El 40% dels comerciants han tingut problemes d’abastiment abans del Black Friday

El 40% dels comerciants reconeixen haver tingut problemes d’abastiment abans de la campanya del Black Friday, segons una enquesta publicada aquest dilluns per Pimec. D’aquests, un 40% apunten que han tingut dificultats en relació amb les matèries primeres, mentre que el 60% restant apunta a qüestions logístiques i de transport. No obstant això, un 80% dels socis de la patronal asseguren que les vendes d’enguany lligades a la campanya de Nadal seran iguals o millors que l’any passat. Aquesta dada va lligada amb el fet que més del 70% dels empresaris considera que podrà seguir amb el seu negoci de cara a l’any vinent, un percentatge que l’exercici anterior no arribava al 50%.

Un col·lapse logístic mundial està trastocant el comerç internacional i amenaça ara les campanyes del Black Friday i Nadal també a Catalunya. Les cadenes de subministrament mundials arrosseguen problemes ocasionats per la pandèmia, talls energètics a la Xina i l’escassetat de materials i components. Experts consultats per EL MÓN adverteixen dels riscos que, a curt termini, planteja aquesta situació, però a la vegada assenyalen els debats que les noves circumstàncies plantegen a la globalització de l’economia.

Un altre episodi és el fet que el comerç internacional es va desplomar amb la pandèmia i les navilieres es van veure obligades a fer reestructuracions. La gota que ha acabat de fer vessar el got ha estat el tercer episodi: una recuperació econòmica després de la pandèmia que es caracteritza per la dispersió geogràfica i que és desigual.

Els experts assenyalen que no es tracta d’una manca de contenidors a nivell mundial, sinó que estan mal posicionats. En ports com el de Los Angeles, als Estats Units, ara mateix hi ha contenidors que han d’esperar entre dues o tres setmanes per ser descarregats perquè la xarxa de subministrament està descompensada i la cadena s’ha trencat.

Nou comentari