El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
WhatsApp, Facebook i IG tornen a funcionar després de la pitjor caiguda
  • CA

Facebook ja torna a funcionar, així com WhatsApp i Instagram, els seus altres dos grans serveis. El servei s’ha restablert cap a la mitjanit (hora catalana). És a dir, les plataformes de Mark Zuckerberg han estat caigudes durant sis hores, aproximadament. Alguns usuaris encara pateixen algunes incidències, però en general el servei funciona correctament. Ara bé, el dia 4 d’octubre passarà a la història, segurament, com un dels dies més negres del creador de Facebook: es calcula que l’empresa ha perdut un 5% de la borsa de Nova York i 6.600 milions de dòlars.

Ja se sap què podria haver provocat aquesta gran caiguda de WhatsApp, Instagram i Facebook. Es podria deure a un canvi en la configuració dels routers troncals que coordinen tot el trànsit de la companyia de Zuckerberg, i això hauria provocat un efecte dòmino que hauria fet caure tot allò que administra Facebook. Això és el que ha informat l’empresa aquesta matinada a través d’un comunicat.

Per explicar què ha passat cal definir dos conceptes: el ‘DNS‘ i el ‘BGP‘. El ‘DNS’ és un sistema de direccions per ubicar on es troba cada lloc web, i el ‘BNG’ és el mapa que ajuda a arribar a aquesta ubicació (IP) de la manera més eficient. I ahir fallaven aquests sistemes, perquè el que passava és que els usuaris volien dirigir-se al nom d’una web però els seus navegadors no sabien quina ruta havien de seguir a la xarxa per trobar aquesta pàgina. L’empresa Cloudfare assegura, per explicar-ho d’una forma encara més senzilla, que Facebook li deia al ‘BGP que els camins per arribar a Facebook, Instagram i WhatsApp ja no existien.

Aquest dia negre de Facebook arriba després que una extreballadora de l’empresa acusés la companyia de Zuckerberg de fer servir un algoritme a les xarxes socials que potencia els missatges que generen més reacció, i que aquests acostumen a ser els missatges que contenen odi i discriminació. Frances Haugen afirma que l’empresa no fa res per evitar aquest fet perquè no li surt rendible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa