El turisme s’encarirà un 10% per l’augment del preu de l’energia

L’increment del preu de les matèries primeres i l’energia ha posat en alerta el sector turístic. “És una pedra a la sabata en un procés de recuperació d’una economia trinxada per l’impacte de la pandèmia”, assegura el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies. Els experts alerten que aquesta situació provocarà un encariment del 10% del turisme explicat per l’augment exponencial del preu del transport i les matèries primeres alimentàries i, en menor mesura, per la pujada del preu de la factura elèctrica. Per ara, aquest increment és “assumible” per als turistes i no serà un “punt d’inflexió” a l’hora de decidir viatjar, però podria llastar la campanya estival.

El gerent de l’àrea institucional de PIMEC, Àngel Hermosilla, també alerta que l’encariment de les matèries primeres provocarà un increment d’entre el 5% i el 10% en el cost del turisme. Per la seva banda, el professor de la Universitat Pompeu Fabra – Barcelona School of Management (UPF-BSM) Xavier Brun situa aquest augment entre un 10% i un 15%.

La major part d’aquest increment s’explica per la pujada del preu del combustible i de les matèries primeres alimentàries, és a dir, l’increment de la despesa en transport i restauració. A aquest element se suma també una pujada moderada en el cost de l’allotjament per l’increment dels preus energètics.

Tot i això, el professor de la UPF – BSM assegura que aquesta pujada no serà un “punt d’inflexió” a l’hora de decidir viatjar en els pròxims mesos i, per tant, no afectarà significativament la campanya de Nadal. “L’increment dels preus no reduirà l’arribada de turistes perquè hi ha una voluntat manifesta de sortir i un estalvi embassat per la pandèmia”, afegeix el gerent de l’àrea institucional de PIMEC.

El professor d’estudis d’Economia i Empresa de la UOC, Pablo Díaz, alerta que l’encariment del turisme podria provocar una lleugera reducció de la despesa per part dels turistes estatals, menys “esplèndids” que els visitants internacionals.

Nou comentari