El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
S’avancen els sopars d’empresa per esquivar possibles restriccions
  • CA

La corba ascendent que està tornant a fer la Covid a Catalunya podria perjudicar, de retruc, una de les tradicions més arrelades quan s’apropa el Nadal: els sopars d’empresa. Alguns experts, com ara la doctora Bea Mothe, de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i d’altres que assessoren el Govern alerten que “no és una bona idea” que aquest Nadal es facin sopars d’empreses. “S’han de tenir en stand by i mirar com avança tot en les properes setmanes”, avisa Mothe.

En aquest marc, algunes empreses han optat per cancel·lar els sopars, però la majoria han preferit avançar-lo per por a noves restriccions. Així ho asseguren dos restaurants consultats per El Món. Un d’ells, Il Piccolo Focone, ha experimentat aquesta tendència a avançar els dinars de Nadal per esquivar restriccions futures. En aquest restaurant italià situat a prop de l’antiga fàbrica d’Estrella Damm ja se n’han celebrat mitja desena i en tenen previstos més aquesta primera quinzena de desembre. “Els sopars s’han avançat més de dues setmanes de forma sobtada”, explica la propietària, Isabel Pinar

Canviar els sopars per dinars d’empresa

Per la seva banda, el gerent del restaurant Terra Ca la Nuri, Jordi Noguera, assegura que abans d’entrar al desembre ja han celebrat diversos dinars d’empresa. “No de grups molt grans, però sí d’unes quinze persones”, apunta. Assenyala també la tendència de canviar sopar d’empresa i festa posterior per un dinar. “Es fan molts més dinars que sopars, això sí que ho hem notat clarament”, explica el Jordi Noguera. 

Tot i així, lamenta que ja s’estiguin començant a produir les primeres cancel·lacions per l’evolució de la pandèmia. “La gent té por i no sap què passarà”, assegura. De fet, mentre conversa amb El Món, el gerent d’aquest restaurant del carrer Consell de Cent de Barcelona rep un correu amb una cancel·lació d’un sopar d’empresa de trenta persones previst per al 16 de desembre. 

Sense possibilitat de planificar

El que més preocupa els responsables d’aquest restaurant és la impossibilitat de fer previsions a llarg termini. “Hem d’anar dia a dia perquè no podem esbrinar què passarà ni què ens faran fer”, es queixa el Jordi Noguera. Sense poder planificar, el restaurant no pot carregar la bodega, comprar gènere especial o contractar més personal. “Ara és el passaport, però potser més endavant seran uns altres tipus de restriccions”, assenyala preocupat. 

El passaport Covid, alerta, frenarà les reserves als restaurants, perquè hi haurà clients que no tinguin el certificat. Per això, el gerent de Terra Ca la Nuri sosté que “tota restricció que no sigui la normalitat farà frenar les reserves”. La part positiva, però, és que aquest any s’havia notat una recuperació a partir de l’estiu: “Aquest any anirà prou bé, no com l’any passat, quan a l’octubre ens van obligar a tancar. Allò va fer molt mal”. 

Un passaport sanitari | ACN
El passaport Covid serà obligatori per entrar a restaurants a partir d’aquest divendres| ACN

Dinars d’empresa en ‘stand by

Daniel Brasé, gerent de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), assegura que la tendència que perceben els agremiats és que molts dinars s’estan posant en stand by per la deriva de la pandèmia i l’exigència del passaport Covid. 

“Des de la setmana passada, abans que el Govern anunciés l’obligatorietat del passaport Covid, ja hi havia cancel·lacions de dinars i sopars en vista al que passava a Europa”, assegura Brasé, que apunta que la problemàtica per descarregar el document encara ho ha empitjorat més. Considera que algunes empreses analitzaran el seu funcionament en els pròxims dies per decidir si fan el tradicional sopar o dinar, tot i que creu que finalment sí que es faran. “No crec que les empreses deixin de fer sopars pel fet d’haver de presentar el certificat. No hauria de ser així amb la taxa de vacunats que tenim”, assegura. 

Malgrat això, igual que el gerent de Terra Ca la Nuri, adverteix que “és del tot imprevisible” saber si la pandèmia permetrà celebrar els sopars d’empresa durant el mes de desembre en vista a l’augment de casos que s’ha registrat a Europa i que ja s’estan registrant al país.

“Alçàvem el vol i ara ens tallaran les ales” 

El que més preocupa els propietaris del restaurant Il Piccolo Focone és que es freni la recuperació del sector a causa de possibles noves restriccions –tot i que el Govern ha assegurat que es prioritzarà el passaport Covid a les restriccions. “Estàvem alçant el vol i ara sembla que ens tornaran a tallar les ales”, lamenta Isabel Pinar, que veu amb preocupació la decisió del Govern d’ampliar l’ús del passaport Covid a partir d’aquest divendres.

“Perdrem clients, segur”, diu contundent. De fet, puntualitza que ja han perdut un grup de 20 en què diverses persones no estaven vacunades, una taula de cinc que volia terrassa per seguretat i una altra taula de 10 perquè dues persones no estaven vacunades.  “Ningú pagarà una PCR per venir a sopar”, assegura Pinar, que també està preocupada per haver de controlar el certificat a l’entrada de l’establiment. “Si no ho controlem bé, les inspeccions poden venir acompanyades de multes”, lamenta. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa