Dos anys per pactar una veritable estratègia

“El 2023, si no hi ha una sortida acordada per exercir l’autodeterminació, l’independentisme haurà de fer el pas o deixar-se matar”

ERC, Junts i la CUP han salvat els mobles de l’independentisme in extremis. Han estat a punt de llançar pel precipici tota una generació, la de l’1-O, de néts a avis, i ara arrenca una legislatura amb un bipartit a Palau i un tripartit a la Mesa del Parlament que haurà de seguir afrontant la repressió d’un Estat autoritari i alhora donar resposta a una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents. L’executiu que liderarà Pere Aragonès serà el d’una autonomia escanyada i a la defensiva, però compromesa amb els valors del republicanisme, una visió concreta dels drets civils, polítics i socials dels ciutadans que dista molt de la que ofereix Espanya i de la que obliga a oferir des de les autonomies sotmeses al seu règim. Un republicanisme, per cert, que els Comuns han repudiat aliant-se sense matisos amb el bloc monàrquic.

Ara bé, no hi ha un horitzó nacional traçat més enllà de la necessària i pobre gestió autonòmica. L’acord entre les forces independentistes és, de fet, una treva per a Madrid. El PSOE i Podemos tindran dos anys per marejar la perdiu, amb sort, per vendre els indults o una reforma del codi penal si els seus estadistes consideren que no seran penalitzats a les urnes. Però en cap cas hi haurà negociació sobre l’autodeterminació. Això ho sap tothom, especialment ERC, que és qui ha apuntalat el PSOE els darrers anys sense rebre més res a canvi que repressió. Però Junts, i també la CUP, que hi va renunciar abans que els junters sumant-se a l’aposta republicana pel diàleg amb l’Estat, sap que la confrontació tampoc no portaria a la independència en dos anys.

Arrenca una legislatura en què els socis tenen dos anys per acordar un full de ruta conjunt que encara existeix, una estratègia veritablement unitària i guanyadora –com la que va portar a l’1-O però no a la seva gestió posterior- per quan s’hagi esgotat el crèdit concedit a Madrid. El votant independentista s’ha empassat aquesta treva pel bé de la unitat, però el 2023 hauran passat sis anys del referèndum. Aleshores, el carrer difícilment voldrà esperar més. O baixarà del carro o hi haurà un esclat social. ERC, Junts i la CUP han donat la seva paraula: el 2023, a tot estirar, si no hi ha una sortida acordada per exercir l’autodeterminació l’independentisme haurà de fer el pas o deixar-se matar.     

Comentaris

  Narcís 22/05/2021 4:32 pm
  Allò que no és gens ni mica normal és que els partits PP i PSOE que tenen representació ínfima a nostre Parlament, manin a ca nostra, manin a Catalunya sota raó de ser els més votats defora o nació aliena, damunt, catalanòfoba ! PD : i, per si no fos prou, apropiant- se'n de nostre treball, de nostre risc mercantil, de, tot plegat, nostres beneficis o guanys .. diners ! Nota : i és obvi que això no pot pas seguir així , no pas sent a Occident, a Europa i al s. XXI ! Anotació al marge : el mal, la delinqüència institucional i tot el maltracte verbal, físic i material contra allò català , no pot sortir-s'hi per més temps amb la seva !
  La estrategia ya se ha pactado 22/05/2021 12:37 pm
  Consiste en el reparto de cadiretes al 50%. De nada, un placer.
  Polítiques 22/05/2021 9:14 am
  Dos anys és la proposta de la política oficial. La ciutadania catalana està molt polititzada i té força. Els tempos i les decisions són diferents en aquest àmbit. No tot dependrà del govern.
  It's very difficult todo esto 22/05/2021 7:05 am
  ¿No eran dieciocho meses?
  Luisnomeacuerdo 22/05/2021 12:00 am
  Venga chati no abuses del satisfacer que te nubla las dos neuronas de fascista independentista que te quedan.
  15
  24
  Respon
   ¿Que es el “satisfayer” Luisnomelavo? 22/05/2021 9:54 pm
   Estamos rodeados de ineptos...
  Gonzalo 21/05/2021 11:18 pm
  Dejaros matar??? Pues venga....id pasando....BOCAZAS!!!!!!
   ¡Calla facha! 22/05/2021 9:55 pm
   Que español eres...
  toni 21/05/2021 9:23 pm
  menys referendums i més treballar per generar feina, empreses i treball
  16
  24
  Respon

Nou comentari