Posar Catalunya en òrbita haurà d’esperar. Poc, és qüestió d’hores i de dies, a tot estirar. El llançament del nanosatèl·lit Enxaneta s’ha posposat per raons tècniques. Una decisió habitual i previsible. Després de 70 anys, no ve d’un dia. Al capdavall, ja era hora tenir un projecte com el New Space, aprofitar un nou mercat basat en la ciència i el coneixement.

De fet, és un projecte amb segell de Jordi Puigneró. Un conseller acostumat al mambo. Un dia hauria d’escriure les aventures del 9N. I d’altres aventures referendàries. Va plantejar desacomplexadament la “República Digital”, una idea que va aixecar riures però la realitat és que era agosarada, novedosa i que poc a poc es va imposant. Una idea més important encara per a l’estratègia independentista perquè era difícilment controlable per l’Estat. Fa poc, Puigneró va presentar el port de cables de fibra submarins ubicat a Sant Adrià de Besós. De fet, la seva obsessió per la fibra podria recordar a la que patia la Mancomunitat d’Enric Prat de la Riba amb el telèfon i la carretera.

Ara, ha impulsat aquest projecte de 18 milions d’euros, amb un primer nanosatèl·lit que s’ha adjudicat per encara no 600.000 euros. Pura xavalla si es compara amb les obres faraòniques o no tan faraòniques que dopen gran part del PIB de l’economia. I tres rals davant l’escàndol del cost de monarquia o l’escàndol del Castor. El projecte també té com avantatge que és relativament fàcil blindar-lo de l’acció en contra de l’Estat. Sense grans discursos, ni una épica que vaig més enllà de la ironia, Puigneró fa nanoconfrontació. Pot ser una confrontació nano, però fer-ho així és mega intel·ligent.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a març 21, 2021 | 00:21
    Anònim març 21, 2021 | 00:21
    No se puede ser más hortera,vaya mierda de artículo que has escrito,te pones a escribir de tecnología,para acabar mezclándolo todo,podía haber sido un buen artículo,pero siempre hay que sacar el monotema,al menos los fines de semana podíais descansar,no es bueno para la mente tanto conspirar,y a tí hace tiempo que te afecta.
    13
    Icona de dislike al comentari de: Anònim a març 21, 2021 | 00:21 130
    Respon
    • Icona del comentari de: Estrijol a març 21, 2021 | 14:16
      Estrijol març 21, 2021 | 14:16
      Pues mira que lo tienes fácil; no lo leas.
  2. Icona del comentari de: La cagada de Quico Sallés. a març 21, 2021 | 08:55
    La cagada de Quico Sallés. març 21, 2021 | 08:55
    Pas a pas i bona lletra vas defensant JxC. No saps com fer-ho, però insisteixes. Poder que vagis de cara d'una vegada i retiris el teu infame concepte deshumanitzant d'una persona honrada sense cinisme com el "teu" MHP Quim Torra.
    141
    Icona de dislike al comentari de: La cagada de Quico Sallés. a març 21, 2021 | 08:55 225
    Respon
  3. Icona del comentari de: Isma a març 21, 2021 | 11:04
    Isma març 21, 2021 | 11:04
    En aquest coet també va un nanosatèl.lit de la ciutat espanyola de Vigo, el cinqué que enviarà a l'espai. Vosaltres en feu gran rebombori perque envieu el primer i ho farciu com si fos motiu de joia i orgull "nacional" i de confrontació amb el "pervers" Estat Espanyol. Més us valdria enviar a l'espai tota la colla d'il.luminats lazis centmileuristes i preocupar-vos pels problemes reals de la gent.
    59
    Icona de dislike al comentari de: Isma a març 21, 2021 | 11:04 333
    Respon
    • Icona del comentari de: Palla a l'ull a març 21, 2021 | 13:43
      Palla a l'ull març 21, 2021 | 13:43
      Cal fer aclariments, no és la "ciutat" de Vigo sinó la "universitat" de Vigo, i aquest no és el primer nano-satel·lit català, sinó el primer de la Generalitat. La UPC, com moltes altres universitats, ja en porta uns quants. L'article ja explica prou bé com estan les coses, i només li falta explicar que el retorn de la inversió és molt superior a aquesta. Per favor, Isma, deixa d'insultar i dir vajanades. Tros de quoniam ! Aquest comentari continua amb el mantra dels "problemes reals". Quins són aquests problemes? Els que ens dicten des del deep state i premsa de Madrid?
      177
      Icona de dislike al comentari de: Palla a l'ull a març 21, 2021 | 13:43 1
      Respon
      • Icona del comentari de: @Aquest comentari continua amb el mantra dels 'problemes reals. Quins són aquests problemes?' a març 21, 2021 | 15:32
        @Aquest comentari continua amb el mantra dels "problemes reals. Quins són aquests problemes?" març 21, 2021 | 15:32
        Los problemas reales son, evidentemente, los problemas para la puesta en órbita del "Primer Nanosatelite de la Generalitat". La verdad es que esa era facil. Venga, siguiente pregunta.
        • Icona del comentari de: Els problemes reals (i avui reials) dels espanyols a març 21, 2021 | 19:24
          Els problemes reals (i avui reials) dels espanyols març 21, 2021 | 19:24
          Després d’una colonització gairebé omnipotent, l’Estat espanyol només manté dos territoris. Ceuta i Melilla, amb majoria de població musulmana, són testimonis d’atemptats contra els drets humans pràcticament diaris. Alhora, la gran presència militar en aquestes ciutats frontereres garanteix un patriotisme sovint bastant nostàlgic. Són les restes de l’Imperi espanyol. Aquest és el vostre problema real. Que aneu cap a la desaparició i a la pèrdua absoluta cada dia que passa. I per això us lamenteu i desqualifiqueu qui no els comparteix de manera constant. Perquè hi ha molta gent que, si Espanya desapareix com a estat, es quedarà igual. De pobra i de rica. I altra, que, com jo, ho celebrarà molt. Perquè, que entitats dictatorials i amb la història ancestral tacada de sang i d'injustícies deixin d'existir, per a molta gent és un gran motiu d'alegria. Per a molta més de la que us podeu pensar i que a hores d'ara encara no ho manifesta. Però, esperem a que l'estaca, per podrida, després de tant tombar, caigui tocada de mort. Ja veureu quanta gent s'afegeix a la festa. Aquests són els vostres problemes reals, i no pas nano satèl·lits ni collonades que només són cortines de fum perquè no voleu parlar dels vostres problemes reals (i reials) de veritat.
  4. Icona del comentari de: andreu a març 21, 2021 | 11:29
    andreu març 21, 2021 | 11:29
    I no et descuidis del desplegasen de la xarxa de fibra a totes les comarques. Axi es fa pais. Descentralitzant. Molt bon article.
  5. Icona del comentari de: Narcís a març 21, 2021 | 11:37
    Narcís març 21, 2021 | 11:37
    Sembla mentida que persones que viuen a ca nostra no siguin orgullosos d'aquesta iniciativa .. iniciativa pro nostra població així pro nostres hereus ( i sufragat per pròpia ciutadania que no pas per espoli a d'altra ! ) ! PD : ça com lla, què pot esperar ningú d' un estat on viuen mantinguts de robar PPCC tal qual , no debades resta sempre amb superàvit fiscal igual que sa capital , sinó capital de què ( i encara tenen la barra de dir-nos' no tinguem això .. no hi fem allò.. àdhuc no invertim en aquella altra cosa ! ) !
  6. Icona del comentari de: Enxaneta a març 21, 2021 | 13:25
    Enxaneta març 21, 2021 | 13:25
    Bon article i just reconeixement al conseller Jordi Puigneró, que sense fer gaire soroll treballa i va avançant en coses avui tan importants com en el seu dia van ser el telèfon i les carreteres. Per això Prat de la Riba s'hi va escarrassar tant. I quan a Madrit encara es comunicaven amb el tam-tam, com aquell que diu, a Catalunya ja hi havia una xarxa telefònica i de carreteres ben envejables. Perquè una de les màximes de Prat de la Riba que defineixen la Mancomunitat (i que per això mateix es va convertir en un ens bàsic que va contribuir a modernitzar el nostre país) va ser: "Que no hi hagi un sol Ajuntament de Catalunya que deixi de tenir, a part dels serveis de policia, la seva escola, la seva biblioteca, el seu telèfon i la seva carretera". Naturalment i al cap de poc temps,però, tot això, amb i l'habitual bonhomía espanyola cap a Catalunya, Primo de Rivera i el seu cop d'estat (per variar), ho van segar d'arrel. Recomanaria a molts dels opinaires il·luminats que només es dediquen a massacrar aquest país (pel què és i pel què representa) i a defecar-lo constantment des d'aquestes pàgines a base d'estirabots taujans i reiteratius , s'enriquissin una mica en l'àmbit de la Història de Catalunya i visitessin el seu fons personal que es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El fons conté la documentació generada i rebuda per Enric Prat de la Riba i destaca especialment la documentació produïda en funció de la seva activitat professional, tant jurídica, literària com periodística (estudis jurídics, crítica literària, articles periodístics), la documentació relacionada amb la seva activitat política i associativa vinculada al Centre Escolar Catalanista, la Unió Catalanista, la Lliga Regionalista, la diputació provincial, la Mancomunitat de Catalunya (que inclou discursos, conferències, proclames, manifestos) i finalment la correspondència (amb cartes originals rebudes de nombroses personalitats del món polític i cultural del moment). Potser en traurien alguna cosa bona. Per qui no ho sàpiga, resulta que la Mancomunitat de Catalunya va ser una institució activa entre 1914 i 1923/1925 que va agrupar les quatre diputacions catalanes: Barcelona,Tarragona i Lleida i Girona. Tot i que havia de tenir funcions purament administratives i que les seves competències no anaven més enllà de les diputacions provincials, va adquirir una gran importància política, ja que va representar el primer reconeixement per part de l'Estat espanyol de la personalitat i de la unitat territorial de Catalunya des del 1714. Ho dic, més que res per si algú no en tenia coneixement, que segurament és així, a jutjar per les barrabassades i al poc respecte al país en què vivim que sovint llegeixo de la mà d'alguns energumens en aquesta secció.
    106
    Icona de dislike al comentari de: Enxaneta a març 21, 2021 | 13:25 38
    Respon
    • Icona del comentari de: Estrijol a març 21, 2021 | 13:58
      Estrijol març 21, 2021 | 13:58
      I fas santament en senyalar-ho. Sense coneixer la història del nostre poble és IMPOSSIBLE ser-ne un responsable polític. M'agradaria saber, per exemple, quans dels nostres polítics saben que referint-se a Catalunya el mateix Felip V va deixar escrit haver-la "reducido a las leyes de CASTILLA" per "justo derecho de CONQUISTA".
      134
      Icona de dislike al comentari de: Estrijol a març 21, 2021 | 13:58 76
      Respon
    • Icona del comentari de: Jordi a març 21, 2021 | 15:15
      Jordi març 21, 2021 | 15:15
      Completamente de acuerdo contigo en la última frase,la falta de respeto a este país, sobretodo cuando veo la forma de tratar a sus habitantes como castellanos en plan despectivo,ñordos etc.
      78
      Icona de dislike al comentari de: Jordi a març 21, 2021 | 15:15 293
      Respon
  7. Icona del comentari de: @'En aquest coet també va un nanosatèl.lit de la ciutat espanyola de Vigo, el cinqué que enviarà a l'espai.' a març 21, 2021 | 13:58
    @"En aquest coet també va un nanosatèl.lit de la ciutat espanyola de Vigo, el cinqué que enviarà a l'espai." març 21, 2021 | 13:58
    Es posible que los de NanoVigo nos hayan tomado la delantera. Pero la NASA de la Republica será la primera en lanzar al espacio una nanourna china llena de nanovotos.
  8. Icona del comentari de: Nanoconfrontació imaginària a març 21, 2021 | 14:19
    Nanoconfrontació imaginària març 21, 2021 | 14:19
    Algun organisme de l'estat s'ha pronunciat sobre aquesta iniciativa?. Algú amenaça de prohibir-la o perseguir-la judicialment?. Potser és fins i tot benvinguda. Doncs això, la bena posada abans que la ferida es produeixi.
    • Icona del comentari de: guillem a març 21, 2021 | 15:18
      guillem març 21, 2021 | 15:18
      Sí que s'ha produït aquesta amenaça. Fou per part del PP, esgrimint que era una despesa frívola i innecessària de diners públics. Sí que va passar, només per anar en contra de qualsevol iniciativa d'un govern independentista, encara que representi un avenç real en el model de societat.
      • Icona del comentari de: A veure @Guillem a març 21, 2021 | 15:45
        A veure @Guillem març 21, 2021 | 15:45
        El PP mana alguna cosa al Govern Espanyol (PSOE + Podemos) o al Govern Català que encara no s'ha format. No confonguis comentaris amb amenaces reals.
  9. Icona del comentari de: guillem a març 21, 2021 | 15:21
    guillem març 21, 2021 | 15:21
    Sí que s'ha produït aquesta amenaça. Fou per part del PP, esgrimint que era una despesa frívola i innecessària de diners públics. Sí que va passar, només per anar en contra de qualsevol iniciativa d'un govern independentista, encara que representi un avenç real en el model de societat.
    • Icona del comentari de: Red Baron a març 21, 2021 | 17:31
      Red Baron març 21, 2021 | 17:31
      Jo ho posaria en coneixement del TC i el suprem per si cal prende accions per prevaricació i malversació
    • Icona del comentari de: Tires la pedra i amagues la mà @guillem a març 21, 2021 | 18:59
      Tires la pedra i amagues la mà @guillem març 21, 2021 | 18:59
      Quan i qui ho ha dit?. Explica't, dóna dades @guillem. D'on has tret la informació?.
  10. Icona del comentari de: Anònim a març 21, 2021 | 15:22
    Anònim març 21, 2021 | 15:22
    Hay que leerlo todo para poder opinar,no seas inculto,o también me vas a prohibir la lectura o la libertad de expresión,faltaría más.
  11. Icona del comentari de: Dolors Martinez Cervellò a març 21, 2021 | 15:55
    Dolors Martinez Cervellò març 21, 2021 | 15:55
    Te. Podien enviar a tu dins de aquet ,satèl·lit , Aixi no et veuríem en força temps ! Potser ,el teu cervell , si es q’en tens ..... es posarie al seu lloc. A mi m’ha agraden los politics bons i mes si son bones persones i honrades , No periodistillos que estan al servei d’la veu del seu amo , Aixi que Quico salles ,altra vegada abans de parlar del honorable president Quim Torra ,l netejat la boca en salfuman ,!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa