A aquestes alçades del serial pocs independentistes discuteixen que allò que no se sap ben bé qui ha convingut a denominar “procés” ha acabat, si més no per ara, amb una clara derrota. Una derrota incontestable. L’afirmació no és tan òbvia com sembla. Molts partidaris de la independència ho van negar durant molt de temps. Ací i allà van brotar territoris, convenientment senyalitzats, que vivien sota el paraigua d’una voluntariosa república catalana. I encara ara n’hi ha que exigeixen als partits polítics independentistes que “implementen el resultat del referèndum de l’1 d’octubre”. Només es podria “implementar” aquell resultat des de la victòria. O des de la voluntat decidida de la transgressió. No és el cas. Ni dels que reconeixen que no ho faran ni dels que afirmen que estan preparats per a un nou embat.

Constatada la primera premissa -la derrota-, la segona hauria de ser analitzar-ne la fondària. L’evidència també resulta irrebatible en aquest cas. La derrota independentista és molt més derrota en mans dels independentistes. En la gran època dels coachings, els ceos, els algoritmes, els experts en comunicació, els doctors en xarxes socials i els doctes en comunicacions corporatives vàries, l’actuació general de les opcions independentistes parlamentàries davant aquesta derrota la fa més derrota encara. Els pitjors assessors del món els marquen el camí del sainet.

Què en podia haver après l’independentisme? Que l’Estat és molt més fort del que es pensaven i que qualsevol estratègia ha de mirar d’aprofitar-ne les febleses, que en té? Que les suposades complicitats europees o internacionals són molt més magres del que molts proclamaven i que cal no comptar-hi per no enganyar-se debades? Que la unitat de l’independentisme ha de ser, no només un punt de partida, sinó també d’arribada si realment es vol aconseguir res? Que no es pot fer estructures d’Estat sòlides des de l’autonomia catalana i amb l’Estat en contra? Que les grans empreses a Catalunya respondran a qualsevol crida de les institucions i el govern de l’Estat en defensa de la unitat territorial que sacralitza aquest mateix Estat?

Se’n podien aprendre -se’n poden aprendre-, de la derrota, moltes lliçons. I no se n’aprèn cap. Si la intenció és reforçar la derrota, l’estratègia actual és l’adequada. Si l’objectiu és aconseguir transformar-la en victòria, cada dia l’independentisme se n’allunya més.
Què hauria de fer i no fa aquest independentisme en derrota lliure per demostrar que n’ha après alguna cosa?:

Els partits independentistes haurien de deixar de competir follament per l’hegemonia política autonomista. Tant se val qui governe les institucions si l’única intenció és només administrar-les. L’independentisme ha passat de barallar-se per qui liderava el procés a desbudellar-se per qui controla el poder subaltern.

Considerar els altres “traïdors” o “hiperventilats” pot servir de bàlsam de consciències o d’estratagema partidista per estigmatitzar enemics, que no adversaris, però llançar sal a les ferides només les irrita més.

Dividir la resposta des de posicions irreconciliables davant l’Estat o contra l’Estat afebleix qualsevol estratègia.

Considerar “culpables” tots els partits, les organitzacions i els líders i dirigents que van protagonitzar el “procés” ni soluciona res ni ajuda a marcar un nou punt d’inflexió que supose superar tots els errors anteriors.

En la llista d’errors acumulats, per si en calien més, caldria sumar-hi les bregues internes, que van més enllà de les guerres externes entre partits. Una part de l’independentisme -bàsicament, a l’entorn de Junts- no en té prou amb la guerra de projectils diaris que els enfronta a Esquerra o a la CUP. Hi suma, a més, unes evidents i greus batusses internes que acaben de complicar encara més la situació general de l’opció que aspira a trencar amb Espanya.

L’exemple, el màxim i darrer exponent, d’aquesta estratègia d’errors propis ha estat aquests dies el cas de Francesc de Dalmases. El diputat de Junts és una de les persones de màxima confiança de la presidenta del partit, Laura Borràs. De Dalmases s’ha equivocat des del principi. Hauria estat molt més raonable reconèixer obertament l’error i demanar disculpes ja en el primer moment. En tot cas, si s’haguera tractat d’un altre polític, la bola no s’hauria fet tan grossa. No parlem d’un cas d’assetjament i ni d’agressió, sinó d’una esbroncada. La traca que ha desencadenat l’episodi només s’entén des de la intenció, interna i externa, de desgastar el liderat de Borràs. No és que se n’haja aprofitat el bloc unionista, que seria del tot lògic, és que la batussa ha estat un nou pas de comèdia -o de tragèdia- dins les files esquarterades de l’independentisme. Dins i fora de Junts. Ells s’estomaquen més a gust quan les pedrades són amigues.

Fins ací els errors, gravíssims, que es multipliquen i s’encadenen cada dia. Duraran gaire? Tot fa pensar que sí. I mentre això passe, l’independentisme, des de la fractura, no tindrà cap opció ni tan sols de ser pres seriosament per l’Estat. I encara pitjor, fins que no se supere aquesta brega de gats pelats una part de l’electorat independentista pot decantar-se per l’abstenció escaldada. Podria ser, doncs, que per primera vegada en molts anys la pròxima cita amb les urnes se salde amb la victòria dels que es proclamen, amb tota la trampa i tot el cartó, “constitucionalistes”. N’hi ha que pensen que aquesta eventualitat -necessària, des del seu punt de vista- marcarà un punt d’inflexió des del qual es podrà regenerar l’independentisme i dotar-lo de noves opcions que, aquestes sí, no fallaran ni trairan. Podria ser. I podria passar també com quan l’esquerra més coherent va saludar efusivament la derrota dels socialistes valencians enfront del PP després del lermisme més gris i opiaci. Durant dues dècades abrasives, socialment i nacionalment, es va mantenir el Partit Popular al poder.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: x a novembre 05, 2022 | 20:54
    x novembre 05, 2022 | 20:54
    Tu quoque, Sanchis? A la vergonyosa rendició d'una part en dius derrota.
    28
    Icona de dislike al comentari de: x a novembre 05, 2022 | 20:54 10
    Respon
    • Icona del comentari de: Observador a novembre 06, 2022 | 08:09
      Observador novembre 06, 2022 | 08:09
      La derrota la van planificar els prUcessistes corruptgents des del primer dia: Miss Catalunya amb la costellada de 3 respostes sense cap transcendència, el batxiller foll suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat, el pallasso Torra rendint pleitesia al Borbó, Laura Hagrid Borràs expulsant a Jubillà i no comptabilitzant el vot de Puig i també abandonant el Govern. En canvi el valencianet corruptgent Sanchís diu que demanar un referèndum vinculant acordat per veure si els catalans volem la independència de Catalunya és una derrota???
  2. Icona del comentari de: fat boy a novembre 05, 2022 | 22:31
    fat boy novembre 05, 2022 | 22:31
    Derrota?. Al reves, per massa be que va anar. I la lliço que cal aprendre es que els francesos van fer molt santament afusellant als colaboracionistes amb els invasors. Llastima que li van perdonar la vida al Petain.
    • Icona del comentari de: ???? a novembre 06, 2022 | 15:32
      ???? novembre 06, 2022 | 15:32
      Pels corruptgents com tu, gordet, suspendre la DUI i fugir és anar bé????
      • Icona del comentari de: fat boy a novembre 06, 2022 | 21:57
        fat boy novembre 06, 2022 | 21:57
        Que tens la cua de palla?.
        • Icona del comentari de: Molt bé gordet a novembre 07, 2022 | 08:06
          Molt bé gordet novembre 07, 2022 | 08:06
          Veig que has entès de qui parlo. Explicans què és el que va anar be amb 10 anys d'enganys corruptgents, a part de fer el ridícul...
          • Icona del comentari de: fat boy a novembre 07, 2022 | 11:48
            fat boy novembre 07, 2022 | 11:48
            Pero si estic d'acord amb tu. Convergencia es el pitjor que li ha passat al pais fins que heu vingut vosaltres que encara sou pitjors. Pujol era un aprofitat pero vosaltres sou uns bandarres de la pitjor especie. Si el pobre Barrera aixeques el cap us fotria una bomba al Mossen, al Molt Orinable a la bleda assolellada de Suissa, al socialfeixista Cara al Sol, al Marques de Tarda, al macarra del Rufian i a la momia del Maragall. I a tots els sicaris de segona fila us posaria a ajardinar els Monegros, una feina honrada, exercici, aire lliure, menjar sa, companyonia amb els altres bandarres i aprendre a guanyar-se la teca amb una feina de profit i saludable. No durarieu ni una setmana.
            3
            Icona de dislike al comentari de: fat boy a novembre 07, 2022 | 11:48 4
    • Icona del comentari de: Derrota total nen a novembre 07, 2022 | 16:57
      Derrota total nen novembre 07, 2022 | 16:57
      Si no ho veus, és que estàs passat de voltes. I molt.
  3. Icona del comentari de: Vendetta a novembre 06, 2022 | 00:22
    Vendetta novembre 06, 2022 | 00:22
    1 pas penjar a tots els botiflers dels ponts dema te explico el 2 tros de botifler xanxis
  4. Icona del comentari de: Que trist a novembre 06, 2022 | 02:12
    Que trist novembre 06, 2022 | 02:12
    Hòstia Vicent, ja no ets tú.
  5. Icona del comentari de: Independentista a novembre 06, 2022 | 06:31
    Independentista novembre 06, 2022 | 06:31
    Doncs si, ha estat una derrota en tota la línia. En primer lloc, el polítics son, amb contadíssimes excepcions, la gent més mediocre, els que no son bons per a res. En assumir un càrrec públic han tastat una vida fàcil ino hi volen renunciar de cap manera. En segon lloc: els estats s'ajuden entre ells. Vam creure ingènuament que tindriem el suport d'Europa i ens ha fallat estrepitosament. De ben poc serveixen els sincers desitjos de bona part del Poble Català; cal admèter-ho: HEM PERDUT.
    15
    Icona de dislike al comentari de: Independentista a novembre 06, 2022 | 06:31 11
    Respon
    • Icona del comentari de: Ricard a novembre 06, 2022 | 18:03
      Ricard novembre 06, 2022 | 18:03
      Barroer comentari de falsa bandera.
  6. Icona del comentari de: Francesc a novembre 06, 2022 | 08:56
    Francesc novembre 06, 2022 | 08:56
    Gràcies a la part d'esforç que tu també vas posar perquè fracassés.
  7. Icona del comentari de: Antoni a novembre 06, 2022 | 08:58
    Antoni novembre 06, 2022 | 08:58
    El poble demana que el independentisme vaigi unit i la màfia dels partits només els interesa tenir la cuota de poder per poguer mantenir al seu personal. Mentres això digui així com bé has dit Vicens, el independentisme queda frustrat i a l’altre banda es floten les mans.
    • Icona del comentari de: 'floten'??? a novembre 07, 2022 | 07:44
      "floten"??? novembre 07, 2022 | 07:44
      Potser volies dir "fregan"? O potser ets un Ñordo fent comentaris de falsa bandera per fer merder?
  8. Icona del comentari de: Jordi a novembre 06, 2022 | 09:11
    Jordi novembre 06, 2022 | 09:11
    No sap que parla aquest valenciano des que va entrar al 8tv i va perdre la vista.
  9. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 06, 2022 | 09:12
    Doctor Strangelove novembre 06, 2022 | 09:12
    Sanchis t'equivoques, no és derrota és simplement acceptar la mentida del procés! Doc.
  10. Icona del comentari de: Kiss a novembre 06, 2022 | 10:22
    Kiss novembre 06, 2022 | 10:22
    Jo no m’he rendit, tu si?
  11. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 06, 2022 | 10:29
    Gonzalo novembre 06, 2022 | 10:29
    Banda de losers.
  12. Icona del comentari de: Ricard a novembre 06, 2022 | 11:21
    Ricard novembre 06, 2022 | 11:21
    Jo no estic gens d'acord en que "l'estat és molt més fort del que es pensava". El problema és que els catalans no hem perseverat. Simplement. Està perfectament a les nostres mans imposar-nos.
  13. Icona del comentari de: A un desanimat... a novembre 06, 2022 | 12:28
    A un desanimat... novembre 06, 2022 | 12:28
    Joc brut d'Ñ (de risc, perquè sovint és contrari als principis europeus) contra joc net. Però les baules podrides dins dels propis partits dits independentistes són les que realment han debilitat el "Procés". El to de l'article respira derrotisme. Jo havia vist l'autor eufòric defensant la independència amb abrandament. Aquestes pujades i baixades d'ànim diuen poc de la solidesa dels valors de la persona. Semblen més aviat acomodatícies al vent que bufa. O és efecte de les ulleres fosques?
  14. Icona del comentari de: Gerard de sarria a novembre 06, 2022 | 13:31
    Gerard de sarria novembre 06, 2022 | 13:31
    Al paru amb els de Vichy
  15. Icona del comentari de: BondiaCatalunya a novembre 06, 2022 | 16:50
    BondiaCatalunya novembre 06, 2022 | 16:50
    Dues reflexions. 1a. Som a Europa en plena guerra judicial contra l'estat, amb dirigents perseverants i bons advocats i amb possibilitats reals de guanyar-los judicialment. Això és possible gràcies al procés, que alguns s'entesten a dir que és un fracàs. 2a.És molt discutible que amb els partits que tenim poguem anar més enllà. L'únic que els preocupa és l'hegemonia. El gran repte que tenim és crear unes altres eines amb les que lluitar, quan arribi el moment.
  16. Icona del comentari de: Kiss a novembre 06, 2022 | 18:07
    Kiss novembre 06, 2022 | 18:07
    El sanchis deu estar molt orgullós dels seus numerets amb la montapollos, però el llautó sempre surt. Per cert els únics que es rendeixen son els polítics , el poble de catalunya porta 300 anys sensa rendirse, i cada 50 anys es bombardejat per terrA mar i aire, i seguirà sent així mentre hi hagi personatges com tu i polítics com erc
    • Icona del comentari de: Laura Borràs a novembre 06, 2022 | 21:15
      Laura Borràs novembre 06, 2022 | 21:15
      No diguis això que el sr. Sanchis és dels nostres. Per això el vam posar a TV3
  17. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 06, 2022 | 19:38
    Doctor Strangelove novembre 06, 2022 | 19:38
    Els hiperventilats parlen de penjar d'un pont i d'afussellar. Realment aquests deuen ser desgraciats solitaris que viuen encartronats en un llit! Quina pena que feu! Doc.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 07, 2022 | 14:03
      Doctor Strangelove novembre 07, 2022 | 14:03
      Jo molt millor, en el meu Iot, vosaltres hiperventilats. Doc.
  18. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a novembre 06, 2022 | 19:42
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) novembre 06, 2022 | 19:42
    Gràcies pel consell però no ens rendim. No sé pas si els colonialistes podran endollar tants paios que ens aconsellen la rendició... Surten fins i tot de sota les pedres..
    • Icona del comentari de: Mussols a novembre 07, 2022 | 10:13
      Mussols novembre 07, 2022 | 10:13
      Però si edemes ho donen tot gratis
  19. Icona del comentari de: Kiss a novembre 06, 2022 | 21:24
    Kiss novembre 06, 2022 | 21:24
    A la propera :FANTASMES ABSTENIR-SE
  20. Icona del comentari de: almogaver.cat a novembre 07, 2022 | 05:32
    almogaver.cat novembre 07, 2022 | 05:32
    La seva Opinió. No sé pas per on agafar-la. Sr. Sanchis: Està d'acord amb Proudom que "En un estat de setge qualsevol ase pot governar?" Fa cinc anys que hi estem, amb 155 o sense. Amb voltors de negre, arrogants jutges que inclús destrossen la seva pròpia Llei i fan afro-colonial-política? Està d'acord que l'opressió, l'espoli i la persecució de la nostra llengua catalana és immoral? I estem contra la Tirania? Si estem d'acord, benvingut als que estem Junts, per: Catalunya.~ Fracàs del Procés?~ Doncs no senyor, a tot cas una demora, però recordi que el nostre president elegit, està exiliat i amb altres exiliats, es te un altre front obert, estan porta'n de cap, a la injustícia i estat espanyol a Europa, I a Europa també, la Xina i Rússia, posant l'exemple de Catalunya, varen titllar (poc diplomàticament) a L'EU d'hipòcrita i que no els podia donar llissons d'Ètica precisament. El MHP de Catalunya Sr. Carles Puigdemont ara per ara, també (simbòlicament) representa a altres nacions i regions d'Europa com el "Campió" de la seva lluita i drets humans. I és conegut al Món sencer, (el coneixen més al nostre president Puigdemont que al Sr. Sánchez. Personalment veig una lluita i va per llarg. I en fronts ben diferents: Catalunya, Espanya; Europa i Nacions Unides. Miri Sr. Sanchis, al meu entendre, ser Pessimista...no vol dir (necessàriament) Realista. El cel nuvolat, sovint, no ens deixi veure,un cel; net i blau més amunt. Com va dir un gran noi d'Alcoi: "Arribarà el dematí en què el plor serà d'alegria i per veure aquest dia, jo donaria meua la vida" (Ovidi Montllor)
    • Icona del comentari de: Laura Borràs? a novembre 07, 2022 | 08:00
      Laura Borràs? novembre 07, 2022 | 08:00
      5 anys d'asses governant? Fa 5 anys el mhp Fuigpelmón va posar a dit al MHPallasso Torra, com el van posar a ell. I abans Miss Catalunya també va demostrar ser un ase organitzant una costellada de 3 respostes en lloc d'un referèndum. No tornis a parlar així dels nostres prohoms corruptgets! Ara em tocaria a mi ser MHP però els catalans van preferir algú de seny i no corrupte...
  21. Icona del comentari de: Independentista a novembre 07, 2022 | 08:36
    Independentista novembre 07, 2022 | 08:36
    No, Ricard, de falsa bandera res de res. Si de cas, un comentari pessimista; i ja és sabut què un pessimista és un optimista ben informat.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 07, 2022 | 13:33
      Doctor Strangelove novembre 07, 2022 | 13:33
      No estàs ben informat. D,acord en el fet que en Ricard representa la misèria d,aquest país, però les terrasses plenes de gent, en els bons restaurants cues i el Liceu a vessar per veure Il trovatore, tot i la seva escenificació. Estem en un lloc privilegiat on si tens una bona feina vius de primera. Però és clar, els que no poden volen destruïr el nostre modus vivendi! Doc.
  22. Icona del comentari de: Narcís ( cal que hagi vessament de sang .. quan el que vam fer és pura política ? ) a novembre 07, 2022 | 11:02
    Narcís ( cal que hagi vessament de sang .. quan el que vam fer és pura política ? ) novembre 07, 2022 | 11:02
    Per què en diu ' derrota ' .. si no hem lluitat que sí rebut antidemocràtica ment i il·legal per estat prepotent ( així covard ) aixoplugat no pas en el dret o mateixa raó que sí en allò sanguinolent ? PD : ' derrota ' seria ens haguessin convençut de ser millor per Catalunya ser a sa espanya ( cosa que sent com són mai podran aconseguir ! ) !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa