Victòria del ‘No’ en un nou referèndum d’autodeterminació a Nova Caledònia

El ‘No‘ ha tornat a guanyar aquest diumenge en el tercer referèndum d’autodeterminació a Nova Caledònia, tot i que amb una abstenció rècord. Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, els resultats oficials parcials apunten que els partidaris de no independitzar-se de l’Estat francès han aconseguit el 96,5% dels vots en aquesta consulta. Així mateix, només un 45% del cens hauria participat en aquesta votació, molt lluny del 80% de participació al qual s’havia arribat en els darrers referèndums (2018 i 2020).

En aquesta ocasió, els independentistes havien fet una crida al boicot davant la negativa del govern francès de posposar la votació per la pandèmia del coronavirus, ja que per culpa de la Covid-19 s’ha impedit fer “una campanya i un sufragi en condicions“. La participació hauria estat pràcticament anecdòtica en els districtes de Nova Caledònia en els quals hi ha majoria canac. Per altra banda, a l’illa de Belep, la participació en aquest tercer referèndum d’autodeterminació ha estat només del 0,6% (81,43% el 2020), a l’illa d’Ouvea ha estat del 5,09% (74,81% el 2020) i a l’illa de Lifou tan sols del 4,86% (76,47% el 2020).

El president francès, Emmanuel Macron, ha celebrat els resultats d’aquest referèndum, i ha mostrat el seu “orgull” pel fet que Nova Caledònia hagi triat continuar formant part de l’Estat francès. “Per a tota la nació és un orgull i un reconeixement”, ha dit, a més d’assegurar que “França avui és més bella perquè Nova Caledònia ha escollit continuar dins d’ella”. En un missatge televisat just després de saber-se els resultats, el president de França ha reconegut que a Nova Caledònia hi ha divisió, però ha demanat que a partir d’ara s’obri una nova “fase de diàleg” a l’arxipèlag del Pacífic. Ena quest sentit, Macron ha manifestat que la seva prioritat és reduir les desigualtats, incentivar l’economia de Nova Caledònia, crear un model de creixement econòmic basat amb el “respecte amb la naturalesa”, millorar la situació de les dones i preservar l’arxipèlag de les “fortes tensions” actuals a la regió, especialment per la intervenció de la Xina.

Comentaris

  Paco Desembre 12, 2021 | 17:29
  Guanyar fent trampes no és guanyar i no acaba amb el problema de fons: que la meitat de la població no vol formar part de França.
   A informarse Desembre 12, 2021 | 20:56
   Te equivocas Paco. La población no quiere depender de China. Infórmate - de fuentes fiables, no de manipuladores.
   A informarse Desembre 12, 2021 | 20:56
   Te equivocas Paco. La población no quiere depender de China. Infórmate - de fuentes fiables, no de manipuladores.
   Escribir las chorradas que te mandan Desembre 12, 2021 | 22:05
   Paco, el manipulador. No dices que este ha sido el TERCER referendum; que produce un 10% del níquel en el mundo, y que China está detrás para que sea su satelite - igual que Fiji, Vanuatu, Solomon y Papua-Nueva Guinea. Informate antes de escribir chorradas.
  ESPAÑA va atrasada Desembre 13, 2021 | 04:32
  França està a anys llums d'espanya, sembla mentida que estiguin enganxats al mapa.
   Democracia Desembre 13, 2021 | 11:42
   Llavors per que França no fa un referendum a la Catalunya nord? França es mes centralista que espanya. Espanya no te territoris pendents de descolonitzar segons tots els organismes internacionals (ONU inclosa) , França si en te, per això fa els referendums. Catalunya no està ni ha estat ni estarà mai a la llista de territoris pendents de descolonitzar, que es lo unic que podria fer quedar malament a espanya, i encara que així fos no en farien cas. Hem de saber on som i a nivell internacional no tenim res, es així de trist
    Gonzalo Desembre 14, 2021 | 07:32
    Error. Técnicamente, el Sáhara Occidental pertenece aún a España. España renunció a ese territorio, pero no se ha completado la descolonización, debido a la presión de Marruecos. Y otro error: en plena dictadura franquista se celebró un referéndum de independencia en Guinea Ecuatorial. Lógicamente porque era una colonia. No como en el caso de la comunidad autónoma regional catalana, que nunca ha sido una colonia española.
  Cal dir-ho Desembre 14, 2021 | 20:12
  Una participació semblant a la del referèndum del nostre país l'1 d'octubre del 2021. Perquè ningú no en diu res d'aquesta comparació ? Perquè el de Nova Caledònia l'accepten i el de Catalunya, no ? Catalans, desperteu-vos !
  Independència Desembre 14, 2021 | 21:53
  El president Macron vàlida un referèndum amb el 43,9% de participació i amb més del 90% de suport a l'opció guanyadora, i amb el boicot d'una de les dues parts... Els catalans ens vàrem empassar que l'1 d'octubre del 2017 amb una participació interrompuda amb violència en alguns col·legis per les forces d'ocupació espanyoles, no era "vàlid". Cal trencar el silenci i fer-nos valer.

Nou comentari