La paella de Marchena

"Els indults són una paella que té pel mànec el govern i que envien el missatge de qui mana de debò. Però ara hi ha en joc una altra paella, la del 'deep state', més feixuga encara"

El jutge Marchena, que tantes hores de glòria va tenir durant el judici del Procés, ha repescat ara una dosi d’aquell protagonisme. L’endemà de les eleccions de Madrid que han deixat estabornit el PSOE, s’ha sabut que havia enviat als advocats dels presos un escrit per demanar-los que es pronunciïn sobre els indults que sindicats, plataformes i expolítics han demanat per a ells. La petició ha deixat astorats els lletrats, que no havien vist mai una maniobra tan excèntrica i que la mateixa llei no preveu. Els indults depenen exclusivament dels governants, en aquest cas del govern espanyol. Els informes que es demanen, preceptius però no vinculants, no deixen de ser una gran comèdia o, com a molt, un intent d’influir en la decisió o, mirat des de l’altra banda, una argumentari que podrà fer servir a conveniència qui acabarà prenent la decisió. Una de les opcions que dona el marc legislatiu és que es pregunti a la víctima si està disposada a veure com el seu agressor és perdonat. Si conceptualment els indults sempre qüestionables, en el cas del Procés s’arriba al deliri: qui és la víctima? L’Estat? En cas afirmatiu, qui representa l’Estat? L’Advocacia de l’Estat, que depèn –aquesta sí– del govern que ha decidir si dona els indults?

Per si no fos tot prou pervers, Marchena hi ha posat creativitat amb aquesta decisió de fer pronunciar-se els indultables. Un tràmit que només s’explica per la voluntat d’obligar els presos polítics a passar per l’adreçador una vegada més i, de passada, alimentar la caverna per poder retreure a Pedro Sánchez –en cas que arribi a concedir aquests indults– que no mostren cap mena de penediment i que no se’ls hauria d’indultar. Siguin com siguin les respostes, tant si diuen A com si diuen B, les faran servir com els doni la gana. De moment, ja tenen la de Jordi Cuixart, que ha reiterat que no vol l’indult –tot i que tècnicament no té manera de rebutjar-lo– i ha repetit el seu “ho tornarem a fer”.

Els indults són una paella que té pel mànec el govern –en qualsevol país del món– i que envien el missatge de qui mana de debò. Però ara hi ha en joc una altra paella, la del deep state, més feixuga encara. I Marchena vol que es vegi que en té el mànec ben agafat.

Comentaris

  La paella se llama "tramite de audiencia", alma de cántaro. 06/05/2021 6:57 pm
  Y ahora se acogerán a la quinta enmienda, como en la tele. Ese es el nivel.
  Ferran 06/05/2021 1:34 pm
  PLUTA era una gran artista novia de Pluto y tuvieron mucha descendencia, los hijos de Pluta. Hem de fotre el camp!!!!
  L'OBSERVADOR ASTORAT 06/05/2021 10:33 am
  "Os haré una propuesta que no podréis rechazar". Va dir Vito Corleone (Capo di tutti capi), o pot ser ho va dir, Manuel Marchena (Capo di tutti giudici).
  Josepet13 06/05/2021 10:08 am
  No entenc tants escarafalls... el que poden fer és no contestar a l'escrit del tribunal i deixar passar el termini. Un cop vençut aquest podrà fer l'informe i que segueixi el procediment
  Què magnífic és Marchena 06/05/2021 10:06 am
  Després el secessionisme li riu les gràcies al minvat Boye només per defensar gent de l'olla i a si mateix de les seves complicitats amb etarres i narcotraficants.
   A ver Gonzalito... 06/05/2021 9:50 pm
   ¡¡¡ESPAÑOL!!! Uy perdon, hemos dicho sin insultar...
   Manel 06/05/2021 5:07 pm
   El paso dado por la Sala de lo Penal es un trámite preceptivo cuando las solicitudes de indultos están promovidas por terceras personas, no por los propios condenados, como ocurre en este caso. Por lo tanto el TS ha hecho lo que tenía que hacer,lo demás son cuentos,ahora los interesados que hagan lo que quieran.
   35
   10
   Respon
  Pep 06/05/2021 9:23 am
  Mejor me callo. Si estuviéramos es democracia podría opinar.
   FUERA LA OLIGOCRACIA 07/05/2021 7:02 pm
   Cuando se trata de derecho decudir españa es fchista. Pero cuando han aceptado una lei para poner un toque de queda ya no es fachista es democratica. Para quien no lo sepa España no es un regimen democrtico, es un regimen oligárquico. Porque no es democracia? No tiene separacion de poderes ni tampoco principio de representacio Como? Que el ejecutivo y el legislativo estan unidos y pueden controlar el poder judicial
   Gonzalo 06/05/2021 12:14 pm
   Y tanto que puedes opinar. Pero sin insultar, laZinaZi.
    A ver Gonzalito... 06/05/2021 9:48 pm
    ¡¡¡ESPAÑOL!!! Uy perdon, hemos dicho sin insultar...
  Narcís 06/05/2021 7:51 am
  La tergiversació/ deformación/ depravació que fum aquesta ' justícia ' clama al cel .. ni n' és democràtica, ni n' és constitucional, ni n' és respectuosa amb el valor superior del mot llibertat ( tot d'allò més obvi davant l' absència del mot justícia que sí abús .. prevaricació en estat pur on només cal veure el que esmenten com delictes, només cal veure la mena de judici practicat ! ) ! PD : fotografia diàfana del que és aquest esguerro d' estat !
  Jordi tururú 06/05/2021 2:42 am
  Si el indulto a delicuentes dependeria del "boto" popular, me pido primer para darle un "patà" en "toa" la boca al primer golpista que lo solicite...
  1
  131
  Respon
   A ver Gonzalito... 06/05/2021 9:49 pm
   ¡¡¡ESPAÑOL!!! Uy perdon, hemos dicho sin insultar...
   Ona 06/05/2021 3:00 pm
   Si els fem fora del país Espanya deixarà de tenir raó de ser, i això és molt fotut per a gent que no pot ser altra cosa que espanyols. Ja és trist. Pobres desgraciats em farien llàstima si no és que resulten uns pallassos ridículs per més mànecs de paella que tinguina la mà. Que els bombin. Ja trobaran el seu karma ven aviat.
   GROC 06/05/2021 1:00 pm
   Jordi tururú . No cal que presumeixis de faxista a Madrid et guanyen

Nou comentari