El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El turisme de proximitat, salvavides del sector en plena cinquena onada
  • CA

La revetlla de Sant Joan, una de les dates marcades amb vermell al calendari festiu català, ha esdevingut el gran detonant de la cinquena onada de la Covid. Els grans protagonistes d’aquest esclat són els joves d’entre 16 i 29 anys, els últims d’accedir al procés de vacunació massiva. Les revetlles, els viatges de final de curs, les festes majors i els festivals de música han sigut assenyalats com a activitats que han contribuït a aquesta situació, en un moment en què l’obertura de l’oci nocturn el 21 de juny i la relaxació de la gran majoria de mesures sanitàries han generat la combinació de factors perfecta per l’arribada d’aquesta cinquena onada.

Amb les xifres disparades, els governants de diferents països europeus, com França i Alemanya, han llançat missatges demanant precaució als turistes que vulguin dur a terme viatges a Catalunya, i la UE va situar el dijous Catalunya com a zona de “risc extrem” en el mapa de referència de la Covid a Europa. Un conjunt d’accions que afecten de forma directa al sector turístic i hostaler del país.

El resultat de tot plegat és una caiguda irregular de reserves des de l’inici de la cinquena onada, segons el president de l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Tarragona (AEHT), Francesc Pintado. “Cal diferenciar el turisme de proximitat en entorns naturals poc massificats i les destinacions més massificades de la Costa Daurada, que viuen en la gran majoria dels tour operadors internacionals”, explica Pintado. “L’any passat ja vam veure com una gran part del turisme de proximitat es va centrar a anar a paratges tranquils, menys massificats i allunyats de les grans destinacions habituals. Parlem sobretot de la zona de les Terres de l’Ebre”, diu Pintado. “Aquestes destinacions van fer un any molt bo l’estiu passat, de rècord gairebé, i sembla que aquest estiu també tenen bones previsions”, segueix, “per altra banda, les destinacions massificades estan patint molt i ja noten les conseqüències de la cinquena onada, sens dubte. Els tour operadors han cancel·lat o directament ja no estan programant i reservant gaires viatges”, finalitza el president de l’AEHT.

El panorama de la Costa Daurada i el de la Costa Brava i Girona és semblant. Així ho explica el president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme de la Costa Brava i Girona, Miquel Noguer. “Crec que la previsió que havíem fet de cara a juliol ja no es podrà complir. Les noves mesures i els missatges enviats des dels governs europeus han afectat bastant, però falta per veure com afecten les noves mesures”, diu Noguer.

“Aquí, a les comarques gironines, el que hem notat és que aquest any la gent estava fent reserves molt a última hora, sobretot de cara a Juliol, això ha fet que no notem massa cancel·lacions, però sí que ha baixat el ritme de reserves”, afegeix.

De la mateixa forma que passa a la Costa Daurada, el turisme de proximitat sembla que serà l’eix d’aquesta temporada d’estiu. “Els turistes catalans i espanyols i inclús els francesos que puguin venir amb cotxe són els que creiem que poden salvar la temporada, dins de les possibilitats que tenim.

El que està clar és que la temporada passada va ser desastrosa a tot Catalunya i el sector molt probablement no aguanti una segona temporada d’estiu igual de dolenta. “Si poguéssim salvar l’agost i el setembre el sector ho agrairia molt, l’any passat va ser molt dolent i necessitem salvar aquesta temporada per poder aguantar. Desgraciadament alguns s’han quedat pel camí però esperem que siguin els menys possibles”, diu Noguer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa