A favor de Trump

"Qui mana de debò? Els governs que votem o les empreses internacionals? Quina llibertat tenen els polítics?"

És fascinant descobrir el poder implacable dels mitjans de comunicació. Comprovar com es pot establir una opinió generalitzada i castigar qualsevol petita desviació d’aquest punt de vista. La pressió social que ens fa seguir la idea única. M’ho va explicar la periodista Aitana Montaner fa anys. Es diu social signaling i es basa en una teoria psicològica que es podria resumir en una frase: si som part de la tribu, ens sentim segurs. És a dir, tendim a comunicar a les xarxes socials coses que ens facin sentir dins del pensament majoritari. Bartomeu és inútil, Trump és dolent, Messi és un déu. Sortir d’aquest territori ens condemna a ser uns empestats. Leprosos del segle XXI. D’aquesta manera s’aconsegueix anul·lar qualsevol cosa que contradigui el dogma i, fins i tot, justificar la censura més extrema, com ha passat amb el president dels Estats Units. Quan has aconseguit establir algú com un enemic públic pots fer-li el que vulguis. Fins i tot esborrar-lo d’internet sense judicis, tribunals o investigacions. I això passa només perquè s’ha establert la premissa que Trump és Satanàs i, per tant, podem tolerar coses que són absolutament intolerables.

Què en sabem, de Trump, a banda que és un masclista i populista d’ultradreta? Ningú no ens ha dit que durant el seu mandat l’atur ha registrat el nivell més baix dels darrers 50 anys, amb un 3’5% abans de la crisi del coronavirus. Tampoc no se’ns explica que Trump fou el principal promotor dels acords d’Abraham, unes negociacions que han permès el reconeixement d’Israel per part dels Emirats Àrabs i, com a conseqüència, la normalització de les relacions amb altres països àrabs que són essencials per a la pau a l’Orient Mitjà. Tampoc no sabem, la majoria, que ha aprovat una llei històrica per retallar la regulació federal, cosa que beneficiarà principalment les petites empreses; que ha retallat els impostos fent que les empreses americanes tinguin beneficis històrics a la borsa o que ha arribat a un acord amb els talibans per marxar de l’Afganistan. El més important de tot, va executar el líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, donant un cop definitiu per acabar amb l’expansió del grup terrorista i, paral·lelament, és el primer president nord-americà des de l’any 1980 que no declara cap guerra durant el seu mandat. No pretenc defensar l’administració Trump. És evident que, contraposades a aquestes dades positives, en tenim d’altres de negatives, però s’ha insistit tant en desacreditar aquest president que ni tan sols es menciona un dels seus encerts. És l’evidència del discurs únic.

I potser tota aquesta obsessió anti Trump rau en el seu pla més ambiciós: la “desglobalització”. Una de les conviccions de Trump fou que el govern nord-americà recuperés el poder perquè, des del seu punt de vista, les empreses internacionals i les institucions supranacionals havien pres la independència als Estats Units. Per això una de les primers coses que va fer va ser sortir del tractat comercial Transpacífic. Els que consideraven que era un alarmista i que això era fals han topat amb la realitat. Les grans empreses d’internet han silenciat el president  en un esdeveniment que passarà a la història com el final material del poder públic. Recordem, per si de cas, que Twitter no ha cancel·lat els comptes de gent com Marine Le Pen, que negava la participació francesa a l’Holocaust de la Segona Guerra Mundial. La supressió de Trump és un avís a tothom. Una advertència sobre l’enorme poder de les xarxes i de les empreses, i la debilitat del poder democràtic. Ningú durant la Revolució Francesa va comptar amb les empreses privades com un poder de l’estat. Legislatiu, executiu, judicial i Twitter. Malgrat tots els seus defectes, Trump ha plantejat un problema greu i que val la pena discutir: qui mana de debò? Els governs que votem o les empreses internacionals? Quina llibertat tenen els polítics? Debat, per cert, molt apropiat ara que hem vist com les empreses elèctriques han apujat el preu de la llum de manera inquietant a casa nostra mentre el govern s’ho mira.

És evident que la llibertat d’expressió té límits que fàcilment podem definir entre tots, però si criticar o atacar un sistema polític és motiu suficient perquè les empreses d’internet et censurin i et persegueixin, quant trigaran a cancel·lar comptes de polítics catalans que qüestionen la democràcia espanyola? Igual que ha fet Trump, molts líders del país han atacat obertament la legitimitat de la democràcia i del règim constitucional actual. És més, molts han dit que a Espanya no hi ha una democràcia de debò, que es manipulen els vots per correu i que no existeix la separació de poders. I ho han fet, a més, amb menys subtilitat que Trump. Estem a punt de veure gent de JxCat o de la CUP cancel·lada a les xarxes? Qui ho decideix? Cap institució pública, això segur, i aquest és el problema. Potser l’advertiment més important de Trump s’ha materialitzat en la seva pròpia persona. Els governs són titelles en mans de conglomerats molt més poderosos i, pel que sembla, serà difícil recuperar aquesta llibertat

Comentaris

  Bot 21/01/2021 8:44 am
  Per un costat suïssa i les corporacions globals controlant-ho tot i per altra no hi hagut frau (una gran contradicció suïssa)
  Narcís 19/01/2021 7:46 pm
  Ras i curt: clar i català! PD: felicitats, Oriol!
  Ramon 19/01/2021 6:58 pm
  I tant, que hi ha hagut frau. Entenguem-nos, frau n'hi ha sempre perquè el sistema ho permet. Però el frau només pot ser determinant del resultat final quan la cosa va frec a frec (com vas a fer-li frau a Reagan el 84?) i sempre i quan es faci en estats on també la cosa hi vagi justeta (com vas a fer-li frau a Clinton a Arkansas?). I això és el que fa molt l'efecte que ha passat aquesta vegada, probablement en major mesura que mai per raó del vot per correu (que ofereix percentatges inversemblants). Ara bé, si el frau ha estat prou gran com per decantar la balança final, això ja fa de mal dir.
  Jordi (Català i Suís) 19/01/2021 5:23 pm
  És evident que no ha existit frau a les eleccions US. Fa molts anys que el Republican Party malda per impedir que els Afros i els Pobres (siguin de la raça que siguin) votin. Saben que majoritàriament no els votaran a Ells. Suposo que sabeu que mai a la Història dels USA havia votat tanta gent. Molta gent no votava pas mai. Però aquesta vegada van anar a votar o ho van fer per correu per ..... fer fora en Trump. No pas per votar en Biden. Per això en Trump i molts republicans volien anul.lar els vots per correu que els estava massacrant. No hi ha pas cap conspiració al Món. Allò que hi ha és un sistema tancat d'interessos que l'Institut Federal de Tecnologia de Zuric va treure a la llum quan fa uns anys varen publicar les 40 empreses que control.len totes les altres corporacions del Món. I varen afinar més: d'aquestes 40, n'hi ha 17 que es reparteixen el pastís majoritàriament. Allò que cal saber és que sempre ha estat així. Quan encara hi ha omertà als mitjans francesos en relació a les grans fortunes actuals que els historiadors saben i han publicat que foren fetes amb l'Esclavatge dels Africans o la Impunitat de tots els Criminals durant la Dictadura feixista espanyola que continuen visquent tranquil.lament al contrari dels Criminals Nazis, els Collabos Francesos o els Feixistes italians, aleshores potser començar a fer neteja a casa.
  Jordi (Català i Suís) 19/01/2021 5:08 pm
  Cal destriar els comportaments personals d'en Trump, la seva gestió surrealista i criminal de la Pandèmia i la relació amb el Règim dictatorial d'en Poutine, de la gestió de l'economia que va fer abans de la Pandèmia. Fins i tot els liberals del NYT li varen reconèixer que ho havia fet bé. Cal veure el film "Bombshell" per comprendre com el Republican Party fou aclaparat pels seguidors d'en Trump. Aquest film mostra el comportament repugnant d'en Trump que fa temps va confirmar la Michelle Obama explicant totes les mentides que aquest individu feia circular - i pagava per fer-ho - sobre els Obama. Sabem també que fou el seu amic Poutine que el féu guanyar el 2016. Però el 2019 ha tret gairebé 75 milions de vots. I no tots són com els qui assaltaren el Capitol. Tinc el pressentiment que en Biden "ne fera pas long". I que la Kamala Devi agafarà els regnes de la Presidència. En Trump intueixo que ha estat sacrificat per l'Establishment perquè en el fons no hi pertany pas. En Biden i la Kamala Devi sí que són Establishment.
  Bot 19/01/2021 10:46 am
  Els tirans, els globalistes i els comunistes coordinats (les elits més riques del món) saben molt bé que han fet a les eleccions d'EUA.
  Bot 19/01/2021 10:42 am
  El frau electoral als EUA ha estat tan evident i bestial que els jutges no poden donar l'abast, per això el remei contra el frau és un altre ben diferent.
  Ramon 19/01/2021 10:15 am
  El grapejador de xicotetes, de qui Kamala Harris en va dir penjaments a les primàries, viatja a Ucraïna per fer-se la fotografia de l'encaixada de mans per un acord ja fet i lligat, no prou important com perquè ho fes En Hussein. Ja se sap que el vicepresident americà ve a ser com el porter suplent de futbol, assegut a la banqueta per si mai el titular ha pres mal. No pinta gaire. Però el grapejador va i convida llur fill al viatge oficial. Amb el resultat que en l'avió de tornada llur fill ja era vicepresident de la major empresa energètica d'Ucraïna tot i no tenir cap coneixement en la matèria. Al cap de poc, aquella companyia obté tot de tractes de favor de l'administració Husseïn. El New York Post ho treu en campanya. Un periodista li demana explicacions al grapejador. I el grapejador respon que en tot aquell viatge no van parlar-ne res. Que ell amb el seu fill "parla d'altres coses". Textual. Si en lloc de Biden hagués set Trump, En Xesco Reverter exigeix entrar en directe ni que TV3 estigués emetent Alsasu.
  Bot 19/01/2021 9:36 am
  Que Aznar i Zapatero estiguen contra Trump ja dona una idea de la dimensió de la tragèdia. .
  Doctor Strangelove 19/01/2021 7:39 am
  L'home del xandall té raó, però no menciona la propaganda que es fa de l'independentisme, on la terregada segueix la lògica unineuronal, i on els batxillers mediocres passen per estadistes. Si només poguessim votar els que estem preparats i raonem cartesianament, tot això que diu l'home del xandall barat, no passaria. Doc.
   fat boy 19/01/2021 1:27 pm
   Vaja, no en teniem prou amb un preparao que ara surten com a bolets, s'haura de donar carnets de preparao com abans es donaven certificats de raca superior o de pureza de sangre.
  fat boy 19/01/2021 6:14 am
  I a veure si la realitat sera que el Messi es un dolent, el Bartomeu un deu i el Trump un inutil.
  fat boy 19/01/2021 6:08 am
  Ui, ui, ui, mira que el Hitler tambe va reduir molt l'atur, va fer les primeres autopistes del mon i fou un abrandat defensor de la prohibicio de fumar. Vigila que et veig marcant el pas de l'oca ben aviat.
  6
  104
  Respon
  LlunyDeCAT 19/01/2021 2:19 am
  Avui mateix l'entorn d'en Biden ha filtrat de forma diplomàtica que no canviaran pas gaire les noves polítiques d'en Trump pel que fa a la Xina i a d'altres que varen millorar la situació econòmica als USA. Tots sabem l'històric d'en Biden. Potser ni tan sols finirà el mandat i la Kamala esdevindrà Presidenta. És interessant recordar que l'Obama no va pas fotre brot durant 8 anys. Varen haver de pressionar-lo perquè es mogués. Si anem enrere a en Clinton la cosa encara és més greu perquè aquest individu és responsable d'haver destruït la llei que féu en Franklin D. Roosevelt als 30 separant els bancs d'inversions dels comercials i estalvis que havien provocat el crash del 29. I això dugué a la fallida del 2008. Els Demòcrates són Establishmet pur i dur i en Biden n'és el màxim exponent. El futur és ben negre. Un republicà i militar com Eisenhower va avisar en Kennedy del complex militaro-industrial.
  Georgiana 19/01/2021 1:17 am
  Vull afegir que al principi de les eleccions presidencials quan encara no se sabia quin seria el candidat democratic, en Barack Obama va donar suport a en Bernie Sanders i no pas a en Biden que havia estat el seu Vicepresident! Això sol ens hauria de fer pensar.
  Georgiana 19/01/2021 12:55 am
  Jo en puc afegir unes quants mes, no en aquest ordre pero la primera per el compte que ens te mundialment, va reduir el nombre de regulacions perque el vacci es pogues comercialitzar i arribar al public mes aviat i no d'aqui anys, va reduir el nombre de 15 fulles per omplir els impostos a 1 full, va incrementar la quantitat de diners que es poden descomptar dels ingressos que guanyes a l'any, va treure l'infamos "Obama Care" que no era un "care" sino una taxa de penalització que cada any anava incrementant sino t'hi apuntaves. Va arreglar la "Keystone Pipe Line" que ve del Canada per tenir petroli mes barat i no dependra dels paisos petrolifers enemics. La cancel.lacio dels comptes a Twitter no tan sols va afecta a en Trump, tambe en varen censurar a d'altres persones i llocs relacionats politicament. Ha abaixat els impostos a les companyies perque no marxin a l'estranger i tornin. Ara la Xina compra arros dels Estats Units, perque no en conreen prou. Qui tingui relacions sexuals amb menors (excepte a California) ha fet que la llei ho consideri un crim i no una falta "misdemeanor" igual pels que maltractin o abusin dels animals. No m'enrecordo de mes.
  Ramon 18/01/2021 11:24 pm
  Molt fan de la primera veu important que s'ha alçat contra la inconcebible, alarmant censura de twitter al president americà: honor i admiració a Angela Merkel.
  Bot 18/01/2021 10:31 pm
  Equilibrat i equànim, per fí. Una veu en el desert d'allò real. Bravo!!!.
  Ramon 18/01/2021 9:55 pm
  Amèrica, quin gran país!

Nou comentari