El Departament de Salut ha anunciat aquest dimarts la creació d’un comitè d’experts per abordar les estratègies de control de la pandèmia de la Covid-19, que inclou inicialment 32 científics. Tot i així, la composició de l’anomenat Comitè Científic Assessor de la Covid-19 pot ser d’entre 20 i 35 personalitats, que no cobraran per la seva implicació. Entre els primers integrants del grup n’hi ha de coneguts i altres que, a més, s’han mostrat crítics en determinats moments amb la gestió que el Govern ha fet de la pandèmia com son ara l’epidemiòleg Oriol Mitjà i el doctor en Física de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Àlex Arenas.

Segons Salut, l’anomenat Comitè Científic Assessor de la Covid-19, impulsat pel conseller Josep Maria Argimon, “actuarà amb independència de criteri en l’exercici de les seves funcions”. Amb la creació del grup es formalitza la relació que el Govern ha tingut els darrers mesos amb diferents experts del país en màteries diverses. La doctora Magda Campins excercirà de presidenta, mentre que la secretària serà Monserrat Martínez de la Secretaria de Salut Pública.

Els 32 vocals que integren el comitè són nomenats per un període de tres anys i inclou experts en sanitat, medicina, ciències de la salut i ciències socials, jurídiques i econòmiques. El comitè es reunirà a través de sessions plenàries o bé formant comissions de treball. El comitè es reunirà en sessió ordinària, com a mínim una vegada cada trimestre i en sessió extraordinària quan ho digui el conseller o la secretària de Salut Pública.

Salut defensa que “la independència de criteri en el funcionament del comitè és una garantia de servei de la ciutadania”. El Departament també destaca que iniciatives d’aquesta mena són una bona pràctica recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) als governs. La intenció és que les propostes dels experts “puguin contribuir a conformar l’activitat assessora persones vinculades al coneixement científic des de diferents professions i àmbits de treball”.

Un comitè d’experts treballant amb la mateixa filosofia es va crear al Regne Unit als primeros mesos de la pandèmia. L’Independent SAGE va tenir la seva primera reunió el maig del 2020. Des d’aleshores ha publicat 30 informes i ha organitzat múltiples esdeveniments per donar respostes científiques sobre la pandèmia al públic en general i periodistes. Els intregrants d’aquest grup anglès no cobren.

Composició del Comitè Científic Assessor de la Covid-19

Presidència: Magda Campins Martí

Secretària:  Montserrat Martinez Marcos (Secretaria Salut Pública)

Vocals

 1. Daniel Prieto-Alhambra
 2. Sílvia de Sanjose Llongueras
 3. Julià Blanco Arbués
 4. Antoni Plasència Taradach
 5. Antoni Trilla García
 6. Tomàs Pumarola Suñé
 7. Oriol Mitjà Villar
 8. Miquel Pujol Rojo
 9. Clara Prats Soler
 10. Àlex Arenas Moreno
 11. Yoseba Cánovas Zaldua
 12. Anna Suy Franch
 13. Anna Forcada Arcarons
 14. Jaume Sellarès Sallàs
 15. Salvador Macip Maresma
 16. Juan Pablo Horcajada Gallego
 17. Joaquin Lopez-Contreras González
 18. Robert Güerri Fernández
 19. Josep M Jansà López del Vallado
 20. Alba Vilajeliu Balagué
 21. Begoña Roman Maestre
 22. Guillem López Casasnovas
 23. Antoni Soriano Arandes
 24. Albert Bosch Navarro
 25. Joaquim Sagalès Coma
 26. Coral Fernandez Solana
 27. Antoni Sisò Almirall
 28. Josep Corbella Domenech
 29. Francesc Fina Avilès
 30. Jordi Casabona i Barbarà
 31. Benito Almirante Gragera
 32. Roger Paredes Derios

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Clara a setembre 28, 2021 | 10:22
  Clara setembre 28, 2021 | 10:22
  Oriol Mitjà no va criticar el govern, va criticar molt severament la inexplicable actitud tancada i rebotada de la llumbrera que ara ha resultat president. Fins que tinguem polítics tipus Merkel que prioritzen les persones i el país per damunt del partit, i no ens en sortirem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa