El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’IPC es dispara fins al 5,5% a l’octubre a l’Estat espanyol
  • CA

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 2% el mes d’octubre en relació al mes anterior i va disparar la seva taxa interanual fins el 5,5%. Això són 1,5 punts més que la taxa de setembre i representa el seu nivell més alt en 29 anys, degut a l’encariment de l’electricitat. La dada d’aquest octubre és la més elevada des del setembre de 1992, i l’IPC interanual encadena d’aquesta manera la seva desena taxa positiva consecutiva, segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’agència Europa Press informa que en el comportament interanual de l’IPC destaca la pujada dels preus de l’electricitat, que ha estat major aquest mes que en el setembre de l’any passat. En menor mesura també influeix l’augment dels preus dels carborans i lubricants per a vehicles i el gas, davant dels descensos que van registrar l’any passat.

L’Institut Nacional d’Estadística també incorpora en aquestes dades una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que va augmentar l’octubre quatre dècimes, fins l’1.4%, per la qual cosa se situa més de quatre punts per sota de la taxa de l’IPC general. Es tracta de la diferència més alta entre ambdues taxes des del començament de la sèrie, l’any 1986.

En taxa mensual, l’IPC va encadenar el seu tercer repunt consecutiu en pujar un 2% el setembre; 1,2 punts més que el mes de juliol i el seu major repunt mensual en quasi 36 anys, concretament des del gener de 1986. En el desè mes d’aquest any 2021, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 5,5%, cosa que suposa un 1,5% més que la registrada el mes anterior. Per la seva banda, l’indicador avançat de l’IPCA va pujar un 1,7% en taxa mensual. L’INE publicarà les dades definitives de l’IPC d’octubre el proper 12 de novembre.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: en fi a octubre 28, 2021 | 12:48
    en fi octubre 28, 2021 | 12:48
    el pedro sanchez, està arruïnant als ciutadans, llum, benzina ... , preus pels núvols, i no fot ni brot. com que ell té el sou assegurat, aquestes despeses pagades i jubilació per la cara, tan se li en fot

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa