El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
VÍDEO | Aterridor tsunami provocat per un volcà a l’illa de Tonga
  • CA

Les primeres grans onades del tsunami provocat per l’erupció submarina del volcà Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai, a l’illa de Tonga, ja han començat a impactar contra les platges d’aquest país, segons han confirmat les autoritats meteorològiques de l’illa. De moment encara no hi ha constància de víctimes mortals, malgrat que les autoritats han ordenat a les poblacions que abandonin immediatament les zones costaneres. Aquesta primera crescuda ja ha començat a inundar les residències més pròximes a les platges, segons explica New Zealand Times. La informació sobre Tonga arriba amb comptagotes perquè l’accés a Internet està tallat a tota la zona.

També es pot veure des de la capital, Nuku’alofa, la columna de cendra expulsada pel volcà, que ja té vint quilòmetres d’altura. Més de cent famílies han estat evacuades de Palauli i Satupaitea després del primer impacte d’una gran onada contra la línia de platja. El diari Island Business ha avançat que el rei Tupou VI ha estat evacuat del Palau Reial abans que les onades arribessin a la ciutat, i s’ha traslladat a Mata Ki Eua, una vila segura, mentre els residents de la ciutat eren traslladats a un cim més alt.

Posteriorment, una altra forta onada ha impactat a Vanualevu, a les Fiji, on el govern també havia alertat del tsunami. L’alerta que hi havia per la Samoa americana ha estat finalment cancel·lada. Segons els responsables de Defensa Civil a Nova Zelanda, “les àrees de la costa nord i est de l’Illa Nord i les Illes Chatham experimentaran corrents forts i inusuals i onades impredictibles”.

El fiscal general de les Fiji, Aiyaz Sayed-Khaiyum, ha assegurat als mitjans locals que les autoritats estan supervisant la qualitat de l’aire i ha ordenat l’obertura de centres d’evacuació. “Com a mesura de precaució, es recomana a la població que cobreixi tots els tancs d’aigua que pugui tenir a les seves cases i es quedin dins dels seus domicilis en el cas de l’arribada de pluja àcida“, ha explicat per assegurar que tothom tingui accés a aigua potable.

Mentrestant, el govern federal australià ha emès un avís parcial de tsunami per a les costes de Nova Gal·les del Sud, Queensland i per a l’illa de Norfolk. L’executiu està “supervisant la situació” i assegura en un comunicat estar “llest per a brindar suport a Tonga si així ho sol·licita”. “Tonga és part de la nostra família del Pacífic i els nostres pensaments estan amb tota la comunitat que s’enfronta a l’impacte de l’erupció volcànica i el tsunami”, ha dit el portaveu del Departament de Relacions Exteriors i Comerç d’Austràlia. “Estem treballant per a garantir que els australians a Tonga estiguin segurs i comptabilitzats”, afegeix el comunicat recollit per la cadena australiana ABC.

El mapa de Tonga

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa