El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els alcaldes de la ‘Barcelunya’
  • CA

Aquest diumenge, Catalunya escollirà una part importantíssima del seu poder. La tria de les direccions polítiques dels ajuntaments, que suposaran la configuració d’altres entitats administratives de segon nivell com diputacions, consells comarcals, consorcis o autoritats metropolitanes amb pressupostos tan generosos com opacs. En definitiva, diumenge Catalunya tria un dels veritables poders. Al capdavall, un diputat poca cosa poc fer i un regidor, fins i tot, pot casar. La importància de les eleccions locals és enorme. Per això sorprèn que tinguin una nul·la visió de país, cap estratègia de país, cap imaginari de com vertebrar un país que si alguna cosa té són municipis i ciutats potents i amb idiosincràsia pròpia.

Jaume Casañas, amic i un extraordinari geògraf i ara alcalde de Cunit, -llàstima que no hi visc perquè aleshores no tindria cap dubte a qui votar- sempre ressalta que el país aniria millor si parés l’orella als geògrafs i als demògrafs. I no li falta raó, i més en un país rebregat com el que tenim. A hores d’ara, cap Govern s’ha plantejat seriosament si cal dissenyar el país en vertical o en horitzontal. De fet, quan s’hi ha caigut ha estat tard, malament i caríssim. Un exemple clamorós va ser la construcció de la C-25, l’Eix transversal que comunicava Lleida amb Girona al pas de Tàrrega, Mollerussa, Cervera, Manresa, Vic i Santa Coloma de Farners. Es va construir dues vegades amb el subterfugi del desdoblament.

Dissenyar un país generacionalment implica que cal establir visions territorials raonables, sociològiques i culturals. No fer comarques per fer ni per un sentiment de neoruralisme condescendent. És evident que demogràficament el Penedès i l’Anoia d’avui dia no és el mateix que fa 40 anys però tampoc el Pallars ni Tortosa. El país ha canviat, però sembla que els administradors del poder creguin que l’espai i la demografia romanguin com espectres misteriosos que no van amb la política. D’aquí que els alcaldables de Barcelona no hagin fet cap menció al país i hagin convertit Barcelona en una comunitat de veïns que ha de decidir si gasta els diners en zones de vianants o més policies. Cap, i cap és cap, ha dibuixat, esbossat, explicat, raonat, projectat o opinat sobre quin ha de ser el paper de Barcelona com a capital d’un país. Com si Barcelona fos un ésser de llum autogestionat aliè al país.

Aquesta indecència dels candidats barcelonins també s’ha repetit en la gran majoria de candidatures de Catalunya. Cap dels alcaldables de les ciutats importants de Catalunya ha fet cap relat de país. ¿No tenen res a dir els alcaldables de Reus, Figueres, la Seu d’Urgell, Solsona, Berga, Manresa, Vic, Rubí, Terrassa, Sort, Sabadell, Igualada, Vilanova i la Geltrú, Les Borges Blanques, Mataró, Vielha, Tarragona, Balaguer, Gandesa, Tremp, Blanes o Falset sobre com ha de ser el país? Podem imaginar un país sense ajuntaments ni municipis? La resposta és no. Per tant, és impossible que imaginem municipis sense país a no ser què convinguem que han de ser empreses de serveis amb més o menys traça per gestionar-les.

Tan difícil és que l’alcalde de Sabadell es reuneixi amb el de Manresa, Terrassa i Puigcerdà i explorar l’Eix del Llobregat fins a Foix? Tan estrany seria una connexió política entre Blanes, Girona, Figueres i Perpinyà? Seria tan absurd celebrar trobades entre els alcaldes de l’eix Transversal? No seria necessari una cimera entre els alcaldes de Vilanova i la Geltrú, Manresa, Berga, Solsona, Vilafranca del Penedès, Manlleu, Olot i Figueres per treure partit a l’eix de la C-15, la c-37, la C-25, la C-17 i la C-16? No és absolutament imprescindible una conxorxa entre el Pont de Suert, Tremp, La Pobla de Segur, Sort, Llavorsí, Organyà, La Seu d’Urgell, Puigcerdà, Ripoll i La Jonquera? Tant estúpid seria que l’alcalde de Barcelona es trobés un cop l’any amb els alcaldes de les capitals de comarca? No s’ha de potenciar l’eix Parpers? No tenen res a dir Girona i Reus sobre l’ampliació del Prat, com aeroports que reparteixin la feina i el trànsit? Som el país de la Catalunya ciutat i som incapaços de treure’n suc, partit i beneficis. Amb una capital importantíssima i internacional que mira d’esquena la resta del país i la resta del país se la mira com si fos un adversari.

Certament, hem viscut èpoques amb diverses tiranies ideològiques. Des dels temps de la sociovergència entesa com els socialistes a l’ajuntament i els convergents a la Generalitat que el país se l’ha maltractat fins i tot de paraula. Primer en van dir comarques, després rerepaís i després territori. Tan acomplexada està la classe política que és incapaç de dir país o nació? Tot és possible en el país que, de cop, ja no hi ha ràdio nacional i sí que hi ha ràdio pública. Com si una cosa fos incompatible amb l’altra. Els setciències del metropolitanisme, encara no s’han assabentat que Catalunya està configurada per diverses àrees metropolitanes. Mataró, Lleida, Granollers, Tarragona, Figueres, Tortosa, Mollerussa, Ponts, Reus, Manresa o Vic no tenen una àrea d’influència? La conca d’Òdena, els eixos del Ter, Llobregat, Ebre, Segre, el Pla de Lleida, la Plana de Vic, o els ports de Comiols o la Vall de Manyanet no són àrees d’influència?

Però la culpa no és de Barcelona. També és del país i del seu entramat potent que s’ha acostumat i ha permès veure com Barcelona els ignora, els tracta com un simple destí turístic o permet que sigui el seu pati dels trastos. La potència municipal del país es mostra mirant de tu a tu a la capital i oferint una visió de país, de nació completa. D’exigir a Barcelona que exerceixi de capital amb tots els ets i uts, amb tota la força i que faci de comercial d’un país ben travat i comunicat. Els ajuntaments han d’ordenar que Barcelona sigui cap i casal, que els ciutadans de la resta del país es puguin acollir a les oportunitats que la ciutat té, en gran part, gràcies a la resta del país. El panorama és desesperant, sembla que ningú cregui en el país. Com si a tothom li estigués bé formar part d’una gestoria anomenada Barcelunya.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a maig 26, 2023 | 23:48
    Jordi (Català i Suís) maig 26, 2023 | 23:48
    Per tal de copsar el país desequilibrat i sense Nord només cal mirar el mapa satèl.lit de CAT. Hi tenim Barcelona i els seus tentacles al Sud fins a Castelldefels, al Nord-Est fins a Mataró és tot urbanitzat, al Nord fins a La Garriga tot urbanitzat, al Nord-Oest fins a Castellar del Vallès, Matadepera, Olesa i Esparreguera tot urbanitzat. No hi ha pas aquest trencament eixint d'una ciutat on hi veus camps i boscos. És tot construït al llarg dels tentacles. I sort encara que hi ha la Serra de Collserola. Tota la regió que inclou una pila de comarques és lletja i desagradable per a viure-hi. Potser algun poble una mica apartat de les fastigoses autopistes que envolten Barcelona fóra bo de viure-hi. Però sempre hi haurà aquest paisatge destruït sense bosc, típic del tercermundisme. Només cal pujar cap a França i t'adones de la porqueria. Una de les característiques del tercermundisme és el menyspreu a la terra on vius. És no estimar el teu país. Però si ni tan sols s'estimen llur pròpia llengua com podem demanar que s'estimin llur propi territori ?
  2. Icona del comentari de: Excel.lent a maig 27, 2023 | 00:02
    Excel.lent maig 27, 2023 | 00:02
    Brutal, Sr.Sallés!
  3. Icona del comentari de: Gironí. a maig 27, 2023 | 07:59
    Gironí. maig 27, 2023 | 07:59
    Aixó ja ve de sempre; el que no passa a Barcelona no existeix o no compta és un fet absolutament normal: i, és clar, no ho hauria de ser. Però ho és.
    • Icona del comentari de: David a maig 27, 2023 | 09:46
      David maig 27, 2023 | 09:46
      La veritat és que també passa a la inversa, segurament a causa d'aquesta primera raó. El que passa a Barcelona, generalment acaba important un rave perquè quan més anys fas, per menys romanços estàs i menys ganes tens de trepitjar-la, i per tant, t'acaba important només el punt just, bàsicament per tema hospitals i per veure algunes obres de teatre.
  4. Icona del comentari de: Ganxet a maig 27, 2023 | 09:57
    Ganxet maig 27, 2023 | 09:57
    A Reus diem: Catallunya limita al nord amb el Bessos i al sud amb el Llobregat i qui no hi es no hi es contat.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 27, 2023 | 12:08
      Doctor Strangelove maig 27, 2023 | 12:08
      I aquí ve la gran importància d'escriure correctament. Aquest comentari és realment graciós si l'autor quan escriu "Catallunya" es refereix a la Catalunya llunyana de Reus, però al fer tantes faltes d'ortografia ("es" quan és "és" o "contat" quan ha de ser "comptat") no sabem si realment volia fer un bon acudit o simplement ha fet una altra errada ortogràfica! Espero que l'autor tigui a be aclarir-ho. Doc.
      • Icona del comentari de: Anònim a maig 30, 2023 | 09:55
        Anònim maig 30, 2023 | 09:55
        “Tenies que dir-ho oi?”????
      • Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2023 | 23:46
        Anònim juny 06, 2023 | 23:46
        “Tigui a be”…??
  5. Icona del comentari de: Victor a maig 27, 2023 | 12:01
    Victor maig 27, 2023 | 12:01
    Tranquil que ara els socialistes faran que Barcelunya sigui Barcepaña.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa