El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Independència? Quins partits?
  • CA

L’enèsim capítol amarg que han entonat i entomat aquesta setmana Junts i Esquerra Republicana confirma una vegada més la dificultat extrema d’una relació crònicament ferida. Les intervencions de Gabriel Rufián, que sempre tiben totes les costures del fals encaix entre els uns i els altres, tenen la virtut -si és això allò que busca el portaveu republicà al Congrés- d’alterar fins i tot la gent més aquietada del partit que ara lidera Laura Borràs. Deixant a part l’estil de Rufián, que aquesta vegada ha sotragat fins i tot les pròpies files quan ha titllat Carles Puigdemont de “tarat”, la categoria sense anècdota reflecteix totes les plagues d’un acord de govern supurant. Un pacte que només es respecta dins el mateix executiu. A fora, tot són draps bruts i coets calents. El mateix president Puigdemont va remoure el vesper republicà quan al seu parlament del congrés de Junts els va al·ludir diverses vegades amb els retrets que cova de fa molt de temps. Alguns dirigents d’Esquerra li van demanar pau i respecte, però d’altres han anat més enllà. El resultat, una vegada, més n’ha estat una nova tempesta, que passarà segur, però que fa molt més agra una tibantor insuportable.

És possible que el govern vaja fent, ranquege però avance, al marge de tant de retret. És possible, també i fins i tot, que Esquerra i Junts arriben sovint a acords parlamentaris tan importants -per a ells- com la nova llei que tots dos afirmen que resoldrà la intromissió dels tribunals espanyols al model escolar català. És possible la convivència, fet i fet, malgrat una violència que només les parelles més veteranes suporten amb resignació mentre desgranen el rosari. No pot ser d’una altra manera. Ajuntats i republicans saben que, si no n’aguanten almenys la façana, la casa s’ensorra del tot. També és possible que ja ho hagen previst. Potser tots dos esperen que la legislatura s’acoste al tram final perquè els uns trenquen l’acord i deixen el govern i els altres busquen els suports parlamentaris que calga fins a la convocatòria de noves eleccions. No és un paisatge irreal. Sembla que tots dos transiten les estacions del calvari amb l’esperança d’arribar algun dia al Gòlgota. Però tant els uns com els altres saben que això els pot suposar un cost imprevisible.

Qui en prendria més mal? Potser els republicans, perquè, d’entrada són els més beneficiats per les enquestes. Haurien de presentar-se a les noves eleccions a matadegolla amb Junts, havent-se’n de sentir de tots els colors i amb l’acusació de buscar un tercer tripartit. Tampoc Junts ho tindria fàcil. Haurien demostrat, per segona vegada, que la unitat no lliga amb l’independentisme i que ells també en són responsables. Podrien ser vistos per una part del seu electorat -el més tebi- com una opció d’una radicalitat estèril. Això no suma majories. Bé que ho sap la CUP. Però la CUP se’n fot i se’n vanta. No pretén guanyar eleccions ni en fa bandera. La CUP brega meritòriament per mantenir-se com una opció coherent però quasi inútil parlamentàriament.

Es pot arribar a la conclusió, doncs, que Junts i Esquerra han descomptat que acabaran trencant i que ja deuen estar destriant els arguments que ho justifiquen. La segona part del Congrés dels ajuntats els ho facilitarà. Poden fixar-hi uns límits estratègics que senyalen l’opció de ruptura. Això tindrà un cost humà. No és fàcil prendre una decisió que afecte la via professional i política de milers de persones. O que els pot portar a la marginalitat de retop. Però també és cert que dins la lògica de Junts el fracàs més que cantat de la suposada taula de diàleg dels dos Peres portarà el govern a un atzucac. Com justificarà Junts mantenir la legislatura si Esquerra no hi reacciona amb la lògica que el partit de Laura Borràs i Jordi Turull demanen?  Quan quede encara més clar, si és possible, que la taula no arriba ni a post, els republicans no faran cap pas transgressor. I la transgressió -real o adjudicada- és la raó de ser de Junts.

Tot això és el laberint de l’independentisme de partit ara mateix. Però i la gent? Convé matisar-ho: I “alguna” gent? La que s’ha sentit més despagada, la que encara aguanta en convocatòries i reaccions. Han estat fins ara votants d’Esquerra, Junts i la CUP. Afirmen i proclamen que s’han quedat “òrfens”. Destil·len cada dia una frustració enorme. Una part, una petita part, més enllà dels professionals eterns de la mala llet, amollen a les xarxes socials desil·lusió i còlera. Se senten del tot irritats amb “uns líders” i “uns partits” que, en el millor dels casos, els han deixat de costat. En el pitjor, se senten traïts.

Ningú pot calcular ara mateix quanta gent, quants votants independentistes, se senten així. Pel soroll enxarxat, en són molts. Però blat no vol dir forment. Com sol passar, a més, els més rampants parlen en nom de tots, amb un majestàtic de representació excessiva. Ara, és cert que en són molts. Hi ha molta gent que ha arribat a la conclusió que “el poble no va fallar”, que “van fallar els polítics”. Com ben segur que n’hi ha molta més que se n’ha desdit o, encara més, que se n’ha despenjat. Gent que previsiblement no votarà en cap pròxima elecció. També en són molts. També són molts els qui ho anuncien i ho proclamen cada vegada que en tenen l’oportunitat. Potser són encara més els que callen però que ja tenen la decisió abstencionista presa.

Tot això vol dir fragmentació i un cert caos, potser provisional. Siga com siga, els partits independentistes actuals ho tenen cantellut. Esquerra no pot mantenir falses esperances ad eternum. Ni tan sols a curt termini. Qui es decanta per la negociació amb l’Estat, mane qui mane a Madrid, ja sap què en pot traure. De la taula de la negociació, res. Alguns dirigents republicans salten ofesos quan algú els demana, ingènuament o no: “I després, què”. No ho saben. Potser confien en la improvisació o en la resignació dels votants. Però, en tot cas, Esquerra no té projecte per a un endemà proper.

Tampoc la claror de Junts sembla tan clara. És cert que les seues proclames són més contundents i semblen més decidides. Però, ho reconeguen o no, l’episodi parlamentari de Pau Juvillà els va empedrar tots els camins de les bones intencions. A l’hora de la veritat, tinguen més raó ells uns o els altres, les crides a la transgressió i a la desobediència queden en fum de borumballa. Tot l’aparell de l’Estat espanyol s’ha abocat a escarmentar. L’escarment no sembla tenir final. Provocar-lo costa car. I ara, per molt que diguen els uns i els altres, ni els més decidits s’atreveixen a desafiar-lo. Ni tan sols la CUP.

A la segona part del seu congrés els militants del partit de Borràs i Turull han d’aprovar unes ponències que han de marcar-ne l’estratègia en els pròxims mesos. Se n’han filtrat alguns esborranys que ara se sotmetran a esmenes. Pel que s’ha vist i se sap, aquests documents constaten una candidesa de poc gruix encara. Hi haurà “escenaris favorables” per a tornar a convocar un referèndum, diuen. Tornar a convocar un referèndum… Potser no ho poden plantejar d’una altra manera, però quants dels votants que encara mantenen alguna torxa s’ho creuran?

El desconcert, reconegut o no, marca la realitat de les tres opcions independentistes amb representació parlamentària. El pròxim futur electoral no sembla cap ganga. Hi ha alternatives? Poc s’insinuen. A l’entorn de l’exconsellera Clara Ponsatí semble que s’insinuen moviments. Tampoc la gent de Primàries semblen apagats del tot. Però convé recordar-ho: quan la llista que encapçalava Jordi Graupera es va presentar a les eleccions municipals per Barcelona els resultats van ser galdosos. Es por adduir que encara era massa recent tot i que no hi havia un electorat amb prou gruix que beneïra aquella opció. Potser. En tot cas, alguns dirigents de Primàries van atribuir aquell fracàs al fet que els mitjans de comunicació els havien maltractat. Què els fa pensar que ara els esperen amb candeletes? Els primers passos sempre són duríssims. I les xarxes socials no semblen ser tan determinants com es pretenen.

Hi ha gent que afirma que no calen partits, que “el poble” no en necessita i que serà ell qui ho acabe reconduint tot. D’acord. Que expliquen als altres com. Això no passa des de la revolució francesa. Perquè, si no hi ha partits, ha d’haver-hi organització. La “societat civil”, que en deien abans. I aquestes mateixes veus també titllen d’inútils les organitzacions que, com Òmnium o l’Assemblea, van liderar la primera fase del procés. Si no hi ha partits, doncs, caldrà noves organitzacions, i crear-les i alimentar-es comportarà el mateix esforç. Som on som, doncs.

L’aparició de noves opcions polítiques més decidides, més “valentes” -sobretot, menys cremades-, és altament probable en els pròxims temps. Però això genera alhora molts dubtes. Poden fragmentar més l’espai independentista. Si no obtenen un suport electoral prou efectiu, poden acabar també com un agent rondinaire més. Rondinaire i prescindible. Però, en tot cas, el lamarckisme encara no ha estat del tot superat: la necessitat crea l’òrgan. Encara que els canvis assolits no es fixen per herència.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 11, 2022 | 20:51
    Luisnomeacuerdo juny 11, 2022 | 20:51
    Ya te digo sanchileone, entre tarados y rufianes estais más que servidos en tractoria.
    • Icona del comentari de: LluisHoRecordoTot a juny 11, 2022 | 22:18
      LluisHoRecordoTot juny 11, 2022 | 22:18
      Passa a jeure pertorbat desmemoriat, i torna pal pueblo
  2. Icona del comentari de: Cardem el camp a tota hòstia! a juny 11, 2022 | 20:52
    Cardem el camp a tota hòstia! juny 11, 2022 | 20:52
    Si apareix un partit independentista amb cara i ulls (que a mi m'ho sembli), el votaré. Sinó, votaré la CUP o, més probablement m'abstindré. Per mi, el partit independentista que ens cal és un que no es defineixi en l'eix dreta-esquerra i que posi en primeríssim primer pla la defensa de la llengua i la lluita per la independència i deixi de banda tot el demés, on hi càpiguen feministes i masclistes, lliberals i comunistes......etc
    • Icona del comentari de: ets molt jove a juny 11, 2022 | 22:32
      ets molt jove juny 11, 2022 | 22:32
      portem 40 anys amb corruptgents, i tot just ara que no ténen majoria prUcessen cap enlloc...
      • Icona del comentari de: Si a juny 13, 2022 | 01:17
        Si juny 13, 2022 | 01:17
        Dir Corruptgens inclou erc, també, company.
  3. Icona del comentari de: Què ha fumat lo valencianet corruptgent Vicentet Sanchis? a juny 11, 2022 | 21:58
    Què ha fumat lo valencianet corruptgent Vicentet Sanchis? juny 11, 2022 | 21:58
    Durant més de 10 anys, des que'ls catalans independentistes vam dir prou del "peix al seu coba", molts n'han volgut aprofitar-ho, hem tingut Miss Catalunya, el batxiller foll i el pallasso Torra prUcessant cap enlloc, sempre amb el País mobilitzat tot i la corrupció que arrosseguen. Lo Vicentet també és prUcessiste, qui dia passa segueix agraït a la menjadora, més fàcil i menys compromís per assolir la independència i ser castigat pel reino...
    • Icona del comentari de: Misèria a juny 12, 2022 | 10:28
      Misèria juny 12, 2022 | 10:28
      Ara Erc fa peix al cove, sense cove ni peix, només sous pels del partit. Com Junts, com la Cup.
  4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 11, 2022 | 22:28
    Pere Llimonera i Citronell juny 11, 2022 | 22:28
    Un partit que avanci cap a la independència. Després ja decidirem si volem ser de dretes o d'esquerres.
  5. Icona del comentari de: fat boy a juny 11, 2022 | 22:47
    fat boy juny 11, 2022 | 22:47
    Em sembla que voste no copsa la magnitud de la tragedia. En una democracia quan un partit no compleix amb el que havia dit se'n vota un altre i santes pasques, l'exemple clar el dona el Partit Liberal britanic que despres de fer campanya dient que ni morts pactarien amb els tories no van trigar ni 24 hores de fer un govern lib-con, encara els busquen als seus ex electors. Pero aqui no estem en una democracia, aqui un sonat estranger pot destituir diputats, imposar lleis al seu gust i fer el que li surti del puro sense despentinar-se i tothom callats com a morts, aixi que no s'acaba d'entendre perque s'ha de votar i justificar aixi aquesta mascarada tragica. I no es solsament aqui, vegi's el cas del diputat de Podemos a Madrid, callats com a morts fins i tot els del seu partit. Descartada la lluita armada, es veu que la politica tambe es inutil de manera que nomes ens queda esperar un nou Judici de Nuremberg o plantejar la desobediencia civil i dur a l'estat al colapse economic i financer. O com deia una vella pintada de Bandera Roja a la facultat d'enginyers, La alternativa es revolucion o bromuro.
    • Icona del comentari de: Bultaco a juny 12, 2022 | 16:31
      Bultaco juny 12, 2022 | 16:31
      Què dius capullu?. Els enginyers estudiem a "escoles tècniques" no a "facultats".
      • Icona del comentari de: fat boy a juny 12, 2022 | 21:09
        fat boy juny 12, 2022 | 21:09
        Aixi que ets un perit? perque els enginyers de veritat van a les escoles tecniques SUPERIORS, pero em sembla que tu ni tan sols tens el graduat escolar, Einstein.
        • Icona del comentari de: Bultaco a juny 14, 2022 | 06:33
          Bultaco juny 14, 2022 | 06:33
          Fas riure nen. Els “enginyers”, per defecte, som els de carrera superior. Els pèrits que després de 1963 (arribes molt tard, nen) es van anomenar "Enginyers tècnics" són els que han d'afegir "tècnic" a allò d'enginyer, encara que hi ha excepcions fora de Catalunya. Vegem com s'anomenen algunes escoles d'enginyers: Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya / Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya; Colegio Oficial de Ingenieros Agronomos de Cataluña / Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícols de Catalunya; Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya / Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públics de Catalunya .... etc, etc.
          • Icona del comentari de: Bultaco / Fe d'errades a juny 14, 2022 | 09:24
            Bultaco / Fe d'errades juny 14, 2022 | 09:24
            On diu "Vegem com s'anomenen algunes escoles d'enginyers" hauria de dir "Vegem com s'anomenen alguns col-legis d'enginyers". És a dir no on estudies sinó on et col·legies per poder exercir.
            1
            Icona de dislike al comentari de: Bultaco / Fe d'errades a juny 14, 2022 | 09:24 1
          • Icona del comentari de: fat boy a juny 14, 2022 | 21:51
            fat boy juny 14, 2022 | 21:51
            Pero si tu et suspenien fins i tot els treballs manuals de la guarderia.
  6. Icona del comentari de: Vendetta a juny 11, 2022 | 23:34
    Vendetta juny 11, 2022 | 23:34
    Tu ets un dels culpables chanchis de aket desgavell de el teu pas per la teva tv3
  7. Icona del comentari de: Sanchis, relativitzar no els fa potables a juny 12, 2022 | 00:33
    Sanchis, relativitzar no els fa potables juny 12, 2022 | 00:33
    El Sanchis, sempre al servei del poder, ens vol convèncer que no hi ha alternativa i que fet i fet millor quedar-nos amb el que tenim. Doncs mira, no, perquè amb independència de si un nou (o ja existent) partit trauria bons resultats, el sol fet que aquests venuts que ara ens governen quedessin fora de joc ja suposaria un avenç per l'independentisme. El primer pas no és guanyar. És fer net com a via per poder guanyar.
  8. Icona del comentari de: Independencia o ERÑ.FERROVIAL a juny 12, 2022 | 07:10
    Independencia o ERÑ.FERROVIAL juny 12, 2022 | 07:10
    Quan mani el PP.VOX ja en parlarem de la PAX MORTIS del venut Junqueras de Ferrovial el salvador d'España, paper que sempre ha fet ERC, EL PARTIT DELS ESPAÑOLS
    • Icona del comentari de: Traca a juny 12, 2022 | 18:57
      Traca juny 12, 2022 | 18:57
      155.ferrovial Anna
    • Icona del comentari de: ERÑ la vox de la UNIDAD DE ESPAÑA a juny 14, 2022 | 10:01
      ERÑ la vox de la UNIDAD DE ESPAÑA juny 14, 2022 | 10:01
      Macià, companys, tarradelles Carallot.rovira, junqueras, sempre treballant per España Una, Grande y dd izquierdas españolisimas. Pobre Maciá ens va fer españols cagwnt al WC. ERC PORWUERIA PIR LA UNIDAD DE ESPAÑA, catolicament, eternament. PINSO I GARRIFES, per engreixar al porc de Ferrovial y hermano
  9. Icona del comentari de: Aneualamerda a juny 12, 2022 | 10:26
    Aneualamerda juny 12, 2022 | 10:26
    ERC i Junts don tan inútilscom la Cup. Només serveixen per cobrar i obeïr al estado que ens fot bombes a casa, ena roba i per aixafar el català. Els passarem pel damunt.
  10. Icona del comentari de: Sisplau a juny 12, 2022 | 10:41
    Sisplau juny 12, 2022 | 10:41
    Si apareixen nous partits independentistes és per que els que diuen ser-ho no ho son. Per que dir que ets imdependentista dona vots, encara que després siguis un porc, covard i venut i no fotis res més que menjar nap Medieval a canvi de poltrones.
  11. Icona del comentari de: Narcís a juny 12, 2022 | 13:58
    Narcís juny 12, 2022 | 13:58
    Ras i curt : ja n'hi ha prou posar a la mateixa alçada Junts amb ERC .. els primers van de cara amb millor o pitjor encert mentre els segons són quin fan el joc o jocs varis ! PD : ara no es tracta d' ideologia determinada que sí de llibertat .. sense aquesta res té futur ! Nota : i, si us plau, de la CUP, què dir-ne, simple " acudit baliga-balaga " jugant a què, a quina cosa ? Anotació al marge : si no hi anem plegats, ensems, a l' uníson, alhora .. junts fora mida davant tant d' abús i injustícia, que fumen ? Incidència : que més ha de fer Junts per no rebre esquitxos de frecs de cap mena amb partit que diu ser pro independència ?
  12. Icona del comentari de: jj a juny 12, 2022 | 16:03
    jj juny 12, 2022 | 16:03
    La millor opció per a l'independentisme seria que l'ANC es transformés en un partit polític que l'aglutinés
    • Icona del comentari de: Lagrimitas a juny 12, 2022 | 18:58
      Lagrimitas juny 12, 2022 | 18:58
      Con 50000 votos? Come on
    • Icona del comentari de: Si a juny 13, 2022 | 01:25
      Si juny 13, 2022 | 01:25
      Passaría poer sobre sls partits traïdors, sens dubte. Jo ho votaria.
  13. Icona del comentari de: PSOE.ERC, ratas de españa.una a juny 12, 2022 | 16:40
    PSOE.ERC, ratas de españa.una juny 12, 2022 | 16:40
    ¿Donde esta la mesita del tontorron junqueritas de españa.una? Gloria a España psoe.erc
  14. Icona del comentari de: Jm a juny 13, 2022 | 11:35
    Jm juny 13, 2022 | 11:35
    Al carrer fa molt fred, per anar a votar tonteries autonomiques…
  15. Icona del comentari de: Ex- votant d`' ERC. a juny 14, 2022 | 06:41
    Ex- votant d`' ERC. juny 14, 2022 | 06:41
    A mi no em tornaran a enredar. Ja s'ho faràn.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa