El Regne Unit s’ha convertit en el primer país de l’OTAN que ha acceptat enviar míssils de llarg abast a Ucraïna. Es tracta d’una demanda recurrent de Kíiv, que fa mesos que reclama armes de llarg abast per poder atacar centres de comandaments, dipòsits d’armes i infraestructures energètiques ben endins de les línies russes. Fins ara, els aliats s’havien mostrat reticents a entregar aquest tipus de míssils per temor a una escalada del conflicte, però els reiterats atacs indiscriminats de Rússia contra ciutats ucraïneses han fet canviar d’opinió el govern de Londres.
El ministre de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, ha confirmat que enviaran un nombre indeterminat de míssils Storm Shadow, que tenen un abast de més de 250 kilòmetres i estan dissenyats per destruir objectius de gran valor estratègic com búnquers. Ucraïna ha promès que no utilitzarà els nous míssils per atacar territori rus, una de les grans preocupacions dels aliats. “Rússia ha de reconèixer que les seves accions són l’únic que ens ha portat a subministrar aquests sistemes”, ha dit Wallace. L’arribada d’aquests míssils permetrà a Ucraïna igualar parcialment la capacitat ofensiva de Moscou, que no ha dubtat a utilitzar míssils de llarg abast per atacar ciutats ucraïneses des de l’inici de la guerra.

La notícia arribada en un moment crític per la guerra al front oriental. Després de gairebé mig any de combats estàtics i amb guanys mínims a tots dues bandes, Ucraïna podria llançar en qualsevol moment una contraofensiva per intentar recuperar bona part del territori conquerit per Rússia al sud i l’est del país. Kíív fa mesos que prepara un atac a gran escala. Desenes de milers de soldats han rebut formació militar a diferents països europeus i els aliats han accelerat l’entrega de tancs, blindats i munició per augmentar les possibilitats d’èxit de l’esperada ofensiva ucraïnesa.
Rússia reconeix que els seus objectius a Ucraïna estan “lluny de complir-se”
Entre rumors permanents de la contraofensiva ucraïnesa i després de mesos sense cap avenç tangible que vendre a Rússia, Moscou s’ha vist forçada a reconèixer que la guerra no va com esperava. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat que l’operació militar espacial està sent “molt, molt difícil” i que els objectius inicials que es van fixar –conquerir Kíiv i derrocar el govern de Volodímir Zelenski– estan “lluny de complir-se”. En una entrevista en una televisió sèrbia, Peskov ha acusat Occident d’està allargant el conflicte.
“L’operació militar especial va començar com un conflicte entre Rússia i Ucraïna, però en realitat en aquell moment era difícil imaginar que els membres de l’OTAN, Estats Units i els països europeus, primer indirectament i després directament, interferirien”, ha lamentat. Amb el seu cinisme habitual, Peskov ha afirmat que Rússia “no fa la guerra” a Ucraïna, ja que si fos així estaria arrasant ciutats i infraestructures. “No fem això”, ha insistit. Els habitants de ciutats com Mariúpol o Bakhmut, que estan pràcticament destruïdes després d’haver viscut intensos combats durant setmanes i mesos, segurament no hi estan massa d’acord.