El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La cara B de la pandèmia: una oportunitat per a les ‘start-ups’
  • CA

Com en la teoria de l’evolució de les espècies de Darwin, en economia només les empreses que millor s’adapten a les noves condicions de mercat poden sobreviure i créixer. I la pandèmia sanitària i econòmica provocada per la Covid-19 és un dels moments històrics en què regeix aquest principi de la destrucció creativa: les empreses menys eficients desapareixeran perquè n’apareguin d’altres. Els experts avisen que el primer semestre del 2021 serà el de la incertesa i els dubtes a tots els nivells, amb l’arribada d’una ja més que probable tercera onada de contagis, un increment de la insolvència de moltes empreses i la finalització de les ajudes associades als ERTO, entre altres, posaran pressió a la reactivació econòmica. Ara bé, el 2021 també serà un any d’oportunitats. “Malgrat que aquest any que encetem entrem de ple en la crisi provocada per la Covid-19, hi haurà finestres d’oportunitat per a persones i empreses que vulguin tirar endavant nous negocis en sectors que la pandèmia ha posat en el punt de mira. Les start-ups que plantegin projectes basats en la intel·ligència artificial, la salut, la seguretat, la tecnologia financera, l’economia circular, l’educació, l’oci electrònic i la sostenibilitat despuntaran enguany”, explica a El Món Susana Domingo directora de l’Executive MBA de la UPF-Barcelona School of Management.

Aquesta experta remarca que es registra també una tendència a la corporate venturing, és a dir, que les empreses de més dimensió s’associïn amb start-ups petites per innovar: “Els ecosistemes emprenedors són elements clau per a les economies dels països, essent exponents de la innovació, la creativitat i les oportunitats. S’associen a la generació de solucions –sovint tecnològiques– eficients i escalables a problemes reals, així com a la creació de riquesa, ocupació, atracció de talent i creixement econòmic. I tot això incentiva els grans inversors a invertir en aquestes noves companyies, amb expectatives de molt alta rendibilitat. Aquest 2021, sectors que han despuntat en la gestió de la pandèmia tindran molt camp per córrer amb aquestes aliances”.

El 2021 serà un any l’aliances entre grans empreses i petites per innovar PIXABAY

Susana Domingo creu que la crisi econòmica derivada de la pandèmia tindrà un comportament similar a les anteriors crisis: “Durant la crisi del 2007 van sorgir moltes iniciatives basades en l’economia col·laborativa com a resposta a canvis tant en el poder adquisitiu del consumidor com a la manera d’entendre el consum, de manera que allò important ja no és la possessió del producte, sinó l’experiència d’ús d’aquest”, explica l’experta. Aquest fenomen va donar lloc a “un consumidor més conscient del benestar planetari, que va obrir la porta a nous negocis basats en models més sostenibles i a l’economia circular”. I, segons Domingo, la crisi de la Covid-19 no és diferent de les anteriors i està implicant nous processos de canvi que tindran una translació directa en l’èxit o el fracàs de models de negoci. Aquí les start-ups trobaran un caldo de cultiu ideal per captar inversors que facin de paraigua dels seus negocis innovadors.

Les restriccions imposades per controlar l’expansió del virus, sobretot pel que fa a la mobilitat, la salut i l’educació, han impulsat solucions tecnològiques que altrament haurien trigat anys a arribar a la nostra economia. Molts sectors que fins ara no havien vist la necessitat d’aplicar les tecnologies a les seves activitats s’hi troben ara immersos. També hi ha hagut una explosió de l’ecommerce i, de retruc, un increment de tota l’activitat vinculada a la logística. Però també, com apunta Susana Domingo, l’oci electrònic, especialment dels videojocs i de plataformes d’streaming, han vist disparats els seus negocis. En aquest sentit, aquesta experta situa Barcelona, seu del sector dels videojocs, com “un hub internacional amb una forta atracció d’empreses, talent i capital internacional”.

La pandèmia ha obligat a accelerar investigacions i només aplicacions tecnològiques de salut
La pandèmia ha obligat a accelerar investigacions i només aplicacions tecnològiques de salut

Per altra banda, el sector de la salut de manera àmplia, incloent-hi biotecnologia i telemedicina, es veu beneficiat per la sensibilització dels inversors i la societat. “La Covid-19 ha posat de manifest la necessitat de millorar diferents aspectes de la salut pública, aprofundir en la digitalització del sector i respondre a la demanda de nous serveis, de manera que els inversors intentaran aprofitar aquestes oportunitats”, afegeix la directora de l’Executive MBA de la UPF-BSM.

Aquesta experta, que ha analitzat els sectors que més han madurat durant la pandèmia, també destaca el món de la seguretat com una finestra d’oportunitat per invertir aquest 2021: “Seguretat ja no és només posar-te una alarma, sinó la teva seguretat davant de la malaltia. Ara la gent està disposada a pagar més per tenir més confiança, amb mascaretes més segures, o per exemple, desplaçant-se en patinet, bicicleta o moto elèctrica per no anar en transport públic i evitar aglomeracions. Aquí també hi ha camp per córrer”. I també es consolidarà un àmbit que ha va despuntar el 202: el reciclatge de plàstics i l’ús posterior del producte obtingut, “des dels que fan muntures d’ulleres fins als que dissenyen bosses o materials industrials. La conscienciació per la protecció del medi ambient és clarament un nou filó per a emprenedors”, conclou Domingo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa