La Cambra demana una inversió de 59.024 milions en renovables fins al 2050

La Cambra de Comerç de Barcelona ha presentat aquest dimecres un informe que remarca la necessitat d’invertir en energies renovables. En concret, l’ens ha explicat que caldria invertir 59.024 milions d’euros -tant de capital públic com privat- en els pròxims trenta anys per arribar a un horitzó d’emissions zero. “Cada any caldria invertir 0,67% del PIB a la transició energètica”, ha detallat Joan Ramon Rovira, director del Gabinet d’Estudis de la Cambra. D’aquesta manera, segons els càlculs de l’informe, es preveu una inversió inicial de 789 milions d’euros el 2022, seguida d’una de 3.038 milions d’euros el 2050.

Durant l’acte de presentació de l’informe dels Indicadors de Progrés i Benestar (IPB), titulat La descarbonització i transició energètica a Catalunya. Full de ruta per assolir la plena descarbonització del país el 2050, Rovira ha descrit les principals prioritats de Catalunya en termes de millora i benestar de la seva economia. En aquest cas concret, el director del Gabinet d’Estudis de la Cambra ha explicat que la sostenibilitat ambiental “depèn de la descarbonització del conjunt de les economies” i ha lamentat que Catalunya se situa molt per sota de la inversió i progrés d’altres països de la Unió Europea. D’altra banda, Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha insistit a prioritzar la transició energètica i la descarbonització per “sanejar l’economia catalana”, tot i que ha afegit que “la millor política econòmica és aconseguir un estat propi”.

La descarbonització és un procés que ja ha començat a Catalunya –segons les dades de la Cambra–, però per satisfer els compromisos climàtics caldrà que s’acceleri i es multipliqui per vint el descens anual històric de les emissions per càpita fins al 2050. En aquest sentit, cal que el territori prengui les mesures convenients per començar la cursa cap a la reducció del 100% de les emissions. Un objectiu que segons Roca, només s’aconseguirà si les administracions recorren als recursos que ja tenen. En aquest sentit, els projectes que l’administració pública encara no ha aprovat aconseguirien part d’aquesta reducció de cara el 2030: “El Govern té damunt de la taula propostes que podrien posar-nos en el bon camí de cara al 2030”, ha esmentat la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona.

La col·laboració publicoprivada

El full de ruta que planteja la Cambra de Comerç de Barcelona parla d’una suposada inversió de la societat catalana, però no especifica quina xifra aportaria l’administració pública i quina seria d’inversió privada. Tal com ha descrit Roca “el pla ha de ser comú i ha de tenir un cost assumible per a tots els actors, tant públics com privats”. Així doncs, la presidenta de la Cambra ha explicat que per part de les empreses l’autoconsum és una de les prioritats: “El granet de sorra que pot aportar el sector privat és començar a gestionar amb plaques solars l’electricitat que generen”.

En el cas dels projectes que es puguin presentar per tal d’aconseguir l’objectiu d’emissions zero el 2050, el director del Gabinet d’Estudis de la Cambra ha declarat que “no es farà cap classe de separació”. Així doncs, no es podrà quantificar els percentatges d’inversions públiques i privades “perquè molts d’ells seran projectes cooperatius”, ha insistit Rovira.

Pel que fa al tipus d’energia que vol generar Catalunya pel seu autoconsum, les principals fonts seran l’energia fotovoltaica i l’eòlica. Segons les dades que ha presentat Rovira, “el 80% de l’energia que pot generar el territori se separa en un 60% de fotovoltaica i un 40% eòlica”. Respecte al 20% restant, l’informe constata que equivaldrà a altres energies renovables, com per exemple la geotèrmica. D’aquesta manera el territori podria ser autosuficient i no dependre d’altres comunitats autònomes i països, perquè tal com ha recordat la presidenta de la Cambra: “Catalunya ha de ser sobirana, energèticament parlant”.

Nou comentari