El rei del Marroc ordena solucionar el problema dels menors no acompanyats

Rabat acusa a Espanya d'utilitzar aquest assumpte com "coartada" i es reserva una eventual resposta

El rei Mohamed VI del Marroc ha donat instruccions perquè els ministeris de l’Interior i d’Exteriors del regne solucionin el problema dels menors no acompanyats marroquins que es troben a Espanya i en altres països de la UE, segons ha informat en un comunicat Rabat, que ha acusat a Espanya d’utilitzar aquest assumpte com “coartada” de la crisi actual i ha tornat a avisar d’eventuals “respostes”. Segons ha explicat el Ministeri d’Exteriors marroquí en un nou comunicat, el tercer en 24 hores, el monarca ha reiterat les seves “instruccions” a tots dos departaments perquè “la qüestió dels menors marroquins no acompanyats que es troben en situació irregular en alguns països europeus es resolgui definitivament”.

Mohamed VI “havia subratllat en nombroses ocasions, fins i tot davant caps d’Estat estranger, el compromís clar i ferm del regne del Marroc d’acceptar el retorn dels menors no acompanyats degudament identificats”, ha sostingut Rabat. El govern marroquí ressalta que hi ha “mecanismes de cooperació” amb països com Espanya o França, que han permès “el retorn de diverses desenes de menors” i s’eximeix de qualsevol culpabilitat en la lentitud constatada en el procés, que vincula “essencialment als bloquejos en els procediments complexos en alguns països europeus”. A més, assegura que el Marroc és el primer país afectat per les activitats de “uns certs cercles de la societat civil, fins i tot xarxes criminals, que usen com a pretext les preteses condicions precàries dels menors per a instrumentalitzar-los”.

Així les coses, el Ministeri d’Exteriors marroquí assegura que el país “està disposat a col·laborar, com sempre ha fet, amb els països europeus i la UE, per a resoldre aquesta qüestió” i confia que aquests “sàpiguen superar les limitacions procedimentals per a facilitar aquesta operació”.

Advertència a Espanya

D’altra banda, el Ministeri d’Exteriors marroquí ha tornat a aprofitar per a criticar al govern espanyol, lamentant que “la qüestió migratòria, inclosa la qüestió dels menors no acompanyats, sigui utilitzada com coartada amb la finalitat d’evitar les veritables causes de la crisi política actual amb Espanya, l’origen i els fonaments de la qual són ben coneguts”. “Les autoritats marroquines es reserven el dret d’aportar, en el moment oportú, les respostes adequades a les acusacions infundades del govern espanyol”, conclou el comunicat, amenaçant una vegada més amb conseqüències com ja fes el passat 8 de maig abans que es produís l’arribada massiva de migrants a Ceuta el 17 i 18 de maig després de relaxar el Marroc els controls fronterers.

Rabat insisteix així en les seves crítiques a les declaracions realitzades ahir al vespre pel president del Govern, Pedro Sánchez, que va titllar d'”inacceptable” l’últim comunicat marroquí –en el qual va venir a equiparar la qüestió del Sàhara Occidental amb l’independentisme català— i va rebutjar que s’usés la immigració com a represàlia per divergències en matèria de política exterior entre els dos països.

Comentaris

  Gloria 02/06/2021 8:52 am
  Vaja dos paisos, quin es mes dictator
  Manel 02/06/2021 2:47 am
  S´hauria de treure la patria potestat dels pares dels MENA, si els deixen a la seva sort, el govern ha de garantir que aquests pares mai tornen a tenir contacte amb els seus fills, i evidenment no permetre ni que portin a qui els pares més tard ni pagarlis telèfons mòbils per a que truqin a casa a uns pares que els han enviat a l´estranger.
  Vendetta 01/06/2021 10:52 pm
  Vols afeblir ejpanya de veritat?. Reconeix catalunya sencill amigo Catalunya catalana 33
  Tonino 01/06/2021 7:34 pm
  Aveure , ho soc una despistat, una canalla menors d'edad que s'escapen de casa i dels seu pais , i salten a un altre i aquest pais sels QUEDE, es que no hi representans dels pais d' origen ,consulats ,eambaixades, per sen facin carrec i retornarlos a casa seva. Aixo per mi es surealista

Nou comentari