El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cal una ‘dreta’ independentista?
  • CA

L’hegemonia del discurs a Catalunya –de fa poc en diuen “relat” i tothom en queda ben pagat– no segueix el catecisme marxista, segons el qual “les idees de les classes dominants són les idees dominants”. Marx encara ho aclaria més: “La classe que exerceix el poder material dominant a la societat és alhora el poder espiritual dominant”. Molt bé. Però ni de bon tros.

Quina és la “classe” que exerceix el poder material dominant a Catalunya? Òbviament, el gran poder, el “poder”, ni que siga delegat, s’exerceix de Diagonal cap amunt i des d’algunes urbanitzacions que tenen molt poc de pies. Algú amb una certa sorna afirmava fa temps que aquest poder quedava delimitat pels tres cercles concèntrics: el del Liceu, l’Ecuestre i el d’Economia. Això podria il·lustrar la qüestió, amb algun retoc afegit important, com ara el Foment del Treball Nacional. Però, ben mirat, tampoc aquestes quatre entitats acaben de reflectir del tot el poder real, que en aquest país s’estima més replegar-se en la discreció.

Siga com siga, el discurs dominant a Catalunya no és el d’aquests senyors. Ni el dels pocs entre ells que ensenyen la cresta ni el dels molts que l’amaguen. Paradoxalment, s’acosta més als postul·lats de l’alcaldessa Ada Colau que no als dels senyors Isidre Fainé o Manuel Lao. Ser de dretes a Catalunya fa temps, potser molt de temps, que no és una opció. És un estigma. Un insult. A Catalunya, país de conductes privades conservadores, tothom públicament es diu d’esquerres.

La ideologia “dominant” durant els 23 anys que va presidir la Generalitat Jordi Pujol tampoc era la que podria definir-los a ell i al seu partit. Era la ideologia d’una esquerra il·lustrada i urbana, suaument catalanista, que es volia “cosmopolita”, que considerava el pujolisme com un ròssec provincià insuportable i que s’emmeravellava amb Pasqual Maragall o amb els dirigents d’Iniciativa. Aquesta ideologia amarava els diaris –fins i tot els considerats conservadors, les publicacions i les aules. I es projectava sobre una part de la societat que podia assumir-la personalment alhora que públicament votava opcions titllades de conservadores.

N’hi ha prou de llegir els analistes i els opinadors actuals de prestigi, mascles o femelles, per arribar a la conclusió que aquella ideologia dominant continua sent la mateixa i continua dominant amb altres fronts de brega i noves prioritats. Per això a Catalunya resulta sorprenent trobar una argumentació conservadora influent. Potser aquest és l’únic país del denominat Primer Món on no hi ha una opinió de dretes, de dretes civilitzades, moderades, exhibida sense prevencions ni recels.

El procés -o viacrucis- cap a la independència ha accentuat encara més aquesta mancança anòmala. Quan els partits polítics i les associacions dites civils van confluir en “lluites compartides” per separar-se d’Espanya, l’”eixamplament de la base” va consistir a assumir encara més les proclames de l’esquerra. La “confluència” va diluir els antics esquemes de Convergència o d’Unió. Després de la divergència que es va derivar del fracàs polític de la proclamació de la independència, aquelles dretes, aquell centredreta, van abandonar del tot el discurs que poc o molt –més aviat, poc– les havia caracteritzades fins aquell moment. Ara mateix es fa difícil a l’hora de les votacions al Parlament o al Congrés dels diputats detectar diferències insalvables entre els diputats Junts i els de la CUP. N’hi ha algunes, poques, sobretot al grup de diputats del PDeCat a Madrid, però són imperceptibles de cara al gran públic que vota. Potser perquè totes les mirades encara centren la retina en el denominat eix nacional. Aquesta fixació exclou l’altre eix, l’ideològic, que s’ha difuminat almenys en aparença. Però això ha estat fins ara. No és aventurat afirmar que la ideologia tornarà a recuperar aviat una part del terreny perdut. Si no ho ha fet ja.

Les “idees dominants”, doncs, a Catalunya, en economia, en model de societat, en ecologia, en feminisme, en el que siga i calga, no són les idees de la “classe dominant”, que calla per si de cas, sinó les de la classe aparentment “dominada”. Potser és la venjança catalana d’Antonio Gramsci. L’hegemonia “cultural” és la de l’altra classe, en teoria subalterna.

Aquesta excentricitat vista dins el context occidental ha deixat la sembra lliure per als partits de dretes espanyols. I cal no oblidar, segons les visions més lúcides, que a Espanya la dreta és extrema dreta. Com que aquests energúmens també s’expressen públicament a Catalunya, les úniques idees de dretes que s’escampen Ebre ençà són les del Partit Popular o Vox. I no cal incloure en el paquet les de Ciutadans, perquè Ciutadans no ha tingut ideologia més enllà del cornetí patriòtic. Paradoxalment, un partit que ha maldat per definir-se com a “liberal” no ha aplicat allà on ha governat o on ha col·laborat a governar ni una idea liberal. S’ha limitat a desplegar la bandera pàtria amb tanta arrogància i agressivitat com Vox, el partit que ara el substituirà.

Des d’aquesta constatació, la pregunta no és retòrica. Més enllà de l’extrema dreta espanyola, cal que hi haja a Catalunya una dreta catalanista; és a dir, una dreta -un centredreta, en la mentalitat autòctona- independentista? La resposta de la majoria dels lectors podria ser que no. I punt. I ací plau i allà glòria. D’acord. Però farien bé de pensar aquests banderers de la progressia que, si no hi ha un discurs conservador il·lustrat i civilitzat, n’ocuparà l’espai la lletania àcida del PP o el bram de Vox.

És possible, dit siga com a suggeriment i no com a metonímia, que una part dels barcelonins que rebutgen les pràctiques municipals d’Ada Colau ho facen, no perquè l’alcaldessa no siga independentista, sinó perquè no hi combreguen ideològicament. Al ventall de les opcions independentistes hi ha galtades per veure qui és més d’esquerres que Colau. Aquest és el discurs. D’altra banda, segur que hi ha gent que considera que Esquerra, Junts i fins i tot la CUP són monges de clausura “més de dretes” que Torras i Bages. Ells mateixos són l’evidència d’una cursa estrambòtica.

Hi deu haver un cert electorat, una certa part de la societat, tènuement o plenament independentista, potser fins i tot indiferent a aquesta opció, però no contrària, que no basquege amb l’economia de mercat, que considere que l’escola concertada no és el dimoni, que no s’identifique amb un feminisme torturador de la morfologia, que no combregue amb l’ecologisme que descarta qualsevol assentament productiu o que convinga que cal regular la immigració tan ordenadament com puga ser. Una certa part de la societat que no descarte totes les fonts d’energia per intrusives i contaminants o que haja arribat a la conclusió que ampliar l’aeroport del Prat no obre la porta de l’avern. Quines opcions dins l’independentisme els representen? I cal dir dins l’independentisme perquè l’unionisme té una dreta sòlida i pagada en aquest país. Una extrema dreta espanyola que ocupa amb el seu discurs sense matisos tot el camp lliure que li deixa un centredreta català ara hibernat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independentista a juliol 02, 2022 | 21:24
    Independentista juliol 02, 2022 | 21:24
    Cal un partit independentista, sigui de dreta o d'esquerra. Ara no n'hi ha cap.
    • Icona del comentari de: jo en conec un parell, ERC i CUP a juliol 03, 2022 | 21:49
      jo en conec un parell, ERC i CUP juliol 03, 2022 | 21:49
      corruptgència està més per veure què en treuen, la Famiglia és molt gran i els agrada viure bé...
  2. Icona del comentari de: Guillem a juliol 02, 2022 | 21:50
    Guillem juliol 02, 2022 | 21:50
    Cal, sobre tot, un partit independentista que no es defineixi en l'eix dreta - esquerra on hi càpiguen lliberals i comunistes, gais i homòfobs, feministes i masclistes, ateus, catòlics i musulmans, vegans i carnívors ...etc perquè no siguin temes inclosos en els estatuts ni es tractin en els congressos. La defensa de la llengua i la cultura catalana i de l'avenç cap la independència com a úniques fites. Quan tinguem un estat i no estem amenaçats com a poble, ja ens posarem d'acord en tot el que calgui, però mentrestant no té cap sentit discutir sobre assumptes que estan fora del nostre control perquè es decideixen a l'altiplà.
    • Icona del comentari de: Casi ho has dit bé a juliol 03, 2022 | 21:57
      Casi ho has dit bé juliol 03, 2022 | 21:57
      Però t'ha faltat el més important, la corrupció que xucla nostres butxaques. Fins ara ens robaven Madrit i Corruptgència, quan siguem independents no ens robarà ningú, a presó i embargament famigliar.
    • Icona del comentari de: Delfí Artós a juliol 05, 2022 | 11:16
      Delfí Artós juliol 05, 2022 | 11:16
      No sigueu tant poca-soltes, l'independentisme català amb Junts per Catalunya, ERC i les CUP estan ben representats. Una altra cosa és l'actual situació política, social, sanitària (pandèmia, la qual encara no ha acabat) i la repressió espanyola i els enganys de l'estat espanyol. Fins i tot a Escòcia on hi ha el SNP, necessiten afegir-hi els escons de l'Scottish Green Party (partit dels Verds d'Escòcia), el qual també és un partit independentista, per a aconseguir la majoria independentista. Els partits son els nostres representants, però, és la societat qui ha d'empènyer l'independentisme, això prou que ho sabem per experiència. Ànims, salut i bons aliments !
      • Icona del comentari de: Els partits ja no ens serveixen a juliol 06, 2022 | 10:17
        Els partits ja no ens serveixen juliol 06, 2022 | 10:17
        Tots busquen la menjadora i es venen sa mare si cal, si no, ja m'explicaràs què coi està fent Erc (no tot s'explica per la síndrome d'Estocolm del Junqueres), la CUP desapareguda i Junts que en lloc de trencar-ho tot i posar en evidència l'actitud miserable d'Erc, no passa de les amenaces. No ser si es tornaran a presenta els de Primàries, però la seva proposta és la correcta, ni que sigui perquè els candidats es comprometen a deixar la política activa un cop finalitzats 1 o2 mandats. El taló d'Auiles de la Democràcia són els polítics professionals, inútils per fer res, política inclosa (el cas paradigmàtic: la Colau)
  3. Icona del comentari de: fat boy a juliol 02, 2022 | 22:16
    fat boy juliol 02, 2022 | 22:16
    El que hi ha es un problema terminologic, no es que no hi hagi dretes, el que no hi ha son feixistes catalans per aixo, per dir que son democrates diuen que son d'esquerres, perque no es compren que algu pugui ser alhora democrata i de dretes com al Xarneguistan on son termes contradictoris. Igual que al Regne Unit hi havia el Churchill pero Oswald Mosley no pintava res, al contrari que a Espanya on ser de dretes vol dir ser un feixista acabat i ser d'esquerres vol dir ser un socialfeixista i un imperialista. Els feixistes que hi ha a Catalunya son tots espanyols residents aqui i els imperialistes i socialfeixistes tambe. Dit aixo, naturalment que necessitem una dreta catalana i tambe uns feixistes catalans, si no es molestia, llavors serem un pais normal, igual com el savi que deia que el catala no estaria normalitzat fins que el parlessin des de les putes als generals. En aquestes coses es on mes es nota que els espanyols son estrangers, ni millors ni pitjors, pero estrangers.
    • Icona del comentari de: Xarneguistan és Catalunya, no ho oblidis a juliol 04, 2022 | 06:45
      Xarneguistan és Catalunya, no ho oblidis juliol 04, 2022 | 06:45
      IEC. xarnego xarnega : 1 m. i f. [LC] Fill d’una persona catalana i d’una de no catalana, especialment francesa, dit despectivament. 2 m. i f. [LC] Immigrant castellanoparlant resident a Catalunya, dit despectivament. És a dir, per ser xarnego o algun dels teus pares és català i/o vius a Catalunya i parles espanyol, cosa que no passa a cap altra part del món. Per ser xarnego sempre hi ha d'haver alguna cosa catalana, ergo Xarneguistan = Catalunya.
      • Icona del comentari de: fat boy a juliol 04, 2022 | 20:17
        fat boy juliol 04, 2022 | 20:17
        Xarneguistan = Pais d'origen dels immigrants castellanoparlants residents a Catalunya. Si tu mateix ho dius, paparra.
        • Icona del comentari de: Al paparra xarneguet a juliol 05, 2022 | 07:57
          Al paparra xarneguet juliol 05, 2022 | 07:57
          No ho dic no jo ni ho diu l'IEC. Ho dius tu i només tu i els que són com tu. Ergo Xarneguistan = Catalunya.
          • Icona del comentari de: fat boy a juliol 05, 2022 | 12:02
            fat boy juliol 05, 2022 | 12:02
            Per a tu el pollastre.
            2
            Icona de dislike al comentari de: fat boy a juliol 05, 2022 | 12:02 2
  4. Icona del comentari de: Ella a juliol 02, 2022 | 22:25
    Ella juliol 02, 2022 | 22:25
    El govern del 52% ha aconseguit que dir-se independentista no signifiqui res. Quan les "esquerres" actuan com les "dretes" doncs ja les tenim al govern, no? No un, ni dos, però tres.
  5. Icona del comentari de: Ella a juliol 02, 2022 | 22:40
    Ella juliol 02, 2022 | 22:40
    Vull afegir que cap "direcció" independentista n’ocuparà l’espai del PP o de Vox. Tan sols la Independència els podrà fotre fora del Parlament per il.legals.
  6. Icona del comentari de: No t'oblidis de l'esquerra, Sanchis a juliol 03, 2022 | 09:00
    No t'oblidis de l'esquerra, Sanchis juliol 03, 2022 | 09:00
    Clar que ens cal una dreta, tot i que en termes econòmics les esquerres actuals fan la mateixa feina. I també cal una esquerra independentista, perquè el que tenim ara al Parlament d'independentista només en té el que presumeix, però ni un sol fet que ho avali. Però sobretot ens calen partits realment nacionalistes que defensin la història, llengua i cultures catalanes sense complexos ni pors, i que entenguin que néixer colon a Catalunya no et fa català, i que els espanyols i el castellà sí són el nostre enemic ancestral com la nostra història demostra a bastament.
    • Icona del comentari de: La dreta catalana ha demostrat ser corrupte i prUcessista cap enlloc, durant 10 anys llargs... a juliol 06, 2022 | 21:12
      La dreta catalana ha demostrat ser corrupte i prUcessista cap enlloc, durant 10 anys llargs... juliol 06, 2022 | 21:12
      L'esquerra està per veure, portan poc més d'un any i tenen l'enemic a casa que posa travetes cada dia. Ara rebenten la taula de diàleg (sense oferir alternativa millor), després volen salvar el cul a la corrupta Borràs saltant-se el reglament del Parlament de Catalunya. Jo no els tornaré a votar.
    • Icona del comentari de: No trobaràs una esquerra independentista i corrupte a juliol 06, 2022 | 21:17
      No trobaràs una esquerra independentista i corrupte juliol 06, 2022 | 21:17
      En canvi la dreta catalana, que és independentista des que va sortir a la llum la podridura corrupte Famigliar, avui està representada per una corrupte que va fraccionar factures a amics per evitar controls, i no vol dimitir sent presidenta del parlament amb un reglament que l'obliga a fer-ho.
  7. Icona del comentari de: Tripartits del GAL a juliol 03, 2022 | 09:38
    Tripartits del GAL juliol 03, 2022 | 09:38
    I una esquerra indeoendentista a on es? Fabricar tripartits Arriba España es de dretes españolistes o esquerres franquistes come els Maragalls de Burgos i del GAL? QUIN SOFREGIT mes d'esquerres espanyoles, ai, junquerils, ai, FERRIVIALS Y HERMANO.
    • Icona del comentari de: Anònim a juliol 03, 2022 | 18:46
      Anònim juliol 03, 2022 | 18:46
      155. Ferrovial No falla, Anna
    • Icona del comentari de: ERÑ, EL A POR ELLOS DEL SANCHEZ.155 a juliol 04, 2022 | 13:23
      ERÑ, EL A POR ELLOS DEL SANCHEZ.155 juliol 04, 2022 | 13:23
      JUNQUERAS ES ESPAÑOL Y DE IZQUIERDAS.
      • Icona del comentari de: traca a juliol 04, 2022 | 15:33
        traca juliol 04, 2022 | 15:33
        155.ferrovial y entra al trapo jajaajjajajaja J.
  8. Icona del comentari de: Guim a juliol 03, 2022 | 12:53
    Guim juliol 03, 2022 | 12:53
    Cal una dreta i una esquerra d'obediència catalana que sàpiguen anar junts quan calgui i que no perdin el temps en ser simpàtics, però que es facin respectar.
    • Icona del comentari de: L'esquerra la tenim, CUP i ERC a juliol 03, 2022 | 22:02
      L'esquerra la tenim, CUP i ERC juliol 03, 2022 | 22:02
      La dreta no està ni se l'espera, unilateralment van suspendre la DUI en 8 segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat.
  9. Icona del comentari de: Clar a juliol 03, 2022 | 14:34
    Clar juliol 03, 2022 | 14:34
    Si la dreta catalana fos independentita, i no provinciana, faria temps que seriem independents. L’esquerra catalana sembla que s’ha de justificar devant la castellana per poder tenir dret a ser independentista.
    • Icona del comentari de: Més clar encara a juliol 03, 2022 | 21:59
      Més clar encara juliol 03, 2022 | 21:59
      La dreta catalana és independentista? Doncs com és que'l batxiller foll va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat?
  10. Icona del comentari de: Miren a juliol 03, 2022 | 14:39
    Miren juliol 03, 2022 | 14:39
    El que cal és una esquerra independentista -potser també una dreta, perquè la independència no va de classes sinó més aviat de llibertats i drets- Dic que cal una esquerra perquè una esquerra d'entrada és revolucionària i transformadora de l'ordre establert i això no es veu per enlloc. Molt predicament i pocs fets, moltes accions enlluernadores que no condueixen enlloc. Com que no s'atreveix a anar al fons de les coses, o... no els interessa anar, es queda amb la perifèria, maquillatge o façana, a fi d'acontentar el ramat fent veure que fa accions. Però no s'adona que tan sols convenç els seus, i per això no cal mirar s'hi gaire, perquè per ells tot ho fan bé i busquen l'enemic a fora.
    • Icona del comentari de: Comencem per tenir una dreta independentista a Catalunya, a juliol 03, 2022 | 21:46
      Comencem per tenir una dreta independentista a Catalunya, juliol 03, 2022 | 21:46
      fins ara només ha demostrat ser prUcessista cap enlloc durant 10 anys, sumem un any més de torracollons anant en contra de tot sense oferir cap alternativa millor. Fa poc, van regalar la DIBA a Núria Marín PSC€cat havent guanyat ERC, cal mantenir menjadores com el Port de BCN, la famiglia és molt gran i li agrada viure bé.
  11. Icona del comentari de: Vendetta a juliol 03, 2022 | 15:18
    Vendetta juliol 03, 2022 | 15:18
    Ni dretas ni eskerras ni res, Catalunya vs ejpanya nomes es aixo, 300 y pico anys de asasinats robatoris y violacions, del enemic castella cap el nostre poble es axi u diu la historia, tornemlis tot el mal
    • Icona del comentari de: No cal pas fer mal a ningú a juliol 03, 2022 | 21:51
      No cal pas fer mal a ningú juliol 03, 2022 | 21:51
      Ells a casa seva, la meseta del hidalgos, i naltros a ca nostre, Catalunya
    • Icona del comentari de: jo a juliol 04, 2022 | 12:39
      jo juliol 04, 2022 | 12:39
      Mientes y lo sabes.
    • Icona del comentari de: JordiT a juliol 04, 2022 | 13:08
      JordiT juliol 04, 2022 | 13:08
      Vendetta. Vigila no tinguis un avantpassat o familiar originari de la meseta! Hi ha moltes possibilitats
      • Icona del comentari de: Narcís ( ja sabem d' haver-hi gent decent i digne , però poca és a dalt duent les regnes d' aquest mal o estat ! ) a juliol 04, 2022 | 20:03
        Narcís ( ja sabem d' haver-hi gent decent i digne , però poca és a dalt duent les regnes d' aquest mal o estat ! ) juliol 04, 2022 | 20:03
        Què compon una cosa amb l' altra . . està dient allò que la història prou delatà ( i continua delatant ) .. que no pas persones o individus de nacionalitat quina fos ! PD : així no pas totalització que sí generalització.. si més no dels que manegaven i maneguen el poder !
  12. Icona del comentari de: Temps de lladres i franquistes erc a juliol 03, 2022 | 18:55
    Temps de lladres i franquistes erc juliol 03, 2022 | 18:55
    Mes de dretes que ERC.FERROVIAL.MARAGALL DE FRANCO, hi ha algú? Lladre junqueras i hermano, VAYA GURTEL
  13. Icona del comentari de: Si que cal, Vicentet... a juliol 03, 2022 | 21:37
    Si que cal, Vicentet... juliol 03, 2022 | 21:37
    Hi ha d'haver de tot a Catalunya, com a qualsevol País. Tenim sort, aquí tenim als Corruptgents que no saben a ón van, a la meseta tenen PSO€+PartitPodrit+VOX. En percentatges de vot: 17% aquí, 70% allà.
  14. Icona del comentari de: 1234 a juliol 03, 2022 | 22:28
    1234 juliol 03, 2022 | 22:28
    Primer de tot cal un partit independentista. Punt. Que tingui la independència com a prioritat. Quan sento algú dir "vull una Catalunya lliure i d'esquerres" sé que, en realitat, dóna prioritat a ser d'"esquerres" perquè sinó és així, què vol dir? No voldria a la gent de dretes en la futura Catalunya? Els faria fora? La següent qüestió és que la gent ha de comprendre que portar la paraula "esquerres" o "progressista" o similars al nom, no significa res. El PSOE té, en el seu haver, els Gal, la corrupció a gran escala, la connivència amb l'Ibex, la repressió dels nacionalismes, la nul.la atenció al canvi climàtic, les tortures no investigades de la guàrdia civil (a por ellos ooooeeee), la venda d'armes a Arabia saudita i d'altres dictadures, ara les matances a la tanca de Melilla, etc.. i encara hi ha gent que s'empassa que són progressistes i esquerres! Parlem de madame Colau? Les esquerres espanyoles no són esquerres, són un niu d' escorpins i un refugi per fer rics a inútils que no han treballat mai a sa vida. Les esquerres catalanes comencen a ser alumnes avantatjats d'aquest mal fer. Si ser d'"esquerres" o "progressista" significa voler canviar coses de manera no violenta, l'únic moviment real ha estat l'independentisme català. L'únic que pretén un canvi de calat. Penseu quins són els polítics més perseguits, espiats i amenaçats de tot l'estat Si, cal un partit independentista de veritat. Que sigui considerat d'esquerres o dretes, avui dia, en aquest punyeter país no significa absolutament res.
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juliol 07, 2022 | 08:46
      Pere LLimonera i Citronell juliol 07, 2022 | 08:46
      ¡Calla ya, eres Felixmarte de Hircania!
  15. Icona del comentari de: Què diu, Sanchis? a juliol 04, 2022 | 06:21
    Què diu, Sanchis? juliol 04, 2022 | 06:21
    Tot el secessionisme català és molt de dretes, incloent tarannàs molt feixistes. El que passa és que aquest secessionisme de dretes tendeix a anomenar feixistes tots els que pensen diferent siguin de dretes o d'esquerres.
    • Icona del comentari de: Narcís a juliol 04, 2022 | 09:45
      Narcís juliol 04, 2022 | 09:45
      Escrius per dir baboiades. .. made in spain ? PD : com diu un col·lega comentarista ' pa'l pueblo ' que ara teniu bons diners de tants anys xuclant-nos !
      • Icona del comentari de: A Tractoria vés-te'n tu, Narcís a juliol 05, 2022 | 15:29
        A Tractoria vés-te'n tu, Narcís juliol 05, 2022 | 15:29
        Jo visc a Barcelona. I els de la in-inda-dapandanchi-a ja ens xuclen prou als barcelonins.
        • Icona del comentari de: Narcís ( fúme't amb tos manaies espanyols .. responsables de ser aquest estat un indigent en tots els ordres ! ) a juliol 05, 2022 | 18:37
          Narcís ( fúme't amb tos manaies espanyols .. responsables de ser aquest estat un indigent en tots els ordres ! ) juliol 05, 2022 | 18:37
          Abans pensàveu tots els catalans érem d' anar a l' ópera . . i d' ací vostre complex d' inferioritat ensems amb l' enveja/ gelosia. . i ara que ja sembla us n' heu adonat d' haver-hi obrers, peons, mà d'obra en general com lampistes, operaris, pagesos o ramaders i conreadors de la terra .... ara ens dieu ' tractorians ' . . verament sou uns pobres llàtzers . . allò que hauríeu de fer és agrair existeixi Catalunya sinó encara seríeu emigrants més llunyans ! PD : persones com tu i d' altres sou la vergonya de Castella i extensions i, per extensió, de vostra espanya !
  16. Icona del comentari de: Robar es d'esquerra a juliol 04, 2022 | 08:57
    Robar es d'esquerra juliol 04, 2022 | 08:57
    Esser esquerres es dels queparen la ma, beneficiencia junqueras, i esser de dretes, i qui paga impostos per alimentar parasits, ganduls i junqueretes catolics
  17. Icona del comentari de: Narcís a juliol 04, 2022 | 10:10
    Narcís juliol 04, 2022 | 10:10
    Centredreta o dreta sempre hi és, sempre hi ha estat i sempre hi serà ( a Déu, gràcies ! ) àdhuc és l' únic que hi ha . . no debades som envoltats del patró ' diners ' amb tot el que implica ! PD : el que no hi ha és esquerres sinó teatre, paperot i col·locar - s'hi/ situar -s'hi mitjançant la necessitat aliena, desgràcia aliena !
  18. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 04, 2022 | 10:55
    Doctor Strangelove juliol 04, 2022 | 10:55
    El que cal és més VOX i a rabiar els hiperventilats! Doc.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 04, 2022 | 15:20
      Gonzalo juliol 04, 2022 | 15:20
      Muy bien dicho, patriota.
    • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a juliol 05, 2022 | 11:06
      Lionel Mandrake juliol 05, 2022 | 11:06
      Un inútil xovinista espanyol ultra ben retratat.Doc
  19. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juliol 04, 2022 | 13:34
    Pere LLimonera i Citronell juliol 04, 2022 | 13:34
    Hola, soy Pere, soy de izquierdas, pero me parece bien contrarrestar con ser de derechas unionistas para la patria española. España es España, y mucho español. Gracias, Apa Adéu!
  20. Icona del comentari de: Xavier Pol a juliol 04, 2022 | 14:55
    Xavier Pol juliol 04, 2022 | 14:55
    Clar que cal una ”dreta” independentista. He pasat per les Jerc, ERC i la Cup, i d’uns anys cap aquí, cada cop soc mes de dretes, i no m’en avergonyeixo, per molt que la esquerra sempre busqui la ridiculització i l’escarni dels que son de dretes. Cosa que m’emprenya molt, ja que si es al revés, ràpid ploren. A mes, ja fa temps que els partits d’esquerra s’han apoderat del discurs independentista, amb frases tan “independentistes” com: La Republicà serà feminista, o no serà. Donant per fet que els seus valors socials, estan per sobre de la voluntat de la gent, per aconseguir la independència. Cal una dreta independentista com el #FrontNacionalDeCataluna Un gran article d’en Vicent Sanchis.
  21. Icona del comentari de: 1234 a juliol 04, 2022 | 19:17
    1234 juliol 04, 2022 | 19:17
    Xavier Pol: has fet la mateixa evolució que vaig fer jo fa uns anys. Cada cop que els sento, amb aquest dogmatisme, menystenint la resta del món (tots som estúpids atrapats pel patriarcat, segons ells), em pregunto en qué es diferencien dels sermons que sentia a missa quan m'hi feien anar de petit. A l'adolescència vaig decidir que era agnòstic. Ara no puc amb les nostres "esquerres" Amb els canvis que ha fet el món des la Revolució francesa, no podem trobar solucions i idees noves, que encara ens mengem això de les dretes i les esquerres?
  22. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a juliol 04, 2022 | 21:59
    Jeroni Munyós juliol 04, 2022 | 21:59
    La dreta ja la tenim, aquest espai l'ocupa Junts per Catalunya, s'esdevé que la el centre dreta la dreta civilitzada i democràtica ocupa aquest espai al nostre país. Potser la qüestió que planteja Sanchis és la pregunta inútil i sense cap ni peus : Cal una "dreta... com l'espanyola" independentista ? La resposta aleshores és rotundament NO, a més no te cap sentit car el PP fundat el 1976 per 7 ex-ministres de franco per acabar-ho d'adobar ha "creat" la seva escissió Vox... Cada país té els partits adaptats a la societat de cada país.
  23. Icona del comentari de: Visca Puigdemont i visca el Consell ! a juliol 05, 2022 | 13:08
    Visca Puigdemont i visca el Consell ! juliol 05, 2022 | 13:08
    Cal un partit on hi càpiga una dreta i una esquerra independentistes no sectàries, que s'acceptin entre si com a companys de viatge fins que tinguem un estat independent amb institucions i forces armades consolidades, després ja discutirem tot el demés. El programa ideal seria: PUNT ÚNIC.- Independència com a requisit indispensable per a sobreviure com a poble. Mentrestant, defensa a ultrança de la llengua i la cultura catalanes, per arribar vius a la independència.
    • Icona del comentari de: Que visqui molts anys! a juliol 06, 2022 | 21:21
      Que visqui molts anys! juliol 06, 2022 | 21:21
      Però sobretot lluny de Catalunya i de l'independentisme, prou de mal va fer suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat. Només era un batxiller, i foll...
  24. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 05, 2022 | 17:49
    Pere Llimonera i Citronell juliol 05, 2022 | 17:49
    Proposo que Ramon Espadaler, gran polític on m'hi hagi, lideri un nou partit que es dirà: "Junts per avançar per la dreta". L'èxit està assegurat. Hasta en Duran Lleida s'hi reenganxaria.
  25. Icona del comentari de: Esquerres indepes a on son, manolo? a juliol 06, 2022 | 08:14
    Esquerres indepes a on son, manolo? juliol 06, 2022 | 08:14
    El salt d'increment de l'independentisme es gràcies al canvi del Sr. MAS. L'Independentisme comunista de ercup, es minoritari i espanyolista de izquierdas. Junqueras es una rata del Sanchez, pur españolisme Castizo i franquista, i el pollito Aragones fa plorar twn insignificant i pocacosa
    • Icona del comentari de: Si noi, jo em pregunto on son les dretes independentites... a juliol 06, 2022 | 21:28
      Si noi, jo em pregunto on son les dretes independentites... juliol 06, 2022 | 21:28
      Cobrant la pensió vitalicia que mai s'han guanyat: Miss Catalunya per donar-nos una costellada de 3 respostes sense cap transcendència, el batxiller foll va suspendre la DUI en segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat, Torra... deu seguir jugant amb pancartetes o rendint pleitesia al Preparao. I ara Laura Hagrid Borràs empastifant el Parlament per no voler dimitir desobeint el reglament del Parlament que van aprovar. No semblen pas tenir gaire pressa per assolir la independència de Catalunya...
      • Icona del comentari de: Tontito erc a juliol 07, 2022 | 06:14
        Tontito erc juliol 07, 2022 | 06:14
        Pepito, quin rotllo , senbles el papagayo Sol
  26. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a juliol 07, 2022 | 09:00
    Veterà antifranquista. juliol 07, 2022 | 09:00
    Mireu, ja fa molts anys, quan jo encara creia en els polítics, vaig sentir dir a un veterà en aquest camp que els de dretes, com que ja eren rics, robaven menys que els d'esquerres, que tenien pocs diners. I aixó ha demostrat ser exacte.
  27. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 07, 2022 | 13:15
    Luisnomeacuerdo juliol 07, 2022 | 13:15
    Sanchileone no llames a tus compis derecha a lo que no son más que un atajo de fascistas independentistas excluyentes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa