El Marroc recorda a Sánchez que es va posar “al costat de la unitat nacional d’Espanya”

"No podem lluitar contra el separatisme a casa i fomentar-lo a casa del veí", assegura el Ministeri d'Exteriors marroquí

El govern marroquí ha anat un pas més enllà en la crisi diplomàtica oberta amb Espanya, assegurant que aquesta no és resultat només de l’acollida del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, que compareixerà demà davant el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz per fer front a les dues querelles on se l’acusa de violacions dels drets humans. Ho farà des de l’hospital de Logroño, on segueix ingressat des del 18 d’abril. Una de les querelles va ser presentada per l’activista saharaui de nacionalitat espanyola Fadel Breica, que l’acusa de delictes de detenció il·legal, tortures i lesa humanitat presumptament comesos en 2019 als campaments de Tinduf. Inicialment, la querella havia estat arxivada pel jutge José de la Mata. La segona denuncia la va presentar l’Associació Saharaui per a la Defensa dels Drets Humans (ASADEDH) pel maltractament al qual haurien sotmès a presoners de guerra. Segons el Marroc, Ghali va arribar a Espanya amb un passaport fals, sota una falsa identitat algeriana i en un avió presidencial algerià, “el que delata l’essència mateixa de la milícia separatista a la qual pertany”.

En un extens i dur comunicat, el Ministeri d’Exteriors marroquí ha subratllat que la crisi oberta per l’acolliment per motius humanitaris de Ghali, ingressat a un hospital a Logroño amb Covid-19, planteja “una qüestió de coherència”. “No podem lluitar contra el separatisme a casa i fomentar-lo a casa del veí”, ha esgrimit. “L’arrel del problema no és Ghali sinó una qüestió de confiança trencada entre socis”, assegura el comunicat, que critica el posicionament d’Espanya sobre el Sàhara “una causa sagrada pel poble marroquí”. Per tot això, el Marroc reclama un “aclariment inequívoc” per part d’Espanya de les seves decisons respecte Ghali. El text recull la incertesa del Marroc sobre poder tornar a confiar en Espanya: “Com sabem que Espanya no actuarà de nou amb els enemics del regne?”.

El Marroc demana a Sánchez que no tingui “la memòria curta” i recordi que l’any 2012 van atendre la petició del govern espanyol “perquè la delegació econòmica catalana no fos rebuda a alt nivell”. El comunicat també demana els líders espanyols que recordin quan el Marroc va fer “un favor” a Espanya en rebutjar la visita “d’un gran líder del separatisme català” i adverteix que “no espera menys d’Espanya”.

El Ministeri d’Exteriors marroquí ha preguntat a l’executiu de Pedro Sánchez quina hauria estat la seva reacció si els que haguessin estat rebuts en el Palau Real marroquí fossin els líders independentistes catalans. Així, ha sostingut que Rabat va optar des del principi de la crisi catalana per “posar-se del costat de la integritat territorial i la unitat nacional” d’Espanya i ha preguntat al govern espanyol “quina hauria estat la reacció d’Espanya si un representant del separatisme hagués estat rebut en el Palau Real marroquí”.

Comentaris

  ton c. 01/06/2021 9:35 am
  peró no ens havíen venut la moto negant-ho tantes vegades com fes falta, que Espanya no interfería en les relacions económiques de CAT?
  Espanya i el Marroc, exemples de "democràcia" 01/06/2021 8:36 am
  No hi ha cap unitat nacional espanyola perquè Espanya no és una nació sinó un muntatge per tal que una nació (Castella) s'imposi sobre les altres (Catalunya, Galícia, Euzkadi), de la mateixa manera que Iugoslàvia servia perquè Sèrbia dominés sobre Croàcia, Eslovènia, Kosovo, etc. I a Catalunya no som un sol poble, som els catalans (tots els que vulguin ser-ho) i els colons etnicides que tenen com a objectiu el nostre extermini cultural... i si poguessin també físic. Parleu clar: la nostra és una lluita d'alliberament nacional, la nostra nació contra la seva.
  Eclestone 31/05/2021 11:39 pm
  Es pot aprofitar els problemes entre espanya i el marroc per atançar Catalunya al marroc. Podrien defensar els nostres liders com fa espanya amb els del sahara, en Puigdemont podría anar al marroc, i es fora de la UE, no li podrien fer res.
  FUERA LA OLIGOCRACIA 31/05/2021 8:15 pm
  Todos sabemos que MARRUECOS y RUSIA son dictadiras. Que haran lo que sea por tener mas poder y demostrarlo.
  Ricard 31/05/2021 6:12 pm
  El Marroc i Rússia, pel que es veu són uns grans amics de Catalunya.
  Són igualets! 31/05/2021 5:18 pm
  Es van posar al costat de Ñòrdor perquè de repressors en són un munt tots dos, i perquè a sobre devien voler treure'n profit econòmic.
  RAMON A 31/05/2021 5:06 pm
  Sempre que parlen de la unitat territorial volen dir el que ells han robat als altres
  Jaumo 31/05/2021 4:44 pm
  Quan vaig estar per alla, clarament el Sharara no es marroquí, abans maurità. Ceuta i Malilla podrien ser marroquines. El poble marroqui no s'alça contra el seu rei i ve cap aquí. Aquí no s'integren majoritariament i el salafisme creix. No s'agermsnen amb ningu. Mai estaran ok amb Catalunya.
  far 31/05/2021 4:40 pm
  Diuen que no van trobar les restes de l’iman a Alcanar. A on es deu poguer amagar? Presió migratoria a canvi de silenci i pagament perqué s’acabi l ‘allau. Aixó ja ho van fer els romans durant 10 Anys i finalment es va trencar el cordó.
  Covards i traidors 31/05/2021 4:37 pm
  I aquest politic "catala" aque espera per sortir i donar la cara?
  fat boy 31/05/2021 4:34 pm
  Doncs es evident que la van cagar. Pero rectificar es de savis.
  Peter smich 31/05/2021 4:14 pm
  Dons no parlis tant, reconèixes la sobirania catalana i ja Està, tot solucionat.
  Vendetta 31/05/2021 3:56 pm
  Visc els saharauis tros de merda
  Narcís 31/05/2021 3:52 pm
  Si sou del mateix tarannà .. no debades sos reis no són ' hermanos' ? PD : no seria gens sobrer un xic de respecte als catalans .. com de súbdits teniu a ca nostra ?

Nou comentari