El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els experts del Govern alerten d’un rebrot per culpa del pont i els sopars de Nadal
  • CA

Toc d’alerta de diversos membres del comitè assessor d’experts contra la Covid-19 del Govern en les darreres hores. Ja són dues les veus que s’han alçat per advertir dels greus riscos que hi ha per la interacció social multiplicada que es produirà pel pont, els sopars d’empresa i les festes de Nadal que s’aproximen. Des de les xarxes socials, el físic de la URV Àlex Arenas ha advertit que les persones que se’n vagin de pont haurien de fer-se un test d’antígens abans per comprovar si són positius. Per la seva banda, el farmacoepidemiòleg de la Universitat d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra ha advertit aquest dijous en una entrevista a Els Matins de Catalunya Ràdio que no és el moment de fer sopars de Nadal perquè són un risc. El Govern va insistir ja ahir en la necessitat de reduir la interacció.

Arenas ha dit a través de Twitter que, abans i després de sortir de pont, caldria fer un test d’antígens. “És una mesura que ens pot salvar d’un repunt considerable per Nadal”, ha avisat el físic. “Recordeu el pont de l’any passat, ens va comprometre tot l’hivern. Hem après? Espero que sí”, ha afegit.

Prieto-Alhambra, des dels micròfons de Catalunya Ràdio, ha dit que tot el que es pugui fer per reduir el risc d’infecció de la nova variant Òmicron “sera benvingut”. L’expert ho deia en referència a la necessitat de reduir la interacció social i això ha d’incloure la limitació dels viatges innecessaris. “És un moment d’avaluar beneficis i riscos, per tant, si és un viatge important cal fer-lo amb moltes precaucions, i si es pot evitar s’ha d’evitar, a no ser que sigui estrictament necessari”, ha recomanat.

Els sopars de Nadal que es comencen a celebrar es converteixen en un problema. L’advertència dels experts és clara: per anar bé, aquests sopars no haurien de celebrar-se. “No és un moment ideal per fer-los perquè els sopars són situacions segurament bastant bones per a la transmissió del virus i l’aparició de brots”, ha remarcat l’expert.

El perill de tenir un no vacunat a taula

Pel que fa a les festes de Nadal i els àpats familiars, Prieto-Alhambra també ha fet recomanacions per aquells que es trobin amb persones no vacunades en les trobades familiars. “Tenen tres setmanes per posar-se les dues dosis [els que no estiguin vacunats], cal convèncer-los perquè es vacunin, jo estic fent campanya interna entre gent que conec i que encara té dubtes; aquestes persones han de poder exposar dubtes i discutir amb algú que en sàpiga i no fer recerca a Google”.

Prieto-Alhambra creu que si no es pot convèncer un familiar perquè es vacuni, cal tenir present que seure a taula amb ells suposa un risc per tothom. Ells tenen el doble de risc de passar el virus a la resta i si l’agafen ells d’un altre familiar poden tenir més risc de posar-se malalts. Per tant, “s’han de prendre el màxim de precaucions i seria molt recomanable que tots es facin tests ràpids el dia del sopar”. Els sopars de Nadal haurien de fer-se amb mascareta.

L’expert afirma que mai ha estat defensor de la vacunació obligatòria, debat que s’obre a la UE, i aposta per transmetre informació i convèncer les persones. “Les dades són tan evidents que es fa difícil creure que no puguem convèncer la gent; no crec que la vacunació obligatòria sigui la solució”. Prieto-Alhambra en canvi sí que creu que hauria de ser obligada per a personal mèdic. Un metge que no es vacuni “se l’ha de fer tornar a la facultat perquè no té el mínim coneixement del mètode científic, si té dubtes —a no ser que tingui una excusa mèdica— aquest metge s’ha de replantejar la seva professió”.

Pel que fa al passaport covid, Prieto-Alhambra ha dit que “no és una mesura que s’hagi d’imposar perquè més gent és vacuni”. L’augment de vacunació a causa del certificat és un “efecte colateral, benvingut sigui si passa”. Ara bé, “la idea és assegurar-nos que es minimitza el risc d’infecció, per exemple en un sopar de Nadal o trobada amb amics”. En aquestes situacions, l’expert reitera la necessitat de fer un test el mateix dia. Sobre la possibilitat que la variant Òmicron escapi a les vacunes, l’expert ha dit que es pot reduir la protecció però no es passa de 100 a 0. “Hi ha una escala de grisos”. De moment, però, d’això encara no hi ha dades.

L’investigador també s’ha mostrat partidari de vacunar els nens de 5 a 11 anys quan es pugui, però també ha dit que la prioritat és vacunar els que poden emmalaltir i acabar a la UCI. Ha posat d’exemple el Regne Unit on s’estan administrant les dosis booster (de reforç). En un entorn on gairebé no hi ha restriccions aquestes dosis han demostrat que malgrat l’increment sostingut del nombre de casos hi ha hagut una reducció d’ingressos i morts d’ençà que s’administren.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: La verdad a desembre 02, 2021 | 10:06
    La verdad desembre 02, 2021 | 10:06
    ¿ Y como lo sabemos que dice la verdad ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa