Amb els indults, Espanya resol el conflicte polític

"Ja ningú podrà dir que Espanya té presos polítics, ni tampoc exiliats, perquè quedarà acreditat que a Madrid hi ha un govern dialogant"

Si Espanya indulta els presos polítics, l’independentisme ja deixarà de generar-li els pocs problemes que li generava, i per tant acabarà amb el conflicte polític entre Espanya i Catalunya. Perquè per molt que ho repeteixin fins l’extenuació els polítics i líders civils independentistes, un conflicte ho és mentre dues parts es generin problemes mútuament. Si una no en surt perjudicada, deixa de ser-ho.

Per això la jugada de Pedro Sánchez és magistral. En primer lloc, desarma la causa independentista davant dels tribunals europeus, que en fonamentar-se en la vulneració de drets i no en el dret d’autodeterminació (que òbviament no garanteix a priori cap tribunal), es trobarà amb que l’error que denuncien ja està corregit. Ja ningú podrà dir que Espanya té presos polítics, ni tampoc exiliats, perquè quedarà acreditat que a Madrid hi ha un govern dialogant. 

En segon lloc, l’executiu socialista s’espolsa la necessitat de negociar res més a la taula de diàleg, si és que s’arriba a celebrar, perquè amb la llibertat dels presos s’assegura el suport dels republicans pel que queda de legislatura i amb l’amenaça de PP i VOX d’arribar al govern espanyol en dos anys i la seva campanya contra els indults, que poden quedar en res, si abans tenia pocs incentius per parlar d’amnistia i autodeterminació, ara no en tindrà cap.

Aquests indults, doncs, a qui menys convenen és als partits processistes. Els que apel·laven a Mandela, hauran de conformar-se amb ser-ne la caricatura, perquè mentre el que va ser president de Sud-Àfrica va passar un terç de la seva vida empresonat, 18 anys de la qual a una cel·la humida de l’Illa de Robben, els independentistes no hauran hagut de complir ni un terç de la seva condemna. Cosa que ens hauria de fer recordar, juntament amb les porres de l’1 d’octubre, que a diferència del que ens volen fer creure per no tirar pel dret, els nostres avantpassats pagaven un preu molt més car per plantar cara al sistema, per tant fer la independència sortiria ara molt més barat que qualsevol intent anterior. I no ho estem aprofitant. Ni tan sols hem tornat a escoltar allò de “es poden ficar els indults per on els càpiga” de la boca de Junqueras, com tantes altres mentides que n’han sortit. 

Els que situen la batalla a Europa, hauran d’explicar a la seva parròquia com els tribunals es limitaran a picar el crostó a Espanya per defectes de forma i acabaran per tenir exactament la mateixa certesa que poden tornar a Catalunya sense ser arrestats que ara, que el Tribunal de Luxemburg els ha retornat la immunitat als eurodiputats com a mesura cautelar, és a dir, cap. Tot i que sempre podran culpar Esquerra de dinamitar-los l’estratègia, que és l’únic que saben fer.

És cert que, per als que sabem que per guanyar (que no solucionar) un conflicte s’ha de mantenir viu (si els col·lectius històricament desafavorits -negres, dones, homosexuals…- haguessin optat per la pau, no hi haurien assolit cap avenç), aquests indults són una bona notícia per a les famílies dels presos i una mala notícia pel país. Però al cap i a la fi, mentre continuem amb aquests actors en escena era inevitable que això acabés passant. Però si fem una lectura més enllà, pot produir-se una curiosa paradoxa, segons la qual aquesta mesura que és una farsa per dissimular el pas a un nou ordre polític cada cop més autoritari, tant a Catalunya com a Espanya, pot suposar una oportunitat de democratitzar el discurs polític per tornar a atiar el conflicte que requereix tornar la independència al centre del debat.

El crèdit que dona el victimisme per la presó s’acaba ràpid, perquè l’electorat oblida de seguida, com hem pogut veure en diverses ocasions. Perquè… què hauria passat si en comptes d’anar a presó, els presos haguessin estat inhabilitats i embargats com Artur Mas amb el 9N i deixats en llibertat? Algú creu que se’ls hauria donat tantes oportunitats electorals? Les noves propostes polítiques serien molt més permeables al pensament col·lectiu, influït pel xantatge emocional permanent, i els polítics encausats haurien hagut d’apujar l’aposta perquè els seus partits poguessin seguir guanyant eleccions. Probablement si els indulten veurem, evidentment després d’uns mesos en què ens trobarem a Oriol Junqueras i les seves homilies fins i tot al calaix, com això acaba passant.

Comentaris

  Catalunya mai ha estat una nació ni te dret d'autodeterminació llevat que s'hagi derogat el Privilegi d'Unió 05/06/2021 3:27 pm
  El 14 de desembre de 1319, durant les corts catalanes de Tarragona, el rei Jaume II el Just va promulgar una llei o estatut conegut com "Privilegi d'Unió" que ordenava que "d'ara endavant aquests regnes d'Aragó i València i el comtat de Barcelona, junt amb els seus drets al regne de Mallorca, als comtats de Rosselló i Cerdanya, i altres territoris, romanguessin perpètuament units i sota el mateix domini [del Rei d'Aragó], sense que poguessin ser separats per cap causa ni sota cap excusa". Entre altres mesures, obligava a més als seus successors a que juressin respectar aquest Estatut a el principi del seu regnat, i declarava nul·la qualsevol disposició que pogués prendre en contra.
   Collons que llest que ets 05/06/2021 9:13 pm
   Dons mira tu per on. Segons la teva teoria ens han de tornar el Roselló ja que perpètuament son terra catalana que no s'ha de separar per cap causa o escusa . Bé, tret que els castellans donessin la Catalunya Nord als francesos i d'aquesta manera passar-se pel cul aquest estatut.
    Tu també ets llest, oi @Collons que llest que ets 06/06/2021 1:33 am
    L'entrada, el contingut és totalment cert, es complementa amb una entrada d'un tal @Realitat paral·lela on deixa anar la següent astracanada: "Per aquest motiu s'ha de parlar de Nació Catalana. I com a nació tenim el dret a l'autodeterminació. El Decret de Nova Planta (del tot legal pels guanyadors) és vigent al dia d'avui, car mai ha estat derogat. La seva derogació ens tornarà a la plenitud de nació". La integritat de la part peninsular de la Corona d'Aragó és molt anterior (1319) als decrets de nova planta, quan Catalunya era un estat (com l'Aragó, València i Mallorca) però no una nació. Però els països canvien amb el temps, no són eterns. I unes vegades es guanya i altres es perd. I Espanya va intentar recuperar el Rosselló, però França ja era més fort i no va poder.
     Soc el mateix 06/06/2021 9:46 pm
     Mira tu, m'has fotut una empanada mental de cuidado. Agafa el diccionari i llegeix: nació; conjunt d'individus als quals uns vincles determinats, però diversificables, bàsicament culturals amb una història comuna donen una fesomia diferenciada i una voluntat d'organització i projecció autònoma que, al límit els porta de voler dotar-se d'institucions polítiques pròpies fins a constituir-se en estat. Queda clar que si Catalunya va ser un estat forçosament també era nació. Ho torno a repetir: Catalunya és nació i es vol dotar de les institucions polítiques pròpies arrabassades amb el Decret de Nova Planta per convertir-se amb un estat lliure i republicà. Per que creus tu que Castella ens ha tingut sempre emmordassats com a provincianets i no volen que tinguem personalitat pròpia? A un català no el convenceràs, A un castellà o a un botifler potser.
   riga 05/06/2021 6:15 pm
   Doncs comença ser hora de canviar, no?
  No se de que rius 05/06/2021 12:46 pm
  L'embrió de les Corts catalanes van ser amb Ramon Borrell als voltants de l'any 1000. La continuïtat del seu origen van ser les Assemblees de Pau i Treva de Déu (1027) on el clero també hi era present junt amb els representants del pobles i viles per parar el despotisme feudal amb el dictamen de lleis i pactes que obligaven a mantenir la pau als senyors feudals. Després hi va haver La Cort Comtal dels comtes de Barcelona i al 1283 la Cort General de Catalunya on els reis estaven obligats a elles considerades com a rang superior, fins al "bombó" Felip V que les va abolir. A les Corts de Lleó i desprès junt amb Castella les corts eren com un cafè descafeïnat i que ha perdurat fins avui. El rei era la màxima autoritat que dictava decrets lleis i s'involucrava en les guerres que li sortien dels o... Tots els demès que hi assistien eren simples espectadors. Aquesta era la diferència entre les corts catalanes i castellanes que de corts del poble no en tenien res.
  17
  25
  Respon
   Fas riure @No se de que rius 05/06/2021 1:05 pm
   Tu insisteixes en el relat nacional-nacionalista català que és més fals que un euro de fusta. El que dius no té sentit. S'associa "Pau i Treva" a les Corts per donar la sensació d'antiguitat, però no tenen res a veure. És com quan es diu "el president tropecientos de la Gene": la diputació del general medieval no té, com a institució política, absolutament res a veure amb la Generalitat actual que es crea amb Macià, excepte el nom; es tracta que tot el català aparegui com a molt antic, però només és per això, perquè ho sembli perquè no ho és.
    Cucs espanyols, omelles i pederastes franquistes 05/06/2021 2:21 pm
    Ignorant de la cope, cucs de franco i el seu omella, un analfabet i cafre franquista. Sou espanyols, somer3s borboniques amb faldilletes o sotanes.
    26
    18
    Respon
  No hi haurà indults 05/06/2021 11:06 am
  El Pedro Sánchez no desmuntarà la trama orquestrada pel poder judicial amb el recolzament dels del 155, on el Sánchez és un 155 gravat al front com Miquel Iceta o José Zaragoza així com tots els altres sociates. La opinió generalitzada és que amb l'Aragones començaran a ballar el ball de la marmota.
  Epaña, dies comptats, catolicisme franquista, merda cope 05/06/2021 7:48 am
  Amb un gobierno d'epaña.mula de tarats i drogates cal anar per totes. Pactar amb aquests dements es rebaixar.se a la basura espanyola. Canya i a per totes. España no es res mes que porqueria franquista.omella, i estan cagats. Sense por i convertit epaña en un niu de merda
   riga 05/06/2021 6:17 pm
   Tinguis raó o no, et podries rentar la llengua, oi?
  Fas riure @Realitat paral·lela 04/06/2021 9:29 pm
  La UNESCO reconeix que les primeres corts del món es van celebrar a Lleó en 1188. Les primeres corts catalanes es daten en 1192, després de la integració del casal de Barcelona dins el casal d'Aragó en 1137, i són una conseqüència de l'existència de corts al regne d'Aragó. Les primeres corts aragoneses es van fer a Osca a 1162. Les assemblees de Pau i Treva no eren corts; ni tan sols un antecedent digne de menció.
   No se de que rius 05/06/2021 12:45 pm
   L'embrió de les Corts catalanes van ser amb Ramon Borrell als voltants de l'any 1000. La continuïtat del seu origen van ser les Assemblees de Pau i Treva de Déu (1027) on el clero també hi era present junt amb els representants del pobles i viles per parar el despotisme feudal amb el dictamen de lleis i pactes que obligaven a mantenir la pau als senyors feudals. Després hi va haver La Cort Comtal dels comtes de Barcelona i al 1283 la Cort General de Catalunya on els reis estaven obligats a elles considerades com a rang superior, fins al "bombó" Felip V que les va abolir. A les Corts de Lleó i desprès junt amb Castella les corts eren com un cafè descafeïnat i que ha perdurat fins avui. El rei era la màxima autoritat que dictava decrets lleis i s'involucrava en les guerres que li sortien dels o... Tots els demès que hi assistien eren simples espectadors. Aquesta era la diferència entre les corts catalanes i castellanes que de corts del poble no en tenien res.
   Ni ha que fan plorar de riure. 05/06/2021 10:40 am
   Jo no accepto pop per animal de companyia. El que argumentes es una bajanada desinformativa tipus Esperanza Aguirre, o la cantarella graciossíssima de la evangelització dels natius americans per par de la Castella pura i verge. En fi, la història a gust del consumidor. Jo em quedo amb el parlament davant les Nacions Unides del mestre Pau Casals. Aquí el que discutim si Catalunya és nació o regió i si el Decret de Nova Planta està derogat o encara continua la imposició castellana.
   36
   44
   Respon
    Queixa't a la UNESCO acompanyant de pop @Ni ha que fan plorar de riure 05/06/2021 1:09 pm
    http://www.unesco.org/new/es/communication-and-information/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-8/the-decreta-of-leon-of-1188-the-oldest-documentary-manifestation-of-the-european-parliamentary-system/
    25
    13
    Respon
    Gonzalo 05/06/2021 12:54 pm
    Cataluña es una región española, al igual que el resto de comunidades autónomas. Y si. Desde que la constitución del 78 fue aprobada por una inmensa mayoría de catalanes, queda derogada. laZisnaZis, que os habéis quedado anclados en 1714...!!!!!!!
  Realitat paral·lela 04/06/2021 8:49 pm
  Perdona que discrepi en alguns dels teus arguments. Catalunya no és una comunitat autònoma com per exemple La Rioja. La seva història ve de molt lluny i amb una nacionalitat ben definida. Els reis que si bé eren els mateixos, tenien diferent nomenclatura que a Castella fins l'arribada de Felip V que ens va arrabassar la nostra identitat. La Generalitat no va ser fundada en aquesta nova constitució. Quan a Castella ni sabien que era les Corts, a Catalunya ja es regien per elles al segle XII. Per aquest motiu s'ha de parlar de Nació Catalana. I com a nació tenim el dret a l'autodeterminació. El Decret de Nova Planta (del tot legal pels guanyadors) és vigent al dia d'avui, car mai ha estat derogat. La seva derogació ens tornarà a la plenitud de nació. Per aquest motiu l'estat absolutista no en vol sentir parlar de nacions i si de regions de pandereta.
   Realitat 05/06/2021 6:14 am
   Primer, per ser una nacio NO es te el dret a l'autodeterminacio, existeixen estats que estan formats per moltes nacions i existeixen nacions repartides en diferents estats. El concepte estat-nacio per si sol es supremacista. A mes, es pot debatir el fet de ser nacio, no es suficient amb un idioma. Y segon, si argumentes que Catalunya es nacio, o es amb el territori actual? El territori actual es el de una comunitat autonoma (amb les seves lleis) la teva nacio catalana compendria parts d'arago, valencia, balears, frança, etc. com es que el refernfum NOMES es fa en el marc del territori de la comunitat autonoma?
   23
   40
   Respon
  Si mirem cap a Madrid veurem la posta de sol 04/06/2021 7:39 pm
  Fer un referèndum de manera il·legal no és delicte sinó falta de desobediència. De la mateixa manera que no hi pot haver ni rebel·lió, ni sedició ja que hi està convidat tot el poble a participar-hi. Així, els indults en una causa mal instruïda en un judici partidista és com una burla a la democràcia.
  Independentista per raons obvies 04/06/2021 5:33 pm
  A Espanya ser independentista no és delicte. Posar-lo en pràctica com a dret universal si es delicte. On hi ha la trampa; el desgavell; l'absurd amb aquesta dislèxia jurídica i política.
   Realitat 04/06/2021 6:28 pm
   Com be dius, ser independentista no es delicte, ho es posar-ho en practica de manera ilegal. Si s'aproba al congres que les comunitats autonomes puguis fer referendums d'independencia i despres implementarla, la Generalitat ho podria fer. Per altra banda ser racista NO es ilegal, es ilegal quan ho poses en practica com ara discriminar per color de pell al contractar per una feina.
   39
   44
   Respon
    Si mirem cap a Madrid veurem la posta de sol 04/06/2021 7:37 pm
    Fer un referèndum de manera il·legal no és delicte sinó falta de desobediència. De la mateixa manera que no hi pot haver ni rebel·lió, ni sedició ja que hi està convidat tot el poble a participar-hi. Així, els indults en una causa mal instruïda en un judici partidista és com una burla a la democràcia.
    Realitat paral·lela 04/06/2021 7:16 pm
    Cert. Tant cert com la dita que diu:-feta la llei , feta la trampa-. S'ha d'aprovar per les tres quartes parts de la cambra. Conseqüentment, els catalans, com a minoria nacional, mai podran aconseguir l'anhel de poder fer un referèndum d'autodeterminació si no és a base de picar pedra internacionalment per exigir els drets de les minories. Per aquests motius, s'han d'utilitzar aquests drets universals vers les piconadores estatals que no volen ni sentir-ne parlar. Hi ha dues realitats paral·lelas, la legal i la legítima o universal. Recorda que al règim anterior tot era legal també.
    52
    28
    Respon
     Realitat 04/06/2021 7:54 pm
     Pero si alegues ser una minoria nacional no pots fer el referendum en una comunitat autonoma sino en tot el territori de la nacio catalana ( a determinar), el territori i regles d'una comunitat autonoma ho son per a tot. I tens rao en lo de les lleis del regim anterior, pero aquell no era democratic i ara el congres es la representacio popular del poble per sufragi universal, dit d'una altra manera si la meitat d'espanyols votes a Podemos tindriem referendum, no es pot comparar amb una dictadura o que no ho vulgui el poble
      Realitat paral·lela 04/06/2021 8:48 pm
      Perdona que discrepi en alguns dels teus arguments. Catalunya no és una comunitat autònoma com per exemple La Rioja. La seva història ve de molt lluny i amb una nacionalitat ben definida. Els reis que si bé eren els mateixos, tenien diferent nomenclatura que a Castella fins l'arribada de Felip V que ens va arrabassar la nostra identitat. La Generalitat no va ser fundada en aquesta nova constitució. Quan a Castella ni sabien que era les Corts, a Catalunya ja es regien per elles al segle XII. Per aquest motiu s'ha de parlar de Nació Catalana. I com a nació tenim el dret a l'autodeterminació. El Decret de Nova Planta (del tot legal pels guanyadors) és vigent al dia d'avui, car mai ha estat derogat. La seva derogació ens tornarà a la plenitud de nació. Per aquest motiu l'estat absolutista no en vol sentir parlar de nacions i si de regions de pandereta.
      45
  Narcís 04/06/2021 11:04 am
  Ras i curt : que aquest estat qualsevulla baboiada la fan ' jugar ' perquè sembli quelcom d' interès .. massa ho sabem ; però això no desfà persones que duen a la vora de 4 anys empresonades de franc, puguin sortir lliures , sigui d' aquella manera ! PD : de debò nostres compatriotes agraeixen tot llur sacrifici fins el punt d' haver de seguir afusellats en vida per aquest infantil, desvergonyit , ignorant, fàctic i malvat botxí ?
  afm 03/06/2021 6:46 pm
  ..segueix la periodista donant suport a tots els arguments de la caverna despotricant contra els politics que han dut a que mes catalans i catalanes que mai votessin sobre la independencia de Catalunya i que alhora plantéssim cara davant l'estat autoritari que mai ha deixat de ser. Espero que la autora faci un pensament trobi alta manera de fer periodisme mes positiu i no contamini a la parròquia..que amb els de la caverna ja en tenim prou. Salut i força!
  45
  123
  Respon
   Cavernícoles 05/06/2021 9:36 am
   Els de la caverna s'han eixamplat. Ara en formen part Junqueras, Rufián, Aragonès, Sol... i mitja ERC.
  federalista 03/06/2021 5:27 pm
  jajajajaaj vendetta que fumes xaval , qui els jutjara per botiflers, tu i 4 frikis hiperventilats i extra parlamentaris mes que no ha votat ningu, jajaja tarat indepre si cap mes gent al meu salo de molins de rei es molt gran el salo eh, que hiperventilats sou jajajaj sou 4 tarats que no aneu enlloc tu la carracelas l'es`pot i xarnego llepaous cotalelo si sentor un exercir de jutges tarat jajajajajajajajaja.
  Sol 03/06/2021 1:11 pm
  Amb l’indult se l’hi acaba a en Junqueras la seva força politica. El Sabadell ja te un nou noi del can can amb l’Aragonés. Tots dos amb contes bancaris segurament inflats. No es casualitat que el pagament es faci per mitjà de ferrovial. Fixeu vos que fins que no hi ha hagut govern no hi ha hagut indults.
  Democràcia espanyola & Despotisme Il·lustrat 03/06/2021 11:58 am
  Els indults resolen que els presoners puguin estar amb les seves families i prou. Ni son la panacea ni la meravella meravellosa del cas català. De totes maneres, els indults no es produiran, per la senzilla raó que la mentalitat visigoda de les espanyes dura i perdura en el temps. Queda clar que estem governats per uns juristes que no ha votat ningú.
  Xavier 03/06/2021 11:38 am
  Que t'has fumat?
  16
  58
  Respon
  toni 03/06/2021 6:52 am
  L'odi teu amb l'Oriol Junqueras es malaltís, Pilar. Persisteix noia, així s'amplia la base de l'independentisme " pragmàtic ".
  11
  63
  Respon
   El venut del d'aquí a 20 anys 05/06/2021 9:44 am
   Qualsevol català que estimi la nació i la llibertat dels catalans ha d'odiar Junqueras i a tots els traïdors d'ERC. Els eixamplats que els voten cal restar-los de l'enganyós 52%. No són més que col·laboracionistes.
  Luisnomeacuerdo 03/06/2021 1:04 am
  Venga siguiente fascista independentista que le toque juntar letras en el panfleto que vaya calentando.
   Mc Kinley 03/06/2021 11:16 pm
   . Pallasso
  La realitat és aquesta 02/06/2021 11:44 pm
  La senyora continua amb la defensa de la seva lògica de confrontació, completament estèril o negativa. Fer funcionar molt bé el govern de la Generalitat és una opció, que ens acosta molt més al sobiranisme i a una defensa del país i de la seva gent, que no pas les batalletes de Waterloo i altres parides, destinades a marejar la perdiu i a perdre el temps.
  25
  106
  Respon
   On has estudiat tu? 05/06/2021 9:50 am
   Des de quan es fa una revolta a la fàbrica anant-hi a treballar i fent que tot rutlli? La Generalitat no és més que una gestoria de l'Estat, per tant quan més suau i funcioni la gestoria menys justificació i generació sobiranista. Hi ha hagut 23 anys de pujolisme com per haver après la lliçó.
  Vendetta 02/06/2021 11:06 pm
  Error els indulta el seu amo ejpanyol, no pas el poble de catalunya, seran jutjat y espero ke tancats per botiflers de per vida Catalunya catalana 33

Nou comentari