 pm
    querrás decir els nyordos....
  Dos cosas llenan mi ánimo de perplejidad y asombro, siempre nuevos y crecientes, a medida que pienso en ellas 17/05/2021 12:07 am
  La insondable profundidad de los ombligos indepes y la palmaria superficialidad de los análisis indepes.
  56
  64
  Respon
  Tip 16/05/2021 10:40 pm
  42 anys d'oficialitat del català i d'immersió lingüística no han pas servit perquè els Catalans puguin viuren tota la seva vida en Català com ho fa un Flamenc a Flandes o als diferents Cantons suïssos - tots dos amb territorialitat exclusiva lingüística -. Durant aquests anys i ara mateix, els Catalans han estat agredits, humiliats, insultats i discriminats per l'Enemic Espanyol. No han pas estat els Turcs o els Xinesos. Ho han fet i ho fan els Espanyols. I amb el Silenci Còmplice de tots els Polítics Catalans que sempre han preferit amagar-se amb l'ús de la llengua catalana. Cap llei que castigui els agressors, cap multa per als discriminadors, zero ! Mai durant aquests anys els Polítics Catalans han defensat llurs propis compatriotes de les agressions dels Espanyols. I els Catalans creien que aquesta gent els duria a la Independència !!!????
   Gonzalo 17/05/2021 12:28 am
   Pues id a la ONU o cerrad la puta boca, cansinos....que sois muy cansinos...pesaos....
   15
   44
   Respon
    Tu madre no dice eso... 17/05/2021 11:25 am
    ... cuando le cuento historias de indepes...
  Tip 16/05/2021 10:29 pm
  No sabia que en Rubalcaba havia dit això que "els independentistes volien que Espanya neutralitzés en Puigdemont". Però és evident que els dirigents d'ERC volen la neutralització definitiva de l'exiliat. Tot per tal de prendre el control definitiu de l'Independentisme. No hi arribaran pas.
   Iuris 17/05/2021 5:24 pm
   No és un exiliat. Es un delinqüent fugat al maleter del cotxe. Quan ho paireu de una vegada. El vostre estimat líder es un pallús que no tornarà a trepitjar mai la seva terra. Per covard.
    Anònim 17/05/2021 5:47 pm
    Puigdemont ha estat un valent, com els altres exiliats. L'exili és negar-se a acceptar la "justícia" de l'enemic. Tot i que Puigdemont va fer figa molt abans de l'1 d'octubre, això també és cert: l'onada del poble els va superar, ells jugaven al pòquer... i no s'imaginaven, ingenus, que Espanya reaccionaria a l'espanyola...
   La mare superiora 17/05/2021 8:11 am
   Perdó, ina puntualització, Puigdemont no es un exiliat, es un cagat. De res.
   31
   37
   Respon
  Tip 16/05/2021 10:25 pm
  Fantàstic article. I finalment veig escrit Enemic referint-se als Espanyols. En Partal a Vilaweb ja fa temps que parla del mateix.
   Joan Rovira 17/05/2021 5:48 pm
   (Perdó, alguns comentaris anònims són meus). Ens apliquen "la justícia de l'enemic", ells sols es defineixen...
   Teop 17/05/2021 5:26 pm
   Que hi tens accions o amics al VilaWeb?
  Avia 16/05/2021 10:13 pm
  Que real l,article i quina pena !!
  Veterà antifranquista. 16/05/2021 8:54 pm
  Doncs si. Ens han perdut el respecte i ho tenim ben merescut. El veregonyant espectacle dels nostres polítics ha tocat de mort l'independentisme fins al punt de que jo mateix m'avergonyeixo de haver-li donat suport. En una paraula: hem perdut i ens hem derrotat nosaltres mateixos
  41
  19
  Respon
  Luisnomeacuerdo 16/05/2021 8:40 pm
  Uffff como huele este articulo a supremacismo rancio de este fascista independentista estreñio. Solo corren bilis por sus venas de lazinazi frustrado.
  47
  66
  Respon
   El Luisnomelavo siempre vomitando mierda! 17/05/2021 11:30 am
   El odio y la rabia lo tienen corroido por dentro... y encima parado inútil de larga duracion... en fin, estamos rodeados de imperfecciones
  Ramon 16/05/2021 8:28 pm
  "Pujol la va cagar per sempre... però ja voldríem tenir ara un Pujol". Ja ho veuràs tu, que efímer que serà aquell "per sempre".
   Anònim 17/05/2021 5:41 pm
   Pujol no és el pare de la pàtria, però sí un patriota, que la va cagar i molt. Llàstima. Això no treu que la seva etapa va ser fonamental per posar els fonaments de l'independentisme. Si no, ara estaria a Dubai en companyia de l'emèrit. Li haurien perdonat tota la immundícia a canvi de seguir essent espanyol de l'any...
   JordiP 17/05/2021 12:51 pm
   Pujol no la va cagar tant. Els veterans recordem el temor de cop d'estat que va ser la banda sonora de la transició, fins al 23-F que ho va començar a rebentar tot. A partir de llavors, tot l'entusiasme catalanoïde del Gobierno del Estado va anar afluixant gradualment fins la pressió antisoberanista del govern Rajoy. Encara no hem sortit d'aquella antipàtica "ocupació". Es va equivocar Pujol en no exigir més autonomia, sobirania, concert económic o qui-sap-què? No, en manera alguna. "El Gran Consejo Franquista" vigilava i las sales de banderes de todes les casernes estaven plenes de fotos de l'assassi dictador i es cantava el Cara al Sol i tota la parafernàlia dels Quaranta Anys de Pau. No era fàcil apretar i Pujol ho va fer per la vía del Peix al Cove. No era un camí tan equivocat quan és evident que ens ha portat fins on som, al caire de una possible vía independentitzadora.
   enricsvh 17/05/2021 9:00 am
   Del que n'hem de ser conscients, és que vàrem creure que obligant als nostres polítics, aquests, ens portarien la independència i ens varem equivocar. Estem dins de un "sistema democràtic" fet i pensat pels espanyols i per afavorir als espanyols. Votem un govern a l'exili i deixem de votar dins del sistema espanyol, perquè mai, anirà a favor nostre. L'articulista, hauria de fer acte de consciència, per revisar el seu respecte propi, en comptes de dir que els demés, l'han perdut.
    Joan Rovira 17/05/2021 5:52 pm
    Estem d'acord, votar en clau espanyola és sempre mal negoci. La política catalana del 2017 era espanyola, tot i que lluitant per sortir-ne... La del 2021, també ho és, marcada per la repressió i la confusió. Estem d'acord: cal una nova política, però no s'inventa sola... Quant al respecte, no estem d'acord, no passa res: ens han pres la mida, creuen que no tindrem valor d'arribar fins al final. No em sembla que estiguin gaire equivocats...
   Verí 16/05/2021 8:45 pm
   Una coalició d'esquerres l'ha d'encapçalar el PSC. Una coalició sobiranista, ERC. Però ERC ho vol tot I ho perdrà tot. Si no es que com ja va fer el 2017, el veritable objectiu sigui un altre. Llavors, el poder autonòmic, ara l'indult. Com? Destruint l'independentisme des de dins, provocant unes noves eleccions i culpant a Jxcat.

Nou comentari