Això que el discurs protocol·lari del MHP de la Generalitat es faci a Sant Esteve omple d’orgull el catalanisme perquè palesa un cop més la distancia entre Catalunya i Espanya. Aquí, l’autoritat suprema parla sota l’advocació del protomàrtir, allí ho fa a l’amorosa llum del pessebre. Al capdavall, totes dues porten el seu significat. La tradició catòlica dels espanyols fa el miracle que llur rei s’avanci als seus tres col·legues d’Orient i sigui simbòlicament present al moment del naixement diví. La seva veu penetra amb redoblada autoritat a les llars i cors dels seus súbdits.

Al cas de Catalunya, també catòlica, l’advocació de Sant Esteve té un simbolisme més terrenal, però més agosarat, que rau a la personalitat del sant, executat per parlar i per parlar massa bé. Com que el Sanedrí no podia callar-ho d’altra forma ho va fer lapidar. Sant Steve, Stephanus, porta la glòria del bel parlar, i això és una responsabilitat que no depèn de la intimitat del pessebre, sinó de la teva capacitat de convèncer, com li passava al feliç diakon.

El discurs del MHP Aragonès, que TV3 va transmetre a correcuita del concert de Sant Esteve, per veure d’amagar els grits d’independència, ha estat una xerrameca anodina, esmaperduda, sense cap força de convicció. Un discurs resignat. L’escenografia escolar feia encara més infantil la repetició de les boiroses fabulacions republicanes al voltant d’un diàleg que cada cop sembla més el Godot de l’obra de Beckett, que mai apareix. Vet aquí que iniciem el tercer any de la atrotinada taula i tot el que n’hem obtingut com a resultat dels dos anteriors és que el president català els exigirà (els resultats, i “tangibles”, nom de Déu!) amb tota fermesa i determinació pel tercer any perquè a la tercera va la vençuda.

Com que som en temps de bona voluntat, el gobierno ja ha contestat que intensificarà el diàleg el que calgui, dins del marc constitucional. O sigui, ras i curt, per a l’entesa independentista: res. Es pot dir que es tracta d’una posició de tancament inicial, lògica a tota negociació i que després, amb les negociacions, es rebaixarà. El problema és que, segons prova una experiència inveterada, el tancament inicial espanyol serà idèntic al tancament final, al cap de l’any. I això ho sap tothom, fins i tot els republicans puis que tal era el punt de vista de llur president fa uns anys, quan estava més i millor informat.

El discurs del president Aragonès ja dona per descomptada l’obcecació castellana i, accepta implícitament el fracàs de la línia del diàleg o línia del partit i de partit hegemònic. Es planteja com a una possibilitat, però es veu com a una alta probabilitat. Per mostrar determinació amenaça de cercar vies alternatives. Vies que ens podrien dur a un nou embat democràtic. Perquè, diu el president, ell no està disposat a renunciar a la independència. La disposició íntima presidencial no sembla prou capaç d’encetar cap embat democràtic i, a més a més, ningú no sap que vol dir “embat democràtic”. Tanmateix, el determinant és que se cercarà una alternativa al diàleg, alternativa que, fins ara mateix els republicans negaven que existeixi. Crua feina cercar una alternativa que no existeix.

De la foscor neix la llum. El secretari general de JxC, Jordi Sánchez, que sembla haver fruït de l’al·locució presidencial, es felicita de la capgirada dels seus socis de govern, ara disposats a albirar alternatives a la taula del diàleg fins aleshores tan real com l’unicorn. A les seves paraules celebrant el discurs sona la nostàlgia de l’acord del qual va néixer el govern de coalició. Quan els deu dirigents, que semblaven Tweedledum y Tweedledee, van decidir deixar les coses com estaven, fins i tot el control partidista dels mitjans públics de comunicació en nom de la unitat de l’independentisme.

Que la unitat de l’independentisme esdevé unitat de l’autonomisme està en la natura de les coses per la llei del menor esforç, d’universal validesa. Preveure que dins un any se cercarà una alternativa si no hi ha resultats “tangibles” és acceptar que la legislatura acabarà sense independència. Com que tothom sap que no hi haurà cap resultat tangible o intangible, l’alternativa ha de cercar-se ja.

Comentaris

  Independentista Desembre 28, 2021 | 20:11
  Quin remei?. Quan un independentista arriba a polític deixa de ser-ho automàticament; aleshores només defensa el seu sou, poltrona i retir daurat.
  Pep Desembre 28, 2021 | 20:19
  Dubto molt que l'alternativa surti de l'imaginari d'ERC, i tampoc de JxCat. Els representants actuals ja estan cremats (excepte potser el President Puigdemont). Fins i tot en Cuixart comença a fer figa. Calen noves cares i noves apostes per tirar endavant un repte tan gran.
  Doctor Strangelove Desembre 28, 2021 | 20:38
  Pobre home, a mi aquest vell comunista em fa una mica de llàstima. El pobre desgraciat és pesava que vindria a Catalunya com un gurú de la independència, però com ja és veu no li fa cas ni el Tato. Tant costa reconèixer el fracàs vital, Cotorra Lelo? No veus l,angúnia que ens fas als catalans? Qui coi et penses què ets? No t'adonés que només ets un sol en la cadena evolutiva? Reflexiona sobre el que et dic, car ho fallen teu bé, encara què només siguis un vell sense ànima ni amor pels altres! Doc.
   Josep Desembre 29, 2021 | 11:55
   Per no estar d'acord amb en Cotarelo em sembla bé argumentar les teves raons; no per no estar-hi d'acord cal tractar-lo despectivament. O és que no tens arguments?
    Doctor Strangelove Desembre 29, 2021 | 21:08
    Pobre home, indepdendista lazinazi, no es suficient argument? tot el mon sap que tinc raó Doc.
    Que hi farem Desembre 30, 2021 | 19:33
    Que pots esperar d'algú que te com a referent un personatge de ficció, nazi reciclat, en lluita permanent contra el seu braç dret que li recorda permanent la seva traïció al fuhrer.
   Caua Desembre 29, 2021 | 19:49
   El mon és ple de gent mal educada i poc intel·ligent com tu. Que hi farem si no n'hi ha més
   Perplex Desembre 31, 2021 | 02:27
   L'opinió d'algú que té com a referent un personatge de ficció, nazi reciclat, amb un conflcte permanent amb el seu braç dret que insisteix a recordar-li la seva traïció al fuhrer.
  Maria García Desembre 28, 2021 | 21:14
  Aragones en el seu discurset va demostrar que esta a la politica per forrar.se i ajudar España, al psoe i la comuna dement. Pobre ERC amb aquests barbars espanyols del junquerisme de vergonya, d'alta traició i indignitat. VOTAR ERC ES TRAIR A CATALUNYA
  Gonzalo Desembre 28, 2021 | 21:40
  Abuelo cebolleta, preséntate tú a las elecciones, y crea tu esa alternativa. Ah ...que eres otro bocazas y que solo sabe vivir del cuento.
   Parsley Desembre 29, 2021 | 08:53
   La alternativa se creó y se ganó en dos ocasiones, pero a tu gobierno no le gustó y promovió nuevas elecciones pensando que ganaríais, y tampoco. Eres un Gonzalazo, un valiente con los débiles y un CAGAO con los ingleses. Recupera Gibraltar y de paso la Catalunya del Nort si te atreves, qué regalasteis a Francia sin permiso del pueblo catalán. Vete a tomar… vino con el doctorazo de amores extraños!
    Gonzalo Desembre 29, 2021 | 14:05
    Me repito, me cae mal el imbécil éste, pero no es nada personal, yo soy un español muy español, por eso me veo obligado a insultar al sujeto ese, es superior a mis fuerzas. Imbécil.
    Gonzalo Desembre 30, 2021 | 08:10
    Calla, chico gordo.
  Ok Gal Desembre 28, 2021 | 21:49
  Conclusió, la taula de diàleg era amb ells mateixos, i ara busquen una alternativa. És clar, no podien parlar amb ells mateixos de fer la independència. No tenien tema. Ara diuen que sí, que faran el sopar dels idiotes. A veure quins idiotes seuen a taula amb ERCal. Pobrets, diuen que un jutge se n’enfot de Cat a tweeter i només saben plorar al CGPJ. Uns ploren a UE, altres a Ñ.
  Luisnomeacuerdo Desembre 28, 2021 | 23:55
  Lisensiado, Pues claro que acabará esta legislatura sin la indapandansia pero no solo esta sino las 1714 más que vengan. Deja de venderles unicornios a los camisas pardoamarillas que bastante tienen encima con lo que arrastran, pobrecillos. Y tu al hogar del pensionista de chueca a aprender manualidades y a peinarte y sobre todo a no hablar mal de tu país. Traidor.
   Luisnomeacuerdo Desembre 29, 2021 | 14:08
   Y añado; el bigote de una gamba por el ojete.
    Parsley Desembre 29, 2021 | 19:25
    Hablas mucho del bigote de la gamba y por el ojete. Eres practicante?
  Resignació??? Desembre 29, 2021 | 07:11
  Després de 10 anys prUcessant cap enlloc amb els corruptgents hem vist com ens enganyavan i traicionavan amb resignació: Miss Catalunya ens donà una costellada de 3 respostes sense cap transcendència; El batxiller foll i gens preparat suspen la DUI en segons i fuig deixant-ho tot enmerdat; El pallasso Torra trencà amb la corona al migdia i per la nit seia cufoi al costat del Preparao VI a la inauguració dels Jocs del Mediterrani. Després de 3 traïcions corruptgents, ara hi ha algú que s'ha posat les piles i sap que fer, li donarà Cotalelo de marge 10 anys com has fet amb els corruptes prUcessistes?
   Doctor Strangelove Desembre 29, 2021 | 14:09
   Molt ben dit, amic meu, fem pinya, som part dels españolerdus corruptus comunus. Doc.
  Miren Desembre 29, 2021 | 08:44
  El problema ERC ve de lluny, amb estrategs a segona fila que no donen la cara. Primer, es van veure arrossegats a contracor a formar part de JuntsxSí, recordem les dificultats que hi va haver. I sobretot per Puigdemont que l'hi va acabar d'aixafar els plans. I de nou es van veure arrossegats a tirar endavant, recordem la bel·ligerància de Marta Rovira i també de Rufián, amb les 155 monedes. Esperaven que s'estrellés i deixes el camp lliure. Ara ja el tenen. I el que cal és frenar la gent, hiperventilats en diuen, amb l'eficient ajuda dels mitjans d'informació catalans, que com a bons empresaris el que no volen és soroll.
   Luisnomeacuerdo Desembre 29, 2021 | 14:16
   Los camisas pardoamarillas , culo pepsicola, el bigote de una gamba por el ojete. Por favor, no preguntes a Freud que quiere decir esta obsesión mía por el ojete.
   Per la Miren Desembre 30, 2021 | 06:04
   ERC no volia que el referèndum de l'1-O s'estrellés, qui el va estrellar va ser un batxiller foll i gens preparat (que mai vam votar, va ser posat a dit a títol d'hereu per Miss Catalunya, el més ruc que va trobar perquè no li fes ombra) quan va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat. Una bon exemple de prUcessisme cap enlloc, no confondre amb independentisme.
  MHP Desembre 29, 2021 | 12:41
  Cotarelo, Cotarelo, que estàs pixant fora de test, que nomès escrius xorrades, fruit de una ment malalta.
  Gonzalo Desembre 29, 2021 | 14:07
  Me repito, me cae mal el imbécil éste, pero no es nada personal, yo soy un español muy español, por eso me veo obligado a insultar al sujeto ese, es superior a mis fuerzas. Imbécil. Los españoles somos seres respetuosos, unos ciudadanos europeos de sombrero y copa, todo el mundo en Europa habla bien de nosostros, los alemanes tenían los judíos, pero nosostros tenemos nuestros propios judíos; los catalufos, somos la envidia de Europa.
   Parsley Desembre 30, 2021 | 09:27
   Serás un español, pero de pacotilla.
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 29, 2021 | 14:13
  Una noche, ociosa de aquellas / en que un indePendenciero no grita, / no rompe cristales, ni agita / carteles, ni banderas con estrellas; / ni busca, con el prójimo, querellas / y cual ciudadano honesto y probo, / razona, dejando de hacer el b0bo, / sobre la falsa Historia impostada, / ve, bajo la luna, en su gloria alzada, / el porqué del tres por ciento y el robo.
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 29, 2021 | 20:44
   SI, Si que es un comentario del VERDADERO Pere LLimonera i Citronell, que soy yo... . esa respuesta a la supremacista si es Mía... Tu comentario en cambio es una copia de un comentario mio en que denuncio a los TroLLS como tu...
  Francesc Desembre 29, 2021 | 15:15
  La resignació és la marca de la casa en la política catalana, començant per Fuigpelmón fake DUI 8 secs. No es pot esperar RES dels partits catalans. Traidors desde el principi
  joandomenec Desembre 29, 2021 | 16:14
  Aquest diari s'ha convertit en un abocador de bilis de quatre espanyolistes escapats del psiquiàtric.
   MHP Desembre 30, 2021 | 12:37
   Per abocador, el teu cervell, babau.
  Endavant Desembre 29, 2021 | 16:28
  Està molt clar, necessitem aire nou, altres polítics que realment sí vulguin fer la independència. I no aquests que parlen i parlen i parlen i fan res de res per avançar en el conflicte. Però el moment arribarà, i no falta molt...
  Erc.opus.Dei i a resar el rosari dels Jujqueristes descalços Desembre 29, 2021 | 16:36
  Junqueras es va rendir davant Marchena i Marchen el va reeducar en el catolicisme español. I akb ella tota la secta catolica d'ERCatolics segueix al pastor penitent, rendit i espanyolitzat por la gracia del Dios de Franfo y de Junqueras.Dei
   Si noi, Desembre 30, 2021 | 06:10
   et puc assegurar que'ls corruptgents són més de missa que ERC. Això de confessar-se i ser perdonat ho ha practicat sempre La Famiglia sota la aprovació dil Capo Pujol, però mai han tornat ni una pesseta...
    Al sergio sol d'ERCatolics españols Desembre 30, 2021 | 09:35
    Junqueras es un capellanot fugat, 3 anys al seminari, amb coroneta feta, i escapat per penalty sexual de confesionari. ERCatolics, quin tuff de vicaria bruta. Au, bestieta d'ercatolics, passa al confesionari que el parroco et posa calent
     Psiquiatra d'en Narcís Desembre 30, 2021 | 12:10
     Conec a molts sonats, fagim cas i pregui la medicació abans de vomitar incongruències, pel seu bé i dels lectors.
   Tuff junqueras, el Judes d'españa.una vicaria cope.tv3 Desembre 30, 2021 | 21:08
   El parraco junqueras VOL ANAR AL CEL... amb el seu maestro Franco. Capellans i putes, catolicisme cope
  LLARENA dPENA Desembre 29, 2021 | 18:23
  ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, l'antiga ERC, sap perfectament que la tauleta és no res, i també te molt clar, que farà tot el que l'interessí a P. Sánchez, amb tal de continuar manant a la GENE perquè el de les "155 moneds de plata" pugui justificar.se amb les grans avantatges a Madrid, que repesenta la politica ESGUERRANA. I J x CAT, tampoc farà res per la república catalana atés que la seva inexistent politica actual només és la d'esperar que els d'ESGUERRO s'estimbin ells solet en les properes eleccions, vist que ni el seu secretari general, J. Sánchez, és inexistent i invisible, igual que la resta "d'encarregats" de la seva colla.
  Narcís Desembre 29, 2021 | 18:24
  Ras i curt : 1. Si un president de govern espanyol és incapaç de dir a seu parlamentària ' deixin de badar boca .. deixin de dir fal·làcies, infàmies, difamacions, injúries i calúmnies sobre Catalunya .. a sa oposició i d' altres . . . què pot esperar ningú d' aquell ? 2. Si un president de govern espanyol amb el munt de possibilitats que té de cantar les quaranta a mitjans que no donen ' informació veraç ' ensems amb silencis, tergiversacions i defectes a dojo pel que fa a Catalunya i mateixa espanya . . què pot esperar ningú d'aquell ? I 3. Si un president de govern espanyol no és gens ni mica valent a l' hora de fer front tota la màfia fàctica funcionarial començant per dalt de tot i acabant pels poders econòmics varis sostrets a qualsevulla vigilància/ inspecció i conseqüent pena .. què pot esperar ningú d' aquell ? PD : comptat i debatut .. aquesta ' iniciativa ' d'allò més normal .. només esperar la capgirin contra la llibertat de expressió i manifestació de la ciutadania pro la llibertat, la independència, de Catalunya ( i mateixos PPCC ) !
  JAVI Desembre 29, 2021 | 19:09
  22
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Desembre 29, 2021 | 20:01
  Entretenir-se a llegir el que diuen els d'ERC, o escoltar els discursos de l'escolanet posat per Junqueras a la Generalitat "de Vichy", pot tenir certa lògica si hom té problemes de restrenyiment perquè, al menys a mi, em produeixen una urgència immediata d'anar a visitar el senyor Roca. Fora d'això, ho trobo inexplicable. Si no existís el Consell per la República, com a embrió del futur Parlament i Govern Lliures de la R. Catalana, caldria posar-s'hi a crear alguna cosa similar. Per sort, si que existeix, té més de 100.000 afiliats i centenars de Consells Locals, malgrat la "llei del silenci" imposada pel estat colonial i els seus titelles. Aquesta és la nostra gran esperança pel 2022, i el gran temor de l'unionisme i dels seus lacais infiltrats en les files catalanes
  Natàlia Recasens Desembre 29, 2021 | 20:54
  El entregao junqueras a marchena es la cosa mes franquista que mai ha fet erc, convertint erc es una vulgar falange y las jons. Junqueras un traidor como Dios y España manda
   Quants corruptgents valents es van entregar a Marchena? Desembre 30, 2021 | 12:18
   Rull, Turull, Forn i Sànchez. Els covards van marxar a l'exili daurat de Waterloo, oi?
    Rovira la mongita fugada Desembre 31, 2021 | 18:05
    Vols dirla Virgen Maria marteta Rovira, oi, la mig monja? I el reverendo cagat honorant al marchena por la Gracia de Dios, quins catolics mes relicaris, tuff de convent brut de erc.españa.
  Està molt clar Desembre 29, 2021 | 22:57
  Qui va començar ho haurà d’acabar: EL POBLE.
   MHP Desembre 30, 2021 | 12:39
   ¿El poble?, ¿quin poble?, ¿ja t'has possat al devant de la revolta? Vinga, valent.
  Independentista Desembre 30, 2021 | 08:42
  Doncs si, Maria Garcia. El Sr. Aragonés fa com gairebé tots els polítics. I els poquissims que no ho fan, a la garjola o a l'exili.
   Ah si? Desembre 30, 2021 | 12:15
   Miss Catalunya ens donà una costellada de 3 respostes sense cap transcendència, Fuigpelmón suspengué la DUI en segons i fugí deixant-ho tot enmerdat, i Torra només va fer el pallasso. Jo preferiria que no hagués suspès la DUI, però ja savem que'ls prUcessistes cap enlloc (a l'exili o a presó) tenen altres prioritats 🤑🤑💸
    D'ornis i grassa psoe.ercista.junqueril Desembre 31, 2021 | 08:49
    Junqueretes el mon al reves, ferrovial lladregota. Sou erc, sou españa, sou el QUINQUIS FERROVIAL Y HERMANO CHORIZOS JUNQUERAS SA
  Independentista Desembre 30, 2021 | 08:42
  Doncs si, Maria Garcia. El Sr. Aragonés fa com gairebé tots els polítics. I els poquissims que no ho fan, a la garjola o a l'exili.
   Gonzalo Desembre 30, 2021 | 15:20
   Si te saltas las leyes e intentas destruir la integridad territorial de una nación, pues pasa eso.
  Erc la sucursal del GAL Desembre 30, 2021 | 16:46
  Erc ja nomes es porqueria espanyola, purs nazional.psoecialistes espanyols socis dels terroristes del GAL.155 i dels comunistes assassine del Maduro y su colau. ESQUERRES DICTADURES CRIMINALS

Nou comentari