Macrodemanda d’empresaris contra l’Estat perquè pagui per haver negat la pandèmia

Una advocat català lidera una plataforma que denuncia que la gestió de l'epidèmia a Espanya és completament "fraudulenta"

Una plataforma d’empresaris afectats per la Covid-19 creada a Catalunya, PEACovid-19, ha iniciat una batalla legal contra l’Estat amb la intenció d’aconseguir que el govern espanyol pagui pels perjudicis econòmics causats per la “mala, nefasta i irresponsable gestió” de la pandèmia. Asseguren que abans del primer estat d’alarma del 14 de març el govern del PSOE i Podemos va arribar a negar la pandèmia malgrat haver-hi ja evidència científica. Els afectats creuen que els criteris voluntaristes han estat i continuen sent la tònica duna gestió que veuen “fraudulenta”.

L’advocat i empresari Juli Prat, fundador de la plataforma, ha explicat en declaracions a EL MÓN que ja han presentat una reclamació prèvia a l’administració per valor de 200 milions d’euros en pèrdues. L’administració té sis mesos per respondre i si no ho fa aleshores la plataforma podrà presentar un paquet de tres demandes, que ja té preparades, davant del Tribunal Suprem.

Per fer les demandes aquests empresaris han buscat “arguments de blanc i negre”, que no deixin marge al dubte, ni tampoc donin peu a una interpretació o opinió. “Ens hem centrat en l’aspecte jurídic”, ha afirmat Prat, que veu en la gestió de la pandèmia múltiples “infraccions de llei de Constitució”. De fet, els empresaris consideren que el govern espanyol s’ha situat per complet fora de la llei. “El govern de l’Estat no ha complert cap llei, s’infringeix tot”, ha dit convençut l’advocat.

La demanda l’han dividit en quatre fases i la primera va fins a la declaració del primer estat d’alarma el 14 de març. En aquesta primera fase denuncien que el govern es va dedicar a “negar l’existència” de l’epidèmia basant “tota l’actuació no en criteris legals sinó voluntaristes”. Prat posa com a exemple el fet d’haver permès la manifestació del 8 de març del 2020. “Van decidir mantenir la convocatòria dient que no hi havia riscos perquè ho deien ells”, lamenta l’advocat, recordant que aleshores ja hi havia hagut informes científics sobre el coronavirus, els seus riscos i les mesures a prendre. La demanda inclou declaracions de responsables polítics admetent retards cosa que Prat creu que és jurídicament útil perquè es reconeix un “acte propi”.

Els empresaris plantegen aspectes concrets com ara l’obligatorietat de l’ús de mascareta, el 19 de maig. “Si tant important eren les mascaretes s’havia d’haver decretat amb l’estat d’alarma, però efectivament no n’hi havia perquè el govern no havia fet els aprovisionaments necessaris”, denuncia Prat. L’advocat opina que estant al govern “cobrant 10.000 euros al mes, el que pots fer almenys és actuar en conseqüència”. El jurista diu a més que el govern no va atendre l’opinió dels organismes experts de l’Estat en aquesta matèria.

PEACovid-19 considera també que els dos decrets d’estat d’alarma “són nuls per raó de fons”. Prat comenta que no s’entén que es faci el segon amb una pròrroga de sis mesos quan el primer contemplava pròrrogues de 15 dies en base a una llei constitucional. “Si el propi govern reconeix que les pròrrogues s’han de fer cada 15 dies, no es pot despatxar ara dient que en fa una de sis mesos per no molestar ningú”, afegeix l’advocat.

La macrodemanda, oberta també a companyies de tot l’estat espanyol, té el suport d’unes 5.000 empreses i algunes federacions i associacions. Prat diu que el Govern català se salva de la demanda perquè la responsabilitat era del govern espanyol i en tot cas a les comunitats autònomes no se’ls pot acusar de no complir amb les seves funcions perquè l’Estat els va passar “la patata calenta” i van fer el que van poder per salvar la ciutadania. Tot i això, si el Suprem considera que s’hagi de dirigir la demanda als governs autònoms es faria. “Però no crec que passi”, afirma convençut l’advocat.

Comentaris

  joanka 28/02/2021 7:22 pm
  La política jurídica a egspanya continuarà sent la mateixa. Sempre que no tenen arguments aquells senyor del suprem no accepten la denuncia i es queden tan panxos.
  Miquel 28/02/2021 3:14 pm
  Es el que passa per tenir inútils al poder...com les administracions, hi ha molts funcionaris inútils posats a dit.. lo de opo i feina de per vida, això no serveix. Lo seu també controls qui val ok i qui no a la puta celler, com hauria de ser. Tothom té dret a treballar a l'administració. Haurien de fer a partir de 45 o 50anys, tenis punts per treballar de funcionari, i el jovent a la privada
  Marcos 28/02/2021 12:31 pm
  El Estado se protege, no harán nada, no aceptarán la demanda, otra cosa es si fuera una pelea de bar, en eso acusarían al civil por terrorismo, o acusan a la víctima de una paliza de un policía, es lo normal en países de bajo calado democrático. Hoy por ti, corrupción, mañana por mí, corrupción.
   Miquel 28/02/2021 7:26 pm
   Illa no se escapará tan fàcil...
  RAMON A 28/02/2021 11:37 am
  Dons tambe dindreu de denunciar a Alemania Franca Reine Unit Italia etc etc
  Ricard 28/02/2021 11:03 am
  Espero que els demandants tinguin el mateix rigor professional que exigeixen als demandats. Per començar constato que han trigat massa a presentar la demanda, oi? Personalment no crec en estaments especialment irresponsables. Crec en el nivell d'una societat determinada. I el nivell ibèric de la societat té carències; com a tota societat.
  Pere 28/02/2021 9:23 am
  Jajajajaajajaja. Ya no sabéis ni que hacer para atacar a España los Catalufos. Venga a seguir quemando hoteles y bancos xD
  1
  103
  Respon
  Jose Luis 28/02/2021 8:21 am
  Un Gobierno Central criminal, incompetente, imprevisor y negligente.
  Independentista 28/02/2021 6:07 am
  "Aixó a Espanya no passarà, si es dona algun cas de covid, serà puntual; una cosa completament anecdòtica" I el gamarús que va dir aixó no només s'ha quedat tan ample sinó que pretén ser president de la Generalitat de Catalunya. Espanya és el darrer racó de món. Fotem-ne el camp d'una vegada!.
  Independentista 28/02/2021 6:07 am
  "Aixó a Espanya no passarà, si es dona algun cas de covid, serà puntual; una cosa completament anecdòtica" I el gamarús que va dir aixó no només s'ha quedat tan ample sinó que pretén ser president de la Generalitat de Catalunya. Espanya és el darrer racó de món. Fotem-ne el camp d'una vegada!.
  Observador 28/02/2021 3:02 am
  Aquesta negligència del govern espanyol és molt greu, però....si fos l'única.........
  Un seguidor 28/02/2021 1:48 am
  Os recuerdo a casa nostra en programas del Basté con la histérica de la Rahola, insoportable, contando que era una locura que cancelarán el Mobile? Eh??!! Que era una maniobra de Madrizzzz, para hacernos pupa?? Nadie se acuerdaaaaaaa? Y luego pillo el viruses Basteeee? Eh? A esta gente no se le denuncia?
  Ramon 27/02/2021 11:42 pm
  Mal m'està el dir-ho però hòstia si no vaig dir des del primer moment que el que més pànic feia de l'epidèmia era que ens agafés amb un govern espanyol d'esquerres. Perquè són més incompetents? No, no per això. No per més incompetents sinó per més políticament, mediàticament i judicialment impunes. Ja veureu com ara els demandants seran "fascistas".
  Ramon 27/02/2021 11:39 pm
  L'excusa que tenim és que ben pocs catalans han votat el Menistro de la Mort. La vergonya, la immensa vergonya, l'haurien de tenir els colons.
  Algú ho dubta? 27/02/2021 11:33 pm
  El estadopodrit passarà la "patata calenta" als governs comunitaris, i pel català, dues tasses. O no?

Nou comentari