El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Així serà l’insòlit protocol en el funeral del duc d’Edimburg, canviat per culpa del príncep Enric
  • CA

Dissabte 17 d’abril se celebrarà el funeral del príncep Felip, duc d’Edimburg i marit de la reina Elisabet d’Anglaterra. La seva mort ha trasbalsat profundament la monarca, que va dedicar unes paraules molt emotives a qui fos la seva ombra durant més de 70 anys. L’adeu definitiu tindrà lloc en una cerimònia privada a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor.

La defunció del consort de la reina Elisabet ha generat una onada d’expectació mediàtica en la qual el principal protagonista, però, és el príncep Enric. El fill petit de Carles d’Anglaterra i Diana de Gal·les és en boca de tots des que renunciés al seu paper dins de la casa reial britànica. La polèmica entrevista que van concedir ell i la seva dona, l’actriu Meghan Markle, va suposar un boom del qual encara se’n parla. És per això que molts creien que Enric no acudiria al funeral del seu avi, però a hores d’ara ja s’ha esvaït aquesta incògnita en haver arribat a Londres fa un parell de dies. Qui no l’acompanyarà serà la seva esposa, que s’ha quedat als Estats Units per prescripció mèdica degut al seu avançat embaràs.

El príncep Enric i Meghan Markle, en un acte oficial el 2019 / Europa Press

El duc d’Edimburg va decidir abans de morir que no volia que se li fes un funeral d’Estat, però això no impedeix que sigui un de reial amb el protocol corresponent. Lluís Burillo, professor del màster en gestió d’esdeveniments i protocol de la UPF Barcelona School of Management, recorda que la renúncia del príncep Enric farà que sigui rebut a la cerimònia sense honors reials. I què implica això? “El protocol oficial estableix que, en aquest cas, el príncep Enric no podria vestir d’uniforme ni lluir les condecoracions. La decisió final l’ha de prendre la mateixa Reina, per això, perquè és la responsable de la cerimònia com a cap de l’església anglicana. És ella qui decideix el protocol a seguir, però el més probable és que Enric no pugui lluir determinats atributs”.

Els prínceps Enric i Guillem, acompanyats del seu avi Felip el 2015 / Europa Press

Que Enric no pugui anar vestit de militar però el seu germà sí, oferiria una imatge discordant que faria parlar molt a la premsa britànica. És per això que l’expert en protocol considera que Elisabet II demanarà que es canviï el codi d’etiqueta per obligar tots els presents a vestir de negre. Amb aquesta decisió, s’imposaria la discreció per evitar la distinció entre els dos germans i les posteriors polèmiques: “En aquesta família reial sempre impera ser discrets i l’hermetisme total. Volen un perfil baix per evitar més comentaris en els tabloides britànics”, assegura Burillo. També hi hauria hagut controvèrsia amb la presència d’Andreu d’Anglaterra, el duc de York. Cal recordar que el fill d’Elisabet i Felip va resultar esquitxat per l’escàndol sexual de Jeffrey Epstein, el que el va forçar a allunyar-se de la Corona. En el seu cas, el protocol implica exactament el mateix que per a Enric.

Enric d’Anglaterra, en un dels últims actes abans de renunciar al seu títol / Europa Press

Burillo explica que, per una altra banda, el protocol marca que el taüt del duc d’Edimburg serà enterrat en la mateixa capella de Sant Jordi. Restarà allà fins a la mort de la seva dona, d’Elisabet II: “Un cop mori la Reina, els enterraran junts en el panteó reial dels jardins de la Frogmore House”. Amb tot, queda clar que la família reial optarà per imposar la discreció i no donar motius per a més polèmica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa