Jordi Roset: “M’incomoda que identifiquin Petrolis Independents amb un partit”

ENTREVISTA a l’accionista majoritari del grup de benzineres, que lamenta que activistes independentistes hagin fet el salt a la política i hagin quedat “anul·lats”

El terrassenc Jordi Roset és copropietari de la cadena de gasolineres Petrolis Independents amb el 80% de les accions. És també un dels 148 socis fundadors de la fintech 11Onze. Activista independentista, sempre s’ha mantingut al marge dels partits polítics i prefereix treballar des de la societat civil. Per això vol blindar la seva empresa d’interessos partidistes.

La pandèmia ha tocat de ple totes les empreses del país, i el sector dels carburants, vinculat a la mobilitat, és un dels que més a patit. Amb tot, Petrolis Independents ha obert recentment una benzinera a Mont-ras (Baix Empordà). Es comença a veure la llum?

La pandèmia comença a passar, tot i que la restauració, l’oci nocturn i altres sectors encara pateixen molt. Ara bé, estem en un 10% menys de facturació que el 2019. No estem com l’abril del 2020, però també és cert que tornar als nivells del 2019 serà molt difícil, per no dir impossible, perquè la pandèmia ha canviat els nostres hàbits de mobilitat i laborals. I a més, cada dia hi ha més cotxes elèctrics i híbrids. Intentem suplir aquesta realitat obrint o reflotant antigues benzineres per compensar allò que baixem de vendes estructurals.

Petrolis Independents està en el focus mediàtic espanyolista. De fet, alguns diaris es van fer ressò que l’empresa havia accedit als crèdits ICO i us acusaven de recórrer a Espanya per salvar l’empresa. En concret, parlaven de “les benzineres de Joan Canadell”.

L’Estat no et presta els diners, te’ls presta una entitat bancària… Si l’empresa no pagués l’ICO, l’Estat abonaria un 80% a l’entitat, és només un aval. Ara, en el cas de Petrolis Independents, de la nit al dia passem de vendre 100 a vendre 25, i tots els estocs que tenia no els veia, és a dir, que tenia l’estoc però no els diners. Vaig parlar amb els proveïdors i em van dir que ja pagaríem quan poguéssim, i va ser aleshores que jo vaig demanar un ICO per pagar els proveïdors immediatament. L’ICO que té Petrolis Independents està avalat per un 180%, un 80% de l’Estat i un 100% els accionistes. No ens ha fet cap regal Espanya ni ens ha salvat de res.

Jordi Roset no amaga la seva incomoditat amb el fet que el seu soci sigui diputat de JxCAT JORDI BORRÀS

Creu que el fet que Joan Canadell sigui diputat de JxCAT és la raó principal dels atacs?

Sí, ataquen per atacar. Però en tot cas, l’accionista majoritari de Petrolis Independents sóc jo, i sóc jo qui ha avalat la majoria del crèdit.

Al registre mercantil queda clar que Joan Canadell no és el propietari de l’empresa, encara que a la premsa espanyola l’anomenin així. Té un 20% de les accions i vostè el 80%. Diria que el fet que Canadell hagi fet el pas a la política ha posat l’empresa en el punt de mira de l’unionisme i acabi essent un perjudici?

Una cosa és significar-se amb l’independentisme, perquè creus que Catalunya només anirà bé amb un Estat propi, i una altra cosa és significar-se amb un color polític. Ser independentista és fer política, però no et defineixes si ets de dretes, d’esquerres, de centre o del que sigui. Però en el moment actual, amb l’embolic que hi ha entre JxCAT, ERC, la CUP i qui sigui, no crec que sigui bo per a l’empresa estar tan posicionat en un color polític determinat. Sincerament, m’incomoda molt que identifiquin Petrolis Independents amb un partit. I en el cas que ens ocupa, ho ha fet ell mateix i no només la premsa espanyola. Ara sembla que Petrolis Independents sigui de JxCAT, quan una cosa és significar-se amb l’independentisme, que ho estem, i l’altra és fer partidisme.

Vostè té el 80% de les accions i Canadell el 20%. Això vol dir que les decisions estan a mans de Jordi Roset. Han parlat, els dos socis, sobre aquesta situació en què es barreja política i negocis?

Des de fa un any i mig que pràcticament no hi ha diàleg amb el Joan Canadell. Només ens veiem, virtualment, una vegada al mes, amb l’assessor fiscal i financer de l’empresa. De la resta no en parlem. De fet, l’última que ens vam trobar presencialment, aquella tarda va anunciar que feia el salt a la política.

Vostè està incòmode.

Sí, m’incomoda que Petrolis Independents quedi vinculat no a JxCAT, sinó a qualsevol partit polític. Si Canadell hagués estat diputat d’ERC, de la CUP o del Front Nacional, pensaria exactament el mateix. Ja fem molt a la nostra empresa significant-nos per la independència, però si a més tenim la bandera d’un partit, a qui vendrem benzina?

Tot i que no s’hagin vist des de fa molt de temps, Canadell li ha plantejat la possibilitat de vendre el seu 20%?

Ell vol vendre, però els motius els desconec. Però a hores d’ara l’oferta que m’ha passat considero que no s’ajusta al valor de l’empresa i a les meves pretensions.

Com va néixer Petrolis Independents i aquesta relació entre els dos socis?

Fa uns set anys, quan en Joan Canadell i jo estàvem a la junta del Cercle Català de Negocis. Aleshores ell es va quedar a l’atur i jo li vaig proposar que se sumés al projecte que jo tirava endavant amb algunes benzineres. Vam començar posant una benzinera plegats i vam muntar la societat Petrolis Independents. Vam acordar que cadascú tindria la participació a l’empresa corresponent als diners que poséssim. Jo vaig posar el 80% i ell el 20% del total de la inversió. I així hem seguit fins avui.

Roset té el 80% de l’empresa Petrolis Independents JORDI BORRÀS

El seu soci s’interessa pel dia a dia de l’empresa?

Mentre va ser president de la Cambra de Comerç vam acordar que els serveis que fins aleshores feia a Petrolis Independents els seguiria cobrant, perquè creia i crec que tenir una Cambra independentista és una bona cosa per al país. Li vaig mantenir el sou, però quan va deixar de ser president per dedicar-se a la política, només cobra repartiment de dividends.

Està decebut amb la política…

Crec que està fent molt mal a l’independentisme el fet que els partits polítics ensarronen els bons activistes perquè entrin en la política, i quan hi han entrat, aquests activistes es difuminen i s’anul·len com a activistes. Abans eren persones molt compromeses i quan canvien de costat el partit se’ls menja i tot l’activisme desapareix i no són capaços de mantenir les seves conviccions. Acaten la disciplina de vot i acaben engolits. Conec uns quants casos, d’aquests.

Comentaris

  Ex- votant d`' ERC. 24/09/2021 8:17 am
  Els partits no només anulen als activistes que ingressen a les seves files, sinó als seus votants. Com a mi mateix. M'he passat a l'abstencionisme definitiu.
   lluna plena 25/09/2021 12:19 pm
   Mal fet, l' abstencionisme es el pitjor que es pot fer. Pensa-hi, si us plau.
  Aigualit 24/09/2021 8:51 am
  Tranquil, per mi que te isentifiquen amb el que sigui, mai faré bencina als teus establiments.
  Lisa 24/09/2021 1:04 pm
  A mi em molesteria que m'identifiquessin amb el PP o el PSOE.. si ho fessin amb Vox ja m'hi cagaria.. Però amb un partit català no entenc el perquè...
  Sr. Floïd 25/09/2021 12:45 pm
  No va bé el negoci i et vols congraciar amb els no lazisnazis? Arribas tard, noi. Se te ve el plumero.

Nou comentari