El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El preu de la llum torna a pujar després d’un cap de setmana d’estabilitat
  • CA

El preu de la llum segueix a l’alça després d’un cap de setmana de descens. Aquest dilluns assolirà els 225,36 euros per megawatt hora. Així, el preu pujarà aquest dilluns un 5,66% respecte al registrat el diumenge, segons les dades de l’operador de mercat elèctric designat (OMIE). No obstant això, respecte fa una setmana el preu de l’electricitat al mercat majorista espanyol s’ha reduït en més de 2 euros. En qualsevol cas, i malgrat aquesta certa estabilitat, el preu de la llum segueix disparat si es compara amb el que es registrava l’any passat per aquestes dates. De fet, durant l’octubre el preu de la llum ha incrementat un 478% respecte l’any passat.

El preu més alt aquest dilluns es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan s’arribara als 262 euros/MWh. El preu més baix es registrarà entre les 16.00 hores i les 17.00 hores, quan cotitzarà a 200,91 euros/MWh. Després del descens registrat el dissabte i el diumenge per la menor demanda, el preu de l’electricitat reprèn la senda alcista encara lluny del rècord de 288 euros per megawatt hora que es va registrar el passat 11 d’octubre, que per ara es manté com el rècord històric.

L’alt preu de la llum ja s’està traslladant a altres productes industrials, provocant fins i tot la reducció de l’activitat per part d’algunes companyies, com ja ha passat a la Xina. Això afecta a productes tan bàsics com el pa, que ja ha arribat a pujar fins a 10 cèntims la barra. Aquesta conjuntura ha generat una espiral inflacionista que podria portar als principals bancs centrals del món a revisar el seu calendari per a la pujada dels tipus d’interès i anticipar-ho, amb el conseqüent efecte que això produeix en les empreses i economies domèstiques com l’encariment del deute o de les hipoteques o la menor rendibilitat dels dipòsits i altres productes d’inversió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa