Una part selecta i alterada de l’independentisme a Catalunya ha arribat a la conclusió que els dirigents i els partits que van liderar el denominat procés els van trair. Alguns -potser, molts- no en fan distincions. Descarreguen tota la ira que són capaços de supurar contra Junts, Esquerra i la CUP. Si de cas, més contra Junts, perquè el discurs que fins ara ha apadrinat Carles Puigdemont els sembla molt més pervers que el d’Oriol Junqueras. “Junqueras -afirmen-, s’ha rendit, com el seu partit. Ja no dissimulen. No parlen ni d’independència ni de desobediència a les braves. S’han resituat en l’autonomisme i no se n’amaguen. No cal denunciar-los. Ells sols han quedat en evidència. Per contra, Carles Puigdemont continua enganyant l’electorat independentista. Quantes vegades ha dit que tornaria a Catalunya si el votaven o si guanyava les eleccions? La gent de Junts continuen parlant d’independentisme exprés i de decisions unilaterals que mai prendran”. Tampoc ataquen ni l’espanyolisme ni l’Estat: “Per a què? Ja sabem com són i què fan. El problema no és això. El problema són els falsos independentistes, els farsants”.

L’esmena a la totalitat, com que és exactament total, afecta també les associacions dites socials que van acompanyar els partits. D’aquesta manera, Òmnium i l’Assemblea “han enganyat” igualment la societat i ara, com els partits “processistes”, fan nosa, han de ser apartats al marge i substituïts. Encara pitjor, són l’opi del poble. Perquè mentre no siguen descartats ocuparan un espai, uns recursos i unes energies que només serien útils en unes altres mans, més decidides i més audaces. Més honestes, a parer d’aquesta gent.

Si això fora tot i amb això n’hi haguera prou, no hi hauria res a retraure’ls. No en caldria una altra. La gallina de dalt caga a la de baix. I en aquest cas, la de baix -la gent que s’ha sentit envescada per la presumpta traïció d’uns líders i uns partits o les alternatives que aspiren a substituir-los- té tot el dret del món a qüestionar les promeses incomplertes i les renúncies que considera evidents de la de dalt.

Però com que amb això no n’hi ha prou i això no és tot, els atacs i els insults es multipliquen amb ira que reserva que el dret d’admissió. A algú -o a molts- pot semblar truculent l’acarnissament contra uns líders que han purgat unes decisions que l’Estat considera de lesa traïció amb la presó o l’exili. Insultar qualsevol dels polítics que s’han passat anys a la presó perquè “s’han venut” barata uns indults o aquells que no poden tornar a Catalunya perquè van ser “covards” pot resultar per a segons quines sensibilitats civilitzades massa agre i massa aspre. Els exabruptes descarnats -“botiflers”, “traïdors”, “venuts”, “ñordos”…- són cruels i injusts. Demanar a qui els amolla uns mica d’humilitat o un pel d’humanitat és debades. El vesper de les xarxes socials no oblida ni perdona. Com ha d’oblidar i perdonar segons quines bèsties? El discurs que pretén acompanyar i justificar aquests insults sovint és pla i laminat, i de vegades es perd en uns laberints pretesament sofisticats que només condueixen a l’absurd o al cripticisme onanista.

Tota aquesta gent, que diuen reivindicar una Catalunya plena, lliure, millor i sobirana, s’han parat a pensar per un moment quina Catalunya presenten i pretenen amb aquesta ira? L’objectiu del passat ha quedat substituït pels traïdors del present. La base ja no s’eixampla. Es redueix i s’encaixa a martellades. Si, de l’independentisme, n’eliminen els “traïdors” que s’han “venut” a Espanya, si en resten els “ñordos” que sostenen la quinta columna, si n’aparten els “botiflers” que broten com els bolets, què els en queda? Ells i qui més? El seu independentisme quanta gent aplega? Serà capaç de sumar alguna majoria electoral o parlamentària amb un dret d’admissió tan reservat? I si no busca les majories electorals, es conforma només amb el testimonialisme o amb la denúncia àcida i eterna?

Hi ha molta gent a Catalunya que va votar independentisme i que es va activar amb un entusiasme total profundament defraudada ara amb el final aparent -més aviat, provisional- del denominat “procés”. No entenen com, “si ho teníem a tocar”, al remat qui havia de fer el pas no el va fer. No accepten el punt on hem arribat. No consideren dissuasives la força i la repressió de l’Estat. Es pensen que si els líders polítics i socials no hagueren tremolat, si hagueren portat la situació fins a les darreres conseqüències, l’Estat no hauria sabut reaccionar i Catalunya ara seria independent. Afirmen que la violència policial o fins i tot militar espanyola no hauria tan lluny com els líders polítics independentistes van insinuar. Però també hi ha molta gent que sospesa el que ha passat després i ha arribat a la conclusió que, si els líders independentistes hagueren arribat fins al final, les conseqüències haurien estat molt més dramàtiques. Finalment, hi ha una altra part de tota aquella gent -per ara indeterminada, mentre no hi haja eleccions- que ja n’ha tingut prou. Se n’ha allunyat perquè creu la independència inviable, perquè n’està tipa i cansada, de tanta brega, o senzillament perquè el seu compromís era molt més tebi.

Els antiprocessistes voldrien guanyar-se tota aquesta gent: els crítics, els ingenus, els cansats i fins i tot els indiferents. I la millor manera que tenen de fer foc nou és escombrar les brases velles. Qüestió de braons. Òbviament hi tenen tot el dret. Però se’ls pot retraure el to, la bava corrosiva llançada contra uns líders i uns partits que, en tot cas, van arribar on van arribar. Molts dels que protesten i bramen, sovint arrecerats en comptes anònims de les xarxes socials, llargs de saliva i curts de tota la resta, on haurien arribat? Per què cal creure com una qüestió de fe en la seua audàcia? D’entrada, sovint justifiquen l’anonimat perquè “soc un professional que arrisca molt si fa públiques unes opinions com les meues”. Si no s’arrisquen a identificar-se per presumptes represàlies laborals, quan ni tan sols qüestionen els poders de debò, els de l’Estat, com s’haurien arriscat a anar a la presó?

Els retrets i els insults arriben moltes vegades a extrems salvatges. A banalitzar, per exemple, el col·laboracionisme amb el nazisme o el feixisme. Alguna d’aquesta gent més rampant identifica la Generalitat actual, l’estat de la cosa pública actual a Catalunya, amb el règim de Vichy. En literatura les metàfores, fins i tot les més exagerades, poden tenir un sentit. En l’anàlisi de la realitat, ni que siga pretesa, els excessos cruels poden arribar a ser insuportables. Insuportables per a la gent sensata. Identificar la França del general Pétain amb la Catalunya actual pot fer molta gràcia i resultar molt ocurrent a segons quins personatges, però deforma la realitat fins a perdre-la de vista. Fins a substituir-la per un món simplificat i delirant de blancs i negres.

Tot és encara més greu si, com pretenen alguns dels inductors de la pròpia distopia, la comparació acaba funcionant com a amenaça. Sovint no se n’amaguen i la concreten: “Traïdors, el poble us jutjarà a tots!”. El “poble” els jutjarà i els afusellarà també? El final del processisme a Catalunya ha de ser el mateix que el del règim de Vichy? Quin ha de ser el final dels “traïdors”? La cadena perpètua? L’escamot d’execució? Cal ajusticiar el president Puigdemont, el vicepresident Junqueras, i Jordi Sánchez i Jordi Cuixart? Ho farien ells amb les pròpies mans? Ells són “el poble”? Si no ho farien, almenys podrien deixar de fer comparacions repulsives.

Hi ha una part de l’independentisme a Catalunya -potser una part important- que se sent enganyada i ara mateix desorientada. Demana referències polítiques -noves opcions- que concreten com arribar més enllà, com fer el que no s’ha fet, i fins a on estan disposades aE arribar. És aquesta una opció legítima. I una opció que ha d’acabar trobant resposta i concreció electorals. No serà fàcil. Una part d’aquesta part que exigeix el màxim sacrifici als seus representants, si ocupara el seu lloc, no sacrificaria res. O sacrificaria poc en relació amb el que demana. Ara, té tot el dret a intentar-ho. I ja s’ho farà aquell qui li done resposta o satisfacció. Potser sí que hi ha nous dirigents disposats a arribar tan lluny com els demanen. Però, siga com siga, és trist voler guanyar-se l’electorat independentista, eixamplant la base del malhumor i la rancúnia, a còpia d’insults i bestiesa.

Qui crega que tots els líders, totes les opcions polítiques i totes les associacions civils que van impulsar el denominat procés han d’anar -com exigia la CUP a Artur Mas- a la paperera de la història ha d’impulsar la crítica justa, el recanvi humà que considera necessari. Però qui pretenga adobar el camp del descontentament amb la ira desbocada, amb l’insult pretesament ocurrent i descarnadament injust contra els qui han patit i pateixen la represàlia de l’Estat, només és un miserable. Ni tan sols és capaç d’apamar quant de mal pot arribar a fer. Si “el problema no és Espanya”, si el problema són “aquells que diuen que són els nostres, però que són d’ells”, la terrible drecera que se’n pot derivar és la purga interna. Hi ha gent que no és gent. Hi ha gent que només és salfumant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independentista a juliol 23, 2022 | 20:13
    Independentista juliol 23, 2022 | 20:13
    A mi, la CUP se'm va entravessar quan van tenir l'infinita barra de votar al costat del feixisme contra Artur Mas. Poden comptar que els hi faré tot el mal que pugui. I els que s'autoanomenen independentistes - sense esser-ho - me'ls van acabar ara fa dos anys a les eleccions municipals, en pactar amb els tan bescantats "Partits de 155". Tan valen els uns com els altres.
    • Icona del comentari de: Una pregunta a juliol 24, 2022 | 07:35
      Una pregunta juliol 24, 2022 | 07:35
      Quants cops els corruptgents han votat a favor del fexisme? Recordes les últimes eleccions municipals? Recordes que a BCN va guanyar ERC i els corruptgents van regalar la DIBA a Nuria Marín per mantenir menjadores com el Port de BCN que fa 40 anys està presidit per un corruptgent, ara Damià Calvet? La hipocresia corruptgent no te límits...
  2. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a juliol 23, 2022 | 20:21
    Veterà antifranquista. juliol 23, 2022 | 20:21
    Si consulteu l'hemeroteca de "La Vanguàrdia", i busqueu la noticia de la mort del Mariscal Pètain (23 de juliol del 1951). podreu llegir un article què en que s' afirma què "Pètain no ha muerto!". El tarannà del diari era descaradament pro-nazi, però aquì ultrapassà tots els límits. En l'article s'afirma i profetitza que la ideologia de Pètain acabarà triomfant i serà reconegut com l'heroi que fou. I tots sabem que no ha estat així: el mariscal és avui un record incòmode, una vergonya nacional. Sortosament.
    • Icona del comentari de: fat boy a juliol 23, 2022 | 20:49
      fat boy juliol 23, 2022 | 20:49
      No hi estic d'acord. La democracia mai es pot donar per descomptada i la Bestia, com la lepra, no es cura, nomes es pot confinar.
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 23, 2022 | 20:31
    Gonzalo juliol 23, 2022 | 20:31
    Habéis leído ricardito, anónimo y demás engañados? Jajaja!
  4. Icona del comentari de: fat boy a juliol 23, 2022 | 20:44
    fat boy juliol 23, 2022 | 20:44
    Doncs jo no recordo cap dirigent ni cap partit que lideres el denominat proces. El que jo vaig veure van ser una colla de vividors que nomes feien que arrossegar els peus i posar traves al moviment popular. Que els van ficar a la preso?, i que?, encara recordo al mossen dient que si havien d'anar 15 dies a la preso estava disposat a anar-hi i que podien fer una vaga general de setmanes en quant els sortis de la punta de la fava, es que ni tan sols sabien amb qui es jugaven els quartos. Jo entenc que es pugui ser un covard i anar-se'n a casa, el que no entenc es que es pugui ser un Capita Aranya, aneu vosaltres que jo em quedo. El que no pot ser es que una noia la tractin de terrorista i no la deixin sortir del poble durant 3 anys mentre que el Molt Orinable (perque nomes fan que pixar-se-li a la seva boca) President surti, molt digne, fent inflamades declaracions i el mateix dia l'enxampin fent rialletes amb el President del Xarneguistan. Es per aixo que hem de fer foc nou, perque amb aquesta harka no anem enlloc i perque amb ells ja no podem compartir ni la barra del bar, perque son tots una colla de Judes que ens han deixat a tots a l'estacada i ho tenien previst fer des del primer minut. Pero, aixo si, molt salvar el cul a l'enemic a canvi de res pero als que s'enfrontaven a les forces d'ocupacio, ni aigua. Potser hem estat uns ingenus, pero encara que a voste i a tota aquesta xurma els sembli impossible, no som imbecils, aixi que deixi de tractar-nos com a tals.
  5. Icona del comentari de: 1 d'octubre Diada Nacional de Catalunya a juliol 23, 2022 | 21:38
    1 d'octubre Diada Nacional de Catalunya juliol 23, 2022 | 21:38
    Al menys en el meu cas, tot i tenir sospites justificades sobre ERC abans del 1 d'octubre, he estat votant la CUP i JUNTS en eleccions municipals, catalanes i (idiota de mi) a les espanyoles. Ha estat la seva activitat posterior la que m'ha convençut de que amb aquesta gent no anirem a cap lloc. No descarto, però, que dins de Junts, la Cup i fins i tot d'ERC hi pugui haver alguns independentistes. Ara només em refio del C x R i d'alguns polítics i personalitats independents com la senyora Ponsatí, el senyor Costa i en Lluís Llac, a tall d'exemple
  6. Icona del comentari de: Ella a juliol 23, 2022 | 23:22
    Ella juliol 23, 2022 | 23:22
    Jo començo pels d'abaix, els funcionaris administratius de la Generalitat que es neguen a publicar les resolucions votades en majoria pels representants electes i ni uns ni els altres fan res per resoldre. Tenim un règim de col.laboradors actius i passius en totes les institucions tant a baix com a dalt. No hi ha voluntat, no hi ha democràcia, no hi ha lideratge i si molts privilegis com les llicències d'edat...
  7. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 24, 2022 | 00:20
    Luisnomeacuerdo juliol 24, 2022 | 00:20
    Sanchisleone, Tu también te has dado cuenta , por eso no es de extrañar que los fascistas independentistas de tractoria supureis bilis continuamente en todos sitios y a todas horas. Pero tranquilo todo llega a su fin.
  8. Icona del comentari de: Si a juliol 24, 2022 | 02:15
    Si juliol 24, 2022 | 02:15
    Per vèncer a qui t'esclavitza primer cal neutralitzar als colaboracionistes. N'hi ha prou amb un per fer caure un imperi o projecte alliberador. El Estado Terrorista Castellà ho sap, i així ho fa i així ataca. N'altros tenim molta feina abans d'arribar al moll de l'os, però hi arribarem, com en Colom.
  9. Icona del comentari de: Una a juliol 24, 2022 | 03:21
    Una juliol 24, 2022 | 03:21
    Ja, perquè de l'odi anticatalà que portem patint des de sempre i que la transició ha naturalitzat, que amb el procès ha arribat als límits de la deshumanització no hi té res a veure. I el paper d'estrassa que han fet els mitjans de comunicació de dins i fóra de Catalunya contemporitzant el fet tampoc. S'han encetat unes dinàmiques que vénen de molt enrere i ara s'han accentuat. Hi han hagut quatre flipats aprenents de bruixot amb els únics encanteris d'uns jocs de kumbaià. I ara ja és tard. Els ho he dit personalment a alguns polítics i periodistes com vostè, potser es podran guardar les aparences un temps, però el moviment avançarà, la radicalitat també i ja no el dominaran els que fins ara eren protagonistes. La violència espanyolista es viu dia a dia i molta gent n'està cansada, és prou normal que a la violència es respongui amb violència, encara que de moment, només sigui verbal
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 24, 2022 | 11:39
      Gonzalo juliol 24, 2022 | 11:39
      Estamos deseando que respondáis con violencia no verbal. Iremos a por vosotros. Y acabaremos con vosotros como acabamos con los asesinos etarras. Bocazas, que sois unos bocachanclas.
      • Icona del comentari de: Una a juliol 24, 2022 | 15:43
        Una juliol 24, 2022 | 15:43
        Com se't veu el llautó tros de feixista. Sou violència, sempre ho heu estat. El vostre país és fonamentat en la sang i el genocidi..."Estás deseando..." fill de ta mare, nazi, per això anàveu passejant pels pobles emmascarats en turba, per això busqueu un Ulster, desgraciat, pocapena...
        • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 24, 2022 | 17:31
          Doctor Strangelove juliol 24, 2022 | 17:31
          Ets mala persona, introduexes tu la violència i a qui et contesta li atribueixes. Això te un nom, se'n diu realitat invertida, i només gent dolenta l'usa! Sort que només deus ser una covarda que es dedica a insultar usant termes com feixista i nazi, dels quals desconeixes el significat, i que a l'hora de la veritat et pixaries a la faixa que portes! Doc.
        • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 24, 2022 | 18:21
          Gonzalo juliol 24, 2022 | 18:21
          Venga, valiente....responde con violencia. Hazlo. Pero de verdad. Hazlo. Luego no llores cuando te machaquemos sin piedad. O eres de los que van calentando la cabeza a los demás y luego se esconde como un cobarde? Jajaja!
  10. Icona del comentari de: Gerard de sarria a juliol 24, 2022 | 09:51
    Gerard de sarria juliol 24, 2022 | 09:51
    Per favor qui és el cec que compara el preu que ha pagat tota la colla que es va entregar amb la feina que fa el Puigdemont? Declarant a Madriz en castella... Es pensa que som idiotes? Amb el procés se N podria fer una sèrie amb l actitud de la gent i la fugida a Brussel·les. Amb el senyor de les lluites compartides no pots fer ni un còmic. I amb els revolucionaris de la CUP? Una altra, broma. Amo a España li va dir Oriol de Natzaret al Marchena. Em fa molta gràcia que els periodistes li vulguin atorgar una certa serietat a tot el que passa al país. Per exemple a les institucions quan tots veiem ara que no són res més que una menjadora. No conec ningú que digui que això és podia guanyar. Ara bé si la gent està emprenyada es perquè aquests polítics van enganyar des del minut zero. I quan veus que algú t enganya lligues caps i te N adones que potser sempre, sempre, t han enganyat. Estic esperant els àudios de la petitona amb els processistes mentre negociaven la rendició. Seran la monda. Aneu a l Infern.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 24, 2022 | 11:42
      Gonzalo juliol 24, 2022 | 11:42
      Frustración en grado máximo. Enternecedor. Os engañaron, os tomaron el pelo, y aún así cerrabais los ojos y seguiais con la charlotada. Jajaja! Que ingenuos e infantiles sois. Jajaja!
      • Icona del comentari de: fat boy a juliol 24, 2022 | 15:05
        fat boy juliol 24, 2022 | 15:05
        "Gibraltar caera como una fruta madura". Ha, ha, ha, ha. I parles d'ingenus?. ha, ha, Zoy eppano...cazi na!.
        • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 24, 2022 | 15:55
          Gonzalo juliol 24, 2022 | 15:55
          Pobrecillo.....gordito ...siempre con Gibraltar. Ya sabemos que será de UK hasta que ellos quieran o se descolonice. Y ya sabes lo que dice el artículo X del tratado de Utrecht, verdad?
          • Icona del comentari de: fat boy a juliol 24, 2022 | 18:45
            fat boy juliol 24, 2022 | 18:45
            Pobret Conyzalo, sempre amb Catalunya, ja sabeu que no serem mai espanyols i abans veureu la independencia que el Xarneguistan deixi de se ser un pais del tercer mon.
      • Icona del comentari de: gerard de sarria a juliol 24, 2022 | 15:07
        gerard de sarria juliol 24, 2022 | 15:07
        No maku. No us volem ni veure. Canviarem els generals que es van rendir i les seves tropes i hi tornarem.
  11. Icona del comentari de: I després ens queixarem del Dalmases a juliol 24, 2022 | 10:07
    I després ens queixarem del Dalmases juliol 24, 2022 | 10:07
    No em siguis melodramàtic i tendenciós, Sanchís, l'única "purga" que cal és el que els demòcrates en diem votar en consciència segons els fets demostrats i les promeses incomplertes. Deixa d'escriure al servei dels partits amb poder.
  12. Icona del comentari de: Republicà. a juliol 24, 2022 | 10:53
    Republicà. juliol 24, 2022 | 10:53
    Fat boy: si els polítics ens enganyen una i altra vegada i nosaltres els seguim votant, no és què semblem imbècils. Som imbècils.
    • Icona del comentari de: fat boy a juliol 24, 2022 | 15:02
      fat boy juliol 24, 2022 | 15:02
      Efectivament cal canviar el paradigma i votar en funcio del treball fet al final del curs. S'han acabat els xecs en blanc.
  13. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 24, 2022 | 12:50
    Doctor Strangelove juliol 24, 2022 | 12:50
    Això és precisament el que defensem els intel.lectuals catalans. Sé que a Catalunya som minoria, però la nostra opinió i visió de país és molt superior a la de milers hiperventilats que cobren dels impostos que paguem els que treballem. És una veritable llàstima que en una societat com la nostra, el vot d'aquest tipus de gent tingui el mateix valor que el meu. Claríssiment, els grecs inventors de la democràcia ho veien com un servidor, per això també eren savis! Doc.
    • Icona del comentari de: fat boy a juliol 24, 2022 | 18:50
      fat boy juliol 24, 2022 | 18:50
      Els grecs als politics traidors i als incompetents els enviaven a l'ostracisme. Que els cardaven una patada al cul, vaja. El que hauriem de fer aqui.
  14. Icona del comentari de: El règim del Vichy català a juliol 24, 2022 | 15:23
    El règim del Vichy català juliol 24, 2022 | 15:23
    Busca Sanchís, busca. Alguna cosa trobaràs, encara que no t'agradi.
  15. Icona del comentari de: Defensar en tercera persona per autoexcloure's a juliol 24, 2022 | 17:06
    Defensar en tercera persona per autoexcloure's juliol 24, 2022 | 17:06
    Home, tenint en compte el galdós paper poruc i d'acatament de la terminologia imposada que ha fet TV3 mentre tu l'has dirigida, que parlis del règim de Vichy com una cosa només en contra d'uns polítics és repulsiu. Tu n'has format i en segueixes formant part. Ets un d'ells. No vals res. I deixa d'instrumentalitzar la repressió. Un miserable també pot rebre injustament sense deixar de ser un miserable. Sabem que mai va haver-hi la intenció de declarar la independència. Sabem que Junqueras es va reunir en secret amb Santamaria. Que els espanyols després no respectessin als traïdors i només els hagin concedit un indult pels serveis prestats no els exonera. Són traïdors i mereixen el càstig que han tingut i més. Arribarà.
  16. Icona del comentari de: Dogmàtic i agressiu per on ha passat a juliol 24, 2022 | 18:35
    Dogmàtic i agressiu per on ha passat juliol 24, 2022 | 18:35
    Quin personatge més prepotent. Com si estés en condicions de donar lliçons a ningú.
  17. Icona del comentari de: Narcís a juliol 24, 2022 | 18:41
    Narcís juliol 24, 2022 | 18:41
    La qüestió n' és d'allò més senzilla : com sortir democràticament, pacífica i legal d' estat que no tan sols no ens hi representa gens ni mica que, a sobre, sempre és i serà contra l' univers català ? PD : els catalans som majoritàriament autèntics, civilitzats i humanistes .. com fer front a no ningú, covards, malvats que els hi agrada el vessament de sang tot esmentant-se'n cristians ?
  18. Icona del comentari de: joandoménec a juliol 24, 2022 | 19:12
    joandoménec juliol 24, 2022 | 19:12
    Ara s'entén el gir que ha pegat TV3 en els darrers mesos. Ha passat de ser una tv quasi nacional a una pobra tv autonòmica espanyola. Senyor Sanchis bon vent i barca nova.
  19. Icona del comentari de: almogaver.cat a juliol 24, 2022 | 22:54
    almogaver.cat juliol 24, 2022 | 22:54
    Avui Sr. Sanchis, he derellegir l'Opinió. En aquesta primera impressió no entenc que hauríem de fer amb el traïdor/col·laboracionista Monsieur Deladier. Un monument? Afusellar-lo, penjar-lo? Una foguera per Sant Joan? Vostè Sr. Sanchis és dels que més pressions ha sofert per part de tothom i al meu entendre se n'ha sortit bastant rebé. Deixi'm posar un exemple de com interpreto aquest afer. El Pare Pons, molt estimat, bastant contestatari, tipus professor Cotarelo, però amb sotana i en sovint desacord amb el director, ens va il·lustrar en la interpretació (que mai més he sentit, en el sentit generós que posava el Pare Pons) del: "Fill Prodic" que torna a casa. El pare estava exultant de festa d'alegria, pel retorn del fill perdut. El fill gran, es va atrevir a divergir amb el pare. Li va dir +/_ Pare: Sempre t'he estat fidel i mai has fet una festa així per a mi. El pare li digué, Fill, tot, tot i tot el que tinc, és teu. I cap pare al món ha pogut tenir un fill més noble i obedient que jo, amb tu he tingut. Però avui, fill, deixam que el meu cor esclati d'alegria pel teu germà i fill meu, que havíem perdut i avui ens ha tornat. "Però d'això, no preneu nota, no vos ho preguntaré a l'examen". Lo de Daladier és a part ok? I és així com personalment entenc la vida i l'opressió que patím per part d'espanya. Amb Deure i honor; abnegació i orgull; però amb generositat; I també amb la taula parada i la porta de bat a bat, pel qui torna a casa.
    • Icona del comentari de: Quan la generositat es confón amb estultícia a juliol 25, 2022 | 09:56
      Quan la generositat es confón amb estultícia juliol 25, 2022 | 09:56
      Aquí els que han tornat a casa ho han fet per seguir robant i enganyant, fent-se els milhomes i sense cap autocrítica. Seria de cretins tornar a confiar el país a uns miserables. Porta tancada i a fer mal a un altre costat. Generosos com som ja els llençarem un tros de pa quan deixin de bordar.
  20. Icona del comentari de: Fina F. a juliol 25, 2022 | 01:39
    Fina F. juliol 25, 2022 | 01:39
    Sr Sanchis, m'avergonyeix el seu escrit. Vostè, qui s'ha pensat que es per parlar? I per fer aquesta mena de critica general, qui és? El que a mi m'ha demostrat, és que és un dels assalariats del gobierno, dels molts que ara corren per televisións i diaris, fent-los el servei, que ara necessiten, per fer creure a alguns tota la bilis que ha deixat anar per la boca, provant de convèncer algun dels que encara ho volem, que no hi ha res a fer, que han guanyat alguna cosa a més del despreci que mereixen tots els que es dediquen a embrutar el nom de les persones decents, pq encara tenen por , com van tenir l'1 d'octubre, de les centenes de milers de persones que aquells dies s'havien alçat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa