El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les dimissions de Borràs i Oltra
  • CA

Cada vegada que el Tribunal Suprem dels Estats Units dicta una sentència, les interpretacions que se’n deriven permeten arribar a una conclusió més suprema encara: aquest altíssim tribunal no depèn del lliure criteri de cada membre, sinó del biaix que en va moure la designació. I si amb el president Trump la incorporació de noves senyories va decantar o va reforçar la balança cap a allò que en podríem dir “majoria conservadora” -una manera com una altra, però equivocada de definir reaccionària-, les decisions que prendran seran exactament reaccionàries. Per això ara als Estats Units avortar és un viacrucis.

És lògic i sensat que les altíssimes instàncies de la judicatura depenguen de les majories parlamentàries, no sempre ajustades a la durada de cada legislatura? Sí i no. Sí, perquè només caldria que la interpretació de les lleis estiguera condicionada per una ètnia endogàmica que les rebaixara o les augmentara en funció del propi catecisme. No, perquè, al remat, tot acaba convertint-se en una balança romana derivada dels designis del president de torn. La “separació de poders”, en aquest cas, esdevé unificació de poders, per a més goig i alegria de personatges com Alfonso Guerra. Tot Montesquieu per terra!

Però, si això passa als Estats Units, on, d’una manera o altra, hi ha mecanismes de correcció i equilibri, a l’Espanya del post78 la ingerència de legislatiu en el judicial esmussa. La història ve exactament del 78 i de la mateixa Constitució. A Espanya la “reforma” va substituir la “ruptura” i no hi va haver cap depuració ni a l’exèrcit, ni a l’administració, ni a la policia, ni als tribunals. Enlloc. Tret, òbviament, del Parlament i els ajuntaments. Per això, pares i mares de l’aparent nova pàtria es van conjurar i van acordar una sèrie de mesures que afectaven la judicatura, com ara pactar amb majories parlamentàries qualificades els membres del Consell General del Poder Judicial i els del Tribunal Constitucional.

Convé recordar el gran poder d’aquest Consell a l’hora de definir els integrants del Tribunal Suprem, per exemple. En aquell moment allò era com una ganga democràtica. Les mòmies de la dictadura havien de deixar pas, a la força, a nous juristes o magistrats que no necessàriament s’identificaven amb l’àliga franquista. Però amb el pas del temps la intromissió del legislatiu en el judicial ha equivalgut amb un canvi obscè de cromos que en els darrers anys només ha beneficiat el Partit Popular. No se sap ben bé com -o sí, però encara esmussa més- des de la majoria absoluta de José María Aznar tant al Constitucional com al Consell les majories “conservadores” -per què en diuen “conservadores” quan volen dir reaccionàries?- han estat perennes. No cal ser gaire afinat per deduir quines conseqüències se n’han derivat allà on els aquests senyors gens venerables tenen incidència.

Aquesta jugada políticament i judicialment macabra encara s’ha agreujat amb la pèrdua de confiança i de prestigi que ha patit en els darrers anys a tot l’Estat la denominada “classe política”. L’espectacle grotesc de les corrupcions que han anat encadenant-se des de les dues darreres legislatures de Felipe González -on fins i tot el BOE va quedar ben maculat- ha comportat un descrèdit lògic que s’ha escampat entre l’opinió pública. I ha estat aquesta opinió qui ha forçat respostes contundents a les presumpcions de culpabilitat que no han afectat de la mateixa manera tots els partits. Segons quin polític queda “investigat”  en un cas de corrupció -abans en deien “imputat”, però en un primer rampell de defensa van voler reduir-ne l’impacte semàntic-, la resposta varia. El Partit Popular, per exemple, aguanta com una roca. Allà només hi ha dimissions quan es baden les pedres pel sol. Al PSOE les reaccions poden arribar a ser més exemplars, però no gaire. Perquè un polític socialista dimitesca la conjunció austral ha de ser miraculosa. Més a l’esquerra hi ha més decòrum. Hi ha més dimissions.

Codis de conducta, codis d’honor i codis deontològics dels partits solen marcar pautes elevades de virtut que després es dilueixen molt o més segons cada opció. És lògic que quan els indicis raonables de delicte són aparentment irrefutables no convinga allargar l’agonia. Però aquestes decisions extremes sempre es prenen pensant més en la ira -que no opinió- pública i en el desgast de l’opció política en cada cas concret que no en la prevenció raonable.

No s’entén, si no és des d’un bonisme absurd que s’ha fet crònic i sovint insuportable, l’article 25.4 del Parlament de Catalunya, segons el qual la Mesa ha d’acordar la suspensió dels drets i els deures d’un diputat “de manera immediata” en casos de corrupció una vegada siga ferm l’acte d’obertura d’un judici oral. Aquesta bestiesa, que va ser aprovada quan els casos de corrupció havien enramat l’alarma social, queda relativament, poc relativament, compensada, amb el paràgraf final del mateix article, segons el qual, si es plantegen dubtes en algun cas, cal el dictamen de la Comissió de l’Estatut de Diputats. I qui planteja aquests dubtes?

El problema de la corrupció, tan estesa, tan bèstia, ha anat adquirint, però, una dimensió diferent, més complexa, en els darrers anys. Perquè ja ha quedat clar que la composició dels intèrprets de la Constitució o de l’òrgan de govern dels jutges s’ha decantat cap al lloc que s’atribuïa a la judicatura en el moment de redactar-la. És a dir, cap a la dreta o cap a l’extrema dreta. A més, l’aparició de la figura de l’”acció popular”, que tenia com a objectiu permetre que els particulars es pogueren personar en una causa sense apel·lar a la lesió d’un interès propi, ha facilitat l’abordatge judicial de personatges i partits clarament feixistes.

A Catalunya la situació encara es fa més agra. Perquè el poder judicial ha prest partit en la disputa entre l’Estat i el país i s’ha fet banderer, no de l’ordre constitucional. sinó de la integritat territorial. Ningú, absolutament ningú, que puga ser considerat sobiranista o independentista en aquest país pot esperar una decisió judicial freda, distant, justa i equitativa. No hi ha justícia per als traïdors de la -seua- pàtria. Només hi ha escarment.

Fet i fet i en resum, els dirigents dels partits de l’esquerra a Espanya tenen moltes més raons per sentir-se inquiets, assetjats, que no els de les dretes. Encara que això no vulga dir que aquests puguen delinquir amb impunitat. No és això i dependrà del jutge. Però, en tot cas, una part del poder judicial i les prerrogatives de la mal dita “acció popular” han decantat l’aparell de la justícia clarament cap a un costat. I no sembla que siga fàcil equilibrar-lo. A Catalunya l’escarment que busquen totes les instàncies de l’Estat contra els rebels que fracassaren el decanta encara més.

I és en aquesta situació que Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat valenciana, ha dimitit. I que molts -inclosos algun company de files i els seus socis al govern- demanen la dimissió de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. Cal dir que són dos casos ben diferents. Amb fets i matisos que no permeten equiparar-los ni en la clara ni en el rovell. Però cal dir també que en tots dos casos la situació grotesca a què ha arribat la justícia espanyola permet assegurar que no seran jutjades, almenys d’entrada, amb la neutralitat que caldria per assegurar que s’hi fa justícia.

En el cas de Mónica Oltra, la presència descarada d’elements vinculats a l’extrema dreta l’ha convertit en un sainet macabre. Amb exhibicions obscenes de poder ultra fins i tot a la porta de la seu central de Compromís quan se’n va conèixer la dimissió. Cal remarcar només un nom: José Luis Roberto. Si aquest energumen apareix com a part en qualsevol causa judicial, la justícia sempre hauria de donar la raó a l’altra part. Si vol ser justa.

En el cas de Laura Borràs les decisions del jutge instructor han evidenciat que, quan un cos policial suspecte no li facilita les proves que busca, recorre a un altre. No per esmenar els errors o les complicitats del primer, sinó per assegurar-se un resultat de la investigació d’acord amb seus prejudicis.

Segur que Mónica Oltra i Laura Borràs s’han equivocat en algunes de les decisions polítiques que que han pres sense apamar bé en quin vesper les anaven ficant. Potser sí que haurien d’haver dimitit en un primer moment. Però també és fàcil arribar a conclusions taxatives quan els fets han anat encadenant-se i han portat cada cas on els han portats. Potser ser també, segur, que els rivals d’aquestes dues dirigents, fins i tot el seus companys de govern, no han actuat amb la lleialtat que elles n’esperaven. Però, siga com siga, el que queda clar és que, si esperen que la justícia espanyola les jutge amb justícia, que s’ho facen mirar. I que dimitir com un acte de responsabilitat política quan la justícia és irresponsable no té cap sentit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a juliol 10, 2022 | 01:02
    fat boy juliol 10, 2022 | 01:02
    El problema es que aqui no hi ha referendums i quan n'hi ha la majoria de la gent no sap que no son vinculants sino nomes consultius, es a dir que l'Estat es pot passar els resultats per l'engonal com va fer amb la interdiccio de unir-se a la OTAN pero no a la seva estructura militar. Hauria de ser com a Suissa, que no solsament son vinculants sino que si afecta la Constitucio aquesta s'ha de modificar inmediatament. Per exemple, el Fugao no pot ser ni investigat perque el TC diu que es inconstitucional, doncs amb un referendum aixo es podria modificar. I rapidet, eh?.
  2. Icona del comentari de: Burres i cireres a juliol 10, 2022 | 06:22
    Burres i cireres juliol 10, 2022 | 06:22
    Comparació de dos casos molt diferents: una violació d'una menor tutelada pel teu marit, comparar.la en un tema d'ajudicació administrativa no te res a veure, i es brutícia.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 10, 2022 | 18:20
      Pere Llimonera i Citronell juliol 10, 2022 | 18:20
      ... EXacto... así de claro, pero los populistas demagogos fantasiosos lo ignoran, adrede supongo... es lo que tienen el Nacional Catalanismo supremata falsificador de Historia y de T0Do ... ¿Por Qué L0 LLaman 'Procés', cuando quieren decir "Movimiento" ? ???
  3. Icona del comentari de: Vicentet, NO es pot comparar peres i pomes... a juliol 10, 2022 | 07:25
    Vicentet, NO es pot comparar peres i pomes... juliol 10, 2022 | 07:25
    Otra NO ha dimitit per corrupció, ho ha fet esquixada pels fets del seu marit amb una noia que acollian a casa. En canvi Borràs no vol dimitir per uns fets propis (fraccionar factures per evitar controls, corrupció) que el reglament del Parlament que ella presideix poc honorablement i van votar a favor diu que ha de plegar. Cada dia és més corruptgent el valencianet...
    • Icona del comentari de: ERC.FERROVIAL, quinquis de españa a juliol 10, 2022 | 18:39
      ERC.FERROVIAL, quinquis de españa juliol 10, 2022 | 18:39
      Corrupcio es robar, i aixo es propi del hermanitos Junqueras de GURTEL.FERROVIAL. Qui ha pagat la seu d'erc? Ferrovial, ja, ja, ja
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 10, 2022 | 09:03
    Doctor Strangelove juliol 10, 2022 | 09:03
    Sanchis, l,altre dia ens vam creuar al pas de peatons davant la casa Seat. T,he d,aconsellar, has d,aprendre a caminar, vas desgarbat i encongit i això testa credibilitat a un home. De res. Doc.
    • Icona del comentari de: Dona a juliol 10, 2022 | 15:50
      Dona juliol 10, 2022 | 15:50
      Pas de vianants o pas de zebra, gràcies.
      • Icona del comentari de: fat boy a juliol 10, 2022 | 18:33
        fat boy juliol 10, 2022 | 18:33
        Ui, el que li has dit. Ui, el que li has dit!. Que ha de saber de "peatons" si nomes per anar a cagar ja agafa el Rolls.
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 11, 2022 | 07:56
        Doctor Strangelove juliol 11, 2022 | 07:56
        Gràcies per la correcció. Doc.
  5. Icona del comentari de: Joan de València a juliol 10, 2022 | 11:20
    Joan de València juliol 10, 2022 | 11:20
    Estic totalment d'acord amb la conclusió final de l'article.
  6. Icona del comentari de: Narcís ( zoi epañó, epañó .. verament quin fàstic ! ) a juliol 10, 2022 | 12:05
    Narcís ( zoi epañó, epañó .. verament quin fàstic ! ) juliol 10, 2022 | 12:05
    Ras i curt : 1. Una cosa n' és la independència dels jutges pel que fa a circumstàncies vàries àdhuc empatia quina fos davant delicte o no delicte . . . i, d'altra molt diferent, " prevaricació " així ' saber ser una resolució injusta i arbitrària ' ! I 2. Un jutge ho té senzill fora mida, ço és, tan sols ha de ser dessota allò que la llei el marca, que la llei l' obliga tant sí com no àdhuc enriquint - la amb més justícia ( i el constitucional sent obedient màxim del que diu la constitució que no pas retòrcer-la fins falsejar-la d' allò més i .. tan ampla ! ) ! PD : i deixem-nos -en de criteris .. som adults i tothom sap distingir/ diferenciar el bé del mal en ses actuacions .. i es obvi el que diu l' autor, atès que quan a aquest estat la justícia no n' és conseqüent amb llurs obligacions i responsabilitats, a sobre, amb una prepotència de por passant pel damunt del mateix Dret Europeu tot sortint-los de franc personalment . . . . . estem ben guarnits !
    • Icona del comentari de: Si qu'ets mu ejpaÑol a juliol 10, 2022 | 16:40
      Si qu'ets mu ejpaÑol juliol 10, 2022 | 16:40
      Curt de gambals i amb poques llums. Viva franco...
      • Icona del comentari de: Narcís a juliol 10, 2022 | 18:53
        Narcís juliol 10, 2022 | 18:53
        Qui pot ser súbdit d' un estat tarannà del qual i única argamassa que l' uneix és la catalanofòbia ? PD : la resposta n' és d'allò més senzilla : un fals .. un espuri .. un bastard venut al seu status sinó mateix ignorant sinó mateix suplicant de pàtria !
  7. Icona del comentari de: jo a juliol 10, 2022 | 12:53
    jo juliol 10, 2022 | 12:53
    Pues imaginaros lo que pasaría en una Cataluña independiente, donde los jueces dependen del President, según la ley de transición política.
  8. Icona del comentari de: SSom com un remat de xais obedients al poder d'uns pocs a juliol 10, 2022 | 16:09
    SSom com un remat de xais obedients al poder d'uns pocs juliol 10, 2022 | 16:09
    Borràs fa nosa a l'estat I a ERC. Les dues entitats la volen fora del Parlament I si pot ser humiliada, culpable I empresonada. Observeu com tots I totes les personalitat d'ERC repeteixen com micos la frase que pronuncià Forcadell "ha de dimitir per dignificar la institució" Pensament únic com sempre. Quin dolor. Avui he sentit una tertuliana ensorrant Borràs I dient com la dreta havia ensorrat Oltra. Ella no la va defensar mai com ara tampoc defensarà Borràs. Es deixen endur per la mà negra de la justícia espanyola.
  9. Icona del comentari de: Sense vergonya a juliol 10, 2022 | 17:44
    Sense vergonya juliol 10, 2022 | 17:44
    El reglament el van votar els mateixos que ara no el troben bé. Si quan t'afecta negativament el vols canviar, se't veu el llautó, i si ets la presidenta ja es tracta d'una cas de corrupció política.
  10. Icona del comentari de: Bolaños amo del chiquilin arangoncito de españa a juliol 10, 2022 | 18:05
    Bolaños amo del chiquilin arangoncito de españa juliol 10, 2022 | 18:05
    Borras es independencia, junqueras es ESPAÑA UNA, GRANDE Y FERROVIAL. ERCorrupcio zferrov8al, gangsterisme Junqueras
  11. Icona del comentari de: El cit campejador a juliol 10, 2022 | 20:03
    El cit campejador juliol 10, 2022 | 20:03
    Venga, Sanchís por la paguita, a justificar a la trapis. Todos hemos oído los audios. Por dignidad debería Dimitir.... Ah, no que es esto es Catalunya y ella es indepe. Pues nada, no pasa nada. Y no siquiera cumplimos con los reglamentos de nuestro Parlament
  12. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 11, 2022 | 00:43
    Luisnomeacuerdo juliol 11, 2022 | 00:43
    Sanchileone solo hay un país, que es la nación española, el resto incluyendo las vascongadas y cataluña, son regiones del reino de España. Para lo demás master card.
  13. Icona del comentari de: Rosa a juliol 11, 2022 | 13:13
    Rosa juliol 11, 2022 | 13:13
    El Mon censura els comentaris negatius cap aquest individu i cap al diari. Es veu que si dius les coses com són i no insultés no tens cabuda en aquest mitjà. Visca la llibertat d'expressió!
  14. Icona del comentari de: 'Cal dir que són dos casos ben diferents.' a juliol 11, 2022 | 20:06
    "Cal dir que són dos casos ben diferents." juliol 11, 2022 | 20:06
    Desde luego. La pdiferencia es que Borràs no ha dimitido ni dimitirá. Salvo que ya la hayan dimitido sus funcionarios y aun no se haya enterado. No sería la primera vez.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa