Xavier Tornos: “11Onze ha de ser un banc català però també obert al món”

Entrevista a un dels socis fundadors d’11Onze, que creu que “els bancs tradicionals s’equivoquen prioritzant els seus beneficis”

En Xavier Tornos és un empresari de Terrassa, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses, professor de la UPC i cofundador, amb Toni Graells, d’Instaltop, una empresa de parquets i fusteria situada a Montcada i Reixac. És un dels 148 accionistes fundadors del primer banc català que quedarà fora de l’abast de l’Estat espanyol i que operarà sota el paraigua de la UE.

Per què decideixes fer el pas de convertir-te en accionista-fundador del banc 11Onze?

En Toni i jo ens reunim amb la Natàlia Cugueró –directora general del banc- cap al setembre del 2020, i ens explica quines passes havia fet el banc fins aleshores, i en veure com estava d’avançat tot, en aquell moment ens adonem que el projecte té cara i ulls i que val la pena implicar-s’hi. Decidim convertir-nos en socis fundadors d’11Onze perquè pensem que Catalunya necessita una estructura financera que sigui lliure, transparent i sobretot molt propera als usuaris a qui donarà servei. Tots els països es doten de lleis i normes en el camp econòmic, i un dels puntals ha de ser la branca financera. Els bancs estan per traspassar els diners dels que en tenen als que no en tenen tants, de manera que tothom pugui tenir les necessitats cobertes. I després del 155 i la fugida de bancs catalans arran de l’1-O es va fer més evident que Catalunya necessitava una institució financera que realment estigui a prop dels catalans.

Sense l’aplicació del 155 i la fugida de bancs catalans propiciada per Madrid amb un reial decret, aquests bancs haurien estat a prop dels catalans? No queda molt lluny aquella funció social i financera de les caixes d’estalvi, amb uns bancs amb beneficis multimilionaris?

De fet, el setge polític que pateix Catalunya ha fet de catalitzador de tot el que està passant i passarà en el sector financer també, però el fet que sigui un banc català, i un banc ètic és, al meu entendre, transcendent. Els bancs que coneixem i amb els quals tots treballem prioritzen totalment el benefici dels accionistes per sobre de qualsevol altra consideració. Està bé, qualsevol empresa ha de guanyar diners i ha de créixer, però no pots posar per sobre del servei als teus clients el benefici dels teus accionistes, i això és una de les coses que a nosaltres ens importa molt, l’ètica empresarial davant del capitalisme salvatge que ens està devorant a tots.

Però 11Onze tampoc no neix per perdre diners. Ha de ser viable estar al servei del client i de l’economia del país i alhora obtenir un rendiment.

Els bancs tradicionals s’equivoquen prioritzant els seus beneficis, perquè si prioritzes els clients, els proveïdors i els empleats, les persones, al final sempre guanyes més. Penso que en qualsevol negoci els diners venen sols si les coses es fan bé. I aquest ha de ser l’objectiu d’11Onze, fer les coses bé, complir amb els objectius que té com a banc català i com a estructura per distribuir la riquesa i fomentar projectes i donar crèdit a les empreses i particulars. Si això ho fa bé, els guanys vindran sols.

Xavier Tornos confia que 11Onze atraurà clients de fora de Catalunya JORDI BORRÀS

Com a empresari, què n’esperes, d’11Onze, que el faci diferent de la resta de bancs que continuaran operant al mercat català?

Que m’escolti, que escolti les meves necessitats com a empresari. Què necessitem, quan ho necessitem, quines són les millors opcions i que el banc ens doni les màximes facilitats per poder treballar. I un bon suport tecnològic per poder fer les transaccions i operacions que necessitem fer les empreses amb un sistema modern i accessible, així com eines de finançament a uns preus justos i pagant el mínim de comissions possible. Que hi guanyem tots, i no només el banc.

Justament, 11Onze serà un banc digital nadiu, un avantatge competitiu molt evident, que alhora és un pol d’atracció per a nous clients.

Exacte, en el món que vivim la tecnologia és clau. Ens van ensenyar el projecte de banca digital d’11Onze i és una plataforma excepcional. I això anirà a més, perquè les noves generacions que es van incorporant a l’economia ja treballen amb aquesta tecnologia, doncs imaginem-nos d’aquí a cinc o deu anys, quan s’incorporin plenament les generacions digitals. Però a més, quan tens una tecnologia tan puntera redueixes costos per al banc i per als clients.

En termes polítics, el fet que sigui un banc que quedarà fora de l’abast de l’Estat a través del Banc d’Espanya, quina importància té per a tu?

És molt rellevant. Quan el banc comenci a operar segur que es parlarà molt d’aquest aspecte, que de ben segur que no agradarà a Espanya. Però el banc compleix amb la normativa europea i internacional, i podran dir el que vulguin, probablement intentaran una campanya de desprestigi, però la realitat és la que és: 11Onze serà un banc fora de l’abast d’Espanya, amb els estalvis protegits i amb l’operativa de qualsevol banc europeu. Per tant, no hi haurà decisions arbitràries que puguin perjudicar els interessos de Catalunya. La nostra funció serà exclusivament donar un servei de qualitat als nostres clients, i seran els propis clients els que veuran com funcionem i com fem la feina.

I com t’imagines 11Onze d’aquí a uns anys?

M’agradaria veure un banc que ha crescut, però no només per la meva inversió, sinó que sobretot voldria veure un banc enfocat al client català però també obert al món, que pugui treballar també amb clients espanyols i europeus. Sé que hi ha moltíssima gent a Espanya que valora molt la qualitat de la feina que fem els catalans, i a Europa passa el mateix. Tractant-se d’un banc digital, molta gent voldrà treballar amb nosaltres.

Comentaris

  Antonio Ruiz 11/04/2021 9:18 pm
  Ja podeu contar amb la meva pension, i estalvis petit lot d'accions
  Pepet de Vallmanya 11/04/2021 6:37 pm
  Quines ganes tenim tota la família de posar tots els nostres diners a aquest banc i desenpellegar-nos de la XUSMA de Madrizzzz !
  odisea 11/04/2021 2:12 pm
  Lo veremos cuando funcione,pero yo casi puedo asegurar que este sera mi banco,porque lo que hay,ya lo sabemos miseria,y en Catalunya no nos gusta la miseria que se queden donde estan.
  Tarragoní 11/04/2021 12:43 pm
  Quin es el full de ruta de la seva creació i el calendari ?
  Pregunta para el Sr. Borràs 11/04/2021 11:47 am
  ¿Por qué el plano holandés?
  Pedrín 11/04/2021 11:13 am
  Yo lo pondré
  El Mon d'en Ramon, reservado el derecho de admisión. 11/04/2021 10:55 am
  Ho sap tothom, i és profecia. Y ahora, cuéntanos algo que no sepamos, sisplau.
  baldiret 11/04/2021 10:55 am
  En veure la púrria bramadora que treu la seva bromera per aquí, fa pensar que la cosa és seriosa
  George Dann 11/04/2021 9:15 am
  El chiringuito. .. El chiringuito. ..
  Pablo 10/04/2021 10:06 pm
  ¿ La mascota de Cataluña no era el burro catalán ?
  Juli Vert 10/04/2021 8:46 pm
  Jo no vull participar al rescat d'aquest invent amb els meus diners. on tinc que apuntar'me?
  20
  160
  Respon
  Ramon 10/04/2021 8:37 pm
  No acabo de veure-li el sentit a impulsar mitjans se suposa que sobiranistes i permetre a espanyols i coscubieles que en trollegin els fils de manera tan sistemàtica. Ells, espanyols i coscubieles, en llurs incomptables mitjans afins no ho consenten pas.
  30
  29
  Respon
   La mare superiora 12/04/2021 10:03 am
   A mi em pasa igual amb capullus i Ramons
  Ramon 10/04/2021 6:17 pm
  Espanyols i coscubieles frisen i makden amb desfici perquè empreneduries com aquesta vagin a mal borràs. Si fóssim independents ho tindrien més feixuc. I si no fóssim tan rucs de fer-li tant el joc a la guerra bruta d'espanyols i coscubieles, també.
  50
  29
  Respon
  Fart de Mentides 10/04/2021 5:05 pm
  fart de mentides. amb aquest domini no us trobara ningu que no sigui catala.
  16
  18
  Respon
   Serem els primers !!! 10/04/2021 5:35 pm
   Eiiiii !!!! Aviat heu de començar a obrir-se al món !! Catalunya a de ser pionera com sempre !! Per tant aquest banc es una iniciativa molt esperada , a de començar a treure el nas a per tot arreu !!! Si l’ecua del país puja i el país s’enfila ens podrem emancipar ben aviat !!!
   151
   1
   Respon
    Juli Vert 12/04/2021 10:07 am
    Si, molt esperada jo feia mesos que no dormia, esperant aquesta andròmina. De totes formes, esperaré a posar diners a que els babaus els poseu primer.????
    Pedro 10/04/2021 6:12 pm
    Juas, juas, juas. Pon el dinero primero y después nos dices como te ha ido.
    20
    175
    Respon

Nou comentari