Després de gairebé un any i mig de pandèmia el Govern ha decidit crear el Comitè d’Experts contra la Covida-19, integrat per una trentena de científics i professionals de diversos camps. El comitè, presidit per la doctora Magda Campins, haurà de fer propostes que ajudin el Govern a decidir les seves estratègies davant els reptes de la Covid-19. El grup inclou noms reconeguts perquè hi figuren alguns científics que s’han mostrat molt actius durant la pandèmia, en ocasions per emetre crítiques contra la gestió del Govern, com és el cas de l’epidemiòleg Oriol Mitjà o el doctor en Física de la URV, Àlex Arenas. A continuació, la llista dels 32 vocals del comitè i algunes dades del seu currículum.

Daniel Prieto-Alhambra. Metge especialitzat en farmacoepidemiologia, una especialitat emergent que ha estudiat a la Universitat d’Oxford, on va ingressar el 2009 per dedicar-se a la seva tesi doctoral. A Oxford és coordinador científic de la Xarxa Europea de Dades i Evidències de Salut (Ehden, per les seves sigles en anglès), on hi participen més de 60 institucions de 16 països.

Sílvia de Sanjose Llongueras. Metgessa i epidemiòloga amb una experiència dilatada a Catalunya, el Regne Unit i els Estats Units. Té més de 30 anys d’experiència en el Virus del Papiloma Humà (VPH). Va ser presidenta de la International Papillomavirus Society (IPVS) durant el 2015-2018 i ha estat copresidenta de les conferències Ciutat del Cap, Sydney i Virtual-Barcelona de l’IPVS. També és professora afiliada al Departament d’Epidemiologia de la Universitat de Washington.

Julià Blanco. Doctor en Bioquímica per la Universitat de Barcelona des de 1994, lidera el grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d’IrsiCaixa. Ha investigat de forma extensa el paper de la glicoproteïna de l’embolcall de VIH (Env) en les interaccions virus-cèl·lula i cèl·lula-cèl·lula, així com la citopaticidad en un entorn translacional. El seu equip ha desenvolupat models experimentals per a l’anàlisi de la transmissió de VIH de cèl·lula a cèl·lula i de la mort cel·lular induïda per Env.

Antoni Plasència Taradach. És el director general de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) des d’octubre de 2014. És metge consultor de el departament de Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor associat de la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barceloan (UB) el 1981, és especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Màster en Salut Pública per la Universidad de Yale, EUA (1986), com a becari Fullbright-La Caixa.

Antoni Trilla. Cap de Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​catedràtic de Salut Pública de la Universitat de Barcelona (UB) i degà de la seva facultat de Medicina, va ser un dels assessors científics del govern espanyol per a la desescalada.

Tomàs Pumarola. Llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona. És metge especialista en Microbiologia i Parasitologia, cap de Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. És docent a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador.

Oriol Mitjà Villar. És metge investigador especialitzat en medicina interna i malalties infeccioses, especialitzat en l’eradicació de la malaltia tropical del pian.1 Entre 2010-2020 va desenvolupar des del centre mèdic de Lihir, a Papua Nova Guinea, un tractament efectiu contra el pian basat en l’azitromicina. Va ser guardonat amb el Premi Princesa de Girona en la categoria d’investigació científica. Treballa a l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.

Miquel Pujol Rojo. Cap de Secció de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Bellvitge de Barcelona i director de el programa VINCat (Vigilància de Infecció Nosocomial a Catalunya).

Clara Prats Soler. Llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona i Doctora per la Universitat Politècnica de Catalunya, actualment treballa com a professora i investigadora a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de la mateixa universitat en el Departament de Física i Enginyeria Nuclear. És investigadora del grup de biologia computacional i sistemes complexos (BIOCOMSC) de la UPC.

Àlex Arenas Moreno. És catedràtic de el Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (DEIM) de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Doctor en Física des del 1996. L’any 2000 va ser professor visitant al Lawrence Berkeley Lab (LBL) i el 2008 a la Universitat de Califòrnia, Berkeley. És membre de l’American Physical Society i de la Network Science Society, premi ICREA Acadèmia, premi de la James Mc Donnell foundation i premi de Matemàtiques i Societat 2021.

Yoseba Cánovas Zaldua. Metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Director de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) del Passeig de Sant Joan de Barcelona.

Anna Suy Franch. Doctora en Medicina i Cirurgia, especialista en Obstetrícia i Ginecologia. Actualment és cap de Secció d’Obstetrícia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, responsable d’Urgències d’Obstetrícia i Ginecologia i de les plantes d’hospitalització d’obstetrícia. També és secretària de la Junta de la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia, i vocal de la Junta de la Sección de Medicina Perinatal de la SEGO. Desenvolupa la seva tasca en la recerca, com a investigadora principal del grup de recerca en medicina maternofetal del l’Institut de Recerca de l’Hospital Vall d’Hebron.

Anna Forcada Arcarons. Llicenciada en Medicina i Cirurgia, especialista en Medicina Familiar i Comunitària. És la gerent de l’ICS a la Catalunya central i de l’hospital de Berga.

Jaume Sellarès Sallas. Vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i gerent de l’Equip d’Atenció Primària Sardenya de Barcelona des de l’any 2000.

Salvador Macip Maresma. És investigador de la Universitat de Leicester al Regne Unit i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Juan Pablo Horcajada Gallego. Coordinador del grup de Recerca Clínica Translacional sobre Patologia infecciosa i antimicrobians de l’Institut de l’Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques.

Joaquin Lopez-Contreras González. Cap clínic de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Pau.

Robert Güerri Fernández. Cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador d’hospitalització Covid-19 de l’Hospital del Mar.

Josep Maria Jansà López del Vallado. Doctor en Medicina i metge especialista en medicina preventiva i salut pública. Ha treballat en diferents àrees en l’àmbit de la salut pública, investigació en salut, cooperació i consultoria internacional sanitàries i docència en salut internacional.

Alba Vilajeliu Balagué. Metge epidemiòloga; Consultora de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb oficina regional del Pacífic Occidental amb equip de resposta a la Pandèmia Covid.

Begoña Roman Maestre. És professora a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, on es va doctorar el 1993. És presidenta del Comitè d’Ética de Serveis Socials de Catalunya i membre de comitès d’ètica de diversos centres sanitaris.

Guillem López Casasnovas. Catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Ha exercit d’assessor expert per a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre les desigualtats en salut en la Unió Europea.

Antoni Soriano Arandes. Consultor en malalties infeccioses tropicals pediàtriques i Tuberculosi a la Unitat de Malalties Infeccioses i Immunodeficiències Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (Barcelona).

Albert Bosch Navarro. President de la International Society for Food and Environmental Virology des del 2012 i president des del 2013 de la Societat Espanyola de Virologia. És també membre numerari de la Reial Acadèmia Europea de Doctors.

Joaquim Sagalès Coma. Professor titular del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la UAB i investigador adscrit al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA). S’ha centrat principalment en l’estudi de les malalties víriques porcines.

Coral Fernández Solana. Adjunta a la direcció d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Antoni Sisó Almirall. President de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). Cap de recerca de l’Institut d’investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, IDIBAPS, i professor de la Universitat de Barcelona.

Josep Corbella Domènech. Periodista responsable de ciència i salut al diari La Vanguardia.

Francesc Fina Avilés. Investigador de l’Institut Català de la Salut.

Jordi Casabona i Barbarà. Metge format en epidemiologia i salut pública als Estats Units. Ha dedicat la seva carrera professional a l’àmbit de la prevenció i el control de la sida i les infeccions de transmissió sexual.

Benito Almirante Gragera. Cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, professor agregat de Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Cap del Grup de Recerca en Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Roger Paredes Darios. Cap de Secció del Servei de Malalties Infeccisoes de l’Hospital Germans Trias.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Robert a setembre 28, 2021 | 16:36
    Robert setembre 28, 2021 | 16:36
    No els cau la cara de vergonya?. Per a què volem ara aquest comitè "científic"?. Un any i nou mesos després d'esclatar la pandèmia?. La Vergés, una inepta incapacitada per portar una conselleria, no va fer res més que obscurantisme en les seves decissions. Ara aquest comitè analitzarà les cagades grosses que s'han fet?. Altra cosa ja no pot fer a hores d'ara aquest comitè i veient quí són els components dubto molt que en siguin capaços. La majoria també la van espifiar amb les seves prediccions durant la pandèmia!. Quí d'ell voldria saber la veritat?.
  2. Icona del comentari de: Moncho a setembre 29, 2021 | 00:37
    Moncho setembre 29, 2021 | 00:37
    Sapigueu que els capitostos NAZIS van fugir, i els secundaris que complien les ordres van ser penjats a la forca(jo sols complia les ordres). Tribunal de Nuremberg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa