El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ucraïna prepara la contraofensiva de la primavera amb la vista posada a Crimea

Ucraïna es prepara per iniciar la gran contraofensiva de primavera amb la vista posada a Crimea, que seria el límit teòric de l’atac a escala que planeja Kíiv. El govern ucraïnès fa setmanes que acumula soldats i armes —en especial els vehicles blindats i els tancs que arriben des d’Occident— per intentar desallotjar les tropes russes del sud i l’est del país. Després dels èxits a Kíiv, Khàrkiv i Kherson, Ucraïna confia a assestar un cop definitiu a Moscou i les seves aspiracions expansionistes.

En una entrevista recent al Finantial Times, el sotscap de l’oficina del president Volodímir Zelenski, Andriy Sybiha, ha assegurat que Kíiv està disposat a parlar del futur de Crimea si les seves tropes arriben a la frontera administrativa del territori envaït per Rússia el 2014. “Si tenim èxit en els nostres objectius estratègics al camp de batalla i arribem a la frontera administrativa amb Crimea, estem preparats per obrir una pàgina diplomàtica i discutir la qüestió”, explica Sybiha en relació amb la contraofensiva imminent.

Ucraïna no descarta una invasió militar de Crimea

“Això no vol dir que haguem descartat l’alliberament [de Crimea] amb el nostre exèrcit”, avisa el conseller de Zelenski. La intel·ligència occidental té seriosos dubtes que Ucraïna pugui recuperar Crimea per la força i temen que un intent de recuperar-la militarment podria escalar el conflicte, fins i tot amb el llançament d’armes nuclears tàctiques, ja que el Kremlin considera les fronteres del 2014 com una línia vermella. Qualsevol pèrdua de territori respectes al front previ a la invasió del 2022 seria un dur revés per Putin i la seva recció seria imprevisible.

Dos soldats ucraïnesos s’acosten al front de Bakhmut / Europa Press/Contacto

El vicepresident del Consell de Seguretat rus, Dmitry Medvedev, ha advertit que Moscou està preparat per utilitzar “qualsevol arma” si Ucraïna intenta posa un peu a Crimea. La retòrica nuclear russa es posa en marxa cada vegada que perceben una amenaça en el camp de batalla i això podria voler dir que l’inici de la contraofensiva està cada vegada més a prop. 

La diplomàcia està congelada des de fa mesos

Després d’alguns intents d’obrir negociacions de pau poc després de l’inici de la guerra, el govern de Zelenski ha endurit les seves demandes i no estan disposats a parlar amb Moscou fins que les tropes russes abandonin el seu territori, inclosa Crimea. Però Rússia no està disposada a fer cap concessió i, de fet, també fa mesos que es prepara per la contraofensiva ucraïnesa. “Tothom ho sap [que passarà] i el nostre estat major calcula i prepara les seves pròpies solucions”, afegeix Medvedev.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa