El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rússia deixarà de participar al Consell d’Europa
  • CA

El Govern de Rússia ha anunciat aquest dijous que deixarà de participar al Consell d’Europa i ha denunciat que els països de la Unió Europea (UE) i l’OTAN treballen per soscavar l’organisme i l’espai comú al continent en el marc de la guerra d’Ucraïna, informa l’agència Europa Press. El Ministeri d’Exteriors rus ha assenyalat que la UE i l’OTAN mantenen una postura “no amistosa” i ha recalcat que mantenen “una línia de destrucció del Consell d’Europa de l’espai comú a nivell humanitari i legal a Europa”.

Així, ha apuntat que Moscou “no participarà” en els esforços per “transformar” el Consell d’Europa “en una altra plataforma per exalçar la superioritat i el narcisisme occidental”. “Deixem que gaudeixin de comunicar-se entre ells, sense Rússia”, ha manifestat, tal com ha recollit l’agència russa de notícies TASS, al mig del repunt de les tensions per l’ofensiva militar llançada el 24 de febrer per l’Exèrcit rus contra Ucraïna.

D’altra banda, els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) es troben aquest dijous i divendres a Versalles (França) en una cimera en què tractaran la demanda d’adhesió d’Ucraïna en plena invasió de la Federació Russa. La trobada informal estava programada des de feia mesos per abordar assumptes econòmics, però la guerra d’Ucraïna ha fet canviar l’agenda, informa l’agència ACN.

Segons fonts comunitàries, una de les possibilitats que hi ha sobre la taula dels responsables polítics és la de donar a Kíiv una associació privilegiada amb el club comunitari davant la divisió entre els 27 sobre la inclusió: alguns estats de l’est reclamen accelerar el procés, mentre altres veuen amb reticències l’entrada. Durant la trobada, les mateixes fonts preveuen que els líders acordin augmentar la despesa en defensa.

“L’ampliació és canviar la naturalesa de la Unió Europea i és una qüestió existencial fonamental per a tots els líders i països”, apunten fonts comunitàries, que destaquen que el posicionament de cada país sobre l’entrada de nous estats al club és “eminentment polític i complex”. Segons les mateixes fonts, que defensen que la UE ha contestat “bastant” ràpidament a les sol·licituds d’entrada d’Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia, alguns països volen “moure ràpidament” el procés per a l’adhesió, tot i que altres ho contemplen amb “distància” i “volen tenir el debat corresponent en el futur”.

..

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a març 10, 2022 | 10:15
    JordiP març 10, 2022 | 10:15
    He. Ara els russos fan com els japonesos, que van abandonar la Societat de Nacions quan els hi van recriminar la invasió de la Xina. Guerra>Escarafalls europeus>L'invasor que es molesta>Retirada de les organitzacions internacionals amb acusacions de enemistad. Fins i tot arriben a atribuir resposabilitats bèl·liques als estats que critiquen la invasió. El món al revés i el cinisme imperant.
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 10, 2022 | 12:11
    Pere Llimonera i Citronell març 10, 2022 | 12:11
    Seguramente tiene razón en eso, aunque en otras cosas no la tenga, o la tenga según en que... pero, en todo caso, los Rusos, bien que se aprovecharon del "Consejo de Europa" para intentar difamar y perjudicar a España en otras cuestiones haciendo demagogia, populismo barato y apoyando o planteando falacias, como en el caso de los separatas suprematas del Nacional Catalanismo y sus ficciones... Cuando se da mal uso de un instrumento Político internacional y se le degenera y prostituye, como este (aunque el "Consejo de Europa" apenas valga para nada en muchas ocasiones y sea un sitio para 'colocar' y/o retirar a políticos mindundis y en desuso), N0 se puede luego, pedir ni esperar que este ente funcione bien, sea absolutamente equitativo útil y Democrático, y menos aun, nos de la razón en lo que nos conviene. Los Rusos deberían saber esto; y los separatas suprematas también, me temo...
  3. Icona del comentari de: Ramon a març 10, 2022 | 17:06
    Ramon març 10, 2022 | 17:06
    Aquest PUTIN tindria que anar al loquero, esta com una cabra i seria bona la seva destitucio.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa