De la sentència del TC que tomba l’estat d’alarma per la pandèmia, encara se’n saben poques coses: només que la resolució ha sigut a favor de Vox i en contra de Pedro Sánchez i que el tribunal ha decidit extremadament dividit, 5 a 6. El text encara no es coneix. Haurem d’esperar uns dies per saber-ne l’abast i aclarir, per exemple, si les multes posades per saltar-se el confinament s’anul·laran. O si les empreses perjudicades pel tancament obligat podran presentar alguna reclamació patrimonial.

Els experts consultats per Quico Sallés s’inclinen a pensar, però, que la sentència donarà poques opcions de compensacions econòmiques per als ciutadans. L’únic efecte que tindrà serà polític: és una manera de desgastar Pedro Sánchez i de marcar-lo de prop. Si mai ha de tornar a activar restriccions dures per la pandèmia –o per una altra raó equivalent–, sap que haurà de passar per l’adreçador de declarar l’estat d’excepció i, per tant, demanar permís prèviament al Congrés. Un extrem de la sentència que crida l’atenció dels juristes, ja que l’estat d’excepció és una eina pensada per a greus problemes d’ordre públic i no per a emergències sanitàries.

Per tant, la sentència no és precisament una defensa dels drets vulnerats dels ciutadans, sinó un episodi més de l’enfrontament entre les dues Espanyes en què Vox surt cada dia més ben parat. Malgrat els cinc magistrats del TC que encara tenen una mica de vergonya –sabrem quanta quan es coneguin els vots particulars–, avui tenim una prova més que el Suprem i el Constitucional s’estan erigint en el veritable govern espanyol. I que és l’extrema dreta –Vox o bé el PP i Cs en funcions de Vox– qui hi interlocuta millor. És una història que va començar el PP de Rajoy contra l’Estatut i que Pedro Sánchez va empènyer el dia que va prometre portar Puigdemont detingut a Madrid en un debat electoral i l’endemà va fer el fatxenda amb aquell “la fiscalia de quién depende?”. Mai se’n penedirà prou.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Si a juliol 15, 2021 | 00:19
    Si juliol 15, 2021 | 00:19
    ...i els Bourbóns, i els qui en pengen, veieren que la pàtina democràtica que amagava els seus privilegis abusius agressius injustos, flaquejava. I crearen Vox. Posant la seva pistola sobre les taules dels Parlaments. I ara veiem qui és qui. Per com hi ha reaccionat. Cal anal assenyalar als nostres traïdors.
  2. Icona del comentari de: Narcís a juliol 15, 2021 | 06:57
    Narcís juliol 15, 2021 | 06:57
    Té raó, és així, però per una altra banda hom facilitaria gobierno de torn s' inventés el que volgués / mentida quina fos per fer allò que li vingués de gana ( malgrat aquest cas tenia el suport del PP ) ! PD : i que amb l' excusa de no pocs de prevaricació togada i sense togar exerceixen tirania que no pas constitución . . és obvi ( només cal desglossar totes les malifetes .. començant per mateixa amputació d'Estatut ja trepitjat pel congreso i acabant amb falsos delictes contra el procés ! ) !
  3. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a juliol 15, 2021 | 07:52
    Veterà antifranquista. juliol 15, 2021 | 07:52
    Un cop en vigor la Constitució Espanyola del 1978, molts van creure ingenuament que ja estava tot arranjat, que ja teniem tot el que haviem reclamat. I els que advertiem del parany vam ser bescantats i vexats de totes les maneres possibles. No em fa cap goig haver-la encertat, però sempre és un consol; llàstima que molts d'aquells babaus ja no hi son per tastar les conseqüències del seu gravíssim error.
  4. Icona del comentari de: Justicia bruta, porqueria suprema, tancament i preso a juliol 15, 2021 | 07:55
    Justicia bruta, porqueria suprema, tancament i preso juliol 15, 2021 | 07:55
    Dir tribunal a una colla de hooligans que es barallen es terrorisme judicial. Volem jutges, no politiquillos amb toga. Neteja total i presó als indigens amb toga brutissima
  5. Icona del comentari de: Anònim a juliol 15, 2021 | 08:20
    Anònim juliol 15, 2021 | 08:20
    Les persones sense principi no tenen capacitat de penediment.
  6. Icona del comentari de: Yos a juliol 15, 2021 | 08:52
    Yos juliol 15, 2021 | 08:52
    A la autora. No se enfade, mujer. La sentencia lo que va a decir, más o menos, es que para limitar derechos fundamentales, el gobierno debería haber declarado el estado de excepción, no el estado de alarma. Los ciudadanos tenemos derecho al principio de seguridad jurídica. Es una sentencia favorable a la ciudadanía, no al gobierno de turno.
  7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 15, 2021 | 09:40
    Doctor Strangelove juliol 15, 2021 | 09:40
    Senyora, no estic per fer-te cap curs de dret, car dubto que tingui el QI necessària per entendre'l. Així doncs, l'únic que et puc dir és: Per què no calles, melona! Doc.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 15, 2021 | 13:27
      Gonzalo juliol 15, 2021 | 13:27
      Hombre...es la directora de este panfletillo, y tiene que hacer ver cómo que de vez en cuando hace algo....
  8. Icona del comentari de: Pere a juliol 15, 2021 | 10:43
    Pere juliol 15, 2021 | 10:43
    El "atado y bien atado" aún dura

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa