Anticlímax

"Tots aquests que criden a l'acció directa al carrer són dirigents de partits polítics que viuen en i de l'autonomia espanyola i no encapçalen les mobilitzacions"

La narració arriba el seu final. L’aventura que va començar fa quatre anys s’esgota a la nova normalitat del gobierno dit d’esquerra amb majoria simple a Espanya i dit independentista amb majoria absoluta a Catalunya. Normalitat i estabilitat a Espanya; normalitat i estabilitat a Catalunya. I per a dos anys com mínim. Perquè la normalitat sigui completa, cal que els dos governs tinguin línia directa sota la forma d’una taula de diàleg de la qual s’ha dit de tot, fins que és un triomf polític a desgrat de la seva inexistència. Per això exigeix el MHP Aragonès la presència del president Sánchez a la reunió prevista el 13-14. Cal marcar el territori. El problema és si el territori no és teu.

Exigir la presència del president Sánchez a la taula és un error d’escolanet perquè planteja la qüestió al terreny protocol·lari, a un punt de precedència i honor al qual els espanyols són especialistes. I si el president no hi assisteix? No és intel·ligent deixar en mans de l’adversari la possibilitat de posar-te en ridícul. A més de reservar-se la decisió d’assistir o no el president Sánchez té la intenció de demanar l’ajornament de la taula fins a les darreries d’octubre, després del 40 Congrés del PSOE. Vol un mandat del Congrés per a negociar a la taula del diàleg. Que el “no” d’entrada a l’autodeterminació, l’amnistia i el referèndum no sigui la seva opinió personal, sinó un límit imposat pel partit. La teoria de jocs explica que la limitació és un avantatge per qui la “pateix”. A més a més, és una limitació imposada pel PSOE i la resta dels partits espanyols. És una limitació “nacional”.

Fins els de Podemos s’afegeixen a la nova normalitat nacional i se n’alegren de la taula del diàleg, atès que els seus resultats siguin a dins del marc de la Constitució de 1978, la mateixa Constitució que aquests radicals volien derogar al seu camí cap al cel. Pablo Iglesias ha explicat la situació a un article de Context que, com es veu al títol, (“¿Y si gobernaran PP i VOX?”) repeteix la fabula de Pere i el llop o Pau i el llop. Ha moderat una mica la seva oposició a l’independentisme car ja no l’acusa directament d’haver desvetllat el feixisme. Aleshores diu que els desvetlladors han estat l’independentisme i Podemos. No es tracta d’un intent de rebaixar el primer, sinó d’enlairar el segon a ulls dels catalans. Podria dir, sense faltar a la veritat, que també l’ha despertat el PSOE. El feixisme no ha dormit mai a Espanya des de 1939.

El pla de Podemos sembla la reconquista d’Espanya per a l’esquerra des de Catalunya en col·laboració amb l’esquerra catalana i les altres esquerres nacionals o regionals, una mena d’alliança dels “perifèrics” per pressionar la nau capitana de la vella Espanya, el PSOE. No sembla un esdevenidor excitant, però garanteix la normalitat, l’anticlímax. No hi haurà autodeterminació ni independència, però sí que es promet “explorar vies confederals”. Està clar: Espanya és un Estat “plurinacional”, sense oblidar que el destí de les altres nacions culturals no castellanes és formar part d’una unitat nacional superior que es diu Espanya. Això és el que els de Podemos anomenen “seduir” els catalans, amb una confederació del país dels lotòfags.

Després d’una temporada de silenci en què una multiplicitat de veus ha demanat al MHP Puigdemont alguna explicació o aclariment sobre les circumstàncies del naixement i recorregut del govern dit independentista, el president ha trencat el seu mutisme amb una carta pública recolzant el Consell per la república, advertint-nos contra les maniobres partidistes i fent una crida unitària a la lluita al carrer. No m’invento res: “…la confrontació amb l’Estat no es pot defugir, és una realitat inevitable per la qual hem de passar si volem que Catalunya sigui reconeguda com a nació sobirana i independent. No podem fer creure a la ciutadania catalana que, per alguna raó que desconeixem, vindrà un moment en què ens serà reconeguda la nació sense haver-la de lluitar des dels carrers, places i institucions del país.” S’ha afegit la CUP que també crida a la confrontació al carrer perquè no es refia de la taula.

El problema és que tots aquests que criden a l’acció directa al carrer són dirigents de partits polítics (el MHP Puigdemont presideix el CxR però també el partit JxC avui al govern) que viuen en i de l’autonomia espanyola i habitualment no encapçalen les mobilitzacions. Ans al contrari: envien les policies a les seves ordres per reprimir l’acció al carrer i engarjolar als independentistes.

L’anticlímax de la “nova normalitat”.

Comentaris

  de genolls o star trek? 07/09/2021 8:15 pm
  La gran aliança entre els càrrecs a dit dels diferents independentistes perquè es mantingui l'autonomia que tan bé els hi va per la seva butxaca és proposar 2 vies inútils per sí soles i res més. Una taula de diàleg buida i prou, una confrontació buida i prou. Tothom sap que no s'arriba a Amèrica caminant de genolls ni dient que inventarem el transportador d'star trek. No creen ni es posen d'acord amb una via transitable perquè no volen. Es viu massa bé sent director general autonòmic o similar.
  Narcís 07/09/2021 8:16 pm
  Verament aquest cop no l' entenc : està dient ' la nació catalana ha de tractar amb els subalterns de la nació botxí ' ? Així mateix, com es fum amb el MHP Puigdemont .. única garantia sinò aval o escut de Catalunya ? PD : on n' és allò ' d'algú ens hi hem de refiar ' .. i sinó de qui és desterrat de ca seva i casa seva així com fent-hi front des d'Europa .. de qui ? Nota : avui, ara i ací , nostre President a l' exili no crec hagi dit, hagi fet, res que pugui fer senti'ns-e malament, ans al contrari, raonament, consciència i dignitat ! Anotació al marge : sé que mitjans públics o CCMC fumen pena sinó directament nàusees tot tractant baboiades made espanyolets mil del carrer així com censura de por a pensadors àdhuc professionals inhabilitats per aquest estat .. però no n' és prou per carregar contra President perseguit i mortificat .. que sí per a donar-l'hi màxim de suport ! Incidència : aquest escriure no me l' esperava .. per la meva banda, vull pensar haver estat un miratge !
  Tonterías 07/09/2021 9:00 pm
  Sería absurdo pensar que los políticos independentistas llevan años tomando el pelo a sus votantes..
   MHP 07/09/2021 9:59 pm
   Si, muy absurdo 😂😂😂😂😂
  Medir Alfonso 07/09/2021 10:17 pm
  Si els dirigents d'Esquerra no veuen que per avançar en la recuperació nacional de Catalunya cal deixar caure el govern del PSOE i deixar que entri un de VOX , és perquè realment son unionistes de primer nivell.
   Recuperació nacional de Catalunya? 08/09/2021 3:39 pm
   Catalunya mai va ser una nació i ara no ho és. Què vols recuperar, tontet?.
  2021 07/09/2021 11:25 pm
  D'acord amb vostè, sr. Cotarelo. Trist, però té raó.
  Groc 08/09/2021 10:32 am
  Catalanets que nesecitan l'ndiccio de politica del sr. Cotarelo cada dimecres . Com a minim un cop per semana Cotarelo els i recorda qui es l'enemic ERC
  federalista 08/09/2021 11:47 am
  en fi xarnego cotalelo, amb els 4 hieprventilats que encara li fan cas, hjahahahaha junts podrien fer una troupe circense, en un trolebus, i encara n'hauria lloc per a seure amb mes gent, prompte el cotalelo, podra fer les seues homilies al seu salo,de casa i mantenint la distancia de seguretat de metre i mig hhahahahahahahahah i encara n'haura lloc.
   Núria 08/09/2021 1:55 pm
   Està clar que anomenant-te "Federalista" i titllant a qui sigui de "xarnego" ès que escrius en català però amb mentalitat espanyola. A qui dius "hiperventilats"? Hiperventilats ho hem estat tots els independentistes, com a mínim fins el 21D, quan ERc ja es va vendre. Abans ja hi habia fet en Jordi Sánchez i altres de jxc i de la CUP. Els indepes no partidistes, els que volem la independència continuem sent hiperventilats perquè el nostre objectiu no ha canviat ben al contrari. Compte amb tots els seguidors botiflers de tots dels partits indepes que no actuin com a tals, obriu els ulls. I tu, en particular, de Federalista no en tens res, més que res perquè és impossible ni saber què vol dir en aquest país. Bon vent i barca nova
  Juan 08/09/2021 1:06 pm
  Gràcies Ramón Cotarelo.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 08/09/2021 1:07 pm
  Per sort ens queda el Consell per a la República, el gruix de l'ANC, els CDRS i, el que és més important que tot això: un munt de catalans que no ens hem rendit i tots enriquits pel fruit de l'experiència, del que hem après dels encerts i dels errors des d'aquell 2010 que Catalunya es va posar dempeus. De botiflers, traïdors i gent que s'apunta al carro del que creu que serà el guanyador, sempre n'hi ha hagut i sempre n'hi haurà i això no ens ha de fer perdre l'oremus. Ara sabem que, mentre el país continuï ocupat, la Generalitat no pot ser altra cosa que una institució al servei de l'ocupant, tant és qui governi. I haver après això no és poca cosa.
  Doctor Strangelove 08/09/2021 1:29 pm
  M'agrada dir-li Cota-lelo, crec que fa per ell! És un personatge destructiu, s'ho voldria carregar tot, suposo que ara que li han fotut la puntada al cul els corruptgents, només li queda anar amb els de la CUC (m'agrada més que CUP)! Doc.
   Núria 08/09/2021 1:56 pm
   Tal com escrius ets el mareix que escoris sota el nom de Federalusta. Per no tindre no tins ni nassos de posar el teu nom.
    Doctor Strangelove 08/09/2021 3:48 pm
    Tan curta ets de no diferenciar els meus escrits dels d'en Federalista? I, i tant que tinc pebrots i nassos d'escriure el nom i cognom: Peter Sellers! Doc.
   Bepo 08/09/2021 2:20 pm
   Al doctor-veterinari. T'ha costat, però a la fi no has pogut evitar escriure les teves "fineses", insultes a tort i a dret, et mofes de tothom, talment sembla que tots els que escrivim siguem parvularis i tu l'essència de l'única veritat, LA TEVA. Ets mesquí, mal educat i ximple, probablement et creus un deu del Olimp i, pel que demostres, ets com aquells burros que fan córrer la sínia. Doc.
   Doctor Strangelove, el bo. 08/09/2021 2:24 pm
   Tu, doctor de casos perduts, deus ser simpatitzant de Vox, oi? No crec que tinguis nassos per confirmar-ho tot i que no cal, se't veu el llautó. Quin és el cognom que t'hauríem de posar a tu? Phil Philipps? Ara ja no escrius al Nacional perquè et costaria diners, veritat? Doc.
  Donec Perficiam 08/09/2021 2:41 pm
  Bon article Sr. Cotarelo i la darrera frase ho defineix tot. Tot el que NO hauria de ser. Que la nostra pròpia policia ens estomaqui i ens buidi els ulls amb les seves escopetes és el summum del masoquisme. Per una banda sabem que sense lluita no hi haurà independència, i per l'altra sabem que seràn els nostres els que ens trinxaràn....quin càstig més bèstia.
  Ampliar la base facista, vaya jefe nazional junqueras HEIL.SS 08/09/2021 5:38 pm
  La comunidad autonoma del renacuajo Aragones, huele mal, huele a podrido, huele a españa. Ercagados y entregadosal FACISTA SANCHEZ y sus drogatas de podemos
  lagrimitas 08/09/2021 7:05 pm
  Envian a los policias a la calle, con el beneplacito del TEDH, que se te ha olvidado mencionarlo.
  Encara escriu l'Agüelo Cebolleta? 08/09/2021 9:14 pm
  Comunista reconvertit a lliberal, sempre buscant l'unitat de l'independentisme...
  Junqueras nomes sap robar, robar i robar 08/09/2021 9:53 pm
  Gran article, un retrat del borbonic Govern de quinquis del Aragoncito el nene de junqueras.es, pur autonomisme de robar als catalans per forrar mili5ants i lladres ferrovials
   Os presento al nostrat Sonat! 09/09/2021 10:17 am
   Per a ser un País normal també hem de tenir una quota de frikis i sonats. Desgraciadament, si sumem la quota de Ñols i Corruptgents com el nostrat, superem la mitjana europea...
  Aragoncito sin pito, que señorito mas tontito 09/09/2021 8:17 am
  ERC ha demostrat que no son res mes que PUTES GRATIS DEL SANCHEZ.155. EL PRAT, butifarra al quincalla Aragoncito el Facha del psoe.erc.155
  Luisnomeacuerdo 09/09/2021 12:11 pm
  Cotorra-lero que tiempos aquellos en que te ponías palote leyendo las novelas de la novia del avispilla lazinazi, añora te tienes que conformar escribiendo tonterias en este panfletillo, veras que no hay color .
  federalista 09/09/2021 1:46 pm
  en fi nuria hiperventilats tu mateixa ho has dit esquerra botiflera, junts i sanchez tambe i ara la cup qui queda tu mateixa t'has contestat 4 i el del tambor, en fi partits extraparlamentaris i aixo que n'hi ha 135 escons al parlament i segons dius tu vosaltres no en teniu cap, vox per exemple en te 11, cs 6 psc 33 i vosaltres cap vet aci la paradoja nuria hahahaha, en fi amb el cotalelo la bierges ,carracelas el espot orriols etc, feu un minipartidet i lo dit nuria a omplir el meu salo, poc pero purs, i anti democrates ja que segons tu el teu vot val 10 vegades mes que el un indepre sosegat d'esquerra 30 mes que el de un botifler, i 100 mes que el d'un espanyol nomes aixi guanyeu hahahahahahah.
  Colau i junqueras ampliant la ..... 09/09/2021 4:57 pm
  Massa droga prens, federalista, la veritat, groc, junqueritas sense calces, sembles la vaca drogada de la colau, l'intima del junqueras que va calent per la Madame, ampliant la p....

Nou comentari