Durant l’escalfament nacional molt previ al referèndum de l’1 d’octubre del 2017 tots els colors del catalanisme van posar de relleu amb una insistència sistemàtica conceptes tan bàsics com el dèficit fiscal crònic a Catalunya i el parany de les inversions contemplades, però no executades, en cada nou pressupost de l’Estat. Anys abans els mateixos partits, encara innocents, mantenien que, si la força política espanyola guanyadora en les eleccions dites generals necessitava el seu suport parlamentari, podrien alterar en profit seu aquest doble greuge.

Un entre tants dels que confiaven capgirar aquest maltractament fiscal i inversor va ser el conseller d’Economia de Pasqual Maragall, Antoni Castells. Primer tripartit de l’era del Nostre Senyor. Castells va reclamar amb insistència que ara sembla ingènua la publicació de les denominades balances fiscals, perquè la discussió en voga era determinar exactament quants milers de milions perdia Catalunya en la relació tributària amb l’Estat. José Luis Rodríguez Zapatero, que havia proclamat que acataria la reforma estatutària que aprovara el Parlament de Catalunya, va accedir a la demanda. “A la fuerza ahorcan”, en aquell país.

El govern espanyol, ja en l’era del segon tripartit, després de fer-se pregar per darrere i per davant, va publicar una primera aproximació a les temudes balances el 2008, amb dades corresponents al 2005. Els resultats es van concretar en diferents gràfics, que van convertir la resposta en un galimaties no apte per a cardíacs financers. Segons el criteri de càrrega benefici, el territori més perjudicar va ser, qui si no, la comunitat de Madrid, per davant de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià. Aplicant-hi un altre criteri, el del flux monetari, el territori més perjudicat eren les Illes Balears, seguit per Catalunya, el País Valencià i Madrid. Tota aquella tinta de calamar despistava i marejava, com pretenia l’hàbil Zapatero. Els experts van proclamar amb la lògica del rei Salomó que “paga més qui més recapta”. Catalans, valencians i balears van protestar beatíficament pels criteris fets servits, van aportar-hi noves dades que es van barrejar amb les de l’Estat i van convertir la tinta en tarquim. Tot això per a res, doncs.

L’any 2014 el govern de Mariano Rajoy, després de noves protestes, va decidir tancar la qüestió a la seua manera i va encarregar a una comissió d’experts -lloat siga el Senyor i les seues eres- un estudi interessat. Van trigar tres anys a fer-ne públics els resultats, que es van conèixer just abans del referèndum de l’1 d’octubre. El director de la pretesa investigació, Ángel de la Fuente, va ser feroçment contestat des de Catalunya. Els seus detractors l’acusaven d’estar al plat i a les tallades. Angelets. Òbviament, l’Estat feia trampa. Si no, no seria Estat. De la Fuente va aplicar el mètode denominat flux del benefici, que distribuïa entre els diferents territoris, amb un criteri equitatiu de riure, els costos generals de l’Estat, com ara les despeses d’investigació de centres públics que viuen i treballen a Madrid o les dels grans museus de l’entorn de la Puerta del Sol.

La Generalitat va exigir que s’equilibrara aquest mètode amb el denominat flux monetari. Perquè al de beneficis els beneficiats sempre són els mateixos. Les balances del savi De la Fuente van concloure que Catalunya havia aportat a l’Estat més del que n’havia percebut, però la quantitat final -10.000 milions- va quedar molt lluny dels 15.000 que havia calculat el govern de Junts fluxant i refluxant. A més, vejats miracle!, el territori més perjudicat per aquestes balances també va ser Madrid. “Tant de protestar i tan bé com viviu, bandits!”.

Aquest joc de balances no va permetre arribar enlloc. Perquè tothom, ací i allà, ja havia arribat a unes conclusions prèvies que cap estudi podia alterar. A Espanya l’opinió publicada retreia a la Generalitat un victimisme patològic, l’acusava de deslleialtat amb l’Estat i d’insolidaritat amb els perjudicats habituals: Andalusia i Extremadura. A Catalunya una majoria de l’opinió pública es considerava víctima absolta d’una redistribució tramposa que delmava la capacitat productiva del país. No era un empat. Perquè mentre els uns i els altres discutien sobre el gos -llebrer o coniller-, l’os se’l menjaven els de sempre. Els uns i no els altres.

Fart de mirar sota quin poalet s’amagava la boleta, algú va resumir la situació en una divisa taxativa: “Espanya ens roba”.

D’acord. La metonímia -el país per l’Estat, la geografia per l’administració- pot ferir algunes sensibilitats. Però bé que es parla habitualment de “Rússia” en l’ocupació d’Ucraïna quan se n’hauria de dir “l’exèrcit rus” o “el govern” de Vladímir Putin. Les simplificacions no sempre són ajustades, però són les que entren en un titular de notícia.

Espanya ens roba!, dèiem. L’acusació va desbocar la fera. Tots els partits d’obediència mal dita “constitucional” s’han sentit durant anys ultratjats per allò que consideren l’insult més greu que ha rebut Espanya des que els criolls ultramarins li retreien el mateix pecat capital.

Han passat els anys, ha passat de tot, però el greuge persisteix. Segons les fonts, sempre que es tracte de Catalunya, el càlcul del dèficit fiscal es mou entre els 10.000 i els 20.000 milions d’euros anuals. Pel que fa a l’Estat, el govern de Pedro Sánchez és molt més hàbil que tots els seus predecessors. Cap ministre se sent interpel·lat quan algú des de la perifèria cansada en demana la publicació. 

Pel que fa a l’altre motiu de greuge, les inversions anuals contemplades als pressuposts de l’Estat, ara s’ha sabut allò que ja se sabia. Sense novetat al front oest. Encara que alguns partits catalans intenten intervenir-ne en la definició durant el tràmit parlamentari, el resultat sempre és exactament el mateix.

En les dades que el govern de l’Estat acaba de fer públiques, l’execució real del 2021 a Catalunya va representar un terç de la quantitat avançada al paper. La tinta és traïdora.

A l’altre plat d’aquesta altra balança, la de Madrid va suposar el doble d’allò que havia proposat el govern de Sánchez. No calia la confirmació, només cal fer una ullada als equipaments i a les infraestructures del territori dominant i del dominat. Diu el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, que el problema és “endèmic”. Sí, senyor. Gran conclusió. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha justificat la baixa inversió a Catalunya pels anys “difícils” que ha provocat la pandèmia de la covid. Sublim. Més gran encara ha estat la resposta de la ministra de Transport del govern espanyol, Raquel Sánchez. L’exalcaldessa de Gavà ha proclamat que les obres executades a Madrid “beneficien tots els espanyols”.

Concretament, les que han convertit Atocha en el melic del món afavoreixen “els trens que arriben de Barcelona i del Llevant”. Del llevant de Gavà. La ministra ho ha reblat amb alegria i ha declarat que ningú ha de comparar l’execució pressupostària a Madrid i a Catalunya perquè “això genera crispació i no s’adapta a l’agenda del retrobament”. T’ha tocat o t’ha fet aire?

Tots aquests episodis novíssims del vell serial constaten una derrota i un retrocés. La derrota dels detractors, polítics o socials, de l’independentisme a Catalunya. En tots aquests anys no han aconseguit res. Tant se val que es troben al pont aeri o a Atocha. L’Estat no els fa cas. Se’n fot. Mane qui mane allà. Tant se val que es tracte del govern, les institucions, l’administració o la dita justícia. Aquests senyors pretesament prudents i conciliadors, amb empreses que han traslladat la seu social a territoris més submisos, fracassen perquè a Espanya no els considera ningú. Què han aconseguit en les darreres dues dècades? Si són una alternativa catalana a l’independentisme, un patró de conducta útil i eficaç de vocació espanyola i pantalla “constitucional”, quina utilitat i quina eficàcia els acompanyen? I un retrocés, perquè el catalanisme portava dècades denunciant les mateixes xifres i els mateixos paranys que ara aireja l’independentisme. Repetir-les, queixar-se’n, proclamar-les, no aporta cap benefici a la societat que representen.

Espanya ens roba? Clar. Cal parlar-ne?

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tenen còmplices a l'interior de Catalunya a juny 04, 2022 | 22:10
    Tenen còmplices a l'interior de Catalunya juny 04, 2022 | 22:10
    Cal tenir present I estudiar el perquè passa. Que a la Catalunya actual la meitat de la poblacio aplaudeix que ens robin, que els robin a ells, des moltes empreses, de gent afinerada que li fan por els canvis fins a la gent amb més precaritat que es consolen pensant que són españoles muy españoles. Poc s'analitza el paper silenciós però complice d'aquesta gent en el robatori més gran de la història
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 06, 2022 | 10:11
      Pere Llimonera i Citronell juny 06, 2022 | 10:11
      Nadie roba nada a Catalunya... todo eso son inventos, falsificaciones contables y 'bajanades'; simpleza argumental falaz para abducir incautos, pueriles y crédulos con los temas de siempre que son los que mas tiran: el terruño y els "calers"; y asi manipular al pueblo y hacerse con el poder político y con ello financiero... Por eso impostan y falsifican todo y todos los datos Históricos, culturales, económicos/fiscales/financieros; para que la gente se sienta indignada por la crisis económica y todo lo que va mal, pero N0 asumiendo pos Partidos responsables ninguna culpa. La Culpa "SieMPRe" es de otros... Claro que, los mas cándidos se dejan adoctrinar... Es 'Pan y Circo' a la manera Catalana para adormecer y distraer al personal con cosas de esas para que no vea la realidad política de los Partidos mangantes del Nacional Catalanismo separata supremata de patrias inventadas, ni piense en otras que son mucho mas importantes, incluso vitales... Ahora resulta que el Sanchis que estudió periodismo (y Demagogia) va a saber mas que Catedráticos de Economía Catalanes de las Universidades Catalanas... De populismo y demagogia sabe mucho, pero, me da que sabe de Fiscalidad/economía/Políticas Territoriales lo mismo que yo de ingeniería Aeronáutica y Espacial... Recomendaría el libro de un economista Catalán imprescindible: "Economía del separatismo catalán" (Planeta, enero 2022), el ultimo libro de Ferran Brunet, Profesor de Economía Aplicada en la "Universitat Autònoma de Barcelona" (UAB)... El Profesor Ferran Brunet, entre otras muchas cosas, desmonta la MeNTIRa del "Déficit Fiscal"; analiza las consecuencias económicas, sociales y políticas del desafío independentista; el descenso del PIB catalán por el proceso secesionista del 4,6%, unos 10.626 millones; la destrucción de 117.000 empleos por causa del 'Procés', la fuga de empresas, la reducción de la inversión extranjera, el auge de Madrid frente a la regresión catalana, analiza los daños del desafío secesionista, la “vampirización” de las instituciones y la “guerra híbrida” de la inmersión etc. Y analiza todo esto y mas, a partir de una gran profusión de datos, estadísticas y autores, exponiendo las negativas consecuencias de esa gran explosión que, "sin llegar a un choque de trenes porque el Estado lo evitó, ha supuesto una abrasión social, económica y en las relaciones políticas, sociales y económicas en Cataluña... DaT0s incuestionables y Pruebas; así es como se prueban las cosas; y así es como se prueba que los separatas suprematas N0 cuentan mas que Tr0Las y Fantasías... Apa, Bon Dia!
      • Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 13:45
        Anònim juny 06, 2022 | 13:45
        O sigui, les balances fiscals que pública el govern putanol, son trolas? Fas bé de dir-ho, ja sabíem que ens robaven més del 70% del que els hem pagat pels serveis no prestats. Només cal veure al putero passejant amb jets privats, per veure que amb el 70% dels teus diners no en tenen prou.
      • Icona del comentari de: JONas a juny 07, 2022 | 20:59
        JONas juny 07, 2022 | 20:59
        Deus ser un topo del CNI. La te va ignorania nomes es superada per la teva ignorancia.
        • Icona del comentari de: Gonzalo Bernardos a juny 08, 2022 | 12:56
          Gonzalo Bernardos juny 08, 2022 | 12:56
          Nadie roba nada a Catalunya... nos robáis a nosotros, a Ayusolandia.
  2. Icona del comentari de: Ella a juny 04, 2022 | 22:59
    Ella juny 04, 2022 | 22:59
    Perquè Catalunya es deixa
  3. Icona del comentari de: No ens roba, ens aniquila a juny 05, 2022 | 08:15
    No ens roba, ens aniquila juny 05, 2022 | 08:15
    Repetir una veritat no és cap retrocés. El retrocés és que hi hagi partits que no vulguin anar més enllà perquè aquest paper de ploramiques a sou els va perfecte com a modus vivendi. El cert és que Espanya ens roba, ens expolia, ens empresona, ens exilia, ens reprimeix, ens aniquila la llengua i la nació, ens colonitza i practica el genocidi cultural contra un poble. I encara hi ha qui hi vol pactar. Espanya és l'enemic de Catalunya. Qui no ho vegi a aquestes alçades n'és còmplice.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 06, 2022 | 11:04
      Pere Llimonera i Citronell juny 06, 2022 | 11:04
      Y dale con el rurun, los Mantras y las Mentiras que contáis siempre, "Ni ens roba, Ni ens aniquila"... No hay NiNGúNDéficit Fiscal, ni ninguna de las falacias e imposturas de que habláis y pretendéis siempre los separatas suprematas de patrias inventadas del Nacional Catalanismo... Leed auténticos libros de economía/Econometría de la dura, 'maco', y aprended, 'p0bret' enajenado; lee por ti mismo como te han engañado y te manipulan... Hay que ser simpleras, Falso y Demagogo para decir, por las buenas, que te roban noseque, basado en NaDa... Todo invenciones, Falacias, Falsificaciones, Ficciones, Fantasías, Inventos, Mentiras, BuL0s, patrañas, de las mentes abducidas mediante Ingeniería Social, supremacismo y Adoctrinamiento = Abducción de ignaros, simples, cándidos, crédulos y pueriles en la Catalunya Profunda... Es imprescindible leer el Libro "Economía del separatismo catalán" (Planeta, enero 2022), el ultimo libro de Ferran Brunet, Profesor de Economía Aplicada en la "Universitat Autònoma de Barcelona" (UAB)... El Profesor Ferran Brunet, entre otras muchas cosas, desmonta la MeNTIRa del "Déficit Fiscal"; analiza las consecuencias económicas, sociales y políticas del desafío independentista; el descenso del PIB catalán por el proceso secesionista del 4,6%, unos 10.626 millones; la destrucción de 117.000 empleos por causa del 'Procés', la fuga de empresas, la reducción de la inversión extranjera, el auge de Madrid frente a la regresión catalana, analiza los daños del desafío secesionista, la “vampirización” de las instituciones y la “guerra híbrida” de la inmersión etc. Y analiza todo esto y mas, a partir de una gran profusión de datos, estadísticas y autores, exponiendo las negativas consecuencias de esa gran explosión que, "sin llegar a un choque de trenes porque el Estado lo evitó, ha supuesto una abrasión social, económica y en las relaciones políticas, sociales y económicas en Cataluña... Así pues, no queda mas que N0 andarse con mojigaterías ni haciendo el moñas mas tiempo... Se trata de actuar al unisono por los intereses comunes; atendiendo a la racionalidad, el pragmatismo, la hermandad, la fidelidad y el buen entendimiento, y buena marcha de las cosas... Lee el Libro/Leed el Libro y otros muchos donde se prueba como os manejan como títeres y os manipulan, indepas suprematas... La VeRDaD os hará LiBRes... Verdades apoyadas en datos cuantificables y verificables que el Populismo N0 puede DesM0NTar... esa es la autentica realidad... Apa, Bon Dia!
      • Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 13:47
        Anònim juny 06, 2022 | 13:47
        Tu no entens que vol dir " balanzas fiscales" y "publicado por el gobierno", oi tros de merda podrida?
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 08, 2022 | 09:59
        Pere LLimonera i Citronell juny 08, 2022 | 09:59
        essió catalana, analitza els danys del desafiament secessionels calers; i així manipular el poble i fer-se amb el poder polític i amb això financer... Per això imposten i falsifiquen tot i totes les dades Històriques, culturals, econòmiques/fiscals/financeres; perquè la gent se senti Ningú roba res ait Fiscal"; analitza les conseqüències econòmiques, socials i polítiques del desafiament independentista; el descens del PIB català pel procés secessionista del 4,6%, uns 10.626 milions; la destrucció de 117.000 llocs de treball per causa del 'Procés', la fuga d'empreses, la reducció de la inversió estrangera, l'auge de Madrid davant de la regrindignada per la crisi econòmica i tot el que va malament, però N0 assumint per partits responsables cap culpa. La Culpa "SieMPRe" és d'altres... És clar que, els més càndids es deixen adoctrinar... És 'Pa i Circo' a la manera Catalana per adormir i distreure el personal amb coses perquè no vegi la realitat política dels Partits mangants del Nacional Catalanisme separata supremata de pàtries inventades, ni pensi en altres que són molt més importants, fins i tot vitals... Ara resulta que el Sanchis que va estudiar periodisme (i Demagògia) sabrà més que Catedràtics d'Economia Catalans de les Universitats Catalanes... De populisme i demagògia en sap molt, però, em fa saber de Fiscalitat/economia/Polítiques Territorials el mateix que jo d'enginyeria Aeronàutica i Espacial... Recomanaria el llibre d'un economista Català imprescindible: "Economia del separatisme català" (Planeta,sta, la “vampirització” de les institucions i la “guerra híbrida” de la immersió etc. I analitza tot això i més, a partir d'una gran profusió de dades, estadístiques i autors, exposant les conseqüències negit Fiscal"; analitza les conseqüències econòmiques, socials i polítiques del desafiament independentista; el descens del PIB català pel procés secessionista del 4,6%, uns 10.626 milions; la destrucció de 117.000 llocs de treball per causa del 'Procés', la fuga d'empreses, la reducció de la inversió estrangera, l'auge de Madrid davant de la regressió catalana, analitza els danys del desafiament secessionatives d'aquesta gran explosió que, "sense arribar a un xoc de trens perquè gener 2022), l'últim llibre de Ferran Brunet, Professor d'Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)... El Professor Ferran Brunet, entre moltes altres coses, desmunta la MeNTIR a del "Dèfici l'Estat ho va evitar, ha suposat una abrasió social, econòmica i en les relacions polítiques, socials i econòmiques a Catalunya... DaT0s inqüestionables i Proves, així és com es proven les coses, i així és com es prova que els separates supremates N0 compten més que Tr0Las i Fantasies... Apa, Bon Dia!
        • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 08, 2022 | 15:59
          Gonzalo juny 08, 2022 | 15:59
          SIN ??
        • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 09, 2022 | 09:53
          Pere LLimonera i Citronell juny 09, 2022 | 09:53
          A nosotros , los españoles, no nos adoctrinan, el monarca Borbón de turno, la estructura de estado, los partidos políticos, todos son impolutamente honestos, y si hubiese algún caso de corrupción, espionaje no lícito, o cualquier otra forma en la que se quiera desviar o malbaratar dinero público, los españoles saldríamos en tromba a decir que no, y a exigir que eso cambie, y al segundo cambiaría.
  4. Icona del comentari de: Ferpinya a juny 05, 2022 | 08:55
    Ferpinya juny 05, 2022 | 08:55
    I tant que cal parlar ne! Perque aixo perjudica a tots els catalans, no nomes a l'independentisme. I perque parlar ne ajuda a fer entendre a l'internacional la realitat d'un greuge historic, i de passada ajuda a fer entendre la hipocresia de la politica del PSOE...
  5. Icona del comentari de: El cit campejador a juny 05, 2022 | 09:03
    El cit campejador juny 05, 2022 | 09:03
    A mi no me roba España. A mi me roba Lleida y Berga, algunas tierras de Tarragona y Girona. Cómo barcelonés, exijo que me dejen de robar y exijo dejar de mantener a todos esos vagos
    • Icona del comentari de: Anònim a juny 05, 2022 | 17:43
      Anònim juny 05, 2022 | 17:43
      Doncs a l'estat putañol els regales un 70% d'uns serveis que mai et prestaran, i segur que ho fas ben content. Seria millor que marxessin pal pueblo i així et deixarien de robar aquests malvats catalans. Va ves fent les maletes i així ens estalviarem fer fora purria asquerosa com tu. Que al cap als a la fi ets un pertorbat inútil i segur que subvencionat.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 06, 2022 | 10:14
        Pere Llimonera i Citronell juny 06, 2022 | 10:14
        TÚ te inventas las cifras, Anònim SIN ??... Ya te puse ejemplos de LiBR0s de Economistas Catalanes, profesores de la UAB, etc... Economistas de verdad y "catalans de soca-rel", que han estudiado el tema profundamente y con profusión de Datos y AFiRMAn que todo eso es MENTIRA... Que el DeFiCiT FiSCaL es Mentira; es una TRoLa como una Catedral (Libro "Economía del separatismo catalán" (Planeta, enero 2022), el ultimo libro de Ferran Brunet, Profesor de Economía Aplicada en la "Universitat Autònoma de Barcelona" (UAB))... La cosa va así: en el tema político, su indecencia sectarismo y Totalitarismo ha perjudicado y discriminado sistemáticamente a + de la Mitad de la población Catalana, han arruinado las ARCas de la Generalitat, la Sanidad y la Educación, han huido MiLes de empresas "Exiliadas" que N0 van a volver, han perjudicado el comercio, la industria, TuRiSM0 y la exportación... Prácticamente han arruinado a Catalunya por Décadas y la han convertido en sus + de 40 años en que han Gobernado en Catalunya, en de ser la Región mas importante y "Crema" de España a ser una región mas, todavía en el grupo de cabeza del pelotón, pero sin sobresalir, y reduciendo su importancia cada vez mas, sin que esto vaya a mejorar, sino todo lo contrario... En el Futuro, se hablará de Catlaunya con "morriña", como algo que fue, y no es mas... Eso es lo principal, porque lo otro es un "Cuento"... las sandeces sobre la Secesión de Catalunya del resto de Espanya, sobre Itaca y todas esas Fantasías, no son mas que niñerías que la Mayoría N0 se las cree Ni se las ha creído de verdad... solo los mas crédulos y cándidos; pero con su "Club duro" de Fans, que tras la Crisis económica del 2008, y tras la manipulación y adoctrinamiento en los Medios "Subvencionados", TV3% y la Educación, etc. la PR0FuSi0N de MeNTiRas (Espanya ens roba, Déficit Fiscal, etc.) consiguieron por un tiempo convencer a bastantes (aunque NuNCa a la Mayoría de Catalanes)... Han sustituido en eso, en parte, a la Iglesia Católica, pero es solo eso: una Fe, un Credo; y cuando las cosas se ponen serias la gente va a lo real, a lo básico y fundamental; y solo se ocupan de la Religion de nuevo cuando ven que tienen todo en sus vidas personalmente perdido y sin remedio... La situación económica a la que han llevado los partidos separatas a Catalunya es Muy Difícil, claro; y con la Guerra de Ucrania ahora mas, pero todavía N0 estamos aun en una crisis irremediable y ruina absoluta de cada ciudadano que les haga aferrarse a una Fe como ultima esperanza... Apa Adeu!
        • Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 13:49
          Anònim juny 06, 2022 | 13:49
          I dale en dir que jo dic mentides, que els catalans inventem, i tot el que tu vulguis. Però mai podràs estar que això siguin "les balances fiscals publicades pel gobierno español" Ara vas i els dius mentiders a ells, fruita podrida. Que tots sabem que ens roben molt més del 70%
        • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 08, 2022 | 15:58
          Luisnomeacuerdo juny 08, 2022 | 15:58
          ??, ja, ja, eso son... je, je, eres un genio!
    • Icona del comentari de: españolito de mierda a juny 06, 2022 | 08:12
      españolito de mierda juny 06, 2022 | 08:12
      Imbecil.
  6. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a juny 05, 2022 | 09:17
    Veterà antifranquista. juny 05, 2022 | 09:17
    No , Ella. Catalunya, en el seu moment, va refusar el concert econòmic (el què tenen els bascos), amb el pueril argument de que "Els que recapten son mal vistos". Un dels que van redactar l'Estatut de Sau em va dir "Que aixó no tenia cap importància, en un parell de mesos farem un pacte amb el govern central i tot solucionat". Aixó era el setembre del 1979, i ja ho estem veient..... Perdoneu si insisteixo en aixó, però dir-ho em rescabala una mica del que em vaig haver d'escoltar. Un trist consol, certament, però.....
  7. Icona del comentari de: Victor a juny 05, 2022 | 10:20
    Victor juny 05, 2022 | 10:20
    És la realitat. I no hem de deixar de repetir-ho per més que s'enfadin. A Catalunya, A València i a les Balears.
  8. Icona del comentari de: Narcís a juny 05, 2022 | 12:14
    Narcís juny 05, 2022 | 12:14
    Contínuament. . constant .. dia rere dia . . hauria de ser dit ( a qui pot molestar la veritat, veritat que ve de massa lluny i sembla no tenir fi . . massa ho saben .. recordi's que deia aquell Ibarra o mateix Feijóo! ) ! PD : el que no entenc és perquè pel mitjà que fins ara dirigia no se'n sentia res .. i a saber ara !
  9. Icona del comentari de: roberto rulano. a juny 05, 2022 | 12:54
    roberto rulano. juny 05, 2022 | 12:54
    Tot això és gràcies a que la gent es poc valenta, començant pels que tenen càrrecs de lideratge. com el senyor que escriu l'article.
  10. Icona del comentari de: Anònim a juny 05, 2022 | 13:04
    Anònim juny 05, 2022 | 13:04
    Als trolls no, ells estan molt contents de tenir mals serveis i al final sempre poden veure el madriz i cantar allò tant putañol, i això ja els consola.
  11. Icona del comentari de: Ricard a juny 05, 2022 | 13:07
    Ricard juny 05, 2022 | 13:07
    El saqueig és l'ofici més habitual dels castellans. I és que si no perquè no hi ha cap Commonwealth castellana?
    • Icona del comentari de: No encertes ni una Ricardín a juny 05, 2022 | 15:22
      No encertes ni una Ricardín juny 05, 2022 | 15:22
      Tampoc no hi ha cap Commonwealth portuguesa, francesa, belga, holandesa, italiana, alemanya, austríaca, etc, etc i aquí ho deixo com a exercici per al lector informat.
      • Icona del comentari de: Anònim a juny 05, 2022 | 17:50
        Anònim juny 05, 2022 | 17:50
        El saqueig és la manera habitual de sobreviure de l'estat putañol, l'altre són les subvencions. Per tant en Ricard, com sempre, està ben encertat. Altre cosa ricardin, es que a tu ja et vagi bé que et robin el 70% del que has pagat per endavant per uns serveis que mai tindràs. Segur que si marxés a madriz serás més feliç, i nosaltres t'aplaudirem.
        • Icona del comentari de: Dante: 'L'avara povertà di Catalogna' a juny 06, 2022 | 09:33
          Dante: "L'avara povertà di Catalogna" juny 06, 2022 | 09:33
          Són els putalans els que han viscut espoliant allà on han anat i han estat vivint de la resta d'Espanya durant dos segles. Per això "catalani" va ser un despectiu a Itàlia, per exemple.
      • Icona del comentari de: Ricard a juny 05, 2022 | 19:01
        Ricard juny 05, 2022 | 19:01
        El lector informat no deu ser pas Vostè si compara castellans amb els admirats comerciants neerlandesos (qui són en els holandesos?) o poruguesos, francesos (sap el que és l'OIF), belgues (quin imperi?, a part de l'agressió castellana de Flandes), o alemanys, austríacs (quin imperi extraeuropeu?). En fi, Vostè pot comparar-se amb l'imperi Itàlia, patrocinat majoritàriament per Mussolini, encara que curiosament no menciona que la Gran Bretanya, per exemple va potenciar la llengua catalana a Menorca, a diferència dels castellans. Miri, Vostè bateja molt bé, mala educació a part, però no acabo de veure clar on veu cap adhesió que Castella hagi provocat entre cap dels territoris conquerits, que no convençuts. El darrer exemple és el Sàhara Occidental, que ha estat traït covardament per la seva pàtria, conseqüència de la insignificància internacional dels seus compatriotes.
        • Icona del comentari de: No encertes ni una Ricardín a juny 06, 2022 | 09:37
          No encertes ni una Ricardín juny 06, 2022 | 09:37
          El pitjor són els illetrats, com tu, que et posen positius. Busca i veuràs que no encertes ni una. Només una pista: Joseph Conrad: Heart of Darkness.
          • Icona del comentari de: Ricard a juny 06, 2022 | 11:54
            Ricard juny 06, 2022 | 11:54
            Ja li insinuava que vostè confon "els belgues" amb el rei belga. Li reitero explícitament, "lletrat". Espero que no li passi el mateix amb els castellans i el seu rei.
            8
            Icona de dislike al comentari de: Ricard a juny 06, 2022 | 11:54 1
        • Icona del comentari de: Illetrat Ricardin a juny 06, 2022 | 13:21
          Illetrat Ricardin juny 06, 2022 | 13:21
          No confonguis el rei dels belgues amb els belgues i mira de qui van ser colònies Rwanda i Burundi (antigues colònies alemanyes) després del tractat de Versalles.
  12. Icona del comentari de: Vendetta a juny 05, 2022 | 18:44
    Vendetta juny 05, 2022 | 18:44
    Y tant ells son lladres per naturalesa, pero tu sanchis ets complice recorda el teu pas per tv3 la vostra la dels botiflers
  13. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 06, 2022 | 00:18
    Luisnomeacuerdo juny 06, 2022 | 00:18
    Hastu tu aprendiz de mafioso de película z habrás disfrutado con el partidazo de nuestro compatriota Nadal.
    • Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 13:53
      Anònim juny 06, 2022 | 13:53
      Serà compatriota teu. Per mi és una merda de renegat. Quants maletins ha portat per l'emerito primero i l'emerito segundo aquesta vegada?
    • Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 13:55
      Anònim juny 06, 2022 | 13:55
      Ai, si em descuidava preguntar, quants maletins ha portat per la emèrita i la consorte?
  14. Icona del comentari de: Gombau a juny 06, 2022 | 14:20
    Gombau juny 06, 2022 | 14:20
    L'espoli fiscal de Catalunya és escandalós. Amb ell, s'hi podrien finançar no un estat, sinó dos Estats com Catalunya. La gent ho tenia abans molt clar, però després d'anys de repressió espanyola, sembla que ho ha oblidat o que ja no ho veu tan important. Per això cal parlar del robatori fiscal, una i altra vegada.
  15. Icona del comentari de: Els primers a juny 07, 2022 | 04:00
    Els primers juny 07, 2022 | 04:00
    Espanya ens roba per que a casa hi ha qui s'hi presta i es lucra perpetuant el saqueig. Aquests son els primers.
  16. Icona del comentari de: Ja a juny 08, 2022 | 02:47
    Ja juny 08, 2022 | 02:47
    Espanya ens roba amb la col•laboració de la Generalitat155
  17. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 08, 2022 | 15:56
    Pere LLimonera i Citronell juny 08, 2022 | 15:56
    eqüències econòmiques, socials i polítiques del desafiament independentista; el descens del PIB català pel procés secessionista del 4,6%, uns 10.626 milions; la destrucció de 117.000 llocs de treball per causa del 'Procés', la fuga d'empreses, la reducció de la inversió estrangera, l'auge de Madrid davant de la regressió catalana, analitza els danys del desafiament secessionatives d'aquesta gran explosió que, "sense arribar a un xoc de trens perquè gener 2022), l'últim llibre de Ferran Brunet, Professor d'Economia Aplicada a laeqüències econòmiques, socials i polítiques del desafiament independentista; el descens del PIB català pel procés secessionista del 4,6%, uns 10.626 milions; la destrucció de 117.000 llocs de treball per causa del 'Procés', la fuga d'empreses, la reducció de la inversió estrangera, l'auge de Madrid davant de la regressió catalana, analitza els danys del desafiament secessionatives d'aquesta gran explosió que, "sense arribar a un xoc de trens perquè gener 2022), l'últim llibre de Ferran Brunet, Professor d'Economia Aplicada a la

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa